Kučan uručio Nacionalnoj biblioteci „Valvasorovu Ikonoteku“

Bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan poklonio je Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ monumentalnu likovnu zbirku „Iconotheca Valvasoriana“.
Objavljeno: 04. 12. 2014 - 19:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ikonoteka posjeduje izuzetnu likovnu i kulturno-istorijsku vrijednost, jer je sastavljena od sedamnaest svesaka koje sadrže 7.752 grafike, akvarela i crteža. Riječ je o poklonu Slovenačke akademije nauka i umjetnosti NBCG.

- Ovaj poklon je izraz dobre saradnje Crne Gore i Slovenije i na kulturnom području. Nadam se skorom ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, kada će i formalno pripasti jedinstvenom kulturnom i civilizacijskom prostoru Evrope, gdje već istorijski pripada – kazao je Milan Kučan uručujući u četvrtak na Cetinju vrijedan poklon crnogorskoj Nacionalnoj biblioteci.

Govoreći o tvorcu zbirke, Janezu Vajkardu Valvasoru (1641-1693), Kučan je kazao da je riječ o jednom o najobrazovanijih ljudi ne samo u tadašnjoj Deželi, kako se tada zvala Slovenija, nego i u Evropi. Bio je član Britanske kraljevske akademije. Sav svoj imetak poklonio je i potrošio na sakupljanje i čuvanje tradicije.

- Rezultat toga je „Iconotheca Valvasoriana“, u 18 tomova. To je više od 5.700 grafičkih listova. Jedan je tom izgubljen prije 200 godina. Prije više od 30 godina Slovenačka akademije nauka i umjetnosti osnovala je fondaciju „Valvadora“ – kazao je Kučan i dodao da Fondacija ima zadatak da sačuva baštinu Valvadora, koju čine više od 30 knjiga. Među njima je najvrjednija zbirka koju je NBCG dobila na poklon.

Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović zahvalio je Kučanu na poklonu i istakao da je riječ o zbirci, koja nema samo kulturnu, već i izuzetnu istorijsku vrijednost.

- Ovaj čin, ali i sama posjeta gospodina Kučana Cetinju, potvrđuju izuzetne odnose Crne Gore i Slovenije, ali i da u toj saradnji kultura jeste jedno od najznačajnijih polja koja nas povezuju – kazao je Bogdanović.

Direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović podsjetila je na veliku i značajnu pomoć koju su Nacionalnoj biblioteci i crnogorskom bibliotekarstvu pružili Vlada Slovenije i Institut informacionih nauka u Mariboru. Kako je istakla, zahvaljujući tome NBCG se približila evropskim standardima, a njena djelatnost i metodika korespondira sa radom ostalih evropskih biblioteka.

Pobjeda.me

Komentari: 0

Novi komentar