Šest namirnica za zdravu štitnu žlijezdu

Ova hrana jača vaše zdravlje, a naročito povoljno utiče na rad štitne žlijezde. Tiroidna žlijezda ima izuzetno značajnu funkciju u našem organizmu i veoma je važno da normalno radi. Ako je štitna žlijezda nedovoljno aktivna i dođe do smanjenaja lučenja hormona, možete patiti od hroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.
Objavljeno: 19. 12. 2014 - 23:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osim sintetičkim hormonima, funkciju štitne žlijezde možete poboljšati uravnoteženom ishranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i bjelančevina, prenosi Stvar ukusa.

Namirnice koje utiču povoljno na rad štitne žlijezde.

Svježe voće i povrće

Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrijednosti poput svježeg voća i povrća temelj su svakog uspješnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok svježe voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki  krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Integralne žitarice

Usporeno varenje i lijenja crijeva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su ovsene pahuljice, hljeb, tjestenina i riža bogate su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada crijeva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlijezde. Ako su vam propisani, uzimajte lijekove za štitnu žlijezdu nekoliko sati prije ili poslije konzumiranja hrane bogate  prehrambenim vlaknima.

Pasulj

Pasulj je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Pasulj sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.

Orašasti plodovi

Orasi, lješnici, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitne žlijezde. Možete jesti orašaste plodove samostalno ili pomiješane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova dnevno.

Riba

Omega - 3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolisana može povisiti nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega  3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je takođe dobar izvor selena, važnog za rad štitne žlijezde.

Alge

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlijezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Prije nego što povećate unos joda konsultujte se s ljekarom.

 

Komentari: 1

Analitičar

20. 12. 2014 - 20:34

Nije "štitna", već "štitasta"! Ime je dobila radi oblika, a ne radi funkcije.
Novi komentar