Najviše investirano u gradnju stanova

U Crnu Goru je u posljednjih osam godina ušlo 5,5 milijardi eura investicija, što našu državu čini vodećom u regionu, ocijenio je za Pobjedu direktor Agencije za strane investicije Miloš Jovanović.
Objavljeno: 04. 04. 2015 - 08:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ovih dana očekujemo dolazak tri kompanije iz Katara, Jordana i SAD. Kako je riječ o firmama koje se bave turizmom, naftom i IT tehnologijom, one imaju milionske profite i odgovara im naša niska poreska stopa na profit od devet odsto", rekao je Jovanović.

Prema podacima Monstata strane investicije su u 2012. godini iznosile 436,5 miliona dok je u 2013. zabilježeno 485,3 miliona. U građevinske radove, tačnije u izgradnju stanova za tržište, uloženo je samo u 2012. godini 247 miliona, a godinu kasnije 264 miliona eura, što je porast od 11,2 odsto.

Kad se ulaganje u izgradnju stanova za tržište uporedi sa ulaganjem u bilo koju drugu oblast, jasno je da je najveći dio investicija završio u građevinarstvu.

Otud je, prema popisu stanovništva prije četiri godine u Crnoj Gori bilo više od 316 hiljada stanova na 194 hiljade domaćinstava. Od toga je 58 hiljada stanova prazno, što je u novcu tri milijarde eura mrtvog kapitala. Istovremeno, broj hotela se smanjio.

Komentari: 3

Servantes

04. 04. 2015 - 10:09

Prije 4 godine smo imali 316 hiljada stanova. Danas ih moguće ima 350 hiljada. Većinu tih stanova su izgradili strani investitori sa najmanje 70% uvozne radne snage-uglavnom neprijavljene i van kontrole. Iz uvoza je i preko 80% svih građevinskih materijala i opreme za izgradnju istih. Na 50% tih stanova nijesu još plaćeni razni porezi , komunalije...Pomenuti investitori su bankama ostali duzni stotinene miliona kredita. Broj hotela se smanjio - a usta nam puna projekcija dinamičnog turističkog razvoja i ukupnog privrednog rasta.. Minimum 70.000 stanova stoji prazno - MRTAV kapital .Ugašena industrija, devastirani prostori, nazaposlenost, opšta besparica , visoka stopa zaduženosti...a nadležni tvrde da smo lideri privrednog buma u regionu. Jedino ne kažu - u kom pravcu ide taj strmoglavi BUM. Statistika alhemije u zemlji čuda.
Uroš Unijerina

04. 04. 2015 - 13:51

Vrlo interesantno. Da je umjesto ovog objavljena izjava nekog popa, političara, partije,,,ili komentar sa nekog vjerskog, političkog ili nacionalnog skupa, evropskim ili, nedaj bože NATO integracijama, šta misle Putin i Obama, i tome slično...javilo bi se na desetine analitičara i komentatora - nacionalno, vjerski ili politički obojenih -ostrašćenih jurišnika.. Ovako ćorak ...Samo jedan komentar. Ta činjenica najbolje oslikava polja naših interesovanja koja su još uvijek zarobljena plemenskim, nacionalnim, vjerskim , dnevno-političkim i bjelosvjetskim naklapanjima. Zaturila nam se neđe građanska svijest i pitanje: Kako će mo i od čega sjutra živjeti i preživjeti ..? Ovako-putuj državo: stići će mo te mi kad jednom završimo ĆERANJA.
Anonimno-1711703932

05. 04. 2015 - 13:21

Zamislite drzvau u koj se neko hvali cinjenicom da je preko 5 milijardi eura investirano u gradnju stanova.Sa toliko novca moglo je da se otvori na desetine hiljada radnih mjesta u poljoprivredi,industriji,turizmu,mogaje da se ostvari znacajan porast BDP,da se popravi socijalna slika drustva u kojem zivimo a mi smo pravili stanove od kojih su mnogi posebno na primorju prazni i u vlasnistvu stranaca.
Novi komentar