VUČINIĆ: Radnička partija za prava običnog čovjeka

Radnička partija (RP), nova politička stranka u Crnoj Gori, biće posvećena “običnom čovjeku” i zasnovana na ljevičarskim idejama pravde, solidarnosti i jedinstva, saopšteno je na predstavljenju partije. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić kazao je da će se stranka boriti za oslobađanje države od “mafijaškog režima” i stvaranje prostora za slobodnu i poštenu političku borbe.
Objavljeno: 05. 03. 2015 - 14:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Radnička partija se osniva da se bori za prava običnog čovjeka, njegove porodice i dostojanstvo kojeg je režim uništavao, pljačkao i ponižavao svih ovih godina“, rekao je Vučinić navodeći da će RP djelovati u sklopu DF.

On je kazao da su pozvani da se priključe stranci svi koji hoće pošteno i časno da žive od svoga rada.

Kako je objasnio, za ostvarivanje zadatih ciljeva boriće se svim demokratskim sredstvima, uključujući proteste kao najubojitije oružje.

„Bićemo u stalnoj revolucionarnoj borbi za ostvarivanje boljeg, humanijeg i pravednijeg društva i to ćemo raditi dok ne dobijemo državu društvenog blagostanja i socijalne pravde“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, boriće se za radnička prava koja su ugrožena. “Oni koji su držali vlast svih ovih godina vratili su sve nas zajedno stotinu godinu unazad kad je radnik tretiran kao roba i eksploatisan kao mašina“, rekao je Vučinić. On tvrdu da se radnici izrabljuju do iznemoglosti, šikaniraju i ponižavaju.

"Oni koji su nas za ovih 25 godina opljačkali, sada izigravaju velike privrednike i kapitaliste i hoće da naša djeca nadničare i budu njihove sluge“, smatra Vučinić.

On je rekao da je jedan od razloga osnivanja te partije činjenica da je Crnoj Gori potrebna reindustrijalizacija, nova radna mjesta i pokretanje proizvodnje.

„Potrebno je zaustaviti dalju rasprodaju naših društvenih dobara i prirodnih bogatstava“, kazao je Vučinić.

On smatra da vlast ne smije da sprovede više nijednu privatizaciju, jer je, kako je naveo, u svim privatizacijama bilo korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala, a završavalo se stečajnim postupcima i protjerivanjem radnika.

„Druga tačka programa partije je revizija javnog duga, jer je država zaduživana na račun koruptivnih ugovora, a te dugove ne treba da vraćaju građani Crne Gore već da odgovaraju oni koji su to uradili“, rekao je Vučinić.

Kako je dodao, potrebno je usvojiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Vučinić je poručio da je potrebno vratiti u državno vlasništvo preduzeća Elektroprivreda i Telekom i nacionalizovati fabrike u stečaju kao što su Kombinat aluminijuma u Podgorici, Gornji Ibar u Rožajama, Uljarski kombinat u Bijelom Polju, Obod na Cetinju i htp Boka u Herceg Novom.

Kako je naveo, Zakon o autoputu treba proglasiti nevažećim i raskinuti ugovor o kreditu sa Exim bankom.

„Hoćemo da vratimo radniku dostojanstvo i sigurnost, mladim ljudima budućnost i sigurno zaposlenje, a penzionerima miran i podnošljiv život“, zaključio je Vučinić.

 

MINA

Komentari: 12

Anonimno-718557313

05. 03. 2015 - 15:52

Hoćeš li tako snažno i borbeno se zalagati za radnike Boksita kada Boksite kupi Daka eurotočivi,vitez od sv. Save i abolirani švercer.Da li treba ispitivati porijeklo imovine i aboliranim švercerima ili za njih važi taknuto-maknuto.Mak' se Janko života ti od ljevice da ti što ružno ne rečem.Nego zastupaš li i radnike Crnogorce ili samo one koji glasaju Front, i da li bih ja kao nepatvoreni komunista i oprobani masovik,i pri tome obrazovaniji i pametniji od tebe mogao da vodim Radničku partiju?Ili vojvoda Mandić određuje ko će voditi radnike?
Anonimno-1710946581

06. 03. 2015 - 15:20

Đe su radnici rabotnici i 'čistih ruka' njima ne treba vođa za nepravdu koju im kapitalci čine ili podmeću-oni krše sve pred sobom dok kapitalac tu nepravdu ne ispravi.
Slobodan Gluščević

06. 03. 2015 - 17:03

Janko ti si došao glave onoj radničkoj državi i onim radničkim partijama. sad bi da praviš novu KP? Paq ni sam sebi ne vjeruješ Koji je Uljarski kombinat u Bijelom Polju? Pa ne znaš ni fabrike po Crnoj Gori, a ne znaš da one više ne postoje, ne postoje ni zgrade, a o radnicima da ne pričam. Ajde ne priočaj svašto, obezbijedio si državnu peziju, ni plata ti nije mala, nemoj biti nezasit, lako se izgubi iz vreće, kad se hoće veće.
Novi komentar