VELIKE INVESTICIJE I TRŽIŠTE NEKRETNINA: Kinezi traže veće kuće u zakup

Sagovornici Portala Analitika smatraju da bi se pokrenuti investicioni ciklus u infrastrukturne projekte, kao što su autoput i podvodni kabal između Italije i Crne Gore mogao reflektovati na povećanje cijena nekretnina za prodaju u Crnoj Gori, ali ne i na cijene njihovog izdavanja
Objavljeno: 16. 02. 2015 - 00:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako značajne investicije utiču na cijene nekretnina, njihovog izdavanja i prodaje? Da li će skori dolazak nekoliko hiljada kineskih radnika uticati na povećanje cijena rentiranja stanova? Da li će se gradnja infrastrukture za postavljanje energetskog podvodnog kabla između Tivta i Peskare odraziti na pomenuto tržište?

Podsjetimo, prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu prošle godine je iznosila oko 1.120 eura. U tom kvartalu u Crnoj Gori su prodata 172 stana u novogradnji. Od toga, samo u Podgorici čak 126, u Baru 26, a u Budvi samo  dva i u Nikšiću - jedan stan. Najveća prosječna cijena kvadrata u novogradnji u istom periodu tada je ugovorena u Budvi i to 1.770 eura za metar kvadratni. Slijede Podgorica sa 1.080 eura, Bar sa 1.060 eura i Nikšić sa 595 eura po metru kvadratnom.

U građevinskim kompanijama računaju da bi “zahuktavanjem” velikih infrastrukturnih projekata, prije svega gradnje dionice autoputa Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa i postavljanjem energetskog podmorskog kabla između Tivta i Peskare, moglo doći do poskupljenja kvadrata kuća ili stanova  zbog “ulaska” novog kapitala i povećane tražnje. S druge strane, u specijalizovanim agencijama za promet nekretnina ne očekuju rast cijena nekretnina za izdavanje, jer je tržište trenutno prezasićeno kućama i stanovima koje se nude pod kiriju, tako da ni pojačana tražnja, kako  smatraju, ne bi mogla “pogurati” cijene naviše.  

1602stankljucevi

Kineska “izvidnica” u luksuznom naselju Gorica C: Vlasnik podgoričke agencije za promet nekretnina “Wish Montenegro” Miomir Jovović izjavio je za Portal Analitika da ne očekuje rast cijena nekretnina za iznajmljivanje ni nakon pokretanja infrastrukturnih projekata. On je pojedinim direktorima i inžinjerima kineskih firmi koje će graditi autoput već iznajmio kuću u podgoričkom elitnom naselju Gorica C. “To je, da tako kažem, izvidnica, koja će voditi poslove iz Podgorice”, objašnjava Jovović i nastavlja:

“Kinezi traže veće kuće, u kojima mogu smjestiti što više ljudi. U mojoj agenciji cijene nekretnina za rentiranje se kreću od 250 eura za garsonjere i jednosobne stanove, pa naviše, zavisno od kvadrature, lokacije i opremljenosti”, precizira sagovornik Portala Analitika, čija se agencija prvenstveno bavi izdavanjem kuća i stanova u Podgorici.          

Kad stignu radnici iz Kine i počnu radovi na dionici Smokovac-Mateševo potražnja za stanovima i kućama za rentiranje svakako će biti veća ali, Jovović pretpostavlja da se cijene zakupa neće mijenjati. “Trenutno je ponuda za izdavanje nekretnina tako velika, da ne smatram realnim  značajnije korekcije cijena naviše ni nakon dolaska kineskih radnika”, zaključuje Jovović.

Tražnja “diktira” cijene: Danilo Dano Petrović, vlasnik građevinske kompanije “Cijevna komerc” je u izjavi Portalu Analitika takođe ocijenio da zbog velike ponude na tržištu cijene rentiranja neće rasti, ali smatra da bi u slučaju povećanje tražnje mogle porasti cijene nekretnina za prodaju.

1602danilopetrovic

“Svaka veća investicija, uključujući i one u infrastrukturu, na malo tržište, kakvo je crnogorsko, se odražava. Ako bude povećane tražnje za kupovinu nekretnina njihove cijene će porasti, i to je logično. Kamo sreće da banke nude stambene kredite po dva ili tri posto, pa da podstanari mogu da kupe kuću ili stan i plaćaju rate, a ne kiriju”, kazao je Petrović. 

