Neodoljivi dodir vlasti

Višedecenijska nesmjenjivost vlasti naročito u ranom razvoju uspostavljanja demokratije je opasna bolest po demokratske procese u jednom društvu. S druge stran, smjenjivati vlast zbog promjena koje su nedefinisane, bez kriterijuma i cilja, je još opasnija bolest kako po demokratske procese tako i po bezbjednost zemlje pa i njen državni opstanak.
Objavljeno: 03. 04. 2015 - 16:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Autor: Ranko ĐONOVIĆ

 

Pitanje obnove crnogorske državne samostalnosti, otvoreno raspadom socijalističke Jugoslavije prije  četvrt vijeka, pokrenulo je manji broj građana Crne Gore, na čelu sa LSCG, na put ka tom svetom cilju. Put i cilj koji je pritrpavan više od sedam decenija i koji su mukotrpno krčili liberali i rijetki pojedinci prije 25 godina urušavali su u granicama svojih mogućnosti tadašnja vlast i većinska opozicija nastojeći da izričitim zabranama kretanja u tom smjeru zamagle i učine nedostupnim taj cilj. Nažalost, neki su na tom putu posustali, mnogi zalutali, a bilo je i onih koji su na samom cilju odustali. Srećom, bilo je dovoljno i nekadašnjih protivnika koji su uviđeli neophodnost i superiornost ideje LSCG i vremenom prihvatili taj cilj. Tako je svanuo 21. maj 2006. godine, dan obnove državne samostalnosti Crne Gore. Naša hiljadugodišnja država danas se približava devetoj godišnjici nezavisnosti. Dug istorijski i kratak novostečeni državni staž obavezuju na jačanje još nejake mlade evropske države.

Da bi čovjek bio na čovječnom putu, bio rodoljub, bio častan - mora to da bude čitavog života. Da bi to prestao da bude, dovoljno je da to samo jednom ne bude. Ovo važi za one koji su bili na pravom putu, pa ga napuštiše, a ne za one koji su sa stranputice našli pravi put. Drugi su moguće griješili iz neznanja, prvi sa predumišljajem.   

Crnogorska državno-nacionalna i teritorijalna suverenost osporava se sa raznih strana, a naročito iz Crne Gore. Podmuklo i latentno. Dileme mogu imati samo naivni i prevareni. Dodatno ih zbunjuju oni koji su zakupljeni, potkupljeni ili otkupljeni. Rodoljublja nedostaje na svim nivoima. Zato danas u Crnoj Gori spokojni mogu biti samo pokojni.

U svim poslovima mora postojati veza između početka i trajanja, inače posao nije ozbiljan. To naročito važi za crnogorsku državnost. A neki suverenisti se baš sa tom crnogorskom svetinjom igraju. Za jačanje i opstanak Crne Gore udružuju se sa onima koji su protiv Crne Gore, za NATO savez zalažu se udružujući se sa onima koji su protiv NATO saveza. Contradictio in adjecto. 

Crnogorska opozicija udružena sa anticrnogorskom mogla bi jedino sahraniti Crnu Goru. Niče je smatrao da onaj sa kim se družiš definiše ko si a naš dr Rotković zaključio da ono što prihvataš iz istorije govori čemu težiš u budućnosti. Ovome ne treba dodavati ništa.

NATO savez – garant nezavisnosti: Budućnost Crne Gore je u evroatlantskim integracijama, a članstvo u NATO savezu prvo na listi prioriteta i, čini se, naš najbliži državni cilj. Iz više razloga. Prije svega zato što se pristupanjem Sjevernoatlantskoj alijansi zaokružuje državna nezavisnost Crne Gore. Možda zvuči paradoksalno, ali crnogorska zavisnost u NATO savezu je garant crnogorske nezavisnosti na brdovitom Balkanu i uzburkanom Mediteranu. I zato su neki tako žestoko protiv NATO, jer su istovremeno i protiv države Crne Gore, nekima je to pitanje na desetom mjestu, jer se na prvih devet mjesta nalaze oni u borbi za vlast, neki opet teže referendumu, jer su protiv NATO saveza ili ravnodušni po tom pitanju. Neki zagovaraju neutralnost što je ravno dilemi Buradinovog magarca. Neutralnost, pored toga što je najskuplji vid bezbjednosti zemlje, on je i najmanje bezbjedan sistem odbrane, zato je glupost.

NATO je bombardovao Srbiju i Crnu Goru, ali nalog za bombardovanje dao je „beogradski Sadam“ i njegov režim, koji je direktni krivac za vojnu intervenciju Sjevernoatlantskog saveza. Nažalost, kako to biva u ratu, ceh plate najnedužniji. Kada je beogradski režim dao nalog za prekid bombardovanja, intervencija je i okončana.

Devedesetih godina prošlog vijeka partner beogradskom režimu bio je podgorički namjesnički režim. Dok je u vrijeme bombardovanja tu ulogu preuzela velikosrpska crnogorska opozicija koja jedino žali što Crna Gora nije bila više bombardovana od Srbije. Oni Crnu Goru danas vraćaju u prošlost, a prošlosti je već premnogo u Crnoj Gori.         

Odluka o članstvu u NATO-u skoro je ravna velikom referendumskom „Da“ u maju 2006. godine.  Pristupanje NATO savezu je korak dalje u armiranju državnih temelja Crne Gore. Odluku moraju donijeti oni koji su odgovorni, u skladu sa našim Ustavom. A Ustav ne predviđa plebiscitarno izjašnjavanje o članstvu u vojnim i odbranbenim savezima. Prosto, bezbjednost zemlje je stručno-profesionalno pitanje, a ne pitanje narodne volje. I ne znam koji bi to pametan, uz to i mali narod imao bilo što protiv mirnog sna, bezbjednih granica, najefikasnije i najjeftinije odbrane zemlje. Samo onaj narod koji je prevaren, pametan nijedan.

Demokratska smjena vlasti: Osim članstva u NATO savezu, državni prioritet Crne Gore je i pristupanje Evropskoj uniji, koje podrazumijeva ispunjavanje brojnih obaveza koje evropska zajednica traži od nas. Tokom pregovaračkog procesa započetog u junu 2012. godine otvoreno je 18 poglavlja, a  za sada su privremeno zatvorena samo dva. Ključni zahtjevi, presudni za brzinu pristupanja, i dalje ostaju vladavina prava, sloboda medija, suzbijanje korupcije. Sve slabosti naše vlasti, koja vodi pregovore, uočili su i briselski zvaničnici. Mi sa tim živimo, o tome pišemo i govorimo već 25 godina. Crnogorska vlast je nesmjenjiva od uspostavljanja višepartizma. Znamo da vlast kvari (apsolutna-apsolutno), znamo da je demokratska smjena vlasti neophodna za izgradnju demokratskih procesa i uspostavljanje međusobnog povjerenja. No, mora se priznati da se ova vlast prilagođavala vrlo dobro nastalim uslovima, pa u tim metamofrozama treba tražiti objašnjenje za njeno dugo trajanje. Crna Gora je u proteklom periodu višepartizma prošla: rat u kojem je bila agresor, sankcije koje je PER SE uvela, hiperinflaciju, tranziciju koja nam je uništila privredu, više globalnih i lokalnih recesija... Mnogo i za cijeli jedan vijek, a ne za samo njegovu četvrtinu. Najveću odgovornost za naše „blagostanje“ snosi jedan te isti bivši i sadašnji režim.

Međutim, da li ima nedužnih u Crnoj Gori? To svakako nije Socijalistička narodna partija, dio vladajuće stranke u periodu 1989-1997, najmračnijem razdoblju u našoj novijoj istoriji. Svakako da to nijesu ni udarne pesnice tadašnjeg režima, Srpska radikalna stranka i Narodna stranka, ideološka matrica današnje Nove srpske demokratije. DPS se bar javno pokajao i izvinio za svoja zlodjela, a NSD i SNP tuguju što nacional-šovinistički program nije izveden do kraja, ističući kako su ponosni na svoj minuli rad, kako pojedinačno, tako i partijski. A mi se toga stidimo.

Nedužan ne može biti ni SDP koji je već 18 godina dio režima. Dakle, ako je bilo pohara od strane vlasti, ako je bilo pronevjera, manipulacija i izbornih prevara, sve im je zajedničko, kao što im je zajednička i 1988. i 1989. godina, kada su kao namjesnici beogradskog Sadama rušili (pojedinačno ili organizovano) staro rukovodstvo kako god se tada zvali. Znamo i u ime čega. Interesantna je tvrdnja SDP kako je vlast DPS izvršio poharu Aluminijskog kombinata u visini od 800 miliona eura. DPS tako nešto ne priznaje. Utvrdi li se da krivica postoji, ispašće da je radnja napravljena u najboljoj namjeri, pa će to makar biti olakšavajuća okolnost za DPS ili, u najgorem slučaju, kao pojedinačna odgovornost. Nečinjenje je u ovom slučaju pozicija SDP koji je svo to vrijeme u vlasti ćutao dok mu to nije lično zatrebalo. I ne da su se priznanjem kandidovali za krivičnu odgovornost ako je bude (to nije 3.800.000,00 već 800 miliona eura) već su nepozvani počeli da svjedoče u sporu protiv sebe što im nije bila obaveza. Dobra „orijentacija“, nema što.   

Postoje i neki drugi koji, pošto su uništili stranke koje su vodili, sad uništavaju sami sebe (jedini  ostatak sopstvene stranke), nastojeći da pad rejtinga prikriju pojačanom galamom. Znaju građani Crne Gore, opozicija, vlast, nevladini i vladini mediji, međunarodna zajednica, za kriminal, korupciju, nepotizam, plutokratiju, partitokratiju... Znaju i da to nije crnogorska specifičnost, već pojave jednako prisutne i u našem okruženju, sa kojim se objektivno možemo upoređivati i od kojih nijesmo gori. Znaju i to da se po mnogo čemu drugom u odnosu na to isto okruženje možemo smatrati uspješnim, što potvrđuju ocjene meritornih međunarodnih institucija eto da se ne insistira na lidersku regionalnu ulogu koju priznaju Crnoj Gori. 

Kakvu vlast imamo ne možemo pitati opoziciju, ali ni obrnuto, jer iz njihovih odgovora ništa objektivno ne možemo čuti. Međutim, stavovi prvih komšija (država bivše Jugoslavije), ostalog demokratskog svijeta, međunarodnih faktora, moraju se uvažiti. Mnogi od njih danas daju podršku ovoj vlasti, a prije 25 godina, sjetimo se, niko. Sa današnjom opozicijom gotovo i ne razgovaraju, ali su uz puno uvažavanje prema LSCG razgovarali sa njim kad su i sa crnogorskom vladom. Pa ipak, zarad dobrobiti demokratije u Crnoj Gori, vlast mora biti smjenjiva.

Međutim, koji to dobroželatelj Crne Gore može zamisliti u novoj opozicionoj vladi, recimo vrlo moguća sljedeća kadrovska osvježenja: ministar unutrašnjih poslova - četnički vojvoda Mandić; ministar odbrane - komandant ili komandir iz VII bataljona sa kojim se opozicija ponosi; ministar kulture - Emilo Labudović; ministar prosvjete - lider DNP Knežević, i tako dalje sa njima sličnima. Značilo bi to zbogom NATO, zbogom Evropo, dobar dan tugo, srećne nam nesrećne devedesete. Ne hvala. Tolike demokrate normalni ne mogu biti.

Juče, danas, sjutra: Obično u svijetu vlast ojača kad opozicija oslabi i obrnuto, a u Crnoj Gori, očigledno, kriza istovremeno prodrma i vlast i opoziciju. Sve političke idile, unutarpartijske i koalicione, ovih dana ili su doživjele krah ili su pred izvjesnim krajem. Pošten razlaz često je zdraviji od loše partnerske zajednice. No, ovđe sa partneri građani u ime kojih poteze povlače neodgovorni lideri. Kod vodećeg DPS-a se eksplicitno zna i strategija i cilj stranke na unutrašnjem i na spoljno- političkom planu. Kod drugih političkih faktora se to teško može i naslutiti. Tek kada naprave koalicije ili ih najave, zabuna postaje potpuna. Ne zna se čak ni ko za koju državu nastupa. Kako to mogu tek znati građani kad to ne znaju oni koji su koalicije napravili? Njihova koheziona snaga spala je na četiri riječi koje ih povezuju: srušimo vlast, hoćemo promjene. Sve već viđeno i isprobano.

Htjeli - ne htjeli, promjene se dešavaju ili naslućuju i u vladajućoj koaliciji i unutar partija koje je čine. Afera sa milionskim iznosom visoko rangiranog partijskog funkcionera, te ono što se vidi u emisijama serijala „Mehanizam“ na TVCG, realno bi trebalo da nanesu štetu DPS-u. No, realno je često nerealno u Crnoj Gori. Možda se najbrojnija politička partija oslobađa svojih suvišnih putnika pred izbore 2016. godine, ili pere obraz pred međunarodnom zajednicom. Jednim metkom više pogodaka. A, djeluju mirni kao da se njima ništa ne dešava. Kako im je kad ostanu sami sa sobom to samo oni znaju. Čeka li ih štogod još?   

Manji koalicioni partner (SDP) usavršava suprotnu strategiju - više metaka, nijedan pogodak. Izuzev po neki pokušaj prema DPS pa rikošetom pravo u Crnu Goru. Kao ovaj oko Kraljičine plaže SDP snose direktnu i cjelokupnu odgovornost. Sem ako gajenje divljeg nara u zaleđu Kraljičine plaže nije osnovni motiv. Nesvjesni svoje veličine, opčinjeni neodoljivim dodirom vlasti, djeluju dezorijentisano i već dugo zbunjuju članstvo i simpatizere. Da je danas živ LSCG, oni bi bili u njegovoj sjenci tek vrijedni pomena. Nažalost LSCG nema, pa ne može biti ni njegove sjenke. Lider DPS-a pozvao je sve opozicione stranke u izvršnu vlast, prije par godina, pod uslovom da priznaju crnogorsku državu, tj. crnogorski Ustav. Oni su ponudu suprotnu njihovom političkom cilju glatko odbili. I to je bilo očekivano. Ali je zato neočekivana bila reakcija SDP-a i njihov golemi strah, ne za Crnu Goru, već za šačicu vlasti ako oni ne budu onaj tas na vagi. Sa ovakom politikom nemaju se čemu nadati na izbore 2016. godine. Opozicija ih neće, vlast ih neće, sami ne mogu. Idu partijski izbori pa ko zna. Možda nešto i bude od njih. Valjalo bi. Predstojeći partijski kongres mogao bi biti dobra prilika za vlastito preispitivanje, prestrojavanje i podsjećanje na izvorni program.

Nacionalne stranke drže se uz vlast bez mnogo galame i sa rijetkim iskakanjem iz postojećeg kolosijeka. Pametno svakako. Kad bi samo SNP mogao napraviti istorijski korak vrijedan naših predaka i sigurne budućnosti. Mogao bi da on nije SNP.

Relativno nova vanparlamentarna stranka CDU i parlamentarna stranka Pozitivna Crna Gora mogle bi biti nukleus za stvaranje fronta, bloka, centra ozbiljne konstruktivne opozicije. Kod CDU to se prepoznaje od osnivanja, a kod Pozitivne od najnovijeg pucanja. Šta nam donosi URA, već je nagoviješteno. Šta nam je donio Demokratski front, već smo vidjeli, a njegova replika će izgleda bit Demos. Crnoj Gori je definitivno prijeko potreban jak opozicioni crnogorski građanski front. Bilo bi to i prirodno i ljekovito i učinkovito. Tek tada bi mogli da konačno biramo na izborima, ili demokratski mijenjamo vlast, bez straha za državu Crnu Goru.

