Breznica: Table sa natpisima "Pljevlja, kontaminirano područje"

Aktivisti NVO „Breznica“ postavili su ispod svih tabli „Pljevlja“ na prilaznim putevima gradu, još jednu na kojima je ispisano da se radi o kontaminiranom području, gdje građani obolijevaju od najtežih bolesti, zbog čega se preporučuju respiratori i zaštitna oprema.
Objavljeno: 20. 12. 2014 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, na tablama su istaknuti znaci za radijacijsko-hemijsku i biološku opasnost.

Predsjednik „Breznice“ Milorad Mitrović kazao je da ovom akcijom žele ponovo da upozore odgovorne u državi na probleme ove najzagađenije crnogorske opštine.

- Želimo da skrenemo pažnju svima onima koji prolaze kroz grad da prolaze kroz sredinu koja se nalazi u beznađu i koja je prije dva dana u izvještaju Svjetske alijanse za zdravlje i životnu sredinu proglašena kao najzagađeniji grad u Evropi - rekao je on.

On je podsjetio da „Breznica“ još ranije „pokrenula kampanje protiv zagađivača i traži odgovore od države na mnoga pitanja“.

- Pljevaljsko područje ima ogromne prirodne i rudne potencijale, ali je i pored toga najsiromašnija opština u regionu. Pljevlja bilježe neslavne rekorde u prijevremanim smrtima, suicidima, ogromnom broju ljudi koji su oboljeli od najtežih bolesti. Ovakav eksploatatorski, drzak i bezočan odnos države i svih drugih prema jednom gradu i narodu je nezabilježen u novijoj istoriji - rekao je Mitrović.

On je dodao da je najgore to što se ne nazire kraj daljem propadanju i mukama građana Pljevalja i pozvao sugrađane da im se pridruže na, kako kaže, mirnom građanskom protestu koji su najavi u ponedeljak, u minut do podne, u organizaciji „Breznica“ i tamošnji lokalnih NVO.

Komentari: 0

Novi komentar