RADOVIĆ: Vrijednost kredita za auto-put mogla bi biti mnogo veća zbog dolara

Vrijednost kredita koji je je crnogorska Vlada prošle godine potpisala sa kineskom Eksim bankom za auto-put, mogla bi da bude mnogo veća, zbog značajnog rast dolara u 2015. godini, kazala je za Antenu M analitičarka Ana Nives Radović.
Objavljeno: 19. 01. 2015 - 09:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Veliki problem očekuje zemlje korisnice eura, koje imaju bilo koje transkacije u stranim valutama. Očekuje se da će vrijednost eura krajem mjeseca, kada budu održani grčki izbori, biti dodatno snižen. On je već na rekordnom nivou u odnosu na posljednjih devet godina. Iz tog razloga će krediti u svim stranim valutama poskupiti. Sada imamo slučaj da su svi oni koji su se zadužili u švajcarskim francima, u velikim problemima. Isto će se dešavati sa dolarom.

Radović smatra da bi za pomenuti kredit u ovom trenutku najbolje bilo da ga otplaćujemo u eurima, ali da to zavisi „od političke volje i dobre procjene“.

- Ukoliko budemo tražili da nam se kredit obračuna u eurima, a uzeli smo ga inicijalno u dolarima, male su šanse da kreditor na to pristane.

Ona napominje da bi se u tom slučaju sa kreditorom dogovarao kurs na određeni dan, koji bi zatim bio fiksiran, ali da je za to relativno kasno, „jer se te stvari dogovaraju u vrijeme potpisivanja ugovora“,

- To se ne radi naknadno. Ugovor je sklopljen dosta nepromišljeno, očigledno se nije vodilo računa o kursnim razlikama, jer su ugovori sklopljeni za vrijeme jačanja eura. U trenutku potpisivanja ugovora za kineski kredit, dolarske obaveze Crne Gore su iznosile 743 miliona eura.

Ekonomisti evropskih banaka prognoziraju da će dolar sve više jačati i da bi mogao da nastupi paritet euro – dolar.

- Vrlo je izvjesno to očekivati do sredine 2016, a sigurno će do 2017. godine ta razmjera biti 1:1. Ukoliko je euro nasprem dolara bio 1,2 to znači da bi 20 odsto bio skuplji svaki kredit u dolarima koji smo uzeli – ocjenila je Radović.

Komentari: 5

SDP

19. 01. 2015 - 10:19

“Kad sad čujemo ova mjerenja da je u posljednjim promjenama kursa dolara i eura već izgubljeno 57 miliona eura itd. odmah želim da kažemo da smo mi, vodeći računa o svemu tome, definisali taj odnos euro-dolar na dan potpisivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji 26. februara 2014. godine, tako da u tom smislu, sa stanovišta završetka radova u naredne četiri godine, na to ne utiču ništa sadašnje promjene”, objasnio je ministar. http://www.bankar.me/2015/01/14/brajovic-pad-eura-ne-utice-na-kredit-za-autoput/
Novi komentar