Steaua ostala bez grba, imena i identiteta

Rumunska Steaua ostala je bukvalno bez svega. Jedan od najpoznatijih rumunskih klubova svih vremena izgubio je sudsku parnicu i više ne smije da koristi slavno ime, grb i tradicionalnu boju dresova.
Objavljeno: 08. 12. 2014 - 11:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, rumunski Vrhovni sud potvrdio je presudu nižeg suda, prema kojoj je ministarstvo odbrane dobilo tužbu protiv Steaue zbog nedopuštenog korištenja imena kluba. Steaua je osnovana 1947. godine kao armijski klub, a nakon privatizacije 2004. ministarstvo odbrane je zabranilo korištenje imena klubu kojeg su tada vodili vlasni Điđi Bekali i direktor Mihai Stoika. Obojica su, u međuvremenu, završili u zatvoru.

Fudbaleri Steaue su zato u jučerašnjoj utakmici protiv Iašija, koju su dobili 1:0 pogotkom u sudijskoj nadoknadi, istrčali u žutom, a ne svima poznatom crveno-plavom dresu, bez grba, a na semaforu je umjesto Steaua pisalo samo "Domaći". I neki mediji su izbjegavali pisanje imena Steaua, a navodno je vođstvo kluba na pragu dogovora s ministrom odbrane kako bi se cijela situacija riješila i slavnom klubu vratilo ime.

(index.hr)

Komentari: 0

Novi komentar