Imamo gotovo 60 političkih stranaka i to je rekordan broj po glavi stanovnika u Evropi, jedna stranka na 10 hiljada stanovnika, uključujući i one bez prava glasa. Za očekivati je da nam ni to nije dovoljno. Ne zbog demokratije, ne zbog Crne Gore i njenih građana ect. već zbog lidera đe imamo hiperprodukciju. Jedno vrijeme su lideri sebe izvozili i tamo đe su uspjeli da prođu i dohvatili se liderstva tamo nije bilo ni izbliza dobro. Samo ako interesi Crne Gore budu iznad partijskih, a partijski iznad liderskih interesa provedrit će iznad Gore Crne. Pitanje je mogu li naši lideri prevazići sujetu i nivo uznapredovanog cinizma. U Crnoj Gori nekoliko novih stranaka tek počinje rad u punom kapacitetu, pa je možda rano za pesimističke prognoze i ocjene.                                                                   

PS: Citat koji slijedi navodi se kao doprinos kulturi pamćenja.

Riječi koje je uputio Crnogorcima vladika Vasilije decembra 1756.god.

  “…Prijed poginimo svi no dopustimo dušmanima da našu slobodu pogaze. Neka naša zemlja našu krv popije. Mi se moramo boriti ne samo radi nas, no još više radi naše braće Srba, koji su u turskom ropstvu, jer ako mi poginemo ako se istuli ovi svetionik koji im pokazuje put iz tame u svjetlost, iz propasti u spas, izgubiće se svi u tami i neći im ostati nadežde za spas.”  (Glas Crnogorca, br. II/XIII, 2.3.1884.)

Kada bi ovo crnogorsko vjekovno pravilo opstanka bilo jedina razlika između nas i svih oko nas, dovoljno govori da mi nikad nijesmo bili oni a oni nikad mi. Važi ovo za sve koji se nalaze danas u granicama Crne Gore jer smo svi mi uvijek pripadali Crnoj Gori a Crna Gora nama. Pojaviće se oni koji bi da polemišu sa vladikom Vasilijem. Ohrabrićemo ih riječima: Samo naprijed gromade neznanja! Zaključite kako se vladika Vasilije nije obraćao Crnogorcima već nekima drugima iz mikrokozme. Udrite junaci po vladici Vasiliju i Crnoj Gori na vašem putu vlastitog samoponištenja. Ne budite potomci svojih predaka, onih koji su zarad Crne Gore i njene slobode natapali Crnu Goru svojom krvlju.

 

 

 

  

Komentari: 241

mne33

03. 04. 2015 - 16:24

A nemoj Djonovicu da te zamolim. Kakva je ovo analiza dje se na kraju kao alternativa nude Pozitivna CG koja se raspala prije 2 mjeseca i bukvalno proepolovila i psolanicki klub a clanstvo i 3 puta smanjila i CDU koji vodi Miodrag Valhovic sa Draganom Purkom Ivanceviem, dva bivsa pulena vlasti i clanovi Vlade CG. E ako ti to smatras gospodine Ranko alternativom, racunica ti nije bas najbolja.
SRPKINJA

04. 04. 2015 - 21:18

LAKO SE SA VAMA SLOZITI DANILO PO PITANJU TEKSTA g.DJONOVICA ,JER SAMO OBRAZOVAN I NACITAN COVEK POPUT VAS ZNA DA PREPOZNA SADRZINU TEKSTA .VAS KOMENTAR JE NA MESTU::::g DJONOVICA NE MOGU DA POVREDE KOMENTARI NEZNALICA....ON JE IZUZETAN ANALITICAR A ISTO TAKO DOBAR LOGICAR.....GLUPOSTIMA U KOMENTARIMA POJEDINIH KOD DJONOVICA IZAZOVU SAMO OSMEH i IRONIJU...NE MOGU NJEGA NIKAKVI KOMENTARI OSPORITI U PISANJU;NADAM SE DA CE SLEDECI TEKSTOVI BITI JOS OSTRIJI
L Dabanović

06. 04. 2015 - 05:51

Ovo današnje srpstvo-koje zametnu turski podanik a raja rodi i srpstvom se pokojnim prozva-sve što danas potajno čine protiv Crnogoraca i javno kićenje pokojnim srpstvom-da im kojim slučajom Turci ponovo dođu da ih predvode-opet bi s radošću javno udarili protiv Crnogoraca i pokojnog srpskog znamenja kojim se do danas lažno nakitiše. A ova ođen čeljad današnjeg srpstva-pokazali su da su ka pantljičara-što ih više śečeš oni sve brojniji. Evo Danilo i Analitičar i ostalim poput njih-kojega goć saśeču oni u 100 likova i nikova udare.
ah

06. 04. 2015 - 19:05

Ah moj Labude, da je tebi kako prekreciti istoriju o Crnoj Gori sto ti je u amanet ostavio Vladika Vasilije. Inace se pominje u tekstu Djonovica nego sa jednom izolovanom recenicom. Ah, da ti je to kako spaliti kao Adolf sto je palio knjige, sve bi ti do Kosova ravno bilo. Ovako grakces kao vrana, ostaje ti srpstvo istetovirano na celu da se zna za vek vekova od cega i koga su Crnogorci nastali. Ne moze tvoje repetiranje jednog istog komentara pa 1000 puta sakriti tvoje srpstvo. Samo si dokaz da su najgori i najglasniji oni kompleksasi sto znaju sto su bili ali se promenise. Nego neka, nicija nije do zore gorela. I da ti se ove klero-fasisticke zelje ostvare, uvek ostaje da te proganja ista misao protiv koje toliko grakces.
Ah moj ahu

06. 04. 2015 - 20:50

Pa rekni i jekni ne stidi se-ko je izrodio ovo današnje srpstvo?Dinastija Njegoš i Crnogorci nijesu-jer da su Srbi ne bi sebe preznačivali u Crnogorce i ne bi Crni Đorđije treba Srbe iz mrtvih dizat i nebi ih Njegoš sahranio u jednu grbnicu i ne bi Nemanjiće smatrao kao Murate i Napoleone.A srpstvo je u Njegošev vakat bilo današnje pravoslavlje. Da proizvod ljubavi raje i turskog podaništva nije-ono srednjovjekovno srpstvo koje je pokrivalo carstvo Nemanjića-uzelo za svoju nacionalnu pripadnost onda se bi moglo međusobno pričat s ljubavlju o nekadašnjoj zajedničkoj prošlosti srpstva.Ovako ovo današnje srprstvo-iz vruće ljubavi raje i turskog podaništva-ne samo što se kiti srpstvom nego i propovjeda da su svi pravoslavni na ove prostore od njih-pa tako zauvijek omrazili ono pokojno srpstvo koje je nekad bilo zajedničko.A dok ovo tvoje današnje srpstvo torokće i ja ću im ponavljat da ne zaborave ljubav koja ih rodi i da nose ime pokojnika kojeg su sTurcima zakopali..
Ćele

06. 04. 2015 - 08:07

Nemogu da vjerujem koju mrznju prema srbima siju ovaj Boban a evo i Danilo S. pa jeste li vi procitali tekst ili su vam u glavi vazda SPC,cetnici,crbi,veljesrbi i ostali.
danilo stojanovic

06. 04. 2015 - 18:25

Cele - Ne lijepite etikete bez ikakve osnove i obrazlozenja. I ne projektujte vasu sopstvenu mrznju na druge. Komentar ne mora, (cesto, nazalost, i nema veze) da bude u pogledu teksta. Moze biti odgovor? Kao npr. na ova vasa podmetanja? Dje vi to vidite mrznju? U tome sto nas ne mozet ubijediti da su Crnogorciu "Srbi"? Pa vi ne priznajete Crnogorce? Ima li vece uvrede?
Ćele

07. 04. 2015 - 00:44

Nema nikakve podmetacine,pa i vi ne priznajete da su Srbi zivjeli vjekovima na ovim prostorima,ne priznajete ama bas nista a ako bi se nesto dokazalo to je naravno veljesrpska laz ili on to nije nikako mislio tako jer pise u nekom dokumentu da je i Crnogorac.Pa normalno da je i Crnogorac.Vi sad znate sto su koje kakvi likovi mislili prije 200-300.god pa ih ispravljate.Eto ne mozete me ubjedit ni da srpska crkva nije postojala na ovim prostorima i da je ona temelj pravoslavne vjere u CG.A mrznje se necu hvatati,dovoljno je procitati sto pisem ja a sto vi,jer da je tema o kuvanju rastana ili kopanju kanala vi biste se opet hvatali Srba i SPC,koliko vam smetaju.
danilo stojanovic

07. 04. 2015 - 10:58

Cele, Kako da priznajem da su Srbi zivjeli u CG kada to naprosto nije istina (bar ne u znacajnom broju). Kako vi objasnjavate da svi protivnici CG i Crnogoraca (Turci, Mlecici, Austrijanci, itd.) - za pet vjekova - pominju (vezano za CG) iskljucivo Crnogorski narod. Nadjite mi primjer da se Turska borila i/ili pregovrala sa "Srpskim narodom" u CG? Sv. Petar u svom pismu austrijskom caru (poslije bitke na Krusima 1796) se zahvaljuje za prijateljstvo :" k narodu slaveno-ilirskom crnogorskom"? Da su Crnogorci bili Srbi onda ne bi postojale crnogorske istorije? Bili bi dio srpskih istorija? Postojala je crkva Sv.Save - ali ona je ugasena. Turci su stvorili novu Crkvu Pecku (ne "srpsku") patrijarsiju. I ugasili je kad im se proscelo. Kako turska crkva moze biti temelj crnogorske? Da nije bilo anekslije CG 1918 - mi bi i dan danas imali u CG autokefalnu CPC. Kuvanje rastanja i kopanje kanala me ne isnpirise. Da branim istinu o CG - veoma.
Anonimno-85730217

06. 04. 2015 - 09:23

Tipicna metoda visedecinijske manipulacije gradjanima Crne Gore. Kad zagusti, predstavi im dva puta u buducnost, naravno oba rdjava. NEKA IZABERU ONAJ KOJI JE MANJE RDJAV. Gospodine Djonovicu, najezim se i vas koliko i propale opozicije. Napunite pantalone mesom ali ste i dalje uplaseni kao malo dijete. Bez promjena, nema napred. Ljudi postaju pasivni i tupi u svakodnevnim trivijalnostima. Vi to necete nikad shvatiti.
Danilo-ne treba nikome tvoj..

06. 04. 2015 - 12:06

..odgovor! Tvoji odgovori su -u pevodu lažavine i podmetanja-kao nus prozivod mržnje prema -zapamti Srbima-ne i prema "crbima"! Da imaš ono -što ti i preci nisu imali-vidi se po VO-kabularu-ti bi se pođekad i postidio! Ovako-postoji nada ,da kad bidneš punokrvni pridruženi član" "nove eurposke valute"- GB...-dako ti onda progovori savjest i stid? Danilo-ja sedamdeset i kusur godina živim,usprvan, slobodan i svoj na svome mjestu-određeno predačkim opredeljenjima-pa mi je lako ! Zato tebe-uvijek i razumijem-kad se u kontinuitetu javljaš iz tuđe... željan čistog vazduha i obraza! I to se zovu neumitne sudbine dragi Danilo prvomučeniče-nove ere-nus prozvoda vašeg ABlejanja -kontrarevolucije-koja potsjeća na pretke vam kad ih je Sveti Petar Cetinjski korio za ono:"što su TURCIMA prodavali žito-da bi braću Crnogorce ostvaili brez ljeba"! Ka i vi-prije kvarat od vijeka-trčeći i u letu kasapinu u čeljusti! Zarad samo jedne "ideje-ideologije predaka"-u narodu nazvane pravim imenom-g u z i c a!
danilo stojanovic

07. 04. 2015 - 10:10

Jole - jeste li to vi? Pobogu covjece objasnite mi cime izazivam u vama toliku "buku i bijes"? Mozete li vi nesto normalno - i razumljivo - da napisete? Skupilo se nekoliko vas koji se koriste razlicitim imenima (ili bez njih) i koji pisu li pisu - samo uvrede. Vade se rijeci i recenice iz konteksta i koriste za najgore optuzbe. Da sam i Bog ne bih se odbranio od takvih metoda. Uistinu, i Bog bi imao grdnih problema da se odbrani od vas kada bi koristili citate iz Biblije - van konteksta i sa losim namjerama. Sve najbolje, s nadom da cete uskoro ozdraviti od ove bolesne mrznje. Ja vam oprastam (jer se radi o slucaju "sancta simplicitas").
PasteJ.B.

06. 04. 2015 - 14:30

Bas ste dobar portal (ironija). Vec drugi komentar mi nije objavljen ovdje. Jedan sa drugim nisu imali veze. Prvi se ticao vladike Vasilija i njegovog pominjanja u tekstu, a drugi se ticao pisanja Danila Stojanovica. Nista uvredljivo u njima bilo nije, garantujem. To su jedina 2 komentara koja sam ispisao i ne pada mi na pamet da vise ovdje pisem. Eto vam Analiticar, Jole, Labud, Danilo, Boban i ostali, a ja odoh da citam Politiku. Tamo uvreda nema i necete naci da objave komentar gdje jedan civjek vrijedja drugoga. Drze granicu pristojnosti i svacije se misljenje moze cuti. Ali, to je tradicija od 111 godina i ozbiljno novinarstvo. Pozdrav PA, izgubili ste jednog citaoca.
danilo stojanovic

06. 04. 2015 - 18:32

Paste J.B. - Vi mora da se salite. Nidje nijsam naisao na toliko uvreda Crnogoraca i CG kao u komentarima na sajtovima Politike i B92 - druge od straha i ne citam jer su to dva "pristojna" sajta. Da li ste procitali ijedan dobar tekst na temu CG (u rubrici "Region"). Zao mi je ako vam nijesu objavili tekst. Ono sto ste (o) meni napisali admin moze slobodno da objavi. Znam da nikoga licno ne vrijedjam. Napadam stavove i ideje koje smatram pogresnim i ili neistinitim - ako sam slucajno povrijedio vase samoljublje (nacionalno ili licno) zao mi je. Kao i ljepota, i uvreda je u ocima onog koji gleda/cita.
U našoj "nesreći"-bijaše i...

06. 04. 2015 - 18:14

...malo sreće-jer ne izgubismo čoeka-no PasteJeb..Bud...sam brez prisile, ka kokoš na nasad!
SRPKINJA-pitanje 85730217

06. 04. 2015 - 20:23

POSTOVANI HOCETE LI NAM OBJASNITI STA VAM ZNACI RECENICA,.NAPUNITE PANTALONE MESOM?...MISLITE LI NA SVOJE ILI TUDJE PANTALONE?CINI SE DA BI TO MOGLA BITI STVAR VASE LICNE KULTURE ODNOSNO NE-KULTURE....!!!!!!!!!!! SMATRATE LI DA SU BAS SVE PROMENE DOBRE,? ..JER PROMENE SU: PROMENE POLA,PROMENA BRACNOG PARERA, I SLICNO... MISLITE LI DA JE PROMENA VLASTI 1933 (HITLEROVA VLAST),POZITIVNA PROMENA? PROMENE MOGU BITI I POZITIVNE I NEGATIVNE. PROMENE SAME PO SEBI NISU HRABROST,VEC CESTO I GLUPOST... UPRRAVO O TOME PISE DJONOVIC ;STO BIH SVAKI PROSECAN CITALAC MOGAO SHVATITI ,KAKO BI ZA POJEDINE NA OVOM PORTALU I CUTANJE BILA ZAVIDNA PAMET VISE NEGO PISANJE GLUPOSTI....
PasteJ.B.

