Izvinjenje Crnoj Gori zbog kamenovanja ambasade

Tokom jučerašnjih nasilnih protesta, u kojima je u Prištini posebno stradala zgrada kosovske Vlade, kamenicom veličine dječije šake pogođena je i ambasada Crne Gore, koja se nalazi u strogom centru grada. Kako Portal RTCG saznaje od izvora u Prištini, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi, u ime ministra Hašima Tačija, uputio je Crnoj Gori izvinjenje zbog ovog vandalskog čina.
Objavljeno: 25. 01. 2015 - 11:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Inače, mediji u Prištini kamenovanje crnogorske ambasade ocijenili su kao diplomatski incident, a predstavnici kosovske vlasti najavili su da će učiniti sve da se otkrije i kazni osoba koja je bacila kamen na balkonska vrata crnogorske ambasade.

Danas je, inače, u Prištini situacija mirna. Glavni gradski trg, koji je juče bio poprište najprije mirnih, a potom nasilnih demonstracija, očišćen je. Na višespratnici kosovske Vlade demolirana su prva tri sprata.

Policija navodi da je u nasilnim protestima povrijeđeno 19 policajaca i četiri protestanta. Takođe, kosovska policija potvrdila je da je privela dvadesetdvoje ljudi.

Lider nacionalističkog Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, je sa protesta zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedjeljka razriješi aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili. Najavio je da će, u slučaju da Mustafa ne odgovori pozitivno na njegov ultimatum, ponovo organizovati okupljanje u utorak.

Jedna od parola na protestu bila je i "Isu damo, Kosovo ne damo", a kao formalni razlog okupljanja pojedinih opozicionih partija, NVO i nezadovoljnih građana, je i situacija oko rudnika Trepča.

Kosovski zvaničnici osudili su jučerašnji vandalizam u Prištini.

Izvor: rtcg.me

Komentari: 4

Starocrnogorac

25. 01. 2015 - 13:30

Hvala Vladi Kosova na izvinjenju. Nadam se da nas više neće kamenovati jer smo se mi pokazali kao prijatelji .
Za novocrnogorca

25. 01. 2015 - 17:10

Nadam se i da nas neće više raseljavati i ubijati jer smo se mi pokazali kao prijatelji. Da da, baš joj puno hvala na svemu.
berane

25. 01. 2015 - 18:00

Nista ne smihe da radtavi dva oka u glavi Crnogorce i Albance.
Novi komentar