Zašto Albanci masovno odlaze s Kosova?

Razlog masovnog odlaska Albanaca sa Kosova, prištinski politički analitičar Fatmir Šeholi vidi u nesprovođenju uputstava iz izvještaja EU o progresu.
Objavljeno: 08. 02. 2015 - 10:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Posljedice tog nesprovođenja uputstava iz međunarodnih izvještaja koji govori o lošem stanju na Kosovu su danas rezultat demonstrativnog napustanja građana Kosova, od kojih je 99 odsto Albanaca, a jedan odsto Roma, Aškalija i Egipcana", rekao je Šeholi za RTV PULS, prenosi B92.

On je dodao da se usvajanjem prištinske rezolucije o sprječavanju ilegalne migracije ne mogu zaustaviti građani da ilegalno migriraju, već su neophodne ozbiljne i korjenite mjere koje će veoma brzo dati rezultate. 

Prema njegovim riječima, uzrok masovnog odlaska Albanaca sa Kosova treba naći u statističkim izveštajima mnogih međunarodnih organizacija, koje godinama ukazuju na veliku stopu nezaposlenosti, ekstremno siromaštvo i siromaštvo. 

"Po zvaničnim podacima udruženja Majke Tereze na Kosovu 18 odsto građana žive u ekstremnom siromastvu sa 0,90 centi na dan, 28 odsto stanovnika živi u siromaštvu sa jedan euro i 40 centi, a stopa nezaposlenosti je stigla čak do 60 odsto", rekao je Šeholi. 

Po njemu, krivci za takvo stanje na Kosovu su oni koji kreiraju vladinu politiku. 

"Samo za 45 dana sa Kosova je migriralo 35 hiljada Albanaca, a za posljednjih šest meseci vise od 50 hiljada, među kojima je blizu šest hiljada učenika osnovnih škola", podsjetio je Šeholi. 

On je ukazao na alarmantnost tih podataka i ocokenio da, ako se nastavi taj trend ilegalne migracije, Kosovo će u ovoj godini biti suočeno sa velikom stopom migracije, čak do 30 odsto. 

Podsjetimo, danas je granična policija Srbije spriječila prelazak 159 ilegalnih migranata sa Kosova u Mađarsku. 

U toku dva prethodna dana uhapšeno je 290 osoba, većinom Albanaca s Kosova koji su pokušali da ilegalno pređu granicu Srbije i Mađarske. 

Komentari: 2

Mladi

08. 02. 2015 - 13:29

Zašto Albanci masovno odlaze s Kosova? Zato sto tako MALECKE drzave ne mogu OPSTATI bez DENGI sa ZAPADA koji im i daje ali njina LUPESKA ELITA OLIGARHIJA uzme sve za SEBE . Eto zato Albanci masovno odlaze s Kosova? Kao i nasi mladi CRNOGORCI I CRNOGORKE !
10 kilometara,

08. 02. 2015 - 13:32

U ovom slučaju, majka i otac sa dvoje male dece, po snegu i na temperaturi ispod nule pokušali su pešačeći oko 10 kilometara, već umorni, da u uđu u Mađarsku, koja je trebalo da im bude samo usputna stanica na putovanju od Gnjilana do Švajcarske i – boljeg života. “ - Nema ništa tamo. Nema sigurnosti, nema posla, sve političari samo jedu” - rekao je otac dvoje dece novinarima u Regionalnom centru Granične policije u Subotici, gde je protiv njih pokrenut prekršajni postupak.
Novi komentar