POPOVIĆ: Bilećki Janus

Zašto se Uljarević okomio na OKF, koji publikuje nekomercijalna izdanja, čiji godišnji finansijski promet ne čini ni jedan postotak Uljarevićeve imperije. Ne vjerujem čak ni da je zavidan na naš stanoviti renome kod referentnih pisaca, izdavača i književne publike, jer Radomiru su knjige i pisci potrošna roba, kao što su njegovim precima bili tovarni hercegovački konji. Uljarevića svrbi nešto drugo: Opština Podgorica je najavila svoj sajam knjiga. Znači, vriska Uljarevićeva, i njegove banalne portparolke, narodski kazano su, “gornje riječi”. On je, naime, ljut na Ministarstvo što je finansijski podržalo i sajam glavnog grada, koji se drznuo da unekoliko dokine monopol bilećkog đilkoša, piše u svom autorskom tekstu za današnju Pobjedu crnogorski književnik i publicista Milorad Popović. Portal Analitika tekst donosi integralno
Objavljeno: 01. 05. 2015 - 09:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Da je kojim slučajem u Crnoj Gori sporovedeno suštinsko preispitivanje uzroka njenog najdubljeg civilizacijskog pada početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća, ne bi se moglo dogoditi da se, u relativno kratkom vremenu, najopskurniji propagandisti ideologije krvi i tla, protagonisti kleronacionalizma i šovinizma, presvuku u nove odore tobožnjih zagovornika građanskih i multikulturnih vrijednosti, kako bi s promijenjenim vokabularom, janusovski, “drugim sredstvima”, i dalje sprovodili staru ideologiju.

Žilavost u preživljavanju i mimikrijska vještina naših provincijskih ketmana da se prilagode svakoj novoj situaciji, umnogome određuje civilizacijski okvir  prostora koji su lišeni dubljih demokratskih tradicija, gdje mnoštvo teško prepoznaje banalnost zla, odnosno razliku između dobra i zla, istine i laži.

U   galeriji nekadašnjih socijalnih marginalaca, umišljenih besposličara, pritvornih nekultivisanih dotepenaca neartikulisanog talenta, opijenih bizarnim mitovima koji su stvarani u čobanskoj dokolici, Radomir Uljarević, vlasnik i osnivač više izdavačkih kuća, knjižara, književnih festivala, sajmova knjiga, distributerskih kuća, zasigurno je najživopisniji lik u našim tužnim kulturnim kasabama. Prije čestrdeset godina stigao je u Titograd iz jednog sela blizu Bileće,  u kojem je bilo i konjokradica, i danas je, uz svog duhovnog i ideološkog patrona, Amfilohija Radovića, najmoćniji čovjek u kulturno-duhovnoj sferi u Crnoj Gori. Karijera ovog bivšeg pjesnika rurarnih motiva prožetih pravoslavnom mistikom, počela je osamdesetih godina, trčkaranjem oko omladinskih redakcija, kulturnih centara i starijih režimskih pisaca, kojima je godilo udvorištvo mladih pjesnika.

Antibirokratska revolucija je Radomira Uljarevića dovela u sam centar kulturnih i političkih dešavanja: postao je sekretar Udruženja književnika Crne Gore, i pred njim su se otvorile perspektive o kakvim je teško mogao i sanjati, timareći konje u rodnoj Vrbici, nadomak Bileće. Opijen bradatim krezubim masama AB revolucije, koje su s periferija marširale prema gradskim trgovima, šireći oko sebe vonj šljivove rakije, bijelog luka i gibanice, mladi pjesnik je povjerovao  da se doista s neba na svetu srpsku zemlju spustilo carstvo Dušanovo. Zato se s velikim elanom prihvatio posla kulturtregera  i koordinatora raznih štabova za specijalni rat, a izgleda da je imao i druge zadatke, jer  je u prostorijama UKCG, jedno vrijeme bio i magacin oružja(!) koje je kasnije transportovano za Bosnu.

Istovremeno je pokrenuo  takozvani Trg pjesnika u Budvi,  tribinu  najmračnih šovinističkih i ratnohuškačkih orgija, koja se finansirala iz fondova namijenjenih ratnoj propagandi. Momče iz Vrbice, s velikom masnom kožnom torbom, iz koje je odokativno honorisao zadrigle nacionalističke bardove, postaje neka vrsta kulturnog gaulajtera. On pisce i novinare koji su se protivili ratu i šovinizmu naziva izdajnicima, slugama Vatikana, ustašama. Ostali su mnogi tragovi Uljarevićeva nečovještva, ali i ogromne moći, koja se može vidjeti  po tome  što mu je Ministarstvo kulture, više od deset godina, sve do dolaska Vesne Kilibarde, na čelo tog resora, plaćalo zaposlene u njegovim privatni firmama (sic!).

Neki senzibilniji i pribraniji čovjek bi me mogao pitati: “Imaš li pametnijega posla od toga da se baviš Uljarevićevim marifetlucima”. Zaista,  dugo sam se libio da s Uljarevićem javno debatujem, jer  u svakoj polemici sa sličnim tipovima prinuđen si začepiti nos,  i zagaziti u fekalnu kanalizaciju. Pogotovo mi se nