TODORIĆ: Ne brinu me dugovi, mislim na prihod od 20 milijardi eura

Predsjednik koncerna "Agrokor" Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenački poslovni dnevnik Finance da ga mnogi investitori pitaju za savjete o mogućnosti ulaganja u Sloveniju, nakon što je njegov koncern preuzeo trgovački lanac "Mercator", čime je nastalo najveće trgovačko poduzeće u regionu, prenosi Index.
Objavljeno: 01. 02. 2015 - 22:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je dodao da je zbog njegovih savjeta došlo do ponuda prvoklasnih investitora za slovenačke pivare koje prodaje grupa Pivovara Laško.

- Svjesni smo važnosti "Mercatora" za slovenačku privredu i učinićemo sve da ono postane najveće i najproduktivnije preduzeće, to će biti u interesu razvoja slovenačke ekonomije - kazao je Todorić u razgovoru o poslovanju "Agrokora", nakon povezivanja maloprodajne mreže "Mercatora" i "Konzuma" u regiji.

Po njegovim riječima, "Konzum" i "Mercator" imaju prednost u odnosu na strane trgovačke lance i proizvođače, jer bolje poznaju lokalno tržište.

- "Lidl" i "Hofer" ne mogu da nadvladaju "Agrokor" koji može da bude konkurentniji ako radi kao oni. Naša prednost je da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkurišemo najvećim svjetskim kompanijama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv - povećavali smo ga. Ne možemo da kažemo da smo bolji od "Nestlea", ali smo lokalno uspješniji - kazao je Todorić.

Što se tiče kapitala i investicija, Todorić je rekao da i u Sloveniji kapital postoji, ali je pogrešno distribuiran.

- U svijetu je mnogo novca za investicije, ali nema programa - rekao je Todorić i pozivao sve u regionu koji imaju probleme s finansiranjem svojih programa da mu se jave da im pomogne u nalaženju investitora.

- Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su društveno odgovorno poslovanje, ljudski kapital i znanje - istakao je on.

- Mijenja se vrijeme. Pogledajte što tehnologija radi. Globalni investitori zahtijevaju promjene. Mi ćemo uskoro imenovati potpredsjednika uprave za informatiku, pa za logistiku. Mi smo kao veliki start-up. Ako se ne bismo brzo mijenjali, ne bi bili uspješni - otkrio je Todorić.

Na pitanje što su ciljevi javne ponude dionica, najavljene za narednu godinu, odgovara kako će možda nešto i prodati.

Todorić je rekao i kako ne zna da li će "Agrokor" ostati prehrambeno-trgovački koncern.

- Stvari se mijenjaju preko noći. Imamo oko osam milijardi eura prihoda, a ja vrlo brzo želim da imam 20 milijardi. Čim prije, tim bolje. Koje područje će po pitanju prihoda biti najveće u koncernu, to za sad ne znam. Uskoro ćemo pokrenuti onlajn platformu: ako želite npr. u pozorište u Tokio, kod nas ćete moći da kupite kartu. Internet platforme sada najviše vrijede u cijelom svijetu. Možda to postane najvredniji dio firme.

A na pitanje da li se ikada uplaši od svih dugova koji se vezuju za kompaniju na čijem je čelu, odgovara:

- Ne. Mislim da nemamo velike dugove. Bolje je pitanje - koliko imamo imovine. Vidjećete što će nastati iz toga - zaključuje Todorić.

Izvor: Index (index.hr)

Komentari: 0

Novi komentar