Ekonomski analitičar Siniša Lekić podvukao je da novi investitori iz inostrastva mogu povećati tražnju za nekretninama, objašnjavajući da je domaća tražnja isključivo vezana za bankarske kredite. Što se cijena izdavanja tiče, sagovornik Portala Analitika smatra  da bi dolazak kineskih radnika mogao povećati cijenu rentiranja, ali ne u značajnoj mjeri. Tim prije što se radnici smještaju organizovano, u blizini gradilišta.  

“Pošto će početkom gradnje autoputa postojati potreba za smještajem radnika, za očekivati je da će tražnja za izdavanjem stambenog prostora biti povećana. Vjerujem da će kineski radnici biti organizovano smješteni u blizini gradilišta i to prvenstveno u iznajmljenim prostorima slabijeg komfora  skromnijih cijena. Kineski radnici ovdje dolaze da rade, a ne da komforno borave kod nas”, konstatovao  je Lekić.

Ništa od novog investicionog buma: On je podsjetio da su u vrijeme investicionog buma, nakon sticanja državne nezavisnosti, cijene nekretnina “poletjele” zbog povećanje tražnje, ali smatra da se sada to neće ponoviti.

1602sinisalekic

“To je bilo moguće u vrijeme kada su se nekretnine prodavale Rusima, Ircima i drugim strancima, tražnja je rasla i cijene su stoga porasle. Sada se, međutim, to neće desiti”, kaže sagovornik Portala Analitika. On, međutim, posebno interesantnim smatra odgovor na pitanje  kako će građevinska operativa podnijeti nove poreze na neuseljene i neprodate stanove i koliko će to opteretiti cijenu novih stanova.

“Vrijeme izgradnje stanova za tržište je prošlo i za očekivati je da se prvo prodaju gotovi stanovi po nižim cijenama od aktuelnih, jer čekanje na kupca košta i stoga očekujem izvjestan pad cijena stanova na tržištu”, rekao je Lekić.

Generalno, lani su cijene nekretnina smanjene za oko 10 odsto u odnosu na 2013, dok su u odnosu na 2007. i početak investicionog buma cijene kuća i stanova niže za 30 procenata.

S. GORANOVIĆ

Komentari: 10

Rukfaš

16. 02. 2015 - 08:33

Dolaze nam Kinezi a ne Šveđani. Onoidolaze da rade a ne na višegodišnji odmor. A mi ne možemo ni da zmislimo šta ćemo od njih viđeti. Rekoše mi da spavaju u metalnim kontejnerima u "toplom krevetu". Jedan radnik ustaje i ide na posao a u njegov krevet uskače radnik koji je došao sa gradilišta.
Kiwi

16. 02. 2015 - 18:14

Spavace u kontejnere blizu gradilista, zaboravite da cete izdati bilo kojem radniku kucu, mozda direktorima i menadzerima !
Marko

16. 02. 2015 - 19:08

Rusi, Irci... I ostali belosvetski ...... nisu bili nikakvi investitori već perači nelegalno stečenog novca. Zato nisu ni pitali koliko šta košta već su se udružili sa našim sličnima sebi i završili posao. Kinezi dolaze da rade i zarade i to sa parama koje su nam dali pa će duplo da nam ih uzmu.
Limun

16. 02. 2015 - 19:59

Drugari Kiwi je dao najbolji odgovor do sada .
Anonimno-1808029937

16. 02. 2015 - 23:20

Par menadžera će iznajmiti po nešto bolje a u velike kuće će biti smješteno po dvadest-trideset Kineza , možda čak i više . I to samo oni koji su vezani za administrativne poslove u Podgorici. Gro radnika će biti smješteno u kontejnerskim naseljima na gradilištima . Ovo što se sada radi je opronan metod spinovanja radi uvećanja cijena a najbolje će proći oni kojima državni službenici šapnu adrese stanova i kuća koje je poželjno iznajmiti
Izet Fazlinovic sr.

16. 02. 2015 - 23:42

Evo cuh da dodjose Beogradjani da oni smjeste Kineze po PODGORICI,jer mi covece to ne umemo.Bogami kao da smo se mi njima mijesali dok su gradili Pupinov most sa ovim istim Kinezima.Oce i oni da uzmu dio kolaca pod nazivom auto put Bar/Boljare. P.S.Gastarbajter je dao najbolji opis Kineza.
Novi komentar