VIDEO: Policija rastjerala demonstrante u Prištini, uhapšeno više od 100 osoba

Nasilne demonstracije u Prištini okončane su, ali je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga. U kasnim popodnevnim satima policija je uspjela da potisne demonstrante iz centra grada i ulica koje vode prema zgradi Vlade Kosova. Tokom nasilnih protesta teško i lakše je povrijeđeno 56 policajaca i do sada je privedeno više od 100 osoba. Među uhapšenima je i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. Demonstranti su protestovali zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i zatražili da kombinat Trepča postane javno preduzeće.
Objavljeno: 27. 01. 2015 - 16:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Policijska akcija, uključujući upotrebu vodenih topova, dimnih bombi, suzavca i u nekoliko slučajeva gumenih metaka, trajala je više od tri sata. Svi povrijeđeni posle ukazane ljekarske pomoći u Kliničkom centru u Prištini nalaze se van životne opasnosti. U policiji su odbili da potvrde navode dežurnog ljekara Hitne službe Cura Đocaja da je deset osoba povrijeđeno gumenim mecima.

"Jednom policajcu je teško povrijđena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po tijelu", rekao je direktor policije Kosova Spend Madzuni na konferenciji za novinare, zajedno sa glavnim tužiocem Sule Hodžomi naveo da je povrijeđeno 56 policajaca, a privedeno više od 100 lica.

U policiji kažu da demonstranti i dalje prijete javnom redu i miru u Prištini pošto se pristalice Samoopredjeljenja okupljaju u naselju "Tri šešira", gdje je sjedište ove radikalne grupe građana kosovskih Albanaca.

Saobraćaj prema centru grada je obustavljen. Policija sprovodi rigorozne mjere kontrole saobraćaja, ne dozvoljavajući kretanje prema centru, posebno prema naselju Dragodan gdje se nalaze sjedišta ambasada zapadnih zemalja.

Privremeno je priveden i gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, inače iz pokreta Samoopredjeljenje. Policija je ranije saopštila da nakon "zapaljivih govora organizatora na početku skupa, grupa demonstranata je počela da napada policiju, gađajući je tvrdim predmetima i pirotehničkim sredstvima“, na šta je policija intervenisala suzavcima a kasnije i vodenim topovima.

Vlada Kosova putem saopštenja za štampu navodi da poštuje pravo na protest, ali izražava i odlučnost da neće tolerisati djela koja ugrožavaju zemlju, institucije, te javnu i privatnu imovinu.

poli27

"Prijeteći govori koje su organizatori danas upotrijebili na protestima su neprihvaljtivi i osuđujemo tako nešto. Takođe, manipulacija učenika putem savjeta i njihova organizacija da izađu na proteste predstavlja manipulaciju i u potpunosti je neprihvaljivo za vladu i građane Republike Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je osudila nasilje nad policijom, i poziva građane na političku i građansku zrelost.

Policija Kosova je prethodno jakom akcijom specijalnih jedinica spriječila demonstranate da priđu Vladi i Skupštini tokom ponovnog protesta opozicije, na čelu sa pokretom Samoopredjeljenje, koja traži smjenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

"Dolje Jablanoviću, dolje Srpska", "Isu dajemo, Trepču ne dajemo", "Trepča je naša", uzvikuju demonstranti koji su se okupili ponovo u ponedjeljak, nakon što Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu da se Jablanović smijeni, odnosno nije ni razmatrala ovaj zahtjev.

Policija Kosova je unaprijed bila metalnom ogradom ogradila zgradu Vlade i Skupštine, ispred kojih su stacionirane specijalne jedinice. Demonstranti su dali ultimatum 15 minuta policiji da ukloni barikade, a nakon što to nije učinjeno, krenuli su na policiju koja je reagovala bacanjem suzavca i vodenim topom.

Današnjim protestima nijesu se pridružile organizacije kao što su "Pozivi majke" i "Udruženja veterana rata". Na protestu se zahtijeva i da se kombinat Trepča proglasi javnim preduzećem.

Premijer Kosova je u ponedjeljak kazao da je demokratsko pravo građna na protest, ali je osudio vandalizam koji se desio u subotu kada je grupa demonstranata polomila stakla na zgradi Vlade.

Nezadovoljstvo prema Jablanoviću je izraženo nakon što je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su spriječili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima", za šta je od njega traženo izvinjenje. Aleksandar Jablanović je u ponedjeljak na sjednici Vlade ponovio da je njegova izjava bila pogrešno svaćena, a ranije je od majki u Đakovici zatražio i javno izvinjenje.

Inače Policija Kosova je izradila je operativan plan za današnje proteste koji podrazumijeva povećane bezbjednosne mjere kako bi se garantovao javni red, mir prije, tokom i poslije protesta, i kako bi protest prošao bez incidenata.

Iz policije su naveli da se neće tolerisati bilo kakva vrsta nasilja, mogućih napada nad fizičkim ili pravnim licima, kao ni oštećenje imovine privatnih ili društvenih lokala. Protesti u subotu eskalirali su kada je grupa demonstranata kamenjem gađala vladu, na koje je policija intervenisala. Toga dana, povrijeđeno je je 19 policajaca, četvoro građana, a privedena 22 demonstranata.

 

Komentari: 0

Novi komentar