Ajurverdske tajne zdrave ishrane

Kad je ishrana dobra, nema potrebe za lijekovima. Kad je ishrana loša, lijekovi ne mogu da pomognu.
Objavljeno: 17. 12. 2014 - 23:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo drevno pravilo ajurvede nikad nije bilo, čini se, aktuelnije nego u 21. vijeku kada je ljudima potreban dvostruki oporavak: prvo od bolesti, a zatim od loše hrane.

Za vas smo izdvojili tri tajne zdrave ishrane koje otkriva Udruženje ljekara Mahariši ajurvede a koje se ne odnose konkretno na hranu, odnosno izbor namirnica koliko na sve ostalo što je s njom u vezi a što zbog ubrzanog tempa života ponekad previđamo.

Dobre navike = dobra ishrana

Ulažemo velike napore da nabavimo zdravu hranu: kupujemo organske proizvode, trudimo se oko pripreme, pakujemo sebi i ukućanima ručak ili doručak i onda... ga pojedemo pred računarom! Pogrešno!

Evo što treba izbjegavati:

Obrok "u hodu"

Obrok "uz posao"

Obrok u toku noći

Preskakanje obroka

Brzu hranu

A evo šta može da poboljša vaše zdravlje: Uvijek imajte tri redovna obroka u toku dana, ali neka vam ručak ipak bude glavni obrok.

Trudite se da jedete uvijek u približno isto vrijeme svakog dana.

Kuvajte i jedite svježu hranu, jer iz perspektive ajurverde, ostaci predstavljaju mrtvu hranu.

Vježbajte duboko disanje nekoliko minuta prije nego što počnete sa jelom.

Sjedite mirno nekoliko minuta nakon jela.

Hranu za dušu čini i ono što nije hrana: Prema ajurverdi, hrana koju jedemo može da poboljša ili pogorša ne samo fizičko zdravlje, već i aspekte uma, duha, emocija ili čula. Ali veoma je bitno u kakvoj atmosferi i okruženju jedemo i pripremamo hranu.

Kuvanje ili konzumiranje hrane kada smo ljuti ili pod stresom, može da pretvori hranu u otrov, koji unosimo u organizam. Nasuprot tome, ako kuvamo i jedemo u harmoničnoj i prijatnoj atmosferi, takva hrana nije samo puki obrok već istinski hrani i tijelo i dušu.

Dobru atmosferu i raspoloženje dopuniće i umirujuća i relaksirajuća muzika u pozadini, ali ponekad je dobro i da jedete u potpunoj tišini - fokusiranje isključivo na zalogaje hrane može pretvoriti obrok u praznik. Opažanje hrane odnosno njihove teksture, boje i ukusa, pomoći će vam da pronađete sebe i doživite iskustvo koje je optimalnog značaja po vaše zdravlje.

Trudite se da ručate sa porodicom i prijateljima, budući da su porodični obroci od velike važnosti za psihofizički razvoj i njegovanje uma, emocija, čula i duha.

Neka vaš trpezarijski sto uveijk bude u veselim i prijatnim bojama.

Ne nasijedajte prehrambenim "modnim" hitovima: Svakoga dana mediji plasiraju nova istraživanja o specifičnoj ishrani ili napicima, za koje tvrde da će vam "sigurno pomoći" da korigujete svoju ishranu. Međutim, ono što odgovara milionima drugih ljudi, možda neće i ne mora da odgovara i vama.

Vi ste ti koji treba da najbolje poznajete svoju fiziologiju i da njoj prilagođavate stil ishrane. To znači da ne dolaze u obzir "roler koster" dijete koje donose više štete nego koristi, ali ne znači da treba neprekidno da jedete jedno te isto.

Varirajte načine pripreme: dinstajte, barite, pecite, pripremajte namirnice na pari... neka priprema hrane bude avantura a ne mučna obaveza.

Izvor: lovesensa.rs; foto: serbianforum.org

 

Komentari: 1

Analitičar

17. 12. 2014 - 23:30

Ajurveda - ajurvedske!
Novi komentar