Namirnica uz koju ćete najbolje pobijediti gorušicu

Đumbir, aloe vera i komorač kao i čajevi od sljeza i lana odlični su za borbu protiv gorušice, jer podstiču proizvodnju sluzi. Za manjak želudačne kisjeline treba uzeti - kivi.
Objavljeno: 08. 12. 2014 - 07:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gorušica ili refluks (vraćanje) želudačne kiseline je funkcionalni problem probavnog sistema kod kog vrlo često neke dijetetske mjere mogu pomoći. Izbjegavanje pržene, izrazito masne i začinjene hrane, zatim gaziranih pića, kafe, alkohoha i citrusnog voća i sokova znatno može pomoći u liječenju, kako narod kaže, „kisjeline”.

Ali, osim hrane koju bi trebalo izbjegavati, tu su i namirnice koje mogu ublažiti problem gorušice, a to su zob, pirinač, mlijeko i fermentirana mlijeka, bademi, banana, komorač, đumbir, aloe vera i čaj od kamilice, anisa, lana, nane i pelina. Gledaju li se u kontekstu recepata, mogle bi se preporučiti kombinacije kao što su frape od banane, đumbira i jogurta, zobena kaša s mljevenim bademima i bananom, pirinač na mlijeku i salata ili rižoto od komorača.

Čajevi djeluju tako što smiruju želudac i dodatno lučenje želudačne kisjeline, pa ga štite od gastritisa, odnosno nagrizanja želudačne sluznice.

Osim spiska poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o ishrani. Preporučuje se da obroci budu mali i česti i da se hrana dobro sažvaće, jer se upravo tako želudac manje opterećuje, pa je broj napada gorušice puno manji.

Smanjeno lučenje želudačne kisjeline ili hipoklorhidrija može biti posljedica nekog težeg zdravstvenog problema. Simptomi ovog poremećaja vrlo su slični simptomima pojačanog lučenja želudačne kisjeline - gorušica, nadutost, loša probava, naduvenost i umor nakon jela.

I u ovom slučaju pomažu dijetetske mere kao što su uzimanje jabukovog sirćeta i ananasa kao i kivija, papaje, odnosno voća koje sadrži probavne enzime kao što su bromelan i papain što će poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih materija. Osim toga, savjetuje se i uzimanje gorkog bilja kao što su pelin i kičica koje podstiču lučenje probavnih enzima.

Ni unos sirove hrane nije previše preporučljiv. U organizam se sirovom hranom unosi više hranjivih materija i probavnih enzima, ali potrebno je znati da se takva hrana nešto teže probavlja i da kod ljudi koji imaju problema s probavom velike količine termički neobrađenih namirnica mogu dovesti do - pogoršanja simptoma.

Super žena

Komentari: 0

Novi komentar