Portal Ul-info: Jadransko-jonski put prolazi zaleđem Ulcinja

Trasa Jadransko-jonskog puta, transevropske magistrale koja će povezivati sedam evropskih država, uključujući i Tursku, ulaziće u Crnu Goru na teritoriji opštine Ulcinj, saznaje Portal Ul-info.
Objavljeno: 21. 04. 2015 - 21:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj dogovor postignut je danas u Briselu na sastanku premijera Crne Gore i Albanije Mila Đukanovića i Edija Rame.

“To je projekat za budućnost cijele regije”, ocijenili su predsjednici vlada ovih dviju zemalja.

Prolazak autoputa u neposrednom zaleđu grada imaće ogromne efekte na ekonomiju Ulcinja, posebno za turizam.

Premijer Crne Gore i Albanije Milo Đukanović i Edi Rama ocijenili su danaa u Briselu da dvije zemlje imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koje u budućnosti treba fokusirati na izgradnju zajedničkih infrastrukturnih projekata od obostranog interesa i interesa cijelog regiona.

“Uoči sastanka predsjednika vlada šest država Zapadnog Balkana sa komesarima Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hanom i saobrćaja Violetom Bulc premijeri Crne Gore i Albanije dali su podršku zajedničkom projektu izgradnje Jadransko -jonskog puta u cilju boljeg povezivanja regiona i dinamičnijeg ekonomskog razvoja”, saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.

Takođe, premijeri Crne Gore Albanije su iskazali interesovanje za izradu zajedničkog projekta Crne Gore i Albanije za valorizaciju područja Skadarskog jezera i rijeke Bojane

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim integracionim procesima u Regionu.

Rama je ponovio da Albanija snažno podržava ulazak Crne Gore u NATO, i ocijenioi da bi članstvo Crne Gore u Alijansi bilo značajno za stabilnost i napredak regiona Zapadnog Balkana.

Komentari: 3

Analitičar

21. 04. 2015 - 23:40

Ja mislim da neće. Preskupo je to za CG. Mnogo bi koštalo, a korist nikakva. Jasno, Albaniji bi to odgovaralo, jer bi za nju bilo jeftinije i uz to bi integrisalo Albance iz CG s Albanijom o trošku CG. Kad to gođe na red ođe će bit neka druga, DRŽAVNIČKA vlast koja neće činjet ništa u korist svoje štete.
Anonimno-381353566

22. 04. 2015 - 07:42

Ne mogu da vjerujem očima.Ili se novinar Analitike zajebava sa nama ili su premijeri šarlatani.Jadransko -Jonski autoput u rejonu Zagarča izlazi u Bjelopavliće pa pored Duklje na Smokovac, gdje se ukršta sa putem Bar-Boljare.Nakon toga kroz Malesiju ide na Skadar prema autoputu koji Albanci već rade.I lakše malo sa tim albanovanjem po Ulcinju da i kod nas ne počne OVK da zauzima granične policijske i carinske stanice.
Znaven

22. 04. 2015 - 14:14

Prica o Jadransko Jonskom auto putu potice od sredine osamdesetih godina proslog vijeka. Sustina je, da su italijani htjeli da prebace teretni transport na suprotnu stanu Jadranskog mora, jer im je nanosio velike stete. Pitanje za logiku, da li su italijani toliko ludi, a mi pametni? Ulcinjani, ako prodje ovaj put preko vase teritorije, vi vise necete imate zdrave proizvode, jer ce citav teretni transport iz Turske ka Zapadnoj Evropi ici tuda. Emisija gasova i buka bice toliki, da vise ne mozete proizvoditi zdravu hranu. Drugo, ovaj projeka ne moze biti finansiran i EU fondove, vec samo iz kredita. CG se mora ponovo zaduziti i podici cijenu goriva. Taksa se placa po tonskom kilometru, a duzina trase je jako mala da bi obezbijedila veci prihod. Da ne pisem previse, dovoljno je da se prosiri ovaj put ka Sukobinu i da sve normalno funkcionise. Ovo je doslo vrijeme da diplome na valjaju ni duvanske kartice. Dzabe ljudi ne spavase da zaverse teske fakultete, kad ekonomija iz PG sve zna.
Novi komentar