Uspjeh crnogorskog pronalazača: Srebro i bronza za Zorana Ilinčića

Zoran Ilinčić, mašinski inžinjer iz Kolašina obilježio je 63. rođendan na poseban način – 17. aprila dobio je srebrnu i bronzanu medalju za pronalaske na 43. salonu pronalazača u Ženevi. Srebrna medalja i diploma potvrdile su njegovo rješenje za amortizer zemljotresa, dok je bronzanu medalju dobila konstrukcija broda sa pokretnim krilcima. Juče ujutro Ilinčić je doputovao iz Ženeve i saopštio impresije sa jedne od najvećih planetarnih smotri pronalazača.
Objavljeno: 23. 04. 2015 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Na Salonu, tradicionalnoj smotri koja ima najveći rejting i s pravom je zovu „Olimpijada pronalazaštva“, bilo je više od 700 učesnika. Na svom štandu pod crnogorskom zastavom predstavio sam se sa tri pronalaska. Amortizer za zemljotrese je sistem koji omogućava da objekat izdrži potres od 11 stepeni Merkalijeve skale. Ovaj pronalazak sigurno je zaslužio zlatnu medalju, ali je problem u tome što su ostali imali skuplje modele koji se nametnu žiriju. Potvrda kvaliteta ovoga pronalaska je i interesovanje kompanija iz Kine i Egipta - kaže Ilinčić.

Brod sa pokretnim krilcima dobio je bronzanu medalju, a suština ovog pronalaska je konstruktivni dodatak brodu, tj. gliseru, koji mu omogućava da glisira većom brzinom nego kod klasične konstrukcije. Termoizolaciooni blok nije dobio nagradu, ali interesovanje za ovo rješenje koje doprinosi energetskoj efikasnosti moglo bi rezultirati organizovanom proizvodnjom.

- Ispunjen sam kao pronalazač jer su na Salonu, koji je imao više od 60.000 posjetilaca, potvrđene ideje, znanje i trud koji ulažem decenijama. Već sam dobio poziv da u junu učestvujem na Salonu pronalazača u Rumuniji, ostvareni su i brojni drugi kontakti, a ima i ozbiljnog interesovanja da neki moji pronalasci uđu u serijsku proizvodnju – kazao je Zoran Ilinčić. (Pobjeda)

Komentari: 4

Markus

23. 04. 2015 - 12:49

Svaka čast, nije lako u Crnoj Gori se baviti naukom, znajući da podršku za rad će te dobiti tek kada neko osjeti debeli i sigurni profit od vas. Do tada ko preživi... A isti ovi ljudi od Ceca, JK-a, Zmajeva, starleta... ne dobijaju zasluženu pažnju. Čestitam!
Slobodan Gluščević

23. 04. 2015 - 17:48

Bravo Zorane, puno sreće i uspjeha u budućem radu.
Dragoljub Bulatovic

24. 04. 2015 - 03:16

Bravo Zorane Manojlev!Uvijek si bio najbolji jos od malena.Cestitam ti medalje koje si dobio na ovom velikom takmicenju.
Novi komentar