Makedonija: Opozicioni lider osumnjičen za pokušaj državnog udara

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je spriječen pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka i nedemokratskog preuzimanja vlasti.
Objavljeno: 31. 01. 2015 - 17:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Portparol ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Koteski izjavio je na konferenciji za štampu u Skoplju da će danas biti podnijeta krivična prijava protiv četiri lica zbog pokušaja zbacivanja vlade.

Među osumnjičenima je lider glavne opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev, bivši šef obavještajne službe, njegova supruga i još jedna osoba.

Policija je saopštila da se radi o pokušaju da se prikupe podaci protiv vlade i da se time ucjenjuje premijer Nikola Gruevski da raspusti svoj kabinet i raspiše vanredne izbore.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je opozicioni lider Zoran Zaev pokušao da ga ucjeni razgovorima dobijenim prisluškivanjem, na konferenciji za novinare sazvanoj nakon saopštenja MUP-a o podnošenju krivičnih prijava protiv četiri osobe, među kojima je lider opozicije, zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Gruevski je rekao da je imao četiri sastanka sa Zaevom između septembra i novembra, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) uđe u vladu i zaprijetio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi, prenijela je MIA.

"Zaev je htio da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obavještajne službe", rekao je Gruevski.

Zaev je rekao da posjeduje razgovore predsjednika, predsjednika parlamenta, članova vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.

"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.

Proteklih pet mjeseci, Zaev i visoki zvaničnici SDSM su najavljivali da posjeduju "bombu" koja će proizvesti pad vlade.

Makedonski državni tužilac potvrdio je da je policija podnijela krivične prijave protiv četiri osobe, uključujući bivšeg šefa državne bezbjednosti Zorana Veruševskog i njegove supruge.

Svi osim Zaeva su u pritvoru, a lider opozicije je predao pasoš, prenio je Rojters.

Zaev je demantovao optužbe, navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spriječe objavljivanje, kako je rekao, zapaljivih dokaza kriminalnog djelovanja konzervativne vlade premijera Gruevskog.

B92, foto: kurir.mk

Komentari: 0

Novi komentar