PADOVA: Mlada naučnica Iva Šabović predstavila rad iz oblasti vještačke oplodnje

Na kongresu je prezentovan i značajan progres u oblasti vjestaških spermatozoida i nade za sve azoospermične pacijente.
Objavljeno: 06. 03. 2015 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na tridesetom Kongresu reproduktivne medicine održanom u Abanu (Padova) od 27. do 28. februara, kao najmlađa učesnica Iva Sabović doktorica biotehnologije, specijalizant reproduktivne biotehnologije predstavila se sa svojim radom ‘’Kvantifikacija i identifikacije osisterola i njihova uloga u humanim spermatozoidima po prvi put’’

Na kongresu su prezentovane najnovije tehnike i metode u oblasti vještačke oplodnje, embriona, genetike i indukovanih matičnih ćelija (iPSC). 

Šabović je na izlaganu istakla da se radi se o novom metodu u svijetu andrologije i spermiograma i saznanju o postojanju biohemijskog puta, za koji još nije shvaćen mehanizam odvijanja.

 “Naime, osisteroli- produkti oksidacije holesterola uzrokuju veću diamičnost membrana, a ta entropija u malim dozama rezultuje fiziološka, dok u većim koncentracijama postaje principijelni uzročnik apoptoze i ćelijske smrti. Dosad se upražnjavao redukcionistički metod u svijetu dijagnoze, a ne treba zaboraviti da su biološki sistemi karakterizovani kompleksnošću, nepredvidivošću i nelinearnom poretku, tj. kao što bi Aristotel rekao sve je veće od samog zbira pojedinačnih komponenti, tako da je neophodno pristupiti holistički problemu i uzeti u obzir kompleksi network fiziologije ejakulata i njegove konstante evolucije (devolucije u slučaju patologije) od geneze u mošnicama preko puta u epididimisu, ejakulata dolaska u tunel uterusa i ako se slože svi parametri susreta sa dragom jajnom ćelijom”, objasnila je Šabović.

Izlaganje je ispraćeno ovacijama uz prozivku doktora Foreste: “Nova nada Andrologije i brzih spermatozoida’’.

 Na kongresu je prezentovan i značajan progres u oblasti vjestaških spermatozoida i nade za sve azoospermične pacijente.

Šabović se još od vremena petničkih dana (Petnica, Valjevo-.istraživačka stanica za mlade naučnike) odlučila za naučni put i svijet DNK-a i embriona, i vođena filozofijom ‘’the supreme accomplishment is to blur the line beetwen work and play’’ u laboratoriji se konstruktivno igra nadajući se sve svjetlijoj buducnosti gameta. Per aspera ad astra.

Kongres u Padovi  je inače okupio najznačajnija imena u ovoj oblasti: C.Foresta, A.Lenzi,C.A.Redi, L.Rienzi, F.M.Ubaldi i L.Stuppia.

Iva Šabović, rođena je 27.05.1987.godine, osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom. Polaznik je Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva iz humane biohemije.

Studije biotehnologije završila u Padovi, sa tezom “Purifikacija topoizomeraze i mehanizmi relaksacije DNK”, kod profesora Pietra Benedettija, učenikom prof. Watsona ocem DNK-a. Dvogodišnje specijalističke studije iz humane reprodukcije i matičnih ćelija završila je u Teramu sa najvećom ocjenom 110 maksimum, sama je materijalizovala sopstvenu naučnu hipotezu u bolnici u Padovi koji je njen specijalistički rad,  kod profesora Carla Foreste a svečano proglašenje je zakazano za 16.mart ove godine.

 

Komentari: 5

Djuro Vucinic

06. 03. 2015 - 13:42

Kad ce Crna Gora imati svoju "Petnicu" ,toliko mladih talenata ,posebno iz prirodnih nauka ceka svoju sansu ...Ivi sve cestitke
kole

06. 03. 2015 - 14:13

Steta vjestacki,kad je o akozgodna
Jelena Krivokapic

07. 03. 2015 - 08:32

Ponosni smo na tebe draga komsinice sa Karace!
Novi komentar