07. 04. 2015 - 15:50

Danilo, mozda na sajtu Politike ima komentara koji vam se ne svidjaju jer ne pisu onako kako biste vi zeljeli. Ali sigurno nema nacionalisticko-sovinisticko-fasistickih izliva mrznje, etiketiranja i nipodastavanja cijelih naroda kao ni licnih uvreda. Ima li tamo komentara gdje jedan covjek pise drugome da je glup? Ja sam se u svom pisanju bio osvrnuo na vase pisanje bez osvrta na vasu licnost. I u tom i u drugom neobjavljenom komentaru nije bilo nicega uvredljivog i to garantujem. B92 nisam pomenuo, ne citam. Znam da ima kod pojedinih medija uvreda, a Politika se izdvaja u svakom pogledu i to po dobrom. Ne pisu blagonaklono ni o Srbiji ako cemo realno tako da se ne cudite sto o CG nema hvalospjeva. Medjutim, za razliku od drugih, pustaju da se cuje svacije misljenje pa tako i ako udare na npr. Vucica, ostave i njemu prostor da objavi sopstveni stav. A ovdje se drugaciji stav gusi. To je razlika. O vama licno imam negativno misljenje ali to ne znaci nista. Moj stav i nista vise. Zbogom
danilo stojanovic

07. 04. 2015 - 18:43

Paste J.B. - Ako bas zelite mogu da odem do sajt politike i da vam caskom nadjem bar 10-ak krajnje uvredljivih i rasistickih komentara citalaca o CG I Crnogorcima. Naravno, da novinari ne pisu negativno. NIjesam na njih milslio. O B92 da i ne govorimo bar 70-80% je cista mrznja i uvrede. Nemam obicaj da vrijedjam - vec sam napomenuo da nikada ne pisem da je neko glup (iako, sudeci po komentarima, mozda i jeste?) vec kazem da je ono sto pise "glupo(st)". Definitivno izbjegavam argument ad hominem (na covjeka). Dakle, ne poznajem vas I ne znam nista o vama. Sem, da me ne volite? No, to nije dovoljan razlog da vas vrijedjam. Zelim vam sve najbolje. A najbolje je (za sve nas) da nastavite da citate vasu cijenjenu Politiku.
KARA RADUSINE...

07. 04. 2015 - 18:48

...vi ste me razočarali vašim nepoznavanajem četiri računske radnje! Jer nazvati stotine iljada reslovima je -ne neozbiljno-nego (ne)poznavanje računice! A vi rekoste,..."opozicija u Crnoj Gori...da su ostatak najgorih reslova devedesetih."?! Da je to tako-onda bi opozicija bila na vlast(iskren da budem-ne daj bože ni zlotvoru!!!)! Jer,reslovi iz devedesetih čine stotine hiljada više no kvantum glasača za poziciju-na vlasti-nota bene potvrđeni na popisu stanovništva 2011-u količini od prko 178 hiljada tih "najgorih reslova" plus onih koji podržavaju čika Amfilohija i SPC-i zbore maternjim srpskim jezikom? Dakle,problem je na drugoj strani-koji se očitava u istini-da su svaki dosadašnji izbori pokradeni-tvrdi najveći stručnjak CG u njenoj istorij za krađu glasova(kompjuterski) Peđa Bulatović(dok je bio u DPS)! Uz ogradu da jedino ovi iz SDP ne potkradaju-što bi reka Balzak:"sve su žene kurve-a i moja je majka žena"?
Danilo,da si ona individua..

07. 04. 2015 - 19:02

...koja (prestavljaš-kako se prestavljaš)-baštini istinu-poštenje-ljubav-uvažavanje-pa ti ne bi čekao godine da mi jednom za vazda odgovoriš na moje zahtjeve:" Danilo ajde već jednom -stisni petlju,pa lilpi moj "uždi"po vremenu i temama-dokaži bar tri moje laži-usmjerene prema tebi-tebi kao ljuskom biću(unikatan ćoek)-brez mane-sa viškovima "istine"? Zato Danilo čekam te-uz pripomenu-nema u rečniku ljepše riječi ako neko laže-reći mu da laže-ili ako mrzi da mrzi ka ti sve što je Pravoslavno(usudio bi se reći da si ti taj "fantom Analitičar")jer kako te razumjeti da ti negiraš postojanje CPC na današnji da-uporno"ispod žita" podemećući nečesovo njeno neimanje autokefalnosti! To ti zbori neko-koji se izravno upoznao licem u lice sa sličnijema tebi-dvoličnjacima koji su zarad sopstvenih guzica predali okupatoru(ka im preci u bezbroj situacija) domovinu-i to nota bene brez metka isplajenoga(1989-kasapinu sa Dedinja!)! Poitaj-ako (ne)misliš da si bogom dat-da lažeš-podmećeš-mrziš....!
danilo stojanovic

08. 04. 2015 - 10:38

Jedino sto sam razumio iz vaseg teksta je da me, izgleda, ne volite? Dozvolicete da je vasa mrznja - vasa stvar. Mene zaista ne interesuju vasa osjecanja. Ovo je portal za razmijenu misljenja, a ne okupaljanje zavisnika psovki i uvreda? Ili kazite nesto (pametno) i iznesite dokaze za to - ili zacutite ("put up or shut up"). Hvala. Pozdrav.
Dejan

08. 04. 2015 - 12:06

He, he. Stojanoviću, ponašaj se kulturno. Nauči se pisati Crnogorski jezik, ne razumijemo te. Sjeti se one đevojke šta te izvoziše na engleskom jeziku ka malo dijete da nijesi znao đe ti je glava . Bolje bi ti bilo da se naučiš pisati Crnogorski,nemoj se više sramotiti sa ovim engleskim. Smiri malo živce .
Analitičar

08. 04. 2015 - 15:24

@Dejan - To ti je sva "argumentacija"? Bolje se ugledaj na njega, možda i naučiš što je uljudnost.
Teš[email protected] stojanoviću....

08. 04. 2015 - 19:19

...onima koji -neće a moraju pod itno..da ukabule-da pretvarajući "dobro u zlo"čine zločin-genocid klasični-(istrebljenje jednog naroda!),prema starim od iskona Crnogorcima-i oćete silom na sramotu-da ih "prevodite u prapotomke-potomke:Arbanasa-Ilira-Turaka(osmanlija),Vlaha,Morlaka-matraka..A ne vidite-"OČI VAM ISPALE"(daleko i zlotvoru!)-da ti vaši "naručeni-nasađeni preci"-ka kokoš na nasad(jaja)-sa i brez one rabote!)-niđe vas ni u posvijesti ne planiraju-niti "tretiraju"? Na žalost-oće da vam-samo vrnu-o vratove jarmove(zarad "razvoja poljoprivrede na Balkanu"-po planovima Amera?)-da orete stare njive iz ddoba Antike do Risna i dalje-Knina-Kladuše-u krug Savom do Srema-Pirota-Skoplja-Stanbola-Male Azije i natrag do Bojane-Ulcinja-Bara i nase u Risan-u Teutinu carsku prijestolnicu! Od tije se "darova čuvaj"..eksport-import "današnji crnogorče-begu od Korče-bože ti daj zdravlje-povraćaj moždana-Danilo Stojanoviću....Ostavi se Proroka-čeka te jaram-od braće vašijegov.. prapredaka...
danilo stojanovic

09. 04. 2015 - 09:05

Tesko vama - sa ovakvim kletvama, lazima i uvredama. Drugo, vi ste me ocito pobrkali sa nekim? Jer, to sto navodite nijesam ja pisao. Ne ocekujem izvinjenje - za to treba imati odredjene kvalitete koje, po svemu sudeci, vi nemate? P.S. Zaista mi nije jasna ova provala mrznje i prijetnji. Ne ceram vas da prihvatite moje stavove. Ako milsite da su pogresni iznesite vasu argumentaciju. Cemu ovaj jezik sa one strane smisla, pun gorcine, prijetnje, itd. Ako sam vas uznemirio u vasem vjekovnom leglu lazi i fasifikovanih istorija - nije mi zao. Zao mi je sto se ne ponasate ljudski.
danilo stojanovic

09. 04. 2015 - 01:58

Pai Mei – Nazalost jos uvijek mi nijeste tacno odgovorili? Mi se jos I danas zamajavamo davno posijanim lazima SPC da CPC nije bila autokefalna “jer nije dobila tomos” (od nepostojece majke crkve?). U medjuvremenu, SPC u CG grubo krsi kanonske odredbe o filetizmu? CG je nezavisna drzava i ima pravo da dobije (obnovi) svoju autokefanu crkvu. Drzava je uvijek igrala vaznu, ako ne i najvazniju, ulogu kod odredjivanje statusa i nadleznosti pomjesnih crkava. Da citiram jednog priznatog strucnjaka iz te oblasti: "Kad su poslije granice knezevine (Srbije) bile prosirene i ista priznata slobodnom i potpuno nezavisnom , tada nadlezne vlasti u Srbiji potrazile su od patrijarsjie (vaseljenske) da se prizna i srpskoj crkvi onakva samostalnost, kakvu uzivaju ostale samostalne pomjesne crkve, uz ocuvanje kanonicki propisanog jedinstav sa vaseljenskom crkvom... Ovo je ucinjenoi sinodskom odlukom od oktobra 1879.. " (Dr. N. Milas "Pravoslavno Crkveno Pravo" str. 301).
danilo stojanovic

09. 04. 2015 - 02:04

#2 - Isto i kod CG "..Ova zavisnot cetinjske mitropolije produzavala se do ukinuca pecke patrijarsije (1766). A od tog doba - pri drzavnoj samostalnosti Crne Gore - i crkva u njoj, kojoj je poglavica bio u isto vrijeme i gospodar zemlje, smatrala se samostalnom u svom ustrojstvu i unutrsnjoj upravi, kao sto je samostalna i danas (1890). Samostalnost cetinjske mitropolije priznala je i carigradska patrijarsija"! (Dr. N. Milas, Pravoslavno Crkveno Pravo, str.298) Zasto mi onda, i dan danas, raspravljamo da li je cetinjska mitropolija (CPC) bila autokefalna ili nije? Zasto je ovu cinjenicu tako tesko prihvatiti? Posto je CG ponovo samostalna drzava, ona ima puno pravo da obnovi - a vaseljenski patrijarh duznost da odobri - svoju samostalnu (autokefalnu) crkvu. Da li cemo to docekati? Vidjecemo.
Ivan

09. 04. 2015 - 14:37

Danilo, zar nije kanon pogazen i time sto je crnogorska crkva bila pod PP do 1766?
danilo stojanovic

09. 04. 2015 - 16:44

Ivane, Naslucujem na sto ciljate. Grijesite. Turci su osnovali pecku patrijarsiju (PP) - 1557g., U tom trenutku, i Srbija i CG su bile pod turskom upravom i logicno je da budu u istoj (turskoj) pravoslavnoj crkvi (zar vam cinjenica da nijesu obnovili "srpsku/rasku patrijarsiju" - vec osnovali novu "pecku" ne govori nesto?). Turska je ukinla PP - 1766. Sve teritorije PP su potpale pod vaseljensku patrijarsiju (VP) - osim CG. Zasto? Zato sto, kao sto Dr. Milas kaze, CG "imala drzavnu samostalnost Od tog trenutla CPC (Cetinjska mitropolija) je bila autokefalna sve do 1920g. Dakle ne vidim nekih "kanonskih problema". Ali ih vidim danas jer SPC nekanonski (etnoifiletizam) krsi prava koja postoje skoro od pocetak Hriscanstva.Svaka drzava mora da ima sopstvenu pomjesnu crkvu. To je ucinjela Srbija cim se domogla drzave (1879). U tom svijetlu, jasnije je sto je Srbija unistila i aneksirala drzavu CG (1918) i potom (na prevaru) ukljucila autokefalni CPC - u novostvorenu SPC (1920).
Banja Kaluđerović

09. 04. 2015 - 08:30

Teško je a bolje reći shvatiti ovaj tekst može samo onaj koji je preživio tj. DOŽIVIO sve ove nesrećne godine. Svaka čast!
Danilo Stojanoviću,ti

09. 04. 2015 - 10:11

..o poštenju "soto braco"sa noćnim damama? Ada i one ka ti, "samo o poštenju"-jer je samo pošteno :ONO ŠTO ONE RABOTAJU-za noć? Danilo,imali većega "poštenja"-nego reći da ne postoji Crnogorska Pravoslavna crkva i da ista nije autokefalna? A tebi je to-a malo malo-reklo bi se "životno-ljucko-opredjeljenje? Jer kako protumačiti tvoje blejanje:"da je CG bila smostalna-danas bi smo imali autokefalnu CPC(MCP)? Da oprostiš-ova tvoja"epohalna-poprskana "tovijem pošetenjem" se čita na naškom jeziku i pismu(tebi stranom ):Čega nema-to ne postoji? Zar ne "današnji crnogorčiću care mali"? Sa više od 1O3% onije-projevropskije pragena-gena-amalgana-na crnogorskom jeziku i pismu čita se i piše:PESTOKUPLJAVINA! Nazdravlje ti veli četvrtak i sve velje što slaviš-u nadi da si zadovoljan sa mojim odgovrima-na tvoj kometar od 08/04/2015 dat na ovaj Portal-gore točno u 10:38 ura po srednjojevropskom bremenu?
danilo stojanovic

09. 04. 2015 - 17:11

Mogu da obajsnjavam godinu dana - problem je sto vi nista ne razumijete. Ja sam postavio hipoteticno pitanje, a ne tvrdnju o CPC - da li postoji ili ne? A postavio sam ga (interesantno jos nijesam dobio posten odgovor), zato da bih ukazao da CG kao nezavisna drzava ima pravo da ima svoju autokefalnu crkvu. Kao i da ukazem na cinjenicu da je CG ostala nezavisna do danas - u CG ne bi bilo SPC. Odnosno, imali bi nasu autokefalnu CPC (od 1766). P.S. Ne znam sto ce vam prica o postenju kada ocito i ne znate sto znaci intelektualno postenje? O manirima da ne pricamo.
Ivan

10. 04. 2015 - 12:59

Labude, ja sam tebi uzvracao cesto nego se ti nisi upustio da na moju konstataciju odgovoris. Komentar je bio o turskoj genetici u danasnjim Crnogorcima, tvojim precima. Imas li crnu kosu i crne brkove? Mozes ti pisati sto god hoces, sve se svodi na tvoje ponavljanje jedne iste budalastine. Ja te upitah za ropstvo Jevreja od 400 godina. Cini li ih to manje vrijednim? A i 100 puta sam ti ispisao da su ti isti Srbi koje prozivas kao raju, opancare, robove i podanike, dar mar ucinjeli toj tvojoj ponosnoj i junackoj naciji. Pobij ako mozes da su ti Srbi okupirali, popalili i popljackali zemlju, a ako su bili pravi osvajaci soga vremena, onda su i oni posijali svoje gene u tvojim precima. Mozda si vise Turcin i Srbin no Dukljanin.
L Dabanović

10. 04. 2015 - 14:35

Ivane raja/današnje srpstvo/ je ušlo u Crnu Goru na bracku pravoslavlja/srpstva i učinjeli što su učinjeli ali nije ostalo bez otpora prema njima cijelih tih 80g.Da su današnji Srbi imali neku drugu vjeru nikad oni ne bi mogli učinjet to što učinješe Crnogorcima. A današnje srpstvo-to i sam pokažuješ/ośećaš-dobija komplekse pri samom pomenu Crnogorca/crnogorstva- zato su pokušali onom 'brackom pravoslavnom/srpskom' da dokrajče Crnogorce i da su tadar imali Turke zasobom-završili bi Crnogorci ka ono srpstvo Nemanjića.Ali ka što vidiš nije uspjelo.A razne genetike su normalne one se dobijaju ženidbom/udajom a ta turska posebnost je bila posebna za raju/današnje srpstvo- rela ljubav i produkt-današnje srpstvo.A potomstvo raje i turskog podanika nije pozajmilo sarpstvo od pokojnika nego ga pokralo. Dokaži ili nađi nekog istoričara da ti potvrdi da nije istina-da su majka i tatko današnjeg srpstva predvodili Turke protiv srednjovjekovnog srpstva/pravoslavlja,hrišćanstva i Crnogoraca.
danilo stojanovic

11. 04. 2015 - 10:36

Ivane, Prije svega, zao mi je sto administrator nije objavio par odgovora vama, iako u njima nije bilo nicega uvrijedljivog? Nazalost vas krajnje uvrijedljiv odgovor g. Dabanovicu, taj isti administrator pusta? No busali ste se kako ste veliki vjernik (za razliku od mene) a ocito je da ne poznajete Bibliju i Jevrejsku istoriju. Jevereji nijesu proveli 400 godina u Vavilonu. Niti su svi Jevreji odvedeni u ropstvo. Niti su se svi odjednom vratili. Ukratko, prvi odlazak se desio 605 p.n.e. 588 je srusen Solomonov hram i desila se treca faza odvodjenja Jevreja u Vavilon, a vracanje se odvijalo izmedju 520-515 god. p.n.e. Dakle, ne 400 godina vec maksimalno 90 godina. Ropstvo je umnogome doprinijelo da se formira danasnja Jevrejska reliigija, reformise hebrejsko pismo, i Tora postane centar modernog judaizma, itd. Moj poziv vama na razgovor o Bibliji i religijama uopste, jos uvijek stoji. Mada, sudeci po ovom lapsusu, mozda je bolje za vas da se ne odazovete?
Analitičar

