„Čarobnjak iz Oza“ u Podgorici; MARKOVIĆ: Danas je avangarda postaviti na scenu prave ljudske vrijednosti

Neke vrijednosti u priči „Čarobnjak iz Oza“ koje su mojoj generaciji, možda, bile normalne, potpuna je avangarda sada ih stavljati na scenu, kazao je proslavljeni reditelj Jagoš Marković predstavljajući novi projekat koji radi za Scenu za djecu Gradskog pozorišta u Podgorici.
Objavljeno: 03. 12. 2014 - 16:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

U susret premijeri komada koji je, kako ističu akteri i autorski tim predstave, jednako namijenjen i djeci i odraslima, jedino pozorište koje postavlja predstave za najmlađe imalo je „pune ruke posla“.

Najavljujući četvrtu ovogodišnju premijeru, direktorica pozorišta Ivana Mrvaljević podsjetila je da se „dramatizacijom i postavkom 'Čarobnjak iz Oza' Franka Lajmana Bauma, značajnog romana namijenjenog djeci, odaje čast poznatoj avanturi za cijelu porodicu, tačnije 75 godina od nastanka istoimenog filma“.

- Priča, koja je među najpoznatijim djelima američke pop kulture, prati dogodovštine djevojčice Doroti koju je ciklon oduvao iz njene kuće u Teksasu u čudesnu zemlju Oz. Suštinski, to je priča o prijateljstvu, i to prijateljstvu među različitima, koje čine djevojčica, njen pas, poljsko strašilo, limeni čovjek i lav. Na putu kojim su se zaputili tražeći čudotvorni spas od problema koji ih proganjaju, otkrivaju sopstvenu snagu i pronalaze sebe u svojoj najboljoj varijanti – navela je ona.

No, publiku neće dočekati samo poznata priča, već i nešto sasvim posebno:

- Jagoš Marković je ovu svevremenu priču postavio kao pozorišnu avanturu za čitavu porodicu, uz scenska prilagođenja koja - vjerujte mi na riječ – još nisu viđena na našim scenama. Biće to predstava za koju će se, poput „Lukrecije“ i „Filomene“, tražiti karta više – zaključila je Mrvaljević.

Kada je riječ o radu na samom komadu, Marković se, prije svega, zahvalio podgoričkom pozorištu aktuelnoj, ali i prethodnoj direktorki, Dubravki Drakić, za čijeg je mandata još dogovorena ova saradnja.

- Posebno mi je drago što „Čarobnjaka iz Oza“ radim u rodnom gradu i pozorištu u kome sam počeo još kao dijete. Predstavom sam izuzetno zadovoljan, pa je delikatno govoriti o tome koliko je predsatva dobra. Ipak, ne mogu da krijem zadovoljstvo naročito zbog toga što je većina mladih ljudi iz predstave počela, jednim dijelom, svoj pozorišni put saradnjom samnom na ranijim predstavama i što se ta saradnja nastavila. I moje učestvovanje u njihovom pozorišnom putu, karijeri, pa i glumačkom sazrijevanju je posebna radost – da im ponudim nešto što znam.

U predstavi čija će premijera biti priređena u petak u Velikoj sali podgoričkog KIC-a, igraju: Kristina Stevović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Branimir Popović, Sanja Jovićević-Popović, Sejfo Seferović i Filip Đuretić. A u predstavi za koju Marković kaže da je „za istu odraslu publiku kao njegova prethodna dva ostvarenja, ali i za djecu“.

- Ono što je bila moja ideja vodilja jeste da ono što nemamo steknemo tako što ćemo upravo to dati drugima. I upravo to rade likovi u ovoj predstavi – pojasnio je Marković.

Za Kristinu Stevović, koja će tumačiti lik Doroti, posebnu čast predstavlja što se ponovo nalazi u glumačkoj podjeli komada koji režira naš proslavljeni reditelj.

- Velika je čast i raditi sa ovakvom glumačkom ekipom. Bilo je kratko uz jak tempo, ali raditi sa Jagošem je za nas praznik. I praznovali smo zajedničkom radu - rekla je glumica koja je u novu ulogu „uskočila“ odmah nakon lika Julije koju je tumačila u Šekspirovoj poznatoj tragediji na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnjim igrama.

Jelena Simić zahvalila je na ulogama koje je u prilici da tumači u Gradskom pozorištu, i u kojima uživa.

- Uživaće i publika u našem „Čarobnjaku iz Oza“ koja će doći da pogleda ovu predstavu – dodala je ona.

Uz mlađe glumce, Sanju Jovićević-Popović i Boža Zubera, koji su takođe bili puni pozitivnih emocija zbog rada na komadu, a s nestrpljenjem očekujući reakcije publike, o svojim utiscima govorili su i glumci starije generacije, Dejan Đonović i Sejfo Seferović. Glumci za koje možemo reći da spadaju u veterane crnogorske scene za djecu – ali, svakako, samo po odigranim predstavama – prisjetili su se i nekih davnih, uspješnih predstava koje su radili sa Markovićem, poput „Tri musketara“.

- Prošlo je od onda mnogo vremena, ali veliko je zadovoljstvo što nam se Jagoš vratio u Podgoricu, što ponovo ovdje režira – dodao je Đonović.

U autorskom timu predstave su i dramaturškinja Aleksandra Glovacki, kostimografkinja Marija Marković i kompozitor Ljubomir Ninković.

Direktorica Mrvaljević potcrtala da zahvalnost za realizaciju ovog izuzetno zahtjevnog projekta duguju Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, preko kojeg se Gradsko pozorište finansira. Marković je, pak, dodao da zahvalnost duguju i aktuelnom gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, koji je za ovu priliku obezbijedio i dodatna sredstva. Svoje obraćanje zaokružio je ključnim riječima, tačnije – postupcima koji se kriju u ovom komadu za djecu i dorasle.

- Živimo u apokalipsi ljudskosti, duhovnosti, u diktaturi nepoštenja; toliko je ovo vrijeme u kome svi živimo stvarno grozno, na cijeloj planeti. Vrijednosti koje počivaju u „kosmosu predstave“ avangarda je danas postaviti na scenu. Ddivan je trenutak kada Oz pita Doroti zašto da joj pomogne, a ona najjednostavnije odgovara: „Zato što si ti veliki i moćan, i zato što sam ja u nevolji“. Zar nije normalno da nekome ko je u nevolji može da pomogne – i to bez ičega skrivenog iza tog postupka. U svijetu gdje je sve uvijek nešto „iza“ i zbog neke koristi, utoliko je ova predstava podrška djeci za ono što je u svakom čovjeku već od starta postoji, a i podrška odraslima u kojima to već postoji - a vjerujem da jeste u većini - bez obzira što je sistem vrijednosti takav. A ja vjerujem da ono što se u djetinjstvu dobije, to ostaje cijeli život. Utoliko je sve to što se zbiva u Gradskom pozorištu, naročito na dječijoj sceni, za mene važno – kazao je Marković.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar