Damir ŠEHOVIĆ: Tamo gdje je sve na prodaju, na red dođe i država

Najveći izazov za crnogorsku ekonomiju smo mi sami i naš isključivi mentalitet koji nam smeta da realno sagledavamo stvari. S jedne strane, zbog pretjeranog nekritičkog ekonomskog optimizma kojim se nepotrebno razbacuju, a sa druge zbog prenaglašenog pesimizma koji te pesimiste onemogućava da objektivno sagledaju ekonomski ambijent koji ih okružuje, ocjenjuje sagovornik Portala Analitika.
Objavljeno: 12. 01. 2015 - 00:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik SDP Damir Šehović, ocijenio je da Crna Gora mora mijenjati model rasta, odnosno, da mora i definitivno raskrstiti sa libertarijanskom razvojnom filozofijom.

“Novi model rasta se ne smije zasnivati isključivo na turizmu i stranim investicijama, niti na rasprodaji nacionalnih resursa, već na snažnijem i diverzifikovanijem realnom sektoru koji neće biti podložan spoljnim  šokovima. Jer, tamo gdje je sve na prodaju, na kraju na prodaju dođe i sama država, posebno ako je mala”, ocijenio je Šehović u intervjuu za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, kod nas se privredni rast pokreće dominantno akumulacijom kapitala, znatno manjim dijelom doprinosom rada, a skoro bez ikakvog doprinosa od strane produktivnosti. “Samo one ekonomije koje imaju visok nivo investicija u humani kapital i znanje bilježe visoke stope privrednog rasta u dugom roku, jer u tom slučaju granična stopa prinosa raste. Zato SDP odavno insistira na potrebi mijenjanja razvojne filozofije”, naveo je Šehović.

1201sehovic1

ANALITIKA: Koji je najveći izazov sa kojim će se suočiti crnogorska ekonomija?

ŠEHOVIĆ: Ekonomski izazovi sa kojima ćemo se tokom 2015. godine suočiti su brojni, a posebno se izdvajaju opšta nelikvidnost u privredi koja je prisutna nekoliko posljednjih kriznih godina, kao i još uvijek neprihvatljivo visok nivo poreskog duga i pored toga što su napori Ministarstva finansija i Poreske uprave u tom dijelu evidentni i treba ih pohvaliti. Tome treba svakako dodati i postojanje ambijenta u kojem su svi privredni subjekti jednaki, samo se nekad stekne utisak da su neki na žalost „jednakiji“, iako se i to sa snaženjem pravne države polako mijenja na bolje.

Mada, često imam utisak da smo najveći izazov za crnogorsku ekonomiju mi sami i naš isključivi mentalitet koji nam smeta da realno sagledavamo stvari. S jedne strane, zbog pretjeranog nekritičkog ekonomskog optimizma kojim se nepotrebno razbacuju oko sebe, a sa druge zbog prenaglašenog pesimizma koji te pesimiste onemogućava da objektivno sagledaju ekonomski ambijent koji ih okružuje, a unutar njega i pozitivne stvari koje se dešavaju.

 

ANALITIKA: DPS i SDP se još nijesu dogovorile oko Aneksa sporazuma, a osim Kraljičine plaže neslaganja ima i nesuglasica i oko aneksa za Svet Stefan. Da li su razlike nepremostive po Vama? U čemu je suština problema?

ŠEHOVIĆ: Dogovor oko aneksa koalicionog sporazuma je u završnoj fazi, tako da je realno očekivati da uskoro bude i potpisan. Ključni dio sporazuma koji se odnosi na vladavinu prava i obaveze Crne Gore koje proizilaze iz poglavlja 23 i 24 je odavno dogovoren, kao i najveći dio ekonomskog sporazuma, tako da je kao takav bio spreman za potpisivanje još u novembru. Na zahtjev DPS-a su otvorena i druga pitanja, oko kojih se razgovori privode kraju. U oblasti saobraćaja postoji visok nivo saglasnosti oko strateških prioriteta, pa i oko statusa jednog od najboljih javnih preduzeća u Crnoj Gori - Aerodroma Crne Gore. Složili smo se da ne postoje racionalni razlozi za njegovu privatizaciju, ali da treba analizirati druge modele, koji bi mogli poboljšati njegove ekonomske perfomanse, ali i saobraćajnu dostupnost Crne Gore koja je za turističku destinaciju poput naše posebno važna. Oko Kraljičine plaže postoji puna saglasnost da taj prostor treba valorizovati na najbolji mogući način. Međutim, evidentno je da je u dosadašnjem postupku napravljeno nekoliko propusta koji su u suprotnosti sa našim pravnim sistemom, a na koje je SDP tokom nedavnih razgovora ukazao, tako da je rješenje ili da se pokušaju ispraviti te greške, ili da se postupak vrati na početak.

1201sehovic2

ANALITIKA: Kakav je vaš stav povodom nastavka aranžmana sa A2A u EPCG? Da li su ispunili očekivanja, s obzirom na okolnosti?

ŠEHOVIĆ: Potreban uslov za nastavak ugovorne saradnje sa kompanijom A2A, naravno na drugačijim osnovama od dosadašnje, treba da bude dogovor oko investicionog plana za naredni period, odnosno oko najvažnijih kapitalnih projekata koje bi EPCG realizovala u narednom periodu, od kojih je trenutno najvažniji drugi blok Termoelektrane u Pljevljima. Na pomenutom preduslovu bi trebalo insistirati ne samo zbog toga što italijanskoj kompaniji pregovoračka pozicija nije baš najbolja zbog činjenice da je već sada izvjesno da najbitniji indikatori definisani dosadašnjim ugovorom nijesu realizovani, nego zbog toga što je prirodno da nastavljate saradnju sa nekim ko sa većinskim vlasnikom - državom Crnom Gorom dijeli viziju razvoja za naše najznačajnije kompanije. U suprotnom, novi ugovor ne treba sklapati, a sa kompanijom A2A treba sarađivati oko onih pitanja na koje nas zakon obavezuje zbog činjenice da su vlasnici 41 odsto EPCG-a.

 

ANALITIKA: Prije par godina u SDP-u se pojavila ideja (predstavio je potpredsjednik Vujica Lazović) da se Crna Gora zaduži na neki dugi rok za izgradnju kompletne infrastrukture (oba autoputa, termoelektrana, hidroelektrana, pitanje otpada). Da li je možda vrijeme da se ponovo aktivira ta ideja?

ŠEHOVIĆ: Postoje sve pretpostavke za početak realizacije autoputa kao našeg najznačajnijeg infrastrukturnog projekta, koji će Crnu Goru promijeniti na bolje u ekonomskom, bezbjednosnom, sociološkom i svakom drugom segmentu. Projekat izgradnje prioritetne dionice autoputa se realizuje po trenutno jedino mogućem, a ipak efikasnom i ekonomski isplativom modelu, zasnovanom na kreditnom zaduženju, jer za ostale modele na tržištu ne postoji interesovanje. Najveći broj ostalih infrastrukturnih projekata, posebno u oblastima saobraćaja i energetike, će biti realizovani na osnovu drugih modela, koji neće narušiti našu makroekonomsku stabilnost budući da ne zahtijevaju novo zaduženje države.

1201sehovic3

ANALITIKA: Šta mislite o ideji koja se čuje od stranih stručnih krugova da Crna Gora treba da krene putem reindustralizacije? Da li Crna Gora može isključivo bazirati svoj razvoj na turizmu? Napominjemo da su prosječne plate u turizmu su 30 odsto niže od državnog prosjeka.

ŠEHOVIĆ: Crna Gora mora mijenjati model rasta odnosno mora i definitivno raskstiti sa libertarijanskom razvojnom filozofijom. Novi model rasta se ne smije zasnivati isključivo na turizmu i stranim investicijama, niti na rasprodaji nacionalnih resursa, već na snažnijem i diverzifikovanijem realnom sektoru koji neće biti podložan eksternim šokovima. Jer tamo gdje je sve na prodaju, na kraju na prodaju dođe i sama država, posebno ako je mala. Kod nas se privredni rast pokreće dominantno akumulacijom kapitala, znatno manjim dijelom doprinosom rada, a skoro bez ikakvog doprinosa od strane produktivnosti. Samo one ekonomije koje imaju visok nivo investicija u humani kapital i znanje biljeze visoke stope privrednog rasta u dugom roku, jer u tom slučaju granična stopa prinosa raste. Na žalost, upravo u tom segmentu već duže vrijeme ponajviše zaostajemo za razvijenim svijetom. Zato SDP odavno insistira na potrebi mijenjanja razvojne filozofije.

 

Predrag ZEČEVIĆ

Komentari: 24

Stevan P.

12. 01. 2015 - 00:50

Kad se bude mjerila odgovornost, vasa ce biti ista kao i vasih koalicionih partnera. Vas nekoliko, jer ionako nemate glasaca, zarad fotelja i lagodnog zivota, davali ste podrsku prodavcima svega sto je bilo vrijedno.
Anonimno-290109228

12. 01. 2015 - 08:13

Samo se šlepaju DPS-u inače ne bi cenzusa gledali
Naumm

12. 01. 2015 - 08:23

Pa je li ostalo još nešto u CG za prodaju? Kasno ste se sjetili, Damire, da ne valja baš sve prodat jer se na kraju nećete pitat sa svojom državom! Nijesam nikakav ekonomista ali nijesam ni slijepac pa sam vidio da naša država gubi vezu sa mozgom kad je prodata fabrika soli u Ulcinju, kao da nam so uopšte ne treba!? Kupci su odmah počeli da računaju samo na vrijednost placeva za gradnju jer im je tu bila brža zarada nego proizvodnja soli. Isti osjećaj sam imao i kad je prodat Telekom,tj siguran prihod države predat je u sigurnu i višestruku zaradu vlasnika Telekoma koji valjda niđe kao kod nas nije imao potpuni monopol pa evo duže vrijeme imamo skuplju telefoniju i internet od razvijenih država okruženja! Slično je i sa vlassištvom za prodaju goriva i td.
Салваторе Тото Скилачи

12. 01. 2015 - 08:25

Какав патриота! Сузе ми низ лице крену када видим како овај млади човек бдије над будућношћу своје државе. То се наслеђује генерацијама. С колена на колено.
Nabuko

12. 01. 2015 - 09:01

Odličan intervju Šehovića. Jasno, precizno...i u metu
Pako

12. 01. 2015 - 09:40

Vidim da Serhovic, u naslovi, parafrazira Bora Krivokapica.Moze li Sehovic da mi objasni zasto je predlozio i gorljivo se borio za izmjene Zakona o igrama na srecu, koje stiote ONOGA, a deru male igrace? Je l on stvarnio misli da smo mi ludi i da ne razliokujemo verbalnu ravan od onoga sto cini kada glasa. A ima toga josss...
Anonimno-1983902035

12. 01. 2015 - 09:43

Momak mi je bio izuzetno simpatican, ali se vrlo brzo prosuo. Izbori, neka glasanja i zakoni koje je predlagao samo su pokazali da je kalkulant , da je "mali od Vujice" , sto ce reci DPS-a. Stata , bas steta.
*

12. 01. 2015 - 09:53

Vi iz Portal Analitike napravite interviju a onda puštate samo one komentare koji će da popljuju učesnika. Aj baš da vidim oćete li objavit moj komentar
Mila K

12. 01. 2015 - 09:59

Braniti stav partijskim kisobranom nije strucni stav i to ovaj intervju svakom recenicom potvrdjuje...Steta...
KARA RADUSIN

12. 01. 2015 - 10:02

Ovaj precizan i tačan intervju gospodina Šehovića,i nekoliko primitivnih komentara ispod teksta a i ljudskog dostojanstva,posjeti me na jednu Platonovu misao."Mudar čovjek priča,zato što ima što da kaže-budala priča zato što mora nešto da kaže".
Rukfaš

12. 01. 2015 - 10:03

Evo Ti rješenje za aerodrome: 1. Podgorica, kao i do sada. Takse, usluge, komercijalni letovi... Samoodrživi i profitabilni. 2. Tivat, besplatne aerodromske usluge za avio kompanije i za putnike. Niskobudžetni prevoznici bi imali karte do perifernih aerodroma u Evropi za 40-60 EUR-a a komercijalne kompanije bi imale niže cijene karata za Tivat za 20-40%. Izvor prihoda aerodroma Tivat bi se povećao kroz zakupe lokala kojih bi bilo mnogo više jer je veći promet i kroz državne dotacije. Država bi značajno više prihodovala jer bi turisti kroz jeftinije karte u većem broju posjećivali Crnu Goru. Provjerite ovaj model kod turoperatora i hotelijera, razradite i eto vam jedno dobro rješenje.
Marko