14. 04. 2015 - 00:38

Bušno ti je to poznavanje povijesti, ka'no rešeto. Crnogorci su potomci raznijeh naroda ovijeh prostora, mješavina crnokosijeh južnjaka i plavokosijeh došljaka sa śevera Evrope. "Crna kosa i crni brkovi" stariji su od Turaka ođe. Nije ođe riječ o dužini robovanja, no o trpeljivosti. Trpeljivost te vrste u CG se smatra manje vrijednijem. Neđe je to možda vrlina, ali ođe nije. Što se tiče "dar-mara" kojega spominješ, podśetit ću te na povijestne fakte: Crnu Goru nije zauzela vojska Srbije. Baš kao što Duklju nije pobijedio Nemanja. Oba puta kad su Srbi okupirali našu državu, bilo je to uz direktnu ili indirektnu ODLUČUJUĆU pomoć neke velike sile. Prvi put je Vizantija toliko oslabila Duklju da se Nemanja samo ušetao i divljao., a drugi put ih je u CG uvela Francuzska, pri čemu je ista spriječila povratak cg vojnika i našega suverena iz inostranstva. To je nalik boks meču đe jednome bokseru (CG) vežu ruke na leđa, a drugome (Srbija) dozvole kršenje svijeh pravila. STIDI SE! Ako umiješ.
SRPKINJA

10. 04. 2015 - 13:12

MISLIM DA JE VREME DA SE STAVI TACKA PO PITANJU VREDJANJA I OMALOVAZAVANJA G-DINA D.STOJANOVICA...COVEK IZNOSI ISTINU,ISTORIJSKE CINJENICE,ARGUMENTOVANO STOJI IZA SVAKE SVOJE NAPISANE RECI I RECENICE...NIKOGA NE MRZI,NIKOGA NE PROZIVA ,NA UVREDE UPUCENE OD DRUGIH KOMENTATORA STRPLJIVO I SA PUNO UVAZAVANJA I POSTOVANJA ODGOVARA ,A TO MOZE SAMO JEDAN INTELEKTUALAC..DANILO NE VREDJA NE OMALOVAZAVA NE MRZI SRBE ...STICE SE UTISAK CITAJUCI NJEGOVE TEKSTOVE DA IH VISE POSTUJE NEGO VI KOJI IZIGRAVATE"VELIKOSRBE"I GLUMATAE VELIKOSRBSTVO,A U DUSI STE JADNI I BEDNI ,BEZOSECAJNI I OSORNI..KAKO MOZETE PISATI O CRKVI KAD VAM JE U SRCU MRZNJA I BES...U SVIM OSTALIM KOMENTARIMA OSIM U DANILOVOM IMA VISE PRISUSTVA NACIONALIZMA ,SOVINIZMA,RASIZMA ...I JOS JEDNO GOSPODO ,LATITE SE OLOVKE PA PISITE KOMENTARE ALI SAMO KAD BUDETE POZNAVALI ISTORIJU KOLIKO JE POZNAJE DANILO,SVE OSTALO VAM JE UZALUD COVEK ZNA I UME DA PISE I TO SA STILOM STO VAMA HVALI...NJEGOVO ZNANJE JE NJEGOVA NAJBOLJA ODBRANA OD VAS....
SRPKINJA

10. 04. 2015 - 13:29

DANILO,MISLITE LI DA SE SA OSTALOM NAZOVI GOSPODOM SA PORTALA MOZETE DOGOVORITI O UZAJAMNOM POSTOVANJU I UVAZAVANJU? GRESKA.....,SA NJIMA SE U NICEMU NE MOZETE SLOZITI I PODRZAVATI AKO NE MISLITE KAO ONI I AKO NE VREDJATE KAO ONI,,,OTVORENIH RAZGOVORA SA NJIMA NEMA ALI PODMUKLIH ...DA ...I TE KAKO....ONI SU LICEMERI ,LJUDI BEZ MANIRA...A OD TAKVIH LJUDI SPREMNIH SAMO NA UVREDE MISLIM DA NEMA SMISLA BILO STA KOMENTARISATI..I JOS JEDNOM VAS MOLIM NASTAVITE DA PISETE I DALJE JEDNAKO DOBRO KAO DO SADA ,TO JE VASE NAJBOLJE ORUZJE A NJIHOVO RAZOCARENJE STO NISTE ODUSTALI OD PISANJA I KOMENTARISANJA...OSTALI STE DOSLEDNI SVOME MISLJENJU,A NE KAO ONI......VI STE COVEK VREDAN PAZNJE I POSTOVANJA
Konjevic T.

10. 04. 2015 - 19:19

Ti si Srpkinja taman kao i Danilo. Ako je on tolerantan, onda sam ja Bjern Borg. O kakvoj toleranciji pricas? Tolerantan je zato sto nas naziva crbima i veljecrbima samo sto to stavi medju navode? Tolerantan je zato sto se na rijecima bori protiv nacionalista, a jedan je od najvecih ovdje? Tolerantan je zato sto pise drugima da su glupaci ili da nemaju pojma? Je li to tolerantnost? Maniri? Pusti me manira. Mozda i Seselj ima lijepe manire da sjedne da vecera pa ne srkce supu. Covjek koji se izrugivao sa Biblijom je tolerantan? Ne srkci nego mu se javi na mejl sto ti je dao pa se vas dvoje privatno dizite u nebesa koliko hocete.
danilo stojanovic

11. 04. 2015 - 10:17

Srpkinji hvala na podrsci i lijepim rijecima. Zaduzili ste me da postignem vise i pisem bolje. g. T. Konjevicu, Niti ste vi Bjorn Borg - niti sam ja netolerantan! Lijepi maniri nastranu, tako su me vaspitali u famelji, pitanje je zasto izvrcete cinjenice i izmisljate? Vise puta sam pokusao da objasnim poteskoce sa oslovljanjem ljudi kao sto ste vi - Srba. Jer, nijesu svi Srbi nacionalisti kao vi. Osim toga, izbjegavam da se koristim argumentom na covjeka (pa i na naciju) zato uglavnom napadam "cvijece zla" tog vaseg pogubnog klero-nacionalizma koji, nazalost, hara ovim prostorima. Eto, vi mi kazite kako da vas - veljsrpske klero-nacionaliste - zovem? Prihvaticu vas prijedlog. Navedite kada sam se izrugivao sa Biblijom? Uostalom, bilo bi apsurdno da "covjek koji se ruga Bibliji" bude jedini covjek na ovom portalu koji se koristi citatima iz Biblije? Ako zelite da razgovaramo o Bibliji, i vi i Ivan ste dobrodosli. Pod uslovom da mi se objave svi odgovori.
Ivane,ukabuli već jednom...

10. 04. 2015 - 17:43

...da su Labud,Danilo,Analitičar i ini..-HAPLOTIPOVI(đeca jedne "babe-darodavke" i više đedova-koji su imali "apetita")-KOJI oće silom na sramotu sa još nekim "crnogorskim resavcima"-da ućeraju u tabule(ko im se pušti) raze-da su Pravoslavci-Srbi,Crnogorci"-,praporijekla Turaka,Arbanasa,Ilira,Kelta,Vlaha,Morlaka matraka i pitaj boga koje pestokupljavine! To je njihov odnos prema Parvoslavlju-namjenski i"naučno lako dokazivo"? Jer,bože moj analize su Ameri radili na slučajnom uzorku-pazi dobro kako? Uzimajući uzprkovane pod različimi prezimenima-ko po kijima se može odredi pragen "današnjih crnogoraca"! Dakle-imaju samo jedan Cilj-da se Crnogorci-u prvoj fazi-a u drugoj Crna Gora izbrišu sa mape svijeta! Nije im prvi-ma ni potonji put ovo i ovoliko njihovo blejanje u potnjih 4-5 godina-realizuje, pod motom-naslovom-kako objavi Sandžak PRESS-30.VI.2013:" Sloveni samo u tragovima"?
L Dabanović

10. 04. 2015 - 19:04

E jadno potomstvo raje i turskog podanika neće ni danas da prizna-kad su ostali bez turske zaštite da su s mrtvog srpstva latili ogrtač da njim ogrću svoju golu istoriju i potomstvo.Pa jadnici đžaba sve te vaše priče svako vidi da se za vama vjekovima vuče rep-ako laže današnje srpstvo ne laže turski rog.
Ivan

10. 04. 2015 - 19:29

Labudice, ja cu ti potvrditi da su bili turski vazali. I? Sto cemo sa tim? Ma nagrdio si nas sa tim zakljuckom, znas kako? Svaki srpski istoricar to isto pise. To jedino tebi sluzi da nas kao uvrijedis i unizis. A mogu ti reci da ste bas jak otpor pruzali tijeh 80 godina. Da je potrajalo jos 80, vise bi ve bilo kod okupatora u glavni grad no u svoju drzavu. Ako se nedje narod svikoa na podanistvo onda je to CG. Lise laznog cara, svaki ve gospodar jasio kako je i koliko htio. I ovaj danasnji ima poklonika da mu cjelivaju ruku gdje god se pojavi. Al' sto ces, tako je kod ovih naroda izniklih iz turkog sjemena, garave kose i garavih brkova. I nemoj samo o postenju, primjera ih odje ima malo te su stali svi u jednu tanku knjizicu. A da se uvjeris u ''postenje'', uzmi malo Petra I i citaj pa ces znati da se kralo iz crkava i u njegovo vrijeme. A cuh i da su Italijani imali sjemenaru na Cetinje u II sv.ratu, a Cetinjanke se nisu bunile. Toliko o tvojim precima, Labudice!
Laž se može--

11. 04. 2015 - 03:58

--samo lažima branit zato I cipancijelo srpstvo ostalo-dovijeka kukat i lažinjat da su nasljednici pokojnika kojega su ubili I gazili kroz vjekove. A sila je sila gazila je nekoliko puta državu Crnogoraca ali nikad nije mogla opstat i činjet što i srpskom miletu koje nije branilo srpstvo iz ljubavi da s Turskim podaništvom izrodi dio današnjeg potomstva
danilo stojanovic

11. 04. 2015 - 09:58

Ivane, Nekako brzo ste skinuli masku vjernika, velikog Hriscanina, i pokazali svu rugobu vaseg nacionalistickog nalicja? No, pocinjem ozbiljno da se pitam koja je korist od ovih nasih "istorijskih duela"? Kuda to vodi? Danas se svadjamo i vrijedjamo - sutra cemo da se bijemo? Da li vi to doista zelite? Pretpostavljam da ne? Jer, mislim da iz vas sada izvire vas dugo skupljani bijes prema CG i Crnogorcima - zato sto su "izdali srpstvo"? No, zapitajte se sto nacionalizam u Srbiji cini vasoj domovini Srbiji? Koliko nisko treba da padne Srbija da bi se uzdiglo veljesrpstvo? Taj pogubni san o "velikoj Srbiji" donio je toliko zrtava, bola i siromastva svima koji su njime dodirnuti. Najvise samoj Srbiji. Zar je logicno da Srbija sa svim pririodnim, ljudskim, i insititucionalnim prednostima bude danas iza CG. Ali, vama je, izgleda, vazno da CG i Crnogoraca nema - makar i Srbija propala?
danilo stojanovic

11. 04. 2015 - 10:59

Ivane, Mozda ste, djelimicno, u pravu? Naime, poslije ogromnih (cesto nepotrebnih zrtava crnogorskih junaka u Balkanskim ratovima - Skadar, Bregalnica), nepotrebnih zrtava u strasnoj Mojkovackoj bici, izdaje Srbijanaca (puk. Pesic), sramne Podgoricke skupstinie i, da ne moze biti sramnijih zlocina prema Crnogorcima u toku Bozicnjeg ustanka, itd. nije ni cudo da je ratnicki i junacki duh Crnogoraca splasnuo. Ali, nije bio slomljen ( prvi ustanak protiv fasizma u Evropi je bio u CG). Nastavilo se i u tragicnim bratoubilackim podjelama i borbama (partizana i cetnika), pa dugim periodom komunizma (poslusnost partiji cijenila se vise od licnog integriteta). Kada pogledate ovu listu licnih i nacionalnih tragedija jasno je ko je najveci krivac za danasnji duh Crnogoraca - poguban velejsrpski nacionalizam. Ironija je sudbine da su gradjani Srbije najveca zrtva tog istog nacionalizma. Prema tome bolje je da mucite i ne pisete ove gadosti i uvrede.
Ivan

12. 04. 2015 - 10:17

Danilo, nemojte mi drzati predavanja o istoriji i nacionalizmu jer pojma nemate. Otpisao sam nikogovicu na njegove uvrede, a mogu i vama bez problema. Vi ste najgori od svih njih. Oni se barem ne pretvaraju kao vi. Pocnete tolerantno, sa pozicije znalca, a kad vas covjek izreseta pitanjima na koja imate problem odgovoriti onda skinete masku i vas nacionalizam izadje na povrsinu. Vidjeno mnogo puta. Da mi neko pametan drzi pridiku, prihvatio bi ali od vas kad dolazi, dodje mi da povracem. Vi cete mi drzati predavanje? Tolerantan gospodin koji voli Srbe? Ima prijatelje Srbe? Da mozete, sve bi nas preko granice ili pocrnogorcili. Vasi stavovi se razlikuju u odnosu na Pavelica samo u tome sto je on htio trecinu protjerati, trecinu pokatoliciti, a trecinu u zemlju dok bi vi polovinu protjerali, a polovinu pocrnogorcili bez ovog potonjeg. I zato, bjezi da te ne gledam.
danilo stojanovic

12. 04. 2015 - 11:48

Ivane, Mogli bi zakljuciti da ste mazohista - ako povracate od mojijeh tekstova - a uporno ih citate? Zasto se mucite. Dovoljno je samo da odustanete od nepristojnih i uvrijedljivih komentara na moje tekstove. P.S. Zaista, mi je zao sto patite zbog mojih tekstova. Mada cijenim vasu veliku zrtvu za "srpstvo". Srecan Uskrs!
Danilo Stojanoviću...

12. 04. 2015 - 11:27

...ne izvrći-zamjena teza! Nije Janko poslat na šever-no je počeo-činimi se sa svojim operacijama još iz Bosne? Drugo,Pešić.Pašić i komapanija su "sve kazali"svojim svinjarijama! Uostalom nađi knjigu Arčibalda Rajsa:Srbi čuvajte se sebe"-tamo ćeš naći pašića i pašiće! I asinusima je više jasno-da je ulazak Crne Gore u Prvi svetski rat-bila unaprijed njena kapitualicja i vojske i države! Bog je od pogroma nije mogao spasiti i sa bez raznoraznije pašćića(zalud ja tebe učim godinama."Nije čoek kriv ako se glup rodi.."?!)! I sledeće,Danilo-danu bogati pojasni one tvoje "krasote":"...od izdaje crnogorske vojske"-ne lezi vraže more se "tumačiti-sa i bez zapeta" kako kome odgovara-zar ne? I na ultimu od ultime-Danilo kad pominješ Lovćen-ne zaboravi "kršćanske svinjarije"Labudovih-Analitičara predaka: oburdavanje ćuskijama Najveće Crnogrske Svetinje Grob Njegošev na Lovćenu!
danilo stojanovic

12. 04. 2015 - 11:59

Idejnom sinu "nepoznatog junaka" (sa Avale plave)? Mozete li bar izmisliti neko ime da bar znam s kim se dopisujem. Da ne bjese vase zadnje recenice - scah misliti da se radi o nekom "veljem Crnogorcu"? Sada su mi objasnjivi vasi neobjasnjivo glupi komentari. Dobar pokusaj da zavarate tragove - no mi se cini da "smrde necovjestvom"? Ovo je definitivno moj posljednji "razgovor sa vama". Kada/ako ikada prestanete da budete kripto-srbin i postanete covjek - javite se.
Ivan

12. 04. 2015 - 20:26

Danilo, ko kaze da citam uporno vase komentate? Ako sam ih procitao nekoliko, ne znaci da sam vas obozavalac. Ali, vi ste umisljeni, glava u oblacima, i sami sebi dajete na znacaju. Zao mi je sto ste se trudili sa cestitkom za Uskrs. Primam samo iskrene tako da ovu vasu sacuvajte za NVO "Miras & co".
Analitičar

13. 04. 2015 - 09:39

Popovi SPC danas su sinonim za farisejstvo, a ti ođe drobiš o iskrenosti? CPC je registrovana kako jest da bi mogla pravno funkcionisat, pošto joj ova država nije ostavila drugu mogućnost. Tvoja 4S ne obzire se ni na zakone ni na državu, djeluje NELEGALNO, NELEGITIMNO i KRIMINALNO, a može joj bit, jer ima podržku moćnika iz DPSa. S toga je naš primarni interes ulazak u NATO i EU pošto će tad MORAT bit uzpostavljena PRAVNA država, a to znači PROĆERIVANJE 4S iz Crne Gore.
danilo stojanovic

13. 04. 2015 - 11:08

Ivane, Da zakljucimo na osnovu vase izjave. Kritikujete me - a ne citate moje tekstove? Kako je to moguce? I da li je to korektno? Ne bih rekao da sam umisljen, mada ne mogu da tvrdim suprotno. Svi mi imamo nas Ego - manje ili vise razvijen. Priznajem - vas je veci!. Sto se tice vaseg odbijanja da prihvatite moju islrenu cestitku - to je, naravno, vasa stvar. Medjutim, to ukazuje koliko ste veliki svetosavac - a mali Hriscanin. Zao mi vas je (izvinjavam se za ovu uvredu, ali se tako osjecam).
Danilo za postanak..

