Joga efikasna u borbi protiv srčanih bolesti

Joga je efikasna u borbi protiv srčanih bolesti, koliko i aerobne vježbe, ali naučnici još ne znaju zašto je to tako.
Objavljeno: 17. 12. 2014 - 20:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako neki ljudi misle da se joga uopšte ne može smatrati fizičkim vježbanjem, ova drevna tehnika koja objedinjuje fizičke, mentalne i spiritualne elemente donosi brojne koristi po čovjekov organizam.

Tim istraživača dokazao je da joga nudi “podjednako smanjenje rizika od srčanih bolesti, kao vožnja bicikla i brzo hodanje”, a pomaže i u regulisanju tjelesne težine, krvnog pritiska i holesterola.

Grupa naučnika iz Amerike i Holandije sprovela je opsežnu metastudiju 37 eksperimenata koji su ukupno obuhvatili 2.700 ispitanika.

Najbolje rezultate u prevenciji i liječenju srčanih bolesti joga je imala u kombinaciji sa ljekovima.

Studija je objavljena u Evropskom žurnalu preventivne kardiologije, a jedna od autorki, profesorka Mirijam Hunink iz Erazmus univerzitetskog centra u Roterdamu, kaže da naučnici tek treba da nađu objašnjenje za ovu pojavu.

“Nije jasno zašto joga tako djeluje na čovjekov organizam, ni koliko je često potrebno vježbati ovu disciplinu, kako bi se osjetila korist. Ipak, rezultati nesumnjivo dokazuju da je korisna i prema mom mišljenju, vrijedi je promovisati kao preventivno sredstvo”, rekla je ona.

Izvor i foto: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar