Hrana koju ne bi smjeli da jedete prije spavanja

Kasno je, u krevetu ste, ali nikako ne možete da zaspite? Vrlo je moguće da ste pojeli nešto što vas drži budnim. Ako ne želite da vam se ova situacija ponavlja, pročitajte koje bi namirnice trebalo da izbjegavate pred odlazak na spavanje.
Objavljeno: 27. 02. 2015 - 06:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tamna čokolada

Sadrži i veće količine kofeina koje će vas razbuditi, podstaći rad metabolizma i omesti vaš počinak. Iz istog razloga suzdržite se od ispijanja kafe i drugih kofeinskih napitaka prije spavanja.

Začinjena hrana

Pojedete li prije spavanja začinjenu hranu isprovociraćete probavni sistem na pojačani rad. Osim toga, jaki začini povećaće temperaturu tijela i tako dodatno zbuniti organizam.

Masna hrana

Naučnici s fakulteta u Minesoti sproveli su studiju na miševima koja je pokazala da hranjenje masnim namirnicama osigurava duže spavanje, ali je ono prožeto nemirom i čestim buđenjima.

Crveno meso

Hrana s visokim procentom proteina poput crvenog mesa, zahtijeva dugotrajan proces probave. Za tijelo je naročito neugodno ako se konzumira bez ugljenih hidrata, pa je takav tip namirnica bolje izbjegavati prije večernjeg počinka.

Žitne pahuljice

Toplo mlijeko je prirodni sedativ koji provjereno uspavljuje. Ako ga pomiješajte s tipičnom hranom za doručak, poput žitnih pahuljica mogli biste da usporite proces tonjenja u san. Glavni razlog za to krije se u velikoj količini šećera koji se industrijski dodaju u proizvodnji i koji razbuđuje organizam. 

Lisnato povrće i pečurke

Povrće s visokim postotkom prehrambenih vlakana poput zelja, kelja, celera i pečurki odlično djeluje na probavni sistem, pa se preporučuje samo tokom dana.

Maline, paradajz

Dobar san poremetiće i voće poput narandži i malina. Unos vitamina prije spavanja otežaće pravilan rad probavnog sistema, ali vam i dati energiju koju ne želite da osjetite prije spavanja. Čuvajte se i konzumacije paradajza prije sna, jer ona sadrži dosta kisjeline koja podstiče žgaravicu.

Komentari: 0

Novi komentar