Samo jedan status na Tviteru je uništio život ove žene

Dvanaest riječi bilo je dovoljno da upropaste život Džastin Sako. Izgubila je posao, nije imala sreće u ljubavi, a najgore od svega, dobijala je prijetnje smrću.
Objavljeno: 17. 02. 2015 - 09:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je najbolji dokaz za to da bi uvijek trebalo dobro da razmislite pre nego što nešto objavite na internetu. 

Možda se i sjećate priče o ovoj djevojci. Ona je 2013. godine objavila koban tvit – “Idem u Afriku. Nadam se da se neću zaraziti sidom. Šalim se. Bijelkinja sam.“ 

Nakon više od godine ova PR službenica odlučila je da se vrati u središte pažnje kako bi otkrila koliko razorna javna sramota na društvenoj mreži može biti. 

Iako je, kada je shvatila do čega ju je ona dovela, obrisala spornu objavu, bilo je prekasno. Podsjetimo, ona je tvit napisala prije ukrcavanja u avion koji je letio iz Londona u Kejptaun u decembru 2013. godine. Let je trajao 11 sati, a tvit bi možda prošao neopaženo da ga nije uočio Sem Badl koji ga je podijelio sa svojih 15.000 pratilaca. I dok je Sako drijemala u avionu, njena objava širila se društvenim medijima i izazivala zgražanje. 

Sve se pretvorilo u noćnu moru, ne samo za nju, nego i njenog poslodavca, kompaniju IAC. “Ovo je nečuven, uvrjedljiv komentar. Naša zaposlena je trenutno nedostupna, jer je na letu“, poručili su vrlo brzo iz kompanije. 

Godinu kasnije Sako objašnjava kako se jedna loša šala pretvorila u horor priču. Kaže da bi samo lud čovjek pomislio da bijelci ne mogu dobiti sidu. 

“Mislila sam da nema šasne da će bilo neko pomisliti da je to bilo bukvalno. Nažalost, ja nisam lik iz Saut parka ili komičar, tako da nisam imala razloga da komentarišem epidemiju na tako politički nekorektan način na javnoj platfromi“, kaže i dodaje da je riječ o nevjerovatno traumatičnom iskustvu. 

“Isplakala sam svoju tjelesnu težinu prva 24 sata“, prisetila se. "Nisam mogla da spavam, budila sam se usred noći." Članovi porodice su joj poručili da je okaljala njihovo ime. 

Javnost se nije zaustavila na jednom tvitu, poručili su da su sve njene objave “vrijedne žaljenja“. Iako je pobjegla iz Njujorka i pronašla nov posao, ismijevanje se nastavilo. Na kraju, susrela se sa Semom Badlom, koji se javno izvinio zbog retvitovanja. 

Svoju priču žena je podijelila s Džonom Ronsonom, autorom knjige koja se bavi javnim sramoćenjima. Protekle tri godine on se sastajao i s drugim osobama koje su se osramotile, a poruka knjige je jednostavna - budite oprezni i vodite računa o tome šta objavljujete na društvenim mrežama. (Žena, Blic)

 

 

Komentari: 0

Novi komentar