Savjeti za farbanje i ukrašavanje jaja

Evo nekoliko savjeta za farbanje i ukrašavanje jaja, koji će dobro doći početnicima, a iskusnijima dati nove ideje.
Objavljeno: 10. 04. 2015 - 09:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjeti za početnike

Svježinu jaja možete da provjerite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu, znači da su svježa.

Da biste izbjegli pucanje jaja prilikom kuvanja, u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, bjelance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi nači je da se u vodu stavi so i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri.

Prije farbanja, jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom umočenom u sirće.

Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih poslije farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno nanijeli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namjenu.

Jaje može da se dekoriše i - prazno. Probušite ga tankom čiodom, prvo sa gornje, a zatim i sa donje strane. Vrhom noža oprezno povećajte ove rupe. Iglom za pletenje probušite bijelu pokožicu u jajetu i plastičnim špricom ubacite vazduh u jaje. Jaje će pod pritiskom iscuriti na drugu stranu. Ljusku oprati spolja i iznutra i ostaviti da se osuši.

Boje

Žuta: Cvjetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.

Narandžasta: Crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.

Crvena: Sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.

Smeđa: List i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.

Plava: Sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.

Zelena: Listovi spanaća, kopriva.

Bordo: Sušeni cvjetovi kantariona.

Mramorna jaja: Ljuske crnog ili bijelog luka isjeckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi s bojom.

Šarena jaja: Tvrdo skuvana jaja ocijediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 - 3 cm vode, na šerpu staviti cjediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomjerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja, pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umjerenoj vatri desetak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

Krep papir: Isjeći krep papir, po mogućnosti tamnijih boja, na tanke, dugačke trake. U njih umotati još topla, kuvana jaja. Pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena kašika sirćeta, da se papir dobro prilijepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir sasvim stegne. Pokušajte da koristite više nijansi odjednom - crvenu, žutu, plavu, zelenu - jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Tempere: Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitku činijicu stavite tutkalo i razblažite ga vodom, da bude samo blago zamućena. Još topla jaja uronite u ovaj rastvor, a kada se osuše, oslikajte ih temperama.

Oblici: Gumice za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati. Ili: izrežite čvršću ljepljivu traku na tačkice, kvadratiće, trougliće, cvjetiće, slova, zalijepite ih po kuvanim jajima, stavite u najlon čarapu ili džak i farbajte u željenu boju.

Lijepak: Kuvano jaje premažite lijepkom i uvaljajte u šarene dekorativne mrvice ili prezlu. Lijepak možete nanijeti i četkicom na određene djelove jaja i uvaljati ih u šljokice za lice i tijelo ili mak.

Izgrebano jaje: Ako se jaje ne oboji ravnomjerno, izvadite ga iz farbe. Žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite jaje u istu ili neku svjetliju boju.

Izvor: B92

Foto: 7-themes.com

Komentari: 0

Novi komentar