Scena

MIĆUNOVIĆ: „Urnebesna tragedija“ je rekonstrukcija noći u kojoj smo odrasli

Ovo je priča o odrastanju mladića koji je tokom jedne noći postao svoj čovjek. Napravili smo rekonstrukciju te noći, posmatrajući kroz ključaonicu njegov najintimniji trenutak, kazao je reditelj Veljko Mićunović govoreći o komadu „Urnebesna tragedija“ koji postavlja na scenu Crnogorskog narodnog pozorišta.
MIĆUNOVIĆ: „Urnebesna tragedija“ je rekonstrukcija noći u kojoj smo odrasli
Portal AnalitikaIzvor

U susret premijeri drugog komada koju mladi stvaralac, sa stalnim angažmanom u Beogradu, priprema za 26. decembar, on je dao naznake onoga što će publika biti u prilici da vidi na glavnoj sceni nacionalnog teatra.

Čuveni dramski tekst Dušana Kovačevića, Mićunović postavlja sa malo drugačijom predstavom o centralnom liku, ali i dalje sa osnovnom piščevom idejom o surovosti svega onoga što nas okružuje.

- Taj sudar tragičnog i komičnog je poigravanje i raščlanjivanje situacija, u kojima će se publika prepoznati. To su situacije koje djeluju sumanuto i zato su tako bliske svakodnevnom. Kao i glavni lik, svako od nas ima tu noć u kojoj je odrastao i koju treba da rekonstruišemo – dodao je on.

Direktor CNP-a Janko Ljumović podsjetio je da Mićunović ponovo režira u toj kući, nakon uspješnog „Revizora“.

- Našim izborom da u aktuelnoj pozorišnoj sezoni imamo temu susjedstva, došli smo do Dušana Kovačevića, koji je sigurno jedan od najznačajnijih dramskih klasika sa ovih prostora. Nakon Iva Brešana i „Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja“, „Urnebesna komedija“ pripada našoj namjeri da u toku ove sezone dođemo do naslova koji će biti intrigantni, prije svega - reditelju - a onda i njegovom timu saradnika i glumačkkom ansamblu, da ispričaju svoju priču koja referiše na priču susjedstva, ne samo danas, već i u kontekstu nasljeđa i svega onoga što danas imamo kao iskustvo – lično i profesionalno.

Ljumović je s ponosom predstavio i glumački anasmbl koji će premijerno izvesti „Urnebesnu tragediju“. Naime, nakon niza godina na ovoj sceni igra Meto Jovanovski, inače počasni član CNP-a. A uz Anu Vujošević, Mladena Nelevića, Nadu Vukčević, Branimira Popovića, Branku Stanić, Miša Obradovića i Moma Pićurića, na sceni će prvi put biti Vule Marković, student druge godine glume na cetinjskom Fakultetu dramskih umjenosti na Cetinju.

No, reditelj Mićunović podsjeća i na prepreke u radu na „savršenom dramskom komadu“ kakvim se može okarakterisati Kovačevićev tekst.

- Kada imate tako zavodljiv komad, on može da bude i prednost i zamka za nas koji na njemu radimo, jer može da nas odvede u prostore koji nisu dovoljno duboki. No, sa jednom divnom ekipom, kao ova, na sceni se bavimo pitanjima koja su velika i intima za svakog od nas, i uz dobrog pisca nas činje boljim. Želim da publika prepozna taj svijet koji ima realistični okvir, a zapravo je u najmanju ruku apsurdan – zaključuje reditelj.

2312urnebesnaSlobodan Obradović, koji je dramaturški prilagodio „Urnebesnu tragediju“ za izvođenje na našoj sceni i u našem vremenu, podsjeća da je tekst nastao 1991. godine.

- Akcenat je stavljen na društveno-politički kontekst, na ludilo tog vremena. Dvadeset i više godina kasnije, osvrtanje na to vrijeme mora da bude da da nešto drugačije. Akcenat je na tom mladiću, Nevenu, na pitanje njegove budućnosti, koja tih 90-tih nije postojala. A to je sada napredna generacija koja ima, pak, bagaž prošlog vremena, koji je i na njima ostavio ožiljak... Dramski tekst i predstava su različiti, ali ne treba da iznevjerimo pisca koji je dao tu klackalicu između tragedije i komedije – naznačio je beogradski dramaturg i dodao da Kovačević „dobro poznaje naš mentalitet, možda bolje i od nas samih“.

Za čuvenog makedonskog glumca Meta Jovanovskog posebna je čast što će na pozorišnim daskama CNP-a ponovo igrati nakon 14 godina.

- Tada sam igrao sa Popovićem i Nelevićem, a radili smo i film. Sada sam dobio šansu da se upoznam sa mlađim crnogorskim glumcima, kao i sa Mićunovićem – rediteljem koji od početka zna kakav komad želi i ima hrabra rješenja.

Jovanovski dalje izražava zadovoljstvo što se na repertoaru CNP-a nalaze klasici, zatim Gogolj, pa i Brešan.

- Na putu smo da napravimo dobru predstavu koju će publika da gleda. Predstava koja je gledana ne mora nužno da bude loša predsatva, jer je i Breht pisao populističke komade koji nisu nimalo loši, naprotiv. Ovo je prilika da sve ide dalje od onoga što se u tekstu na prvi pogled čita – zaključuje jedno od najpoznatijih imena regionalnog glumišta.

Mišo Obradović potcrtao je harmonične odnose koji su doprinijeli radu na komadu, dok je Branka Stanić izrazila zadovljstvo što ponovo sarađuje sa Mićunovićem.

- Nadam se da će se i ova predstava igrati dugo kao „Revizor“ – dodala je ona.

Još jedna glumica koja drugi put radi sa Mićunovićem u CNP-u je Nada Vukčević. Na nju je poseban utisak ostavila scenografija – tačnije, njena izuzetna svedenost „do dosade“.

- Ali, kada smo se pojavili u kostimima, shvatila sam da je Mićunović htio da napravi stadion za nas, kutak za igru u kome ćemo se igrati. Scena je pojednostavljena da bi gluma i priča bila u centru pažnje, da bi postale najbitnije – rekla je Vukčević.

Konačno, debitant Vule Marković kratko, ali s posebnim oduševljenjem, govori o radu sa iskusnim kolegama.

- Zadovoljstvo mi je što radim sa velikim glumcima. Tu zaista mogu da vidim kako veliki glumci rade, kako dolaze do uloga i rješenja za njih.

Uz već pomenute, ekipu ovog komada još čine scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, asistentkinja kostimografa Lina Leković i, kako su istakli pojedini glumci, izuzetno posvećena i požrtvovana izvršna producentkinja Nela Otašević.

- Nadam se da će predstava imati zanimljiv pozorišni život, jer su rješenja koja je koristio Mićunović dovoljno hrabra i poetska – zaključio je direktor CNP-a Janko Ljumović.

K.J.

Portal Analitika