POZITIVNA: Vlast koči ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24

Bez snažne političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sistemske primjene instituta finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene nelegalnim putem, kao i nesmetanog i nezavisnog rada pravosudnih organa, poglavlja 23 i 24 ne mogu biti zatvorena, ocijenio je član Predsjedništva Pozitivne Mirčeta Tomčić.
Objavljeno: 21. 12. 2014 - 15:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Sve dok Afera snimak ne dobije pravni i politički epilog, dok se ne procesuiraju osumnjičeni za ratne zločine i nalogodavci i izvršioci napada na novinare i medije, ne možemo očekivati kvalitetno funkcionisanje pravnog sistema. Organizovani kriminal i korupcija na visokom nivou nagrizaju čitav društveno - ekonomski sistem i predstavljaju najveći izazov sudstvu i tužilaštvu u njihovom radu. Zabrinjavajuća je činjenica što se procesuira određeni broj slučajeva korupcije na nižem nivou, dok su napori da se istraže, gone i osude visoki zvanični nedjelotvorni, za šta je, nažalost, adekvatan primjer afera Snimak" kazao je Tomčić agenciji MINA.

Pozitivna Crna Gora je, kako je podsjetio, ranije ukazivala da vlast mora shvatiti neophodnost reforme izbornog zakonodavstva u cjelosti, donošenje seta kvalitetnih antikoruptivnih zakona, kao i važnost primjene instituta finansijskih istraga u oduzimanju nelegalno stečene imovine.

"Vlast dosadašnjim neodgovornim odnosom prema obavezama iz pregovaračkog procesa pokazuje da je glavni kočničar za ispunjenje obaveza iz poglavlja 23 i 24. Za Pozitivnu, lider u regionu može biti jedno ona zemlja koja je spremna da se ozbiljno obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, pokrene istrage za ratne zločine, nerasvjetljena ubistva i napade na novinare i medije, i na taj način obezbjedi neophodne uslove za zatvaranjenih navedenih poglavlja i pristpanja EU", naglasio je Tomčić. 

 

MINA

Komentari: 0

Novi komentar