VIDEO: "Il volo" pobjednik 65. Sanrema i predstavnik Italije na Eurosongu

Pobjednik 65. Festivala kancone i dobitnik Zlatnog lava San Rema je superpopularna grupa "Il volo" koja je izvela numeru "Grande amore". Oni će ujedno predstavljati Italiju na jubilarnom 60. Eurosongu krajem maja u Beču.
Objavljeno: 15. 02. 2015 - 08:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Il volo", Nek i Malika Ajane bili su najbolje plasirani nakon glasanja publike, demoskopskog i stručnog žirija. Novo glasanje - koje je počelo 40 minuta nakon ponoći - odlučilo je pobjednika.

Jedina dama među najboljima, Malika Ajane, prvi put je na ovom festivalu bila 2009. godine. Afričkim korjenima, specifičnom pojavom i, prije svega, nesvakidašnjim glasom već prije debitovanja na velikoj sceni, privlači pažnju najvećih autora italijanske pop i džez muzike, a ove godine predstavila se numerom "Adesso e qui (nostalgico presente)".

S druge strane, Nek i trio "Il volo" poznati su i van Italije. Nek je još od 1993. godine poznat publici festivala italijanske kancone, a sa "Laura non c'e" koju je 1997. godine izveo na Sanremu, stekao je svjetsku slavu. Na festival se vratio nakon 18 godina, numerom “Fatti avanti amore”.

Od početka favorizovani "Il volo" čine Pjero Barone, Injacio Bosketo i Đanluka Đinoble. Tri mlada pop-operska tenora već šest godina dominiraju muzičkom scenom italije, još od kada su postali trio tokom popularnog muzičkog rijaliti šoua "Ti lascio una canzone" na RAI 1. Od te 2009, kada je najstariji Barone imao samo 16 godina, obišli su cijeli svijet, nastupali u najvećim koncertnim centrima i bili prvi italijanski izvođači koji su snimili album isključivo na engleskom jeziku. Iako su prije pet godina bili super-gosti Sanrema, ovog puta su se prvi put na festivalu našli kao takmičari.

Kad je riječ o laureatima zvaničnih priznanja Sanrema, Nek je dobio nagradu za najbolji aranžman, i nagradu novinara i kritičara, koja sada nosi ime Luća Dale, mladi reper Kaligola nagradu "Serđo Bardoti" za najbolji tekst, dok je nagrada kritike "Mija Martini" za najbolju interpretaciju pripala Maliki Ajane.

Dan ranije, Đovani Kakamo, mladi sicilijanski kantautor zasluženo je odnio pobjedu u kategoriju Mladih nada, sa kompozicijom "Ritornerò da te".

Ovogodišnji 65. Sanremo, čiji je umjetnički direktor, glavni selektor i voditelj bio Karlo Konti, već je prve večeri oborio sve rekorde sa gledanošću većom od 49 odsto, a uspjeh visokog "šera" ponavljao se iz noći u noć. Atraktivni gosti iz Italije i inostranstva bili su, praktično, jednako velike zvijezde kao i svaki od festivalskih takmičara. I, na kraju - kao što ističu italijanski mediji - ovogodišnji Sanremo predstavlja "trijumf festivala bez skandala".

Priredila: K.J.

Foto: Kronos (adnkronos.it)

 

Komentari: 0

Novi komentar