13. 04. 2015 - 09:15

..nastajanje čovjeka-jel važi receptura tvoja-prototip -u naravi ti hispanocrnogorac-koji negira CPC i njenu autokefalnost-pa se iz "petnije žila" bori da se ona stvori? Danilo-zrcalo u ruke-pa provjeri da li u njemu -(u)gledaš mandrila-za navijek S E B E? Danilo-tvoje "lijepo (pre)pisanje-resavljenje najčešće završava na poluistinama i neistinama-o mnogim događajima-zbog tvojih nagona(mržnja prema Pravoslavlju-posebno i jače prema Srbima-a Crnogorce "voliš ispod žita"?!Ja te pitah-za "izdaju crnogorske vojske"-ko kad i đe,prije i poslij Mojkovca-dakle do i od Zlatibora-Sjenice do Mojkovca 6 i 7.januara 1916! Ti ni slova-jezičina te slomi-isto ka i u sučaju kad trtljaš "poslat Janko na sjever"-notorna LAŽ! Da je išao na šever-a ne đe je bio-nebi stigao ni do sela Odžaka-Pljevlja-a kamo li na Mojkovac đe se proslavio! Danilo,lijepo je o sebi milsiti-lijepo! Ali govoriti grdno o drugome- je "krasopis"-istina o tebi oliti tvoja lična karta u "oblandi "zlatoustih tvojih vrlih prdaka!
Ivan

13. 04. 2015 - 12:32

Danilo, vecu umisljenost od moje ste demontrirali i ovim poslednjim komentarom. Ja vam napisem da sam procitao nekoliko vasih komentara, a vi izvlacite zakljucak da vas citam cesto jer vas kritikujem!? Pa zar sam reagovao na sve vase komentare ili se ova polemika pokrenula nedavno? I jos se pitate kako je to moguce. Procitam par komentara, vidim da niste ono za sto se predstavljate i reagujem. Od tada evo polemisemo, a za vas je to znak da vas citam stalno. I ko je umisljen tu, ja ili vi? Dajete sebi na znacaju i to je u redu ako je na cvrstim osnovama. Medjutim, kod vas to nije slucaj. Vasa cestitka nije iskrena bez obzira sto vi napisete da jeste. Licemjerno je to sto radite. Od takvih ljudi mi ne treba bilo sto, a najmanje neiskrene cestitke.
danilo stojanovic

13. 04. 2015 - 19:54

Ivane, Zaista nemam vremena za ove gluposti i nadgornjavanja. Posto toliko insistirate, prihvatam da ste u pravu. Vi ste nenadmasni, nepogresivi, posteni, dosljedni, itd. I zabrinjavajuce (fanaticno) uporni? Dajte da tu stavimo tacku. Molim Vas zaboravite na mene i moje komentare - preskacite ih ubuduce. Ja sam Vase vec zaboravio. Zbogom.
Ivan

13. 04. 2015 - 12:37

Analiticaru, izvoli i predaj sudu sve nelegalno i kriminalno. Ako je stite mocnici onda ima zastitu drzave i idi u Strazbur na sud da zastitis svoju NVO. Ako smo mi ovdje subjektivni, trazi pravdu sa strane. Oni su objektivniji od nas. Meni je dovoljno sto moju crkvu priznaju sve druge crkve, a tvoju NVO ne priznaju. Meni je to dosta, a tebi ako nije idi u Strazbur.
Analitičar

13. 04. 2015 - 22:27

Mi svoje probleme riješavamo doma, ne želimo da se BILO KO sa strane miješa. Trenutno to nije izvodljivo, jer ne funkcioniše pravna država, ali bit će i to, brzijeh dana. Ti imaš svoje solilo i uživaj. Još ovo malo. Onda ti neće pomagat priznavanje saučestnika u zločin. Nama takvo priznanje nije potrebno. Ni jedna današnja Crkva nije toliko vrijedna.
Analiticaru

14. 04. 2015 - 15:23

ti si sam sebi dovoljan!
Ivan

14. 04. 2015 - 15:24

Konacno si priznao, hvala.
SEKULA DRLJEVIĆU...

14. 04. 2015 - 18:31

...danu bogati objasni ti nama koji nismo "crnogorci"-što ti je to "T E N D A"? I da te zamolim -ka sveti križ-da kad drugi put se bidneš javlja-nauči do tader,da moraš vikati: "Živo crnogrski narod i ostali narodi-narodnosti nastanjeni-rođeni u Crnoj Gori! Dakle-zapmti-da je popisom stanovništava 2011 utvrđeno da u Crnoj Gori ima dvateset i sedam(27) naroda ! Dakle ne samo crnogorskog naroda! Jer,ako se vako ne bidneš prestavlja-bojim se od gologa straha da ti nego (ne)prišije da si ono-što si i što si naslijedio...od prdaka?
Anonimno-1919774753

14. 04. 2015 - 20:54

Kako gođ da obrneš, svi su oni Crnogorci.
Danilo Stojanoviću..

14. 04. 2015 - 20:15

...uporno izbjegavanje istine-poput "ni slova" o izdaji crnogorske vojske"(marni zlonamjernici-mogu te shvatiti-da se tadi o "unutarnjoj izdaji vojske"-nebi bilo,čudno-ako im se znadu prci!)-zato budi konkretniji! Drugo-po znanju iz nekih naučnih diciplina-ti NEZNAŠ(a oklen ćeš i znati-kad nisi iz ovih krajeva-za koje išteš -boriš se- tražiš -nečesovu "LOKALNU CRKVU"-a propo njene smaostalnosti("tvoje Crne Gore")-STRANE svijeta-mora da ti je u "usmjerenoj šuvarici"-pažnja bila sputana-na OpšteTehničkoPisanje("lijepo gramatičko pisanje"?)-jer je očigledno ,da neznaš niti se možeš orjentisati("od velje ljubavi-izgore za njom?)-na teritoriju CG? Danilo-nikad, još iz vremena-kada Mojkovac nije bio-ni selo-pa do dana danjega-nije bio na ŠEVERU CG-ni onda ni danas-od kad je i Primorje(Crnogorsko) dio CG! Nikad! I nauči Mojkovac i bitka su bile u srednjem dijelu ondašnje CG! A odbrana ostupnice Srba-nije kenula sa ševera-no je Janko dublje zašao trupama u Srbiju-spašavajući srpsku armiju!
danilo stojanovic

15. 04. 2015 - 10:43

Kako da odgovorim covjeku koji ocito ne misli velikim mozgom, a izgleda ni sa "srednjim" (da ste bar u "srednjem Mozkovcu"). Vi, po svemu sudeci, mislite malim mozgom - atavisticki? I komentari su vam takvi - atavisticki. Primalni krikovi ranjene veljesrpske duse? Ili pisite razumljivo - ili batalite rabotu.
SEKULA DRLJEVIĆ

15. 04. 2015 - 07:34

KOLIKO SU JAKI CRNOGORCI MOŽEMO VIĐET KAKO IH RASTURA GOSP.DANILO STOJANOVIĆ MISLIM NA "NEBESKI NAROD"ON SAM PROTIV VIŠE NJIH ŽIVILA CRNA GORA I CRNOGORSKI NAROD I NACIONALNE MANJINE MUSLIMANSKA,ALBANSKA,HRVATSKA,ROMSKA,SRPSKA I SVE OSTALE KOJE ŽIVE NA TERITORIJU CRNE GORE
Analitičar

16. 04. 2015 - 07:39

Čoek citatima pokušava dokazat da su Crnogorci Srbi? I to citatma iz vremena kad se odista POKUŠAVALO izbrisat Crnogorce kao narod, kako bi se neki drugi domogli "pjene od mora"? Čemu onoliko srbovanje, ako smo Srbi? Što ga nije bilo u Srbiju? Evo ti tema za razmišljanje: Povijest nije za hiljadu godina, od vremena Duklje, zabilježila bitnija doseljavanja na današnje prostore Crne Gore, ali jest masovna izseljavanja naroda iz Srbije i masovna doseljavanja iz okolnijeh zemalja, i to za turskoga "vakta". I sad mi nijesmo Dukljani, a oni jesu Srbi? I misliš, to će vaši citati dokazat?
Analiticaru

16. 04. 2015 - 17:56

Tako ti je to sa Srbima izvan Srbije, vole da Srbuju. Sto citati dokazuju? Samo citaj brale i sve ce ti se samo kazati. Niti jedan citat nije srpski izvor nego sve domace radinosti sa izuzetkom Britannice. Da covjek ne povjeruje kakve si gluposti u stanju ispisati. Pitas se cemu srbovanje ako su Srbi!? Ma ne nego treba Hrvati da srbuju! Sto se ne zapitas otkud srbovanje kod Crnogoraca? Kazes vi ste Dukljani. Zna se da vam je Srbin Nemanja popalio i razorio domovinu predaka pa se ne pitas sto su srbovali i u visine dizali dinastiju Nemanjca. Apsurd, Srbi unistili Duklju, a potomci Dukljana srbuju!? To samo tvoja pamet moze nakalemiti. Ne rece ti jednu rijec o citatima i da li su falsifikat ili nisu. Sto je, ne uklapa ti se u predjasnja tvoja pisanja o tome? I zasto se citiranjem dokumenata ne dokazuje nesto? Ne odgovara ti? Je li to razlog? I ti si citirao ponekad, jesi li ti sto citiranjem pokusao dokazati? Nastavi da kalemis, mozda ti se prica jednog dana i primi. Mada, cisto sumnjam.
Analitičar

16. 04. 2015 - 22:04

Koliko si ti zatucan! Pa, do prije dva stoljeća Srbi zapadno od Lima/Drine nijesu postojali. To potvrđuje i "teoretičar" srbskoga imperijalizma Ilija Savić, zvani Garašanin. Srbe je TEK trebalo stvorit ZLOUPOTREBLJAVAJUĆI pravoslavnu vjeru tako što će je proglasit srbskom, a onda i sve njezine pripadnike - srbima. Logično da vranu ne treba uvjeravat da je vrana, ali da bi soko pristao da bude vrana, treba se dobro pomučit. I ponavljat kao mantru: Soko je vrana, soko je vrana.. Prije dva stoljeća jedva da je koji Crnogorac i čuo za Dukljane, a nekmoli da je znao svoje prave korijene. VJERA ih je zaslijepila. Evo ti muslimana danas. "Zna se" također kako su nastali, ali im opet VJERA ne dozvoljava progledat, iako ih pokušavaju osvijestit. A, Crnogorce onda nije imao ko. Nepismeni Crnogorac mrzio je inovjerne katolike, pa bi za svakoga ko bi mu rekao da su mu predci bili katolici mislio da je lud.
Analitičar

16. 04. 2015 - 22:28

Ne znam što bih ti rekao za citate, a što već nijesam? Da, neki jesu krivotvorine, oni koje pripisujete Sv.Petru Cetinjskome. A, što se tiče Mitrofana Bana, već sam napisao - on je bio službenik Nikole Mirkova i šćeo ili ne morao je slijedit njegovu politiku. Da se nije pokajao što je bez odpora pristao na gašenje CPC pomislio bih da je i on puvao u istu tikvu. Ti očito ne razumiješ ni što je to dokumenat, ni što je to dokaz, ni kakva je težina citata. Vi citirate nešto nastalo prije stoljeće-dva kako biste dokazali (!?) da su Crnogorci Srbi? Ne obzirete se ni na fakat da su Crnogorci i Srbi i fizički razdvojeni ČETIRI stoljeća prije! Pa, makar da metnete prst na čelo i upitate se KAKO su citirani mogli ZNAT što je tačno bilo u vrijeme kad je postojala država Nemanjića? I KAKO onda da pojma nemaju o Dukljanima? Kako? Lako. Svi pravoslavci pod svaku cijenu na gomilu. Ostalo nije važno.
Duklja-Zeta-Crna Gora

22. 06. 2015 - 12:11

Potomci Škota "englezuju", tako ti je to kad u skoro svakom narodu vazda nađeš veleizdajnika i prodanih duša, te vijekovima asimilisanih pojedinaca koji više ne znaju svoju istoriju nego onu koju je nametnuo okupator. Isto tako je i kod nas sa ovim potomcima bjelaša i rojalista koji su daleko gori od velikosrba iz Srbije, zna se što kaže ona naša narodna - "posrbica vazda mora biti veći srbin i od pravijeh srba". Analitičar je ovđe sve dobro objasnio, no džaba je objašnjavati onima koji ne žele da shvate.
DUKLJA

16. 04. 2015 - 08:01

Po srbima su svi srbi i Hrvati,Makedonci,Bosanci,Crnogorci.Ja vam kažem s njima ne možeš ni realno ni s argumentima,izvlače iz konteksta kako im odgovara."Njegoš je srbovo" kažu,ako je neka je ili bilo koji drugi Crna Gora postoji vjekovima, postojaće i dalje dok je nas Crnogoraca.Sve za Crnu Goru-Crnu Goru nizašta
Analni..

16. 04. 2015 - 10:14

...objasni odkut katolici u Boki-i dobit ćeš odgovr koji si tažio!
Anonimno-47349758

21. 04. 2015 - 11:03

Nick ti baš pristaje.
DUKLJA...

16. 04. 2015 - 10:26

..a zašto ne svi da budu Srbi-ako vi (ti ne-tzv.west ercegovački Vlah-matrak Morlak!))"današnji crnogorci" baštitine i čuvaju -ono što u njima čuči prko 103 % raznije pragena-vjera-nacija-jezika-i ostalih pestokupljavina(kojima se nikad nisu mogle pobrkati čorbe-a kamoli jezik i vjera ili nacija)te im nađoše Ameri-zarad akukulturacije i angažovanja u razvoju poljoprivrede na Balkanu! I nezaboravi-da priupitaš sebe od čega i od koga od 1948 do 2011(bojim se idalje) bježe Crnogorci-u preletu prema Srbima u broju mjereno stotinama hiljada(za ciglije 63 godne?)?
Duklja...

