Drecun: Na tržište će ući još tri ili četiri banke

Niže kamatne stope banaka nijesu posljedica poboljšanja stanja u ekonomiji već konkurencije u bankarskom sektoru, izjavio je direktor Universal Capital banke Predrag Drecun za Blic Crna Gora.
Objavljeno: 21. 12. 2014 - 09:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je podvukao da se pojedine banke spremaju za pozicioniranje na tržištu, zbog čega postoji još prostora za sniženje kamatne stope, naročito ako bi se rizici u ekonomiji na državnom nivou amortizovali, odnosno ublažili.

„Trenutno je uzrok smanjenja kamatnih stopa velika konkurencija na finansijskom tržištu. U Crnoj Gori posluje 12 banaka, a očekuje se da na tržište uđu još tri, ili četiri banke. Žešća konkurencija u bankarskom sektoru će u 2015. godini dovesti do daljeg snižavanja kamatnih stopa, ili do stabilizacije na postojećem nivou. Dodatno snižavanje bi moglo biti i posljedica umanjenja rizika u ekonomiji. Nažalost, još postoje visoki troškovi regulacije na nivou bazelskih sporazuma i na nivou majki banaka, čije ćerke banke ovdje posluju“, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da je jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju brže regulacija, koja je višeslojna i skupa. On objašnjava da je osnovni bazelski princip zaštita deponenata i da je regulacija takva da se uslovi poslovanja i plasiranja kredita pooštravaju.

„To znači da se povećavaju iznosi rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke. Naša supervizija prati taj trend tako da dolazi do podizanja troškova svake banke po jedinici plasiranog proizvoda, što zavisi od njene veličine. To može biti jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju još brže“, kaže Drecun.

Troškovi supervizije Universal Capital banke za prošlu godinu iznosili su 50.000 eura, a u 2014. bili su 100.000 eura.

On je naglasio da se Univerzal Capital banka ne plaši konkurencije jer je riječ o manjoj banci koja je likvidna, koja je održala blago pozitivan rezultat i koja je fokusirana na kratkoročne kredite. U Novu godinu ulaze sa novom strategijom i novim ambicijama, nakon što su u 2014. realizovali plan unutrašnje reorganizacije.  

Komentari: 3

Mila K

21. 12. 2014 - 10:31

Prvo, pitanje je da li je g-din direktor uopste i ako jeste jos koliko. Drugo, prica oko kamata u bankama koja se argumentuje povecanjem broja licenci je neodrziva. Licence na malom trzistu ukazuju ili da ce biti ukrupnjavanja i merdzinga, ili da nece biti konkurencije. I kamata je mozda pala samo za posljednji mjesec, a nije uporedjeno sa prethodnom godinom kada bi trebalo. Na kraju, regulativa ima cijenu i Bazelski okvir je obavezujuci, osim ukoliko nije cilj da bankarsku industriju pretvorimo u vazdusastost unistenog trzista kapitala.
Novi komentar