OZON: Vrijeme je za crveni alarm u oblasti upravljanja vodom

Ekološki pokret ,,OZON“ poziva Vladu Crne Gore i Skupštinu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima i preuzetim odgovornostima prema građanima, oblast upravljanja otpadom stave u vrh prioriteta, jer će, kako navodi predsjednik pomenute NVO Aleksandar Perović, svako dalje odlaganje rješavanja ovog problema izazvati nesagledive ekološke i ekonomske posledice koje ćemo plaćati decenijama, ali i značajno težim učiniti proces pregovora sa Evropskom unijom.
Objavljeno: 03. 12. 2014 - 15:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U svijetlu aktuelnih dešavanja u Evropskoj uniji, gdje je Evropski sud pravde zemljama članicama Italiji i Grčkoj zbog nepoštovanja ranijih presuda u vezi nezakonitog odlaganja različitih vrsta otpada, pa i opasnog, i ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi, izrekao nove kazne mjerene desetinama miliona eura, više je nego jasno kako prolongiranje rješavanja ovog nesporno životnog problema može da se negativno odrazi na cjelokupnu zajednicu. Pritom ističući da je riječ o manje ,,skupom penalu“ ako imamo u vidu posledice koje se odnose na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi, a koje će kod nas biti moguće mjeriti u stotinama milona eura, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom ignorisucom  praksom“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitka.

Iz „OZONA“ javno upozoravaju Vladu i Skupštinu da će svako dalje ignorisanje i podcjenjivanje problema, koji je evidentan gotovo na svakom koraku, (pre)skupo koštati i sadašnje ali i generacije koje dolaze, a imajući u vidu trenutan ,,zamrznut" status nacrta strategije upravljanja otpadom, državnih i lokalnih planova, te novog zakona o upravljanju otpadom, kao i činjenicu da je odlaskom čelnog čovjeka Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Ministarstva za održivi razvoj i turizma, kriza u ovoj oblasti dodatno produbljena.

„Način na koji ubjedljiva većina lokalnih uprava upravlja otpadom, postojanje preko 350 divljih deponija različitih vrsta otpada, razne nepravilnosti koje ostavljaju prostora i za ispitivanje koruptivnih i elemenata privrednog kriminala, podjela nadležnosti u inspekcijskom nadzoru kao posledica lošeg zakona i nepostojanje jasne vizije kako u budućnosti urediti sistem upravljanja otpadom, dovela je do toga da se ovaj problem mora posmatrati i kao kulturološki, jer se nesposobnost institucija sistema odrazila negativno i na građanstvo“, stoji u saopštenju Perovića.

Predsjednik NVO „OZON“, tvrdi da će biti potrebno utrošiti mnogo sredstava i vremena da bi se podigla svijest javnosti o važnosti prevencije i primarne selekcije otpada te da će biti neophodan i sistemski pristup

„Upravo zato neophodno je prije svega u najkraćem mogućem roku predložiti tim koji će ojačati kapacitet Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, gdje će stručnost i poznavanje problematike imati prioritet nad partijskim dogovorima, za šta je potrebno da i Vlada i Skupština u granicama svojih nadležnosti prepoznaju odgovornost i utiču na što je moguće bolje rješenje“, kažu iz pomenute NVO.

Perović objašnjava da je „nakon toga potrebno u javnim konsultacijama sa referentnim institucijama civilnog društva doći do mape puta kako uspostaviti pravilan i održiv sistem upravljanja otpadom koji će i sa ekološkog i sa ekonomskog aspekta biti dugoročan i isplativ, i preuzeti odlučne korake da se dogovoreno, za promjenu, i pretočiti u djelo“.

„Kao i uvijek Ekološki pokret ,,OZON“ će dati doprinos da javni i interes generacija koje dolaze bude zaštićen“, zaključak je saopštenja.

Foto: ozon.org.me

 

Komentari: 2

Školovani ekolog

03. 12. 2014 - 16:36

Objavljivanjem ovakvih saopštenja koja papagajski ponavljaju razne NVO samo šteti ozbiljnim naporima da se stanje za koje svi znamo kakvo je popravi. Gospodin koji piše ova saopštenja je neuk i neobrazovan da bi smio da govori o ovoj oblasti sa bilo kog stanovišta osim sa stanovišta prosječnog građanina a on se toliko često javlja za riječ da je to prosto nepristojno. Da je to vrijeme utrošio na studije , možda bi uspio i da završi neki fakultet. Makar onaj kod čuvenog fizičara-loptaša Bjelice i onda bi svoje ekspertske radove moga i da objavljuje u njegovom biltenu a ne na ozbiljnim portalima.
Novi komentar