Najefikasnije namirnice za detoksikaciju jetre

Mim Bajm, ljekar naturopata sa 25 godina kliničkog iskustva i autor brojnih knjiga o ljekovitim svojstvima biljaka, navodi koje prirodne namirnice su, po njenom mišljenju, najpogodnije za detoksikaciju jetre...
Objavljeno: 11. 12. 2014 - 07:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Limunov sok

Iscjedite polovinu limuna i sipajte sok u toplu vodu – ovaj napitak i inače je odličan način da započnete svaki dan, a pogotovo jer ima veoma blagotvorno dejstvo na jetru. Preporučuje se i onima koji imaju problema sa varenjem.

Prokelj

Biljke iz porodice kupusnjača, poput kupusa, brokolija i prokelja sadrže glukozinolate – jedinjenja koja sadrže sumpor, koja štite jetru od brojnih oštećenja i pospješuju eliminaciju toksina i viška hormona.

Kurkuma

Ovaj začin zaslužan je za to što kari ima žutu boju, a poznat je po protivupalnom i antiseptičnom dejstvu na organizam, uključujući jetru.

Voda

Unošenje optimalne količine vode, čaja i čajeva od bilja pospješuje snabdjevanje jetre nutrijentima, kao i eliminaciju otpadnih produkata iz nje. Nedovoljno unošenje vode može uzrokovati stvaranje kamena u žučnoj kesi koje nastaje kao posledica prevelike koncentracije žuči.

Čaj od korjena maslačka

Već duže vrijeme primjenjuje se kod bolesti jetre, a kafa od korijena maslačka odlična je zamjena za kafu.

Gujina trava (sikavica)

Ova biljka štiti jetru od štetnog dejstva alkohola i ugljen tetrahlorida, i pospješuje regeneraciju oštećenih ćelija jetre.

Cink

Cink igra ulogu u mnogim hemijskim reakcijama u organizmu. Jetri je potreban kako bi sa enzimom alkohol dehidrogenazom razložio alkohol na manje toksične supstance. Ako ste jedna od onih osoba koje vole da popiju, cink vam je prijeko potreban.

Metionin

Metionin je esencijalna aminokisjelina koja sadrži sumpor i koja je veoma rasprostranjena u prirodi i hrani (meso, riba i mliječni proizvodi), a igra ulogu u procesima detoksikacije organizma koji se odvijaju u jetri. Takođe ulazi u sastav antioksidanta glutationa, koji štiti ćelije jetre od oštećenja.

 

Izvor: Super žena

Komentari: 0

Novi komentar