Ivanović: Privredni rast pokazuje da nijesmo ni približno u zoni recesije

Mislim da stope rasta u crnogorskoj privredi i poljoprivredi pokazuju da nijesmo ni približno u zoni recesije, kazao je minister poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović nakon što je premijer Milo Đukanović juče na sastanku sa privrednicima ocijenio da se zemlje zapadnog Balkana nalaze pred trećom recesijom, zbog čega se, kako je rekao, ni crnogorska ekonomija ne može nadati ničem dobrom interesovalo.
Objavljeno: 13. 12. 2014 - 18:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar Ivanović smatra da je komentar premijera možda išao u pravcu recesije prostora Zapadnog Balkana.

"Mislim da stope rasta u crnogorskoj privredi i poljoprivredi pokazuju da nismo ni približno u zoni recesije", rekao je on.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je za Radio Antena M da se ne treba plašiti Đukanovićeve izjave, ali da treba biti vrlo realan i poći od te mogućnosti. 

“Po mom mišljenju, ukoliko ne dođe do bilo kakvih političkih ili ratnih nesporazuma koji bi doveli do nestabilnosti Zapadnog Balkana, Crna Gora ima šansu i u uslovima  ekonomske recesije koja je primjetna i statistički mjerena, a njena šansa je u rastu direktnih stranih investicija. Jer i u uslovima recesije postoji investiciona tražnja na globalnom nivou”, istakao jeon.

Šansa kaže Drecun nije samo u turizmu, energetici, infrastrukturi već i u poljoprivredi. 

Ivanović je rekao da je poljoprivreda više puta pokazala svoju otpornost i žilavost te da nije samo služila kao socijalni ventil već i kao razvojna komponenta crnogorskog društva i da nema razloga za brigu. 

“Nasuprot ja vidim jako mnogo mogućnosti i prilika u crnogorskoj poljoprivredi”, dodao je on.

Drecun, ipak, dodaje da je problem dublji te da je samo ekonomski ne bi bio, kako kaže, toliko bolan. 

Objašnjava da je recesija u najrazvijenijim državama EU mogući scenario jer je rast bruto društvenih proizvoda pretrpio podbačaje u odnosu na prognoze, što može, kako kaže Drecun, da ukaže da je trend ka recesiji realan.

Izvor: CdM, Antena M

Komentari: 2

Mila K

13. 12. 2014 - 18:49

Pa i ovo se desi u zemlji namjernoj da sama sebe unisti, da premijer bude bolji ekonomista od ovih etabliranih spin majstora. Da su ga pazljivo slusali znali bi da samo nije eksplicitno nazvao deflaciju onim sto jeste, a u deflaciji stope rasta jesu oko 2%, a svi drugi parametri idu dolje. Medjutim, vazno je spinovati do beskraja licnog interesa cak i kad je pogubno za poslusnistvo sa kritizerstvom u pozadini.
Novi komentar