Četiri razloga zbog kojih ne bi trebalo da jedete hljeb

Hljeb ne bi trebalo da jedete, naročito bijeli. Bilo da se radi o sendvičima, pecivima ili kriškama bijelog hleba uz pasulj, sarmu ili pečenje, sve je više dokaza koliko je nekada nasušna namirnica hljeb, u današnje vrijeme štetna za naš organizam, piše Telegraf.
Objavljeno: 10. 12. 2014 - 18:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gotovo da uopšte nema zdravih sastojaka

Za razliku od drugih namirnica, bijeli hljeb gotovo da uopšte nema nutrijenata.

Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cijele sjemenke, a sve kalorije dolaze iz prostih ugljenih hidrata, s kojima tijelo nema šta drugo da radi, nego da ih pretovori u mast.

Sadrži previše soli

Većina vrsta hljebova od bijelog brašna, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, sadrže velike količine soli.

Povećane količine ovog minerla loše su za cijeli organizam, a naročito doprinose povećanju krvnog pritiska.

Deblja

Ako jedete mnogo hljeba, zbog silne količine prostih ugljenih hidrata, soli, rafinisanih šećera i konzervansa, kile će početi da se gomilaju kao lude. Umjerenost je jako bitna kod hljeba, najbolje je potpuno ga izbjegavati ili birati samo kvalitetan hljeb.

Ne predstavlja izbalansiran obrok

Kako hljebu nedostaje minerala i vitamina, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da uz njega morate da jedete još nešto. Zašto ga onda uopšte konzumirati?

Ako želite zdrav hljeb, tražite onaj s cijelim sjemenkama i od kvalitetnog brašna, nikako bijelog.

Komentari: 2

Trn

11. 12. 2014 - 08:53

Pa ,ako država stvarno brine za zdravlje stanovništva, proizvedite ga, ispecite i prodajite uz povoljnu cijenu a ne kao do sad, u rangu specijaliteta. Bijeli hljeb treba ocijenit kao nezdrav luksuz i povećat mu cijenu pa ko voli nek izvoli! I do sad sam se čudio tome da je ono za šta treba više rada jeftinije kao što je bijeli hljeb odnosno bijelo brašno. Za dobijanje zdravog brašna nema potrebe odvajat koru sa zrna pšenice!
Guest_1436353269

20. 08. 2015 - 11:32

Dr.Podgoricanin Nekada je postojao skuri hljeb koji je proizvodio impek kao i mnogi privatnici.To brasno poslije mljevenja nije se sijalo pa je u sebi sadrzalo sve one sastojke koji su bili u ljuski psenicnog zrna.Sada ga prosiju vise puta i mekinje prodaju kao stocnu hranu.
Novi komentar