Milorad Popović gost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Crnogorski književnik i izdavač Milorad Popović biće sjutra gost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, od 10 časova.
Objavljeno: 24. 02. 2015 - 10:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Medijator razgovora biće dr Vladimir Vojinović.

Tokom razgovora koji FCJK organizuje u saradnji sa Crnogorskim akademskim književnim klubom, Popović će sa studentima i profesorima, pored ostalog, govoriti o savremenoj crnogorskoj književnosti i izdavaštvu, o Njegoševom tretmanu mitova i o drugim značajnim kulturnim temama.

Književnik i izdavač Milorad Popović rođen je 1957. godine, u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Bio je juniorski vicešampion Crne Gore u boksu. Objavio je osam knjiga poezije i eseja, za koje je dobio nagrade "Risto Ratković" i "Miroslavljevo jevanđelje". Za roman "Karnera", koji je preveden na makedonski, a uskoro će biti objavljen na italijanskome jeziku, dobio je prestižno međunarodno priznanje, Nagradu "Meša Selimović". Popović je krajem osamdesetih i početkom devedestih godina bio jedan od nosilaca ideje obnove crnogorskoga suvereniteta. Suosnivač je Crnogorskoga društva nezavisnih književnika, kojim predśedava, Crnogorskoga PEN centra i Matice crnogorske. Direktor je izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum s Cetinja, koja, pored ostalih naslova, objavljuje časopis "Ars". Popović je i dopisni član Evropske akademije poezije.

Komentari: 8

KOMANDOS

24. 02. 2015 - 11:19

,,,,,,, o Njegoševom tretmanu mitova ,,,, BORBU za SLOBODU ove individue nazivaju MITOMANIJOM, Moja BRACO CRNOGORCI juce je uradjena KOMEMORACIJA FRANCUZIMA sjecanje (i neka je) mornarima koji jugo ufati 1915.godine pod Vulujicom kod Bara i prevrnu. Ali sto je secanjima i KOMEMORACIJOM VOJNIM POCASTIMA nasim DIV JUNACIMA koji su IMENOM i PREZIMENOM PALI NA BRANIKu-granici nase DRZAVE koja je bila u stvaranju : LESENDRO, ZABLJAK CRNOJEVICA zasto su ti CRNOGORSKi KOMANDOSI ZABORAVLJENI i U CIJE ime su zaboravljeni - sram da vas bidne to radite , ?????Pokrivate se MITOVIMA da prekrili nasu SLAVNU CRNOGORSKU ISTORIJU nece vam to zadugo ici bidnite sigurni- ta vasa INDOKTRINACIJA,(pojavice se MLADI koji su kadri PREKINUTI te vase SRAMNE SKUPOVE-brisanja nase RATNICKE ISTORIJE) i to po sred CETINJA a dje bi drugo, Upuceno skupu na CETINJE
MONARHISTA,

24. 02. 2015 - 11:20

,,,,,, o Njegoševom tretmanu mitova .... E zbog ovoga NAM TREBA MONARHISTICKA STRANKA koju ovi VRLI CRNOGORCI NECE !
Rade

04. 03. 2015 - 13:21

Takva stranka nam nikad nije trebala jer su nam monarhisti donijeli samo najveće zlo u istoriji. Crna Gora mora biti republika, slobodna i nezavisna, Crnogorska Crna Gora!
kvaka ?

24. 02. 2015 - 12:09

Nista ruzno nemam protin CIGRICA koji dade neke lokalizme koji su CRNOGORSKI ali taj covjek je ZLOUPOTREBLJEN da ni on sam to ne zna ? Sa FORMOM CRNOGORSKOG JEZIKA -neko ce reci ,a dje se ti nadje da kritikujes jezik koji interpukcije ne znas / JA KRITIKUJEM STAV i PROCES koji ide sa rijecima koje ovdje nemam ta slova da ih napisem a mnogo vise ih znam nego mnogi koji su na tom skupu koji sam iz legla tija rijeci. dakle te rijjesi su upotrebljavali NAJSRPSKIJI CRNOGORCI iz nasija NAHIJA a ne srbijanci i u cemu je problem i kvaka ?
Rade

04. 03. 2015 - 13:19

"Kvaka", ne trabunjaj momče, u staroj Cg, u bilo kojoj nahiji, nije bilo vaših posrbica, niti jednog jedinog, vaši su bili u Brdima (doselili se iz istočne hercegovine). Stara Crna Gora je vazda bila Crnogorska, kukaj ako ti smeta ;)
OBJAVITE sve,

24. 02. 2015 - 12:12

IMA JOS komenara koje sam dao ,molim u ime PATRIOTIZMA i SLOBODE nasih PREDAKA--na kraju krajeva ADMINISTRATOR MOZE BITI I HRVAT,ALBANAC- ili MUSLIMAN ali ja trazim da se ova istina objavi pa neka ako i manjine zele ucestvovati ARGUMENTIMA neka me SRUSE ?
Rade

04. 03. 2015 - 13:17

Administrator je očito Crnogorac, a takvi vamaa velikosrbima smetaju mnogo više no Hrvati Albanci i "muslimani" (valjda misliš na Bošnjake jer musliman je vjeroispovijest a ne narodnost). Što se tiče "argumenata", ti ih nemaš, imaš samo velikosrbske fantazije, falsifikate i pjesmice koje nemaju veze sa realnošću.
danilo stojanovic

25. 02. 2015 - 08:33

Ko je stvorio mit o Obilicu nego Njegos? Nekada je Kraljevic Marko bio srpska junacina br. 1 - a sada ga niko i ne pominje? Zasto? Bice da im Njegosev mit o Obilicu vise i bolje odgovara da promovisu velje-srpstvo u CG? Sa Markom i Sarcem to bi teze islo? Nije ih Njegos (Crnogorac) opjeva. Zasto se Srbijanci "stide" da budu Srbijanci? Kada ste culi da jedan Englez ili Njemac inistira da su "Germani"? Ili Crnogorci, Srbi, Hrvati da insistiraju da su Sloveni (sto i jesu)? Niko od pomenutih se ne bi svadjao da im kazu da su Sloveni. Jer to je istina. Ali kada Srbijanci kazu da su "Srbi svi i svuda" - imamo svadje i ratove. Nije li onda jasno sto je "srpstvo"- i cemu sluzi? Malo intelektiualnog postenja i bili bi blize pravoj istini. P.S. Pomenu li Njegos u testamentu "Srbe" (u CG) ili sve ostavi Crnogorskom narodu?
Novi komentar