Dnevna soba iz snova

Za razliku od prethodnih vremena, danas na raspolaganju imamo velik izbor proizvoda, pa tako i namještaja, detalja i sitnica za opremu doma iz snova.
Objavljeno: 29. 12. 2014 - 06:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako uređujete dnevni boravak ili razmišljate o promjenama, ovi savjeti vam mogu dobro doći.

Boje: Boje čine naš život ljepšim, pa čak i ako ste tip koji voli minimalizam, bilo koji prostor u klasičnim nijansama može da bude samo dosadan i sterilan. Ne morate odmah da obojite zidove u jarko narančastu ili dramatičnu crnu, ali za početak na garnituru za sjedenje stavite ukrasni jastuk u živahnijoj nijansi.

2912living2

Miješajte stilove: U letku ste vidjeli da prodavnica nudi cijeli set za dnevni boravak, i to po povoljnoj cijeni, pa ste pomislili da ćete se riješiti dvije muve jednim udarcem? Ne, to je jedno veliko NE, naglašava Hafington post (Huffington Post). Ovo pravilo je poput onog u modi – barem jedan detalj mora da bude drugačiji. Miješajte razne teksture, materijale i stilove, jer je to jedini način da prostor dobije lični pečat. Dokle god smisleno postavljate namještaj i pazite na proporcije, sve će biti bolje od jednoličnosti.2912living6

Rasvjeta: Kada smo opterećeni uređenjem prostorije, tražimo komade namještaja i detalje koji će biti tačno ono što smo zamišljali, i na kraju nekako zaboravimo važnost rasvjete. Osim klasičnog plafonskog svijetla, bilo da se radi o modernoj lampi ili lusteru, morate da se pobrinete i za drugi tip osvjetljenja. Ako imate namještaj na koji možete da staviti stonu lampu, svakako ga iskoristite, jer rasvjeta na raznim nivoima u prostoru daje i drugačiji ugođaj. Podne lampe su, pak, danas postale nezamjenjive, jer imaju i ukrasnu svrhu, a u bogatoj ponudi lako ćete naći ono što vam odgovara.2912living4

Raspored namještaja: U manjim prostorima nemate previše izbora i vrlo je važno da prije kupovine većih komada namještaja sve tačno izmjerite. Ali, ako imate veliki dnevni boravak, poigrajte namještajem i nemojte ga nužno gurati uz zid, a garnitura za sjedenje na sredini sobe može odlično da izgleda i služi kao neka vrsta pregrade raznih interesnih polja u prostoriji.

2912living4Postavljanje umjetnina: Glavno pravilo pri donošenju odluke o tome gdje okačiti umjetninu, odnosi se na visinu postavljanja slike, a glasi: mora da bude u nivou pogleda, odnosno očiju.

2912living5

Tepih: Dobar tepih košta - to svi znaju - ali nije rješenje kupiti manji ako imate veći prostor. Radije pričekajte i skupite novac, jer, po pravilu, tepih treba da dodiruje ivice namještaja koji ga okružuje. U svakom slučaju, pametnije je da bude veći.

Oprezno s kupovinom: Ukratko, ne kupujte namještaj koji vam ne treba. Možda je pametnije odabrati jedan dobar komad, poput garniture za sjedenje, i zatim ostatak uređenja graditi oko njega. Dajte sebi vremena. I profesionalci često muku muče s izborom i kompletiranjem priče. I da hoćete, ne možete namjestiti cijeli dnevni boravak u nekoliko dana. Upamtite: u njemu ćete svakodnevno provoditi dug niz godina i stvarati lijepe uspomene.

Izvor: T portal

Foto: qumore.com, infoteli.com

Komentari: 0

Novi komentar