18. 04. 2015 - 14:06

Ova konstatacija ti je tačna taman kao i ona da je Novak Đoković Srbin, Pročitaj o porijeklu Novaka Đokovića koga proglasiše Srbinom,Porodica Novaka Đokovića potiče od Damjanovića iz stare Crne Gore, sa Čeva. Njegov predak, Đoko Damjanović, po kom je nastalo prezime porodice, oko 1730. godine preselio se u Jasenovo Polje kraj Nikšića.U američkom imigracionom dokumentu, koji su useljenici popunjavali u luci odakle je brod isplovljavao za Sjedinjene Američke Države, ČUKUNĐED NOVAKA ĐOKOVIĆA UPISAN JE, NA OSNOVU SVOJEVOLJNOG ISKAZA, KAO CRNOGORAC PO NACIONALNOJ I ETNIČKOJ PRIPADNOSTI! U tom dokumentu, starom preko 100 godina, za ime ovog istoimenog Đokovićevog pretka je jasno navedeno: Nationality (Country of which citizen or subject): Montenegro; Race of people: Montenegrin. Sa druge strane, Novakova majka Dijana je Hrvatica, rođena 1964. godine od oca Zdenka i majke Elizabete, vojnih zdravstvenih radnika, Hrvata doseljenih iz Vinkovaca u Beograd sredinom prošloga vijeka.
danilo stojanovic

17. 04. 2015 - 23:18

Snjezana - U potpunosti se slazem sa vasom konstatcijom/ocjenom u vezi komentatora. Sigurno je da su - uz autore, gospodu Djonovica I Jovanovica - svi koje ste pomenuli veoma dobri poznavaoci istorije I odlicni komentatori. Mada ima i nekih "anonimnih".koji takodje zasluzuju pohvale. Ukratko, podrzavam vase misljenje. Ono u cemu se ne slazem sa vama, su vase neumjesne insinuacije o "vezi izmedju Srpkinje i mene". Uvjeravam vas da ne znam ko je Srpkinja. Meni je veoma drago sto joj se dopada moje pisanje. I zahvaljujem se na podrsci. Ali nije lijepo od vas da stvarate atmosferu "teorije zavjere". Naravno, vi (i drugi?) imate pravo da mislite sto godj zelite. Ipak, ovog puta uzeli ste sebi previse slobode da sudite. Time ste presli granice korektnosti. I pretvorili nesto lijepo - u nesto ruzno.
Analitičaru,batali se ćorava

18. 04. 2015 - 08:38

...posla i kvalifikacije Mitrofana Bana! Ti treba da znaš-ali nećeš da znaš jer je Mitofan Ban bio Grbljanin-tebi "dargi" SRBIN-pa ga stoga "prosoči" činovnikom Nikole Mirkova! Prvo on nije bio činovnik-nego Mitropolit autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crke u Kneževini i Krajevini Crnoj Gori! Drugo nije Nikola Mirkov(nije si mu bio na krštenje)-nego Knjaz i Kralj Crne Gore Gore-Car Junaka Nikola I.Petrović Njegoš!!! I potonje-treba da znaš(od mržnje nećeš da neznaš!)-da je Mitrofan Ban prije ustoličenja -bio komandir u Crnogorsku Knjaževu vojsku i borio se junački u Moraču-protiv ovije-kojima "naučno namiještate"-da u "današnjim crnogorcima"-teče njihova krv-prageni u količini od više od 9%! Nesoju od nesoja-prestani sa provokacijama i omalovažavanjem Crnogoskih Svetinja!
Analitičar

18. 04. 2015 - 09:26

Na koje puce se tuli ta tvoja drobilica? Mitrofan Ban nije bio Nikolin službenik? A, nego čiji? KO je POSTAVLJAO i KO je SMJENJIVAO mitropolite? Vaseljenski capo di capi? Ili možda neka srbska "mudra glava"? Što se tiče titulisanja, vidi se da si se "pokondijerio" i zaboravio ko si i što si. Crnogorci titule koriste kad žele načinjet DISTANCU prema nekome, a zovu ga po crnogorski, imenom i imenom oca, kad ga gledaju kao jednoga od svojijeh. Ja "pamtim" da je tvoj štićenik, Mitrofan Ban (začudo, nije nj.p. mitropolit i vladika ...etc. a za Nikolu Mirkova mi spočitavaš!?) podpisao SRAMNI akt ukidanja CPC, ali nećemo mu ni zaboravit da se docnije pokajao. Ako sam ja nesoj, mogu mislit kakvi ste vi "sojevi", da bog sačuva. A, to što moje predke ni krive ni dužne proglašavaš nesojima, rekao bih: "To tebe na obraz", .... ostavljam te da ......na bruku i sramotu svojijeh potomaka.
SRPKINJA

18. 04. 2015 - 10:19

G-djo"SNJEZNA" iznenadjena sam i uvredjena Vasim komentarom. Htela sam Vas upitati jeste li to poceli da se solidarisete sa ostalim komentatorima ,i od kuda VAMA pravo da komentarisete"TAJNU" vezu izmedju mene i Danila.. Za ovako nesto napisano sa Vase strane i Vama slicnih koji Vas podrzavaju je BRUKA I SRAMOTA...To sto sam napisala da je Danilo vise nego odlican poznavalac istorije, dobar komentator, da ima divan stil pisanja, da za svaku napisanu rec ima argument NE znaci da sam sa njim u "TAJNOJ"VEZI....,SVE OVO GOVORI O VAMA I VAMA SLICNIM LJUDIMA ZA KOJE JA UPORNO TVRDIM DA NEMAJU STA DA TRAZE NA STRANICAMA PORTALA. IZVINJAVAM SE G-DANILU STOJANOVICU STO ZBOG MOJIH POZITIVNIH KOMENTARA MORA DA PROLAZI I DOZIVLJAVA NEPRIJATNOSTI NISTA MANJE, AKO NE I VECE NEGO STO DOZIVLJAVAM JA...NE MOGU DA VERUJEM DA SAM OKRUZENA LJUDIMA POKVARENE MASTE, DA U OVOM OKRUZENJU NE SMES NIKOGA DA POHVALIS...
SRPKINJA-NASTAVAK KOMENTARA

18. 04. 2015 - 10:30

UVAZENA SNJEZNA GOSPODJO JA CU JOS JEDNOM PONOVITI I NAPISATI I PORED SVIH VASIH UVREDA I OMALOVAZAVANJA DA JE G-DIN DANILO STOJANOVIC NAJBOLJI KOMENTATOR NA PORTALU,PA BILO TO VAMA MILO ILI KRIVO,,,EVO VAM JOS MATERIJALA ZA VREDJANJE,DOKONI STE PA PISITE ,BOLJE NESTO PROCITAJTE DA MOZETE IMATI ZNANJA ZA KOMENTARE SA STOJANOVICEM,JER DA BIH NJEMU ,ODGOVARALI NA KOMENTARE MORATE PUNO UCITI I UCITI,MORATE BITI OSTROUMNI, NACITATI,OBRAZOVANI,A PO VASIM KOMENTARIMA I KOMENTARIMA VAMA SLICNIH TO SIGURNO NISTE....STO JE ZALOSNO....VAS PODRZAVAJU ONI KOJI SU ISTI KAO VI...
Sloboda

18. 04. 2015 - 14:01

Srpkinjo, zelio bio da vam pruzim podrsku jer niko nema pravo da zadire u vasu privatnost. Vas odnos sa Danilom je vasa stvar i ne treba da se tice nikoga od nas. Ne slazem se sa vasim stavovima o Danilovom komentarisanju. Jedino sto priznajem je da je jedan od najtolerantnijih komentatora. Zasto se ne slazem? Npr. U jednoj analizi je pisao kako je Srpstvo = Pravoslavlje i da kada citamo dokumenta treba da rijeci Srbi damo znacenje Pravoslavni. Nakon toga je napisao da je Srba kao naroda tada bilo ali nije znao objasniti kako se taj narod nazivao posto je to naziv za sve pravoslavne ljude. Ako je naziv za njih bio Srbi, zasto onda treba da to tumacimo kao Pravoslavni? Ako naziv nije bio Srbi, koji je bio? Tako da se ne slazem sa vasim stavovima ali bi da vam pruzim podrsku, svi imamo pravo na svoje misljenje i vase je pravo da nas sve dozivljavate kako vi zelite. Cini mi se da postoje odredjeni ljudi koji nikad na ovom portalu nece dopustiti komentarisanje bez svojih upadica.
Analitičar

19. 04. 2015 - 01:48

Pošto i moja slična pisanja vi crbi "tumačite" kako vama odgovara, uvjeren sam da je Danilo to napisao kako treba, a da je problem u (vaše) tvoje "čitanje". Radi se o PODMETANJIMA zasnovanijem na terminološke žongleraje. Nesporno je da je negda postojao srbski narod, kako gođ da je dobio ime. Ali, kroz povijest taj narod je NESTAO. Njegovu zemlju naselili su "kurta and murta", poznati igrači "trbuhom za kruhom". "Ja sam Srbin, mene je Srbija od'ranila!" formula je nastanka nove sbske nacije. Uz srbsku zemlju, prigrabili su i srbsko ime. Ali, nostalgija ih ubijaše. Kako zadržat i đedovinu i domovinu? Ideju im je dao Bečki dvor: Srbi svi i svuda! Izkorišćena je vjera pravoslavna i fakat da je sa Srbima stigla u našu državu. Vjeru su najprije proglasili srbskom, a onda njezine pripadnike - Srbima. Tako su lažni Srbi navukli našu tanjevinu u srbsko kolo, a sve radi njine nostalgije, a bogami i radi mora širokoga. XIX stoljeće, najlažljivije stoljeće ljudske povijesti.
Dejan

20. 04. 2015 - 11:35

"Srpkinjo" - Đe si GRADJANSKI ? Čoče, pa ti promijenio i spol i narodnosti. He,he, kakva blamaža.
BOGDAN

18. 04. 2015 - 10:59

Citajuci ove "pametne"komentare od pojedinih cast izuzecima uopste mi nije jasno zasto G-din Stojanovic I g-dja Srpkinja pridaju vaznost sta drugi misle o njima..Ko je narodu ugodio?..Ja mislim da su ove dvije osobe koje kritikujete itelektualci, ,koji umiju citati i izmedju redova.,da su ostroumci ,vispreni i pametni ljudi koji se samo uzajamno razumiju ,postuju ,koji daju podsrsku jedno drugom u pisanju ,ali da izmedju njih nema nikakve veze...(mozda grijesim)..ali ni po cemu nijesam mogao steci zakljucak da se i poznaju,A KAMO LI ONO O CEMU PISE TAMO NEKA GOSPODJA SNJEZNA,MOZDA JE ONA LJUBOMORNA NA SRPKINJU KOJA IMA POSTOVANJE OD STOJANOVICA....????..Ne poznajem ni jedno ni drugo ali bih im uputio prijateljski savjet da se ne osvrcu sta drugi pisu ,neka nastave kao do sada sa komentarima ,a pojedinima je bolje ne "dirat"SRPKINJU"JER BIH SE REKLO DA JE OPASNA SRBIJANCICA,OVA NIJE KA OVE NASE DA CUTE...AL ZENA BRANI SEBE ...SVAKA CAST...PROCITAJTE RANIJE KOMENTARE,OPASNA OPASNA
Bazarov

18. 04. 2015 - 13:39

Vec duze vrijeme imamo prilike da nam nas glavni arbitar pod pseudonimom Danilo drzi predavanja o ISTINI. Malo je cudno da neko moze visiti na portalu 24/7, pa se covjek pita kako neko moze citav dan od 2 sata poslije ponoci pa do 2 sata drugi dan komentirati non-stop ? Da pojasnim: isti lik se ljepio na svaki moj komentar,kad sam ga upitao da li je ikada u svom zivotu bio u CPC,, pokazuje svoje prave lice i manire i naziva me velje-srbinom i klero-nacionalistom iz samo njemu pozntih razloga...Drugom prilikom mi je rekao da u vrijeme kad se stvarao "Pokret za nezavisnosti CG i CPC" da znam to bolje jer tada nije bio u CG i zavrsava komentar: "Prestajem diskusiju sa vama" U proslom komentaru mi kaze doslovno :" ako bas hocete, najvise sam reagovao na vase grube, uvredljive i cesto neopravdane napade na g.Jovanovica. " Upitah ga da li je on Jovanovicev advokat -i tu se zavrsava diskusija. Nakon ovog komentara sve su se kockice poslozile i bilo je jasno i cisto kako kristal o cemu se rad
Bazarov

18. 04. 2015 - 13:41

2) Jednom prilkiom,u nasim diskusijama doslo je do "greske", citiram dio mog komentara: "Nego stvar je da se "autor"(Slobo) malo uzivio u raspravu pa je komentirao pod tvojim ("Danilo") pseudonimom malo je pomijesao slova, pa na "tvoj" nick nastavio da komentrise, poceo pola komentara ne koristeci azbuku a nastavio sa azbukom , izgleda je zaboravio iskljuciti tasturu.tako da ne znam uopste sa kim diskutujem" Usput receno, kad se neki od diskutanata ima drugacije misljenje onda uskace "Danilo" ili Slobo. Vecinom su ti komentari istog sadrzja,tako Slobo cesto pocinje svoj komentar, citiram: "Da ne bi komentari otišli u pogrešnom pravcu,", a onda dolazi na scenu "Danilo" sa svojim indenticnimn komentarom i pocinje ,"Mislim da je diskusija, na izvjestan nacin, krenula u pogresnom pravcu. Maske su pale, a ovo gore navedeno samo govorio o kakvom se hipokriti radi. Pseudonim "Danilo" je samo jos jedan u nizu Slobinih 378 nickova.Eto, toliko o "filmu" "Sex,lazi i videotrake".
lelemene

18. 04. 2015 - 16:59

Cestitam na analizi. Pretpostavljao sam ali nisam bio siguran. Vesko me jednom prilikom upozorio na dva lica Danilova. Doticni gospodin samog sebe kvalifikuje kao vrsnog poznavaoca istorije, polemisete s njim, a onda odjednom dobijete odgovor skinut s Wikipedije. To moze svako pronaci za pola minuta. Ali neka, svako neka svojom glavom misli. Imamo i Srpkinju koja obozava crnogorskog nacionalistu!? Mozda mozete broj podici na 379. Procitao sam jednu vasu prepisku sa Danilom ranije, ostao je bez teksta i tu ste uz kritike prema Slobodanu zavrijedili da ubuduce citam svaki vas komentar. Mogu reci da neki moji kriticki komentari koji su se odnosili na tekstove S.Jovanovica nisu objavljeni. Ispisao sam konkretne zamjerke medjutim, nisu objavljene iz meni nepoznatih razloga. Vrijedjanja nije bilo sigurno i sve se odnosilo iskljucivo na napisani clanak. Pozdravljam vas i nadam se da cete nastaviti da pisete.
danilo stojanovic

19. 04. 2015 - 09:34

@ g. Bazarov, Hvala na “lijepim” rijecima. Ipak, mislim da treba da kontrolisete vasu opsesiju sa mojim pisanjem. Znam da je neodoljivo privlacno za vas cim ga citate 24 casa - a pamtite godinama? Ipak, cuvajte se zla i zavisti kojim je zatrovano vase srce. Isus rece: "Porodi aspidini,kako mozete dobro govoriti kada ste zli? Jer od suviska srca usta govore. Dobar covjek iz dobre riznice iznosi dobro; zao covjek iz zle riznice iznosi zlo." (J.po Mateji 12.34-35). Lijepo receno. Svako daje ono sto ima u sebi (srcu). Vi svoje – ja svoje.
danilo stojanovic

19. 04. 2015 - 09:47

@g. lelemene - g. Bazarov opsesivno obmanjuje i vrijedja - vi opsesivno dodajete vase gluposti? Pa vi ste idealan par ("laza i paralaza"?). Nastavite da citate g. Bazarova - to je prava literatura za vase intelektualne kapacitete. Izgleda postoji neka ESP veza izmedju vas? Lelevama obojici. I mene sa vama, izgleda? P.S. Mozda mnogo pisem? Ali mi se cini da vi mnogo vise citate (od onoga sto je napisano)?
Bazarov

19. 04. 2015 - 11:46

Sahovskim rjecnikom: sah-mat u dva poteza. Sto se tice tvojih " cestitiki i zelja" poslovica kaze: "ko o cemu- to njemu". Ovo citiranje Biblije jos jednom pokazuje da se radi o kipokriti super-teske katogorije. Nesto mi nije poznato da si citirao Bibliju kad si me "gotivio" sa onako "civiliziranim" vokabularom ,tipa: velje-srbin, klero--nacionalist itd. Opsesija? Ponavljam, NIKADA nisam pocinjao prvi raspravu,najmanje 100 puta si prekidao sa mnom diskusiju i jos se palis na svaki moj komentar, a to mozes provjeriti sa jednim klikom u par stotinki. Tako si i u ovoj analizi poceo opet prvi da diskutujes sa mnom.Toliko o opsesiji
Bazarov

