Skaj Storm, prvi pas sa položenim radnim ispitima u Crnoj Gori

Skaj Storm (Sky Storm) prvi je pas sa položenim radnim ispitima BH i ZTP u Crnoj Gori. Ovaj doberman, star 20 mjeseci, vlasništvo je Zorana Petričevića koji drži školu za pse „Dora“ u Podgorici, čiji je Skaj učenik i bio.
Objavljeno: 06. 12. 2014 - 07:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

BH test je prva osnovna provjera karaktera kod pasa i njim se provjerava sposobnost psa za život i rad u urbanom društvu i čovjekovoj sredini. Mogu da ga polažu i rasni i psi mješanci. Pas koji položi ovaj test može da polaže i složenije ispite i pokaže svoje uzgojne sposobnosti za dalju reprodukciju. ZTP je najpoznatiji test pogodnosti za uzgoj u Evropi, a prva ga je uvela Njemačka, nakon čega se sprovodila i u još nekoliko zemalja. ZTP nije dio izložbe, niti službenog ispita, već čini samostalnu manifestaciju a realizuju ga uzgojne sudije.

Skaj je bio i mladi šampion Crne Gore, V2 na slovenačkom Winer show-u, V1 i mladi klupski pobjednik na kupu Car Constatin u Nišu. Osim pomenutih, nagrađen je i sa SG5 na IDC u Slovačkoj i V1 na HDK u Mađarskoj.“, ističe Petričević za Portal Analitika.

skaj2

Skaj je BH i ZTP test položio sa odličnom ocjenom, peticom, a ponikao je u školi za obuku pasa „Dora“. Tamo je prošao obuku i sve pripreme, ne samo za izložbe, već i za radne ispite, sa vlasnikom.

„Dok je boravio u Sloveniji, zbog snimanja kukova i samog polaganja, sa njim su intenzivno radili Boris Bužanin i Doroteja Filipović,“ ističe sagovornik Portala Analitika i dodaje da sama činjenica da je Skaj test položio iz prve sa peticom govori o ozbiljnosti i kvalitetu rada u školi za obuku pasa „Dora“.

Skajev otac je Mithos Del Rio Bianco iz Italije, dok mu je majka Lil Laguna Black Novak iz Bosne i Hercegovine.

Petričević kaže da su u toku pripreme za polaganje narednog ispita u radu IPO, kao i pripreme za značajnija takmičenja u ljepoti.

K.Ć.

Komentari: 0

Novi komentar