12. 01. 2015 - 10:40

Uvijek odmjeren, stručan i korektan! Svaka čast! S pažnjom čitam svaku izjavu jednog od najmlađih poslanika u Skupštini...
Milo

12. 01. 2015 - 11:20

Da bi ojačao realni sektor mora se u skladu sa aktuelnim privrednim sistemom i prodavati i biti zavisan od FDI...kasnije se može unaprijediti realni sektor ukoliko su nam potezi bili dobri... Da li ste ikada vodili neki ozbiljniji biznis mladi teoreticaru,živimo u Crnoj Gori ?
Jole Drinjak,penzioner Prčanj

12. 01. 2015 - 13:02

Vala ću stinuti(a bora mi strah me od čika Danila Stojanovia)-pa reći: "Gospodine Damire Šehoviću tamo đe je sve prodato-na kraju na prodaju dođe i sam N A R O D !!!! Na žalost-ova naša "mrčenica"-je odavno raspordata-a N A R O D-n a c i j a čeka licitacju da ode na doboš-za početnu cijenu-za koju ste ga -prvo- prodali kaspinu sa Dedinja-vi njegovi LAKEJI-kako vas na ovaj isti Portal stim-nazva-prosoči: "vaš" dr Novak Adžić 3/4 novembra 2013 godine-tema bijaše ..."SPC kao lažni morlni bastinon"-od autora Ranka Đonovića"! Na žalost "n a c i j e"-negda na "cijenu bijaše"..idol-kasapin...sa(Cetinja)Dedinja,a danas recidivi te "ljubavi"..L I C E M J E R S T V O!!!!!!!! Na ultimu od ultime-gospodine Damire-ne zaboravite-ako usput čujete državnu himnu-"stavite desnicu na srdašce"-a ljevice i dalje "čvrsto-postojano" držite đe je i držite (bezmalo) kvarat od vijeka-u tuđe špagove(džepove)?!
Janko

12. 01. 2015 - 13:47

Uvaži gospodin je pokazao čudo iz ekonomije kad je spasio budžet za 2014 predlogom da se dug Elektroprivrede pretvori u dionice,a da se unjesto tih para uzme kredit i nadomjesti u budžetu. Ovdje jedio bila sigurna šteta od kredita,a para od povećanog učeća u vlasništvu Elektroprivrede niko nije vidio.
MILA

12. 01. 2015 - 14:02

BRAVO!
Ekonomista

12. 01. 2015 - 14:14

Bravo! Potpuno se slažem sa Šehovićem!
Vizionar

12. 01. 2015 - 14:47

Svaka čast Šehoviću,tako mlad a tako mudar,svaka riječ vam je na mjestu,slažem se sa vama ,treba pokrenut realni sektor.
pravnik

12. 01. 2015 - 15:04

Dobar intervju,da nam je još ovako pametnih mladih ljudi u državi bi bilo mnogo bolje.Ovakve ljude treba podržavat.svaka čast Šehoviću!!
ivan

12. 01. 2015 - 15:07

Damir je pravi gospodin i u skupstini i na ekonomskom fakultetu! svaka cast profesore
Janko...

12. 01. 2015 - 17:57

..malo si premnožio? Ima gospodin Damir Šehović,predavač na Ekonomskom-mitingaškom fakultetu u Podgoricu-i svojih "bisera"! Sjećanja radi-nazočni gospodin je "častio" 120 hiljada građana Crne Gore-čitaj penzionera-krajem 2010/početkom 2011 na Skupštinu Crne Gore kad je "svojim amandmanom"(na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PiO CG) oštetio penzionere-koji se od "njegovog amandmana" nisu više nikada oporavili-ostaše smrznuti-čekajući rasprodaju n a c i j e!
Dragan

12. 01. 2015 - 21:22

Vise je Damir imao inicijativa u Parlamentu nego citava opozicija zajedno! Zaboravljate ko je izdejstvovao ugovor na neodredjeno za radnike, ko je uticao na ukidanje takse euro po euro, ko nije dozvolio italijanima da prebace Kap-ove dugove za struju na ledja gradjana, ko je nedavno obezbijedio novac za Gusinje i Petnjicu, i tako dalje. Samo tako nastavi Damire, strucno i hrabro!
Novi komentar