19. 04. 2015 - 11:48

.2) Da ne trosim vise rijeci, saljem link sa komentarima diskutanata PA na jednom primjeru jer nas hipokrit je " U Ocekivanju Godota" i istiine. Da mu dokazemo da 2+2=4 i kakvim su rjecnikom nekadasnj koalicijski "partnerii" i diskutanti PA jedan drugoga etiketirali. http://portalanalitika.me/clanak/169037/ubjedenja-i-istina P.S. Mala lekcija iz pravopisa: Tacka se stavlja na kraju potvrdne i odricne recenice, a znak upitnik na kraju upitne recenice. Hvala na povjerenju !
danilo stojanovic

20. 04. 2015 - 02:40

g. Bazarov. Never say never. Kako mozete da kazete da me "" nijeste NIKADA izazvali"- a pisete - citiram vas tekst "Vec duze vrijeme imamo prilike da nam nas glavni arbitar pod pseudonimom Danilo drzi predavanja o ISTINI." .... Toliko o vasem govorenju istine.
Bazarov

21. 04. 2015 - 16:48

Mislim da je i slijepcu jasno ko je poceo prvi ovu diskusiju. No, najbitinije je da smo rijesili enigmu zvana ISTINA, i da ti je pseudonim "Danilo" jos jedan u nizu nickova pod rednim brojem 378.a sve ostalo su trice. Covjek bi pomislio prije da si Jehovni Svjedok. Kad mu postavis neko pitanje o religiji ili vjeri, uvijek ostane bez odgovora a onda se izvlaci na Bibliju i cita ti citate iz Biblije. a da ni sam ne zna znacenje tih rijeci. Tako i ti, kad ostanes bez argumenata (u vezi bilo koje teme) ,brze-bolje : Wikipedia,,copy& paste i onda dolazi red vokabulara naucen iz kucnog vaspitanja i manira, tipa: velje-ono, velje-ovo, sovinist,nacionalist, glupani, niski koeficijent inteligencije ili kad sam sebe uhvatis u lazi optuzujes administratora da ovo nije demokratski portal.. Posto sam imao prilike da slusam tvoja vrijedjanja i niske udarce,,nedvosmisleno upuceni na moj racun.,a da ne govorim o mrznji i zlobi nakon dozivljenog svakoga debakla u nasim diskusijama . "
Bazarov

21. 04. 2015 - 16:49

2) Dozvoliti ces mi da si ovaj put i ja priustim "luksuz" pa da tvoju inteligenciju i znanje usporedim sa likom iz viceva -zvanim Mujo. Polagali Mujo i Haso geografiju u vrijeme SFRJ, Haso položio i na vratima ga pita Mujo: - Što te bolan pit'o? - Rijeke Jugoslavije. - Pa koje su, ja ne znam ni jednu? - Samo se sjetiš cigara: Drina, Drava, Morava. Uđe Mujo i profesor ga pita: - Što si učio? - Paa... ponavljao sam rijeke Jugoslavije. - Dobro, pa hajde nabroj ih. - Drina, Drava, Morava. - Dobro, odlično, a hajde sada nabroji još neku, ali stranu? - Kent, Winston, Marlboro, Dunhil...
Anonimno-737562234

22. 04. 2015 - 09:04

g. Bazarov, Kazete "da ste me pobijedili u svakoj diskusiji"? Navedite koja je to diskusija? Koliko se ja sjecam vi niocemu ne diskutujete? Vi ste profesionalni "ubica karaktera" na ovom portalu. Procitajte ponovo vasa dva poslednja teksta - dje je tu neki vas stav koji je suprostavljen nekom mojemu stavu? Samo lazne optuzbe, pljuvanje po meni i pokusaj da me ismijete i omalovazite. Lici na neki "profesionalni zadatak"? Ne kazem da nemate uspjeha u tome - sudeci po pozitivnim "glasovima" koja redovno dobijate za vase "intelektualne pljuvacke". Moracu da vas razocaram. Moja publika je moja savjest. Vi nemate savjesti - ali imate publiku koja izgleda obozava vase djilkosko palamudjenje. P.S. Kada se prvi put pojavite sa nekim obrazlozenim stavom odgovoricu vam. Na vase "klejovsko" samo-hvaljenje i prostakluke vise necu.
Bazarov

22. 04. 2015 - 15:38

OOPS ! Znaci ovaj anonimni nick 737562234 ti je po rednim brojem 379,Tako si nam odmah na samom pocetku komentara pokazao svoj "obraz" i kako kazes tvoja publika je " SAVIJEST". Da nije smijesno bilo bi zalosno. Zar tebi nije malo cudno da ti UPORNO svaki put pocinjes sa mnom prvi diskusiju? Koliko si puta rekao"Prestajem sa vama diskusiju"? Zar ovo ne govori o tvom karakteru? Da te podsjetim da si upravo ti bio kolovodja da mi administrator ne objavljuje komentare. Zasto? Pa, zar nemam ja isto pravo da ti odgovorim istom mjerom nakon sto me prozivas nacionalistom, sovinistom bez ikavog argumenta?. Nemoj mi samo prodavati maglu. Tvrdim i tvrdio sam, da si tipicni hipokrit i to je moje misljenje, ali te nikada nisam nazivao velje-srbinom ili nacionlistom, itd.Diskusije? Pocinjes hajku da mi se cenzuriraju komentari upravo iz razloga sto si uvijek dozivio debakl i ostajao bez argumenata( to mozes provjeriti sa jednim klkom)
Bazarov

22. 04. 2015 - 15:40

Nedavno si upravo ti, koji visis na ovom portalu, izjavio da ovo nije demokratski portal -tipicni hipokrit. Upravo si ti taj koji diskutujes 24/7 u sve tri smijene od jutarnje do nocne. ,Ako ti je ovo NEDOMKRATSKI portal zasto onda diskutujes i dan i noc svaki dan ? Da li ti nije cudno da u nasim prvim raspravama si zavrsao komentar: "U pravu ste Bazarove", zatim se opet ljepis na moje komentare, citiram:"Nemam nista protiv da diskutujem sa vama o bilo kojoj temi. Za razliku od nekih vasih istomisljenika izgleda da ste obrazovan i nacitan covjek",.Postavljam ti pitanje koji su to moji istomisljenici ? Kasnije dolazi na red LSCG-e i Pokret za nezavisnost, i kazes mi da znam to bolje jer nisi u to vrijeme bio u CG. "Slag na tort"u dolazi kad sam ti postavio pitanje da li si ikada u svom zivotu bio u CPC? Onda me nazivas velje-srbinom,klero-nacionlistom.. Za tebe je ovo "tvoja savijest"? .Moze te stvarno biti sramota tvoje savijesti i ljudkosti
Bazarov

22. 04. 2015 - 15:41

Da bi kasnije pokazao svoje pravo lice i opste kucno vaspitanje, zlobu i zavist, citiram::"Nikada ne diskutuj sa budalom - spustice te na njegov nivo, i onda ce te pobijediti svojim iskustvom. (Zakon budala)",a od tada je proslo mnogo vremena a ti uporno diskutujes sa mnom. Neprocjenjivo! Ovo gore navedeno pokazuje koliko si izfrustiran i inferioran i da si u pravom smislu rijeci hipokrit super-teske kategorije, Toliko od mene,nadam se da si napokon shvatio da 2+2=4. Nema potrebe vise da se sta dodaje ili oduzima sve je tako kristalno jasno. P.S. Vidim da jos nisi rijesio domacu zadacu iz osnove pismenosti, pa da ponovimo gradivo: Tacka se stavlja na kraju potvrdne i odricne recenice, a znak upitnik na kraju upitne recenice Hvala na povjerenju !
Dragan

18. 04. 2015 - 13:59

Ličimo li više na svoje očeve ili na Turke, pitao se svojevremeno jedan od rijetkih srpskih intelektualaca kritičkog mišljenja, Petar Džadžić, aludirajući pritom na zakon prve bračne noći, dok izrazita većina njegovih sunarodnika i danas u duhu velikosrpske hobotnice atribuira i pokušava asimilovati sve crnogorsko, a posebno crnogorski etički kodeks. Paradoks je potpun: Crnu Goru i Crnogorce protiv kojih su vjekovima ratovali priznaju Turci, ali ne i njihovi višestoljetni podložnici Srbi. Turci su na trećem međunarodnom simpozijumu balkanske turkologije u Kotoru (9-12. 9. 2003) priznali crnogorski jezik koji Srbi negiraju. I ne samo to. Srbi prisvajaju i svojataju sve crnogorske vrijednosti iako se ne može negirati i asimilovati „nepostojeće“. Uz sve ostalo, na njihovom udaru našao se i crnogorski etički kodeks.
Anonimno-1959563919

18. 04. 2015 - 17:10

Dragane,stidite se svojih rijeci i misljenja ,kako mozete i da pomislite da vas srbi mrze,i da srbi prisvajaju sve sto je crnogorsko....Kako ocekujete da vas drugi narodi vole kad za svoju bracu tako mislite ...Imaju se srbi cime ponositi da ne prisvajaju ovo nase crnogorsko.Ja sam crnogorac ali ne mrzim bracu srbe i ne mogu mi blizi biti turci,hrvati,slovenci,njemci...Nikad nam dobro nece biti zbog takvih kaki ste vi Dragane...Sta su nam to srbi uzeli?Svako ima svoje,postavili smo granice,svako ima svoju politiku,ne zavisimo jedni od drugih,jedino sto imamo vise mrznje u sebi od njih...Sta ti je djed bio Dragane?..Dje nam djeca uce,dje idemo da se lijecimo ,u Srbiju ...tad nam je dobra jer nam se o guzici radi
Dragan

18. 04. 2015 - 22:50

Nemam čega da se stidim Anonimno,sve što sam napisao je živa istina,i to svaki pošteni i pravi Crnogorac zna ,samo što ti kao srbocrnogorac to nećeš da priznaš,što mi je đede bio,znam da nije bio produkt prvih bračnih noći na koju pravo imadoše age i begovi jer toga običaja ne bijaše kod Crnogoraca moj anonimno već kod vas srba ,naroda junačkoga,djeca Bogu hvala sve manje idu da se školuju u Srbiju a i naši građani Crne Gore sve manje idu na liječenje u Srbiju, ide se u tebi omrznuti Zagreb,Ljubljani itd na tvoju veliku žalost moj srbocrnogorac,a ne napisa kako vole crnogorce u poslijednje vrijeme u Beograd ,Albanci su im miliji od nas ,što se tiče vas srbocrnogoraca vazda vam je glava bila u crnoj gori a guzica u Srbiju.
Sloboda

19. 04. 2015 - 19:57

Analiticaru, ispisao si mnogo, a rekao nista! Uopste mi nije jasno zbog cega reagujes na moj komentar. Mogao je Danilo da objasni x puta jer mu je to pitanje x puta i postavljeno u tih nekoliko polemika. Medjutim, nije to uopste vazno u mom komentaru. Izneseno je kao primjer neslaganja sa njegovim misljenjem, a prije svega kao znak da ne trebaju takve stvari da nas dijele na takav nacin. Ja sam htio podrzati Srpkinju u njenom pisanju. Narocito iz razloga sto je lijepo pisala, ne vrijedjajuci nikoga. Kamo srece da je vise takvih pozitivnih komentara i ne moramo se slagati u svemu. Vidim da je upuceno izvinjenje i nadam se da ce ga prihvatiti. Za izvinjenja je potrebno mnogo vise hrabrosti nego sto mnogi misle. Cesto se dozivljavaju kao znak slabosti, a jos cesce su (ukoliko su iskrena) znak dobrote osobe koja ga uputi. Vi niste napisali bilo sto smisleno. Imate li vi neki hobi ili posao osim sto 24h 'visite' ovdje i reagujete na svaki komentar?
Analitičar

19. 04. 2015 - 21:22

Znam što sam napisao, a viđu tvoje "impresije", pa osnovano zaključujem da je moje pisanje pogodilo "u sridu". Ako nije tako, ostaje jedino da si beznadežan slučaj. Ti znaš što je od ovo dvoje. Mene je ionako svejedno.
lelemene

19. 04. 2015 - 20:10

@Danilo - Vi konstantno drugima prebacujete da vas citaju i reaguju na vase komentare, a vi prednjacite u tome. Jedan ste od rijetkih koji se ovdje izdvajaju po broju komentara sto bi trebalo da ukazuje na suprotno. Bazarov vas pobjedjuje argumentima i navodi konkretne komentare koji potvrdjuju ono sto pise. Medjutim, to nije vazno toliko, ima nesto vaznije sto bi htio da mi rastumacite. Posto su vase intelektualne sposobnosti daleko iznad mojih, mozete li mi objasniti u cemu je razlika izmedju glupog covjeka i covjeka koji pise gluposti? Posto cete vjerovatno pokusati da se izvucete objasnjavajuci kako nije isto, htio bi da dodam jednu napomenu. Gluposti koje neko pise su odraz njegovog razmisljanja. A sad izvolite i objasnite da li su glup covjek i covjek koji pise gluposti glupi ili je glup samo ovaj prvi, a covjek koji pise gluposti je pametan? Kad odgovorite, shvaticete koliko ste puta na ovom portalu uvrijedili druge, a da niste bili izazvani ili provocirani, bez razloga.
danilo stojanovic

20. 04. 2015 - 02:11

lelelmene - Vas argument je pogresan. Moze li se desiti pametnom covjeku da kaze ili napravi glupost? Da li je zato glup? Moze li se desiti doborm i postenom covjeku da slaze ili da ucini nesto lose ili ruzno? Da li je zato los? Pa i vasa crkva stalno tvrdi da "ne napada grijesnika nego grijeh". Zasto ako je to, po vama, isto? Nadam se da ste shvatili da vas licno nijesam vrijedjao, vec samo napadao vase pogresne stavove. A za njih ste vi odgovorni. Zato pazite da ne grijesite. P.S. Nemojte citati moje komentare kada vas toliko uznemiravaju - citajte Boarova.
PERO V.

19. 04. 2015 - 20:27

Kao Crnogorac zelim nesto da kazem gospodji koja se izvinula cuvenoj srpkinji,da podrzavam ovog sto je pisa prije mene i reka da je bruka i sramota da se mi njoj izvinjavamo,tacno je tako.Da klecimo pred njiove noge i da molimo,ee koga kukala nam majka,a tebe bolje grom da strefi no sto se izvinu sad ce onoj usi da porastu sad ce tek da osili i pusti jezicinu ako ima dje vise jer joj je zaista podugacak ,kojagodj dodje u crnu goru iz srbije dodje sa dobrijem jezikom,ene ona ce ne ucit i vrijedjat a mi ka budale molit za oprost kada smo nedaj boze sta zgrjesili a ona nece ni da se javi da napise prasta li ili ne oce da se moli ,e lele mene sta dozivjesmo oce ona da iscera na svoje sve kada nece kuja iz srbije no mi nije jasno stose ovi nasi djetici zene stranjkinjama kada nase djeojke nijesu dobre i postene e bolje su od ovija sto pristignu bar su vaspitane i postene a ne ka one javno pisu coeku pismo samo glupi to ne razaznaje pa ceka jos i ruku da joj ljubimo e vala nece to docekat
Ja sam sigur...

19. 04. 2015 - 21:28

...da Danilo nebi imao razloga da vrijeđa-kad ga oponenti nebi vatali u kontinuitetu ,u njegovim lažima-potmetnjima-iskrivljavanju negovih "resavskih djela"! Jer siromah(na Turskom jeziku-fukara) Danilo-nikako da ukabuli da se ne zove "Resavska škola"-zato što neko nešto ofrlje prepisuje(kako mu bog dosanjuje snove?)-nego zato što je to bio veoma ozbiljan posao-rabota u prepisivanju(očuvanju) istorijskihdjela-u vrijeme kada nije bilo štampača-interneta i ostale savremene tehnike-koja "na određeni način rastura naivu našega baron Minhauzena tzv. Danila Stojanovića alijas L.Dabanović-Analititičar i pitaj boga koji sve njegovi ni(t)kovi egzistiraju na ovom i drugim portalićima?! Zato ne griješite dušu-jer se radi o svremenoj "naučno-fantastičnoj opajdari"-u naravi "obrazovanoj polupismenoj budali"-koja nije kadra da prepiše ono što piše-nego bi-da resavi ono što se njemu snijeva--nota bene ČEKAJUĆI-(bojim mu se prije će bogu na ispovijest?) SVOJE puste snove?!
danilo stojanovic

27. 04. 2015 - 10:53

Hvala. Htjeli ste da me uvirjedite, a uspjeli ste samo da pokazete citaocima vasu najruzniju stranu. Vjerujem da u vama ima svijetla? Zasto nam onda darujete vasu tamu?
Danilo Stojanoviću...

