Da li zimi zagrijavate motor automobila prije polaska?

Zimsko zagrijavanje automobila u mjestu uobičajen je ritual za mnoge vozače, ali je sa tehničkog aspekta kod većine savremenih vozila - bespotrebno, piše Vašington post.
Objavljeno: 31. 12. 2014 - 11:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada se temperature spuste ispod nule, često ćemo u jutranjim časovima čuti buku koja dolazi od automobila čiji motori rade u leru.

Stručnjaci navode da je u pitanju je stara navika koja datira iz vremena kada su svi automobili imali motore sa karburatorima. Tada je zagrijavanje motora na niskim temperaturama vazduha prije pokretanja vozila imalo smisla.

Danas svi noviji modeli imaju elektronsko ubrizgavanja goriva. Senzori mjere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-ak sekundi prije polaska.

Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru, kažu u američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA).

Osim buke koja će uznemiravati komšije, za životnu sredinu mnogo su opasniji izduvni gasovi koje automobil ispušta tokom produženog rada motora u mjestu.

Američka studija iz 2009. pokazala je da rad automobilskih motora u leru prouzrokuje 1,6 odsto ukupne emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte. To je više od zagađenja koje nastaje radom cjelokupne čelične industrije u toj zemlji.

Postoji još jedan važan razlog zašto zagrijavamo automobil prije polaska. Tokom zime prijatnije nam je da sjednemo u toplu kabinu nego da se smrzavamo u vožnji dok se auto ne zagrije.

Iako je period potreban za zagrijavanje putničke kabine kod savremenih vozila kraći nego prije, a neki modeli imaju i grijače u sjedištima, mnogi od nas i dalje voze starije automobile koji se sporije griju.

Ipak, imajte na umu da bespotreban rad vašeg automobila u leru direktno utiče na kvalitet vazduha koji udišete i da je bolje istrpjeti malo hladnoće nego dodatno zagađivati već zagađenu okolinu.

Izvor i foto: b92.net

Komentari: 2

masinac

31. 12. 2014 - 21:47

Postovani,nemate vi veze sa mozgom..Kakve veze ima elektronsko ubrizgavanje goriva?Poenta je u tome da se zagrije rashladna voda koja hladi cilindre,a takodje i ulje iz kartera.Jer na vecoj temperaturi mijenja se viskozitet(gustina ulja) i cim je ulje tecnije,lakse dolazi do lezajeva i povecava se pritisak ulja u istim.a takodje je bolje i za podmazivanje kosuljice.Grijanjem rashladne vode dolazi do sirenja kosuljice za nekoliko djelova milimetra,sto je dovoljno da klip manje "struze" u cilindru.Grijete vase motore i produzite im radni vijek.. ;)
Novi komentar