Milijarda eura u sivoj zoni

Svake godine u sivoj zoni završi ukupno 740 do 997 miliona eura. To je podatak koji se odnosi na sve segmente ekonomije i koji treba sve da nas zabrine, rekla je za Pobjedu generalna sekretarka Crnogorskog turističkog udruženja Milena Raičković.
Objavljeno: 31. 01. 2015 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Raičković je naglasila da je teško procijeniti koliko novca ode u nelegalne tokove samo u turizmu.

„Glavni generatori sive ekonomije u turizmu su rad bez odobrenja, neregistrovani smještaj, dileri, neplaćanje ili djelimično plaćanje poreza, neprijavljivanje radnika, prijavljivanje radnika na minimalac, isplaćivanje dijela plate na ruke, neizdavanje fiskalnih računa“, rekla je Raičković za Pobjedu. 

Ona je istakla da je siva ekonomija prisutna u svim segmentima turističke ponude: ugostiteljstvu, agencijskom poslovanju, smještajnim kapacitetima.

Raičković smatra da je za rješavanje problema sive ekonomije potrebna politička volja. 

„Onog trenutka kad bude postojala i kada se strateški pristupi rješavanju ovog problema, za kratko vrijeme siva zona u turizmu može da nestane“, uvjerena je Raičković.

Prioritet mora biti, kaže, bolja međusobna saradnja i zajednički koordinirani rad nadležnih državnih organa, pri čemu će se voditi principima neselektivnosti, transparentnosti i nulte stope tolerancije na sivu ekonomiju. Ona naglašava da Crnogorsko turističko udruženje godinama predlaže obevazno izdavanje fiskalnog računa na kraju izvršene usluge, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj porudžbini.

„Nažalost ne nalazimo na razumijevanje iako smo sigurni da predloženi model više odgovara i gostu i onom ko prodaje“, istakla je Raičković između ostalog.

Komentari: 0

Novi komentar