20. 04. 2015 - 09:07

...kako ti ide "formiranje LOKALNE crkve-crnogorske"-koju si namijenio "lokanoj samoupravi-mjesnoj zajnic crnoj gori"? Prevari se ujedete istina-da ti goriš-izgore za CPC-ka miši za mačkom?
L Dabanović

20. 04. 2015 - 11:57

.što si navalio opanku s tuđe pjene mora na Danila da mu zaviruješ i sve obrćeš-kao i mene.Zaviri pod učkur babama koje su rađale ovo današnje srpstvo i tebe pa će ti sve jasno biti.Smiješno je i đžaba izvrćeš stvarnost i lažima je braniš a zasobom onu provaliju-5 vjekova duboka i široka-za koju je današnje srpstvo s tobom osuđeno da je zanavijek zasobom vučete.Ta provalija a rep tvoj i današnjeg srpstva -potvrđuje da ti i tvoje srpstvo nemate blage veze ni svjetovne ni duhovne bliskosti sa pokojnim srpstvom koje prisvajajate a Njegoš ga još u svoj vakat sahranio u jednu grobnicu da ga više ne gazi potopstvo onih koji su ga ubili iz ljubavi prema turskom podaništvu.
milojko

20. 04. 2015 - 13:18

ĐE JOLE DRINJAK? DAT ĆU MU BESPLATNO PLOČU IZ BUDVE NEK JE NOSI ĐOMBIĆU
lelemene

20. 04. 2015 - 17:54

Danilo, pametan covjek ne pise gluposti. Ako jednom kaze ili napise glupost nema problema, svi grijesimo, ljudski je grijesiti. Ali kad neko ponavlja gluposti, tesko da ostaje u kategoriji pametnih. Pametan i jeste onaj kome gluposti ne izlaze iz glave. A vi pojedincima uporno pisete kako izgovaraju gluposti. Isto pisete i za dobrog i postenog. Moze li mu se desiti da uradi nesto ruzno? Moze. Ali onda vise nije dobar i posten. Npr. ukradem nesto, po vasoj logici sam dobar i posten jer takvi mogu uraditi nesto lose. Znao sam da cete ovako objasniti svoj stav, a potpuno je netacan. Pametan covjek ne prica gluposti jer onda i ne moze biti pametan. Vasa logika sluzi samo opravdavanju vasih stavova i nicemu drugom. I ne brinite, necu vas citati ubuduce jer je sve sto napisete glupost. To valjda sad znaci da sam vam udijelio kompliment da ste pametni. Zbogom Danilo.
danilo stojanovic

21. 04. 2015 - 10:01

lelemene. Vi, izgleda, nijeste spremni da sagledate istinu? Vas ego vam stoji na putu. Samo mudri ljudi mogu biti svjesni svojih gluposti. W. Blake kaze: "If the fool would persist in his folly he would become wise" (Kad bi luda bila uporna u svojoj ludosti postala bi mudra). Razmislite o ovome. I ne zaboravite da, u ruskim bajkama, najmladji sin - naivni i "ludi Danilo” (Daniluska) - na kraju nadmudri dva pametna i inteligentna starija brata. Problem je sto mi mijesamo “pamet” (inteligenciju) i mudrost. Takodje, do mudrosti – kao i do istine – nema staza. Svako mora da prokrci svoju. Slazem se sa vama da je najbolje da zavrsimo razgovor na ovu temu. Sve najbolje.
SRPKINJA

20. 04. 2015 - 18:23

Snjezna,naravno da prihvatam izvinjenje,pa ljudski je prastati..Svi u zivotu napravimo po neku gresku zbog koje se kasnije kajemo i bude nam tesko,svi smo mi nekog povredili namerno ili ne-namerno,ali zivot ide dalje i sve je mnogo lakse kad covek uvidi svoju gresku i potrudi se da je ispravi.To sto ste Vi "naseli " na sumnje drugih komentatora da izmedju mene i Danila postoji veza je Vasa NAIVNOST....Vise puta sam pisala da G-dina Stojanovica ne poznajem licno ,ali da se divim njegovoj smirenosti i pored svih uvreda i omalovazavanja pojedinih komentatora,da se divim njegovom stilu pisanja,fondu reci , argumentovanim dokazima iz istorije sto je prosto fascinantno,njegovoj kulturi pisanja i postovanja sagovornika bez obzira na uvrede koje trpi,Danilo postupa po onoj "staroj" KO TEBE KAMENOM ,TI NJEGA HLEBOM...zar se iz toga moze zakljuciti da smo u vezi?Mislim da su Danilovi prijatelji srecni sto se u njihovoj blizini nalazi jedan tako Vredan ,Pametan i Ostrouman covek.,
SRPKINJA

20. 04. 2015 - 18:45

SVE OVE UVREDE OVIH DANA KOJE SU BILE UPUCENE MENI BILE SU NEPOTREBNE,,TRUDIM SE DA U SVOJIM KOMENTARIMA NIKOGA NE VREDJAM OSIM AKO NISAM NAPADNUTA I PROZVANA...IZNOSIM SVOJE MISLJENJE,ONAKO KAKO JA TO DOZIVLJAVAM I MISLJENJA SAM DA OVA STRANICA PORTALA SLUZI TOME DA ,TREBA RECI STO MISLIS...TO STO SAM JA SRPKINJA I MNOGI MI PRETE DA CE DOCI NJIHOVIH PET MIN.DA CE SAZNAZTI KO SAM I DA MI SE NECE DREMATI JE ODRAZ NJIHOVE KULTURE A NE MOJE..JA JESAM SRPKINJA,IZ SRBIJE I TOGA SE NE STIDIM VEC PONOSIM, I SVOJU SAM ,MLADOST PROVELA U SRBIJI ,ALI SAM SE UDALA ZA CRNOGORCA I RODILA DVA CRNOGORCA ,ZIVIM U C.GORI,RADIM U C.GORI ,HRANIM DECU OD PLATE KOJU PRIMAM U C.GORI POSTUJEM CRNOGORSKI NARODI DRZAVU, ALI VOLIM I SVOJ KOJI MI JE U SRCU I DUSI,I KOJI JE DEO MENE I ,NIKADA NIJEDNOG CRNOGORCA NISAM VREDJALA KAO OVA G-DA MENE OVIH DANA,ALI JOS JEDNOM PISEM TO GOVORI O NJIMA I NJIHOVOM KARAKTERU,A NE O MENI..HVALA BOGDANU,NA MORALNOJ PODRSCI,I OSTALIM KOMENATORIMA KOJI SU ME RAZUMELI I PODRZALI
Analitičar

20. 04. 2015 - 21:27

Poštujem tvoj stav, ali razumijem i ove što te napadaju, jer ođe svakijeh đavola ima, pa nije lako odvojit žito od kukolja. Crbi se kameleonski ponašaju, mijenjaju nickove i "rukopis" kako im se ne bi ušlo u trag i čoek ne može bit siguran ko se iza kojega upisa skriva. S toga ne zamjeri previše. No, kad sam se već javio, moram reć nešto drugo. Kad neko dođe u Beograd, ili đe u Srbiju, sa strane i započne tu novi život, prilagođava se sredini u koju živi, neko iz poštovanja, neko ne želi bit "remtilački faktor" i vrlo brzo se posliče s domorodcima. Ali, vi Srbi, po mojemu radi čiste arogancije, ne želite se prilagođavat, odnosno ne želite koristit JEZIK SREDINE. Jezik mijenjate samo ako ste na to prinuđeni. Za mene je to znak NEPOŠTOVANJA ljudi među koje ste došli živjet.
Jole Drinjak,penzioer Prčanj

22. 04. 2015 - 12:27

Na ovaj Portal uvesti natjecaj-rubriku:"Vjerovali ili ne"? Jer objaviti-i nedati ISTINI da ispliva na ovaj portal malo je reći sramno adimistratoru? Zašto tako tumačite "istine" Analitičara koji reče a ne trepnu:"Ta četnjarina(čitaj :ČETNIČKA PENZIJA) koju svakog prvog u mjesec primiš(Jole) od Crne Gore i Crnogoraca ,je uzeta od našije poštenijeh pensionijera(koji je i čiji je ovo jezik-govor-zna li se?) i usmjerena je ka antidržavnim(ni manje ni više) pojedincima ka što si ti! Ali sve vi može bidnut dok vi je "Crba?" u Skupštinu i Vladu"! Gosp. admnistratopru-jel moguće da poslije 70.g. od pobjede nad fašizmom-nacizmom-u antifašističku CG se isplaćuju ČETNIČKE PENZIJE(ka u Srbiji četničke boračke penzije) i to tačno "svakog prvog u mjesecu"-za razliku od penzija koje se isplaćuju svakog davdesetog/20/ u mjes.-isključivo "antifašistima" zahvaljujući "neofašistima u Skupštnu i Vladu CG-reče "antifašista" iz Kotora-via selo HUMAC(Maksa Luburića)- west Ercegovine(On na -Skala radio-2012)!
mića piper-alijas Tripo...

23. 04. 2015 - 14:58

.."đedovo ti KUMČE-NAKONČE(koji reče da ste imali okolo naokolo 30.kumstava ?) ,KOJE na Skala radio Kotor-slično nabrčka(10/03/2013-tema ":radovi kasne na zgradi Luke Kotor).."svoji na svoje"-tačnije moje riječi da su Crnogorci "šljegli" na svoje more-"svoji na svoje"-a ti tader:"...E pa da ti ponovim mada vidim da ti se usjeklo(Jole)duboko u srce:"Ne volim ove što su šljegli s'brda gore zbog kojih su sve puškarnice sa palača Bokeškije okrenute prem njima gore-a ne prema moru -civilizaciji..."! I zapamti Jole-ovo more(Boka) nisu nikad bil Vlaški! NIKAD!! Dakle ,"kume Tripo-mića piperu- I.B"-objasni,kako to da su starosjelice tj.samo Hrvati i niko više("svoji na svoje"? Istorija kaže,da je vođen bia država Duklja i..DUKLJANI-CRNOGRCI-čiju je državu razorila-Raška armada! I reci nam kad je(vremnski) ovo Dukljansko-Crnogrsko Primorje bilo hrvtsko-i kako se vladar i ta država zvala "? Kume Tripo-poitaj-da ja (ne)svadim "starosjelice" tj. Hrvat i Crnogorce-svoji na svoje more-BOKU!!
Analiticaru

23. 04. 2015 - 18:30

Ako postoji ona narodna da ''dobar izgovor para vrijedi'' onda si ti siromah covjek.
Analitičar

24. 04. 2015 - 08:18

A, razumiješ li ti ovu poslovicu? Ja mnim, nit si je razumio nit ti zaključak odiše inteligencijom. Praznina.
Analitičar

24. 04. 2015 - 08:18

A, razumiješ li ti ovu poslovicu? Ja mnim, nit si je razumio nit ti zaključak odiše inteligencijom. Praznina.
Ako se kaže"istog korjena"...

23. 04. 2015 - 19:56

..jel se misli na nalaze Amera-kod ona 404. slučajna ispitanika-različitijeh prezimena,da u prgenima "današnjijeh crnogoraca"-onije propitanije 2010 u Podgorici u KBC CG-ima točno 29,2% halapljivih genića-pragenića od VLAHA?! A kod onije 179. slučajnih ispitanika-različitije prezimena "današnjijeh srba"-iz Sribije brale-ima točno 38,5% halapljivih genića-pragenića od VLAHA! Dakle više nego kod "današnjijeh crnogoraca"-za ciglije 9,3%-ja im vjerujem 103% sve što nisu napisali? I znate kako su obrazložene ove razlike od 29,2 do 38,5 % VLAŠKOGA u ovije "jednoga korjena-jedne babe darodvke i više đedova"? Kažu Ameri-ako kažu treba im vjerovati-za razliku od ruskoga kazivanja:"...da.... na zaključak, da je teritorije današnje Srbije naselilo dosta VLAHA iz Hercegovine(zato mene Ćosović i nazva obični VLAH-čoban?)i Bosne.dosta rumunskih Vlaha,da je Karađorđe Vasojević,pa iz Kuča i drugih krajeva CG odakle je počelo naseljevanje Srbije-na hiljade Crnogorca od Petra I.Njegoša do Knjaza Nikole?
danilo stojanovic

24. 04. 2015 - 10:33

Draga gospodo, dok prebrojavate krvna zrnca, gene i meme, vi izgleda uopste ne razmilsjate koja je svrha vasih rasprava? Nema cistih rasa/naroda na kugli zemaljskoj. Niti covjeka koji pouzdano zna ko su mu bili preci? Pa i kada bi to bilo moguce - kakav bi to imalo znacaj za nas danas? Dajte da krenemo od konkretnih stvari. CG je danas nezavisna drzava - a mi njeni gradjani. Sticajem okolnosti svi smo na istom brodu koji jezdi po olujnom moru globalnog svijeta. Ako zelimo da prezivimo moramo saradjivati. Sve drugo bi vodilo samounistenju i potonucu broda - sve sa posadom i putnicima. Dakle izbor je na nama: Ili cemo se svadjati oko procenata gena i oko spornih istorijskih cinjenica i izvora - ili cemo poceti da brinemo o brodu (drzavi)? Proslost mozemo samo kreativno mijenjati. Buducnost je u nasim rukama.Danas!
Anonimno-1400676394

24. 04. 2015 - 17:58

Meni se cini da su vas provalili i da niste kao i mi ostali gradjani ove drzave nego daleke Australije. Jos je cudnije da je broj gradjana CG koji pisu u kategoriji Analize na PA nije veci od broja gradjana Srbije (ne mislim na komentatore nego na autore).
danilo stojanovic.

25. 04. 2015 - 11:03

@Konacno....Nije mi jasna vasa poruka? Niti stav koji zastupate? Zato i ne mogu da komentarisem vas tekst. P.S. Svi smo "konacni" sve sa genomima ili bez njih. Pokusajte da posmatrate stvari s aspekta "sub specie aeternitatis"
Bujrum n/n...

25. 04. 2015 - 12:43

..što bi reka-u jedan vakat-vakat od vakta vašega zastiđa: Nole "naš"/pa sad "vaš":"..ONUN ISARETI BIRAKMAZ SEYTAN HIT"! Dako ukabuliš-već jednom da si:"sirak tužni brez iđe ičesa-jedna slamčica(igla u stogu-lisniku) među šišnjarima.."?! Zapamti n/n nije vrijem rasprodaje-obraza njih ste odavno "trsili".služeći kasapinu sa Dedinja-nego je vrijeme istine i pravde-samo da vam se ljeđa vide na putu za reciklažu "vaše pomahnitale povijesti"-sve ostalo ste izgubili-ka mačka muža!
mičaga piper..

07. 05. 2015 - 12:20

..od sebe-davno gi nemate-izgubljeno-nenađeno-na njemu sjedite i divanite..BUJRUM...."ONUN ISARETI BIRAKMAZ SEYTAN HIT"-od HITOVA...oliti današnji tuti cvatnti čarnogorići)? Sa preko 103% pragenića turskije,arbanškije,ilirskije,morlačkomtaračkije i vlaškije,ka no kliusrine i ostale pestokupljavine-nađoše vam Ameri na onome "uzorku" od ciglije 404 "današnja crnogorca" u KB CG u Podgorici 2010 godine?
Joletove Fantazije

18. 06. 2015 - 00:09

Jole bre, bolje gledaj turske serije, odgovaraju tvom mentalitetu, očito genetski ;)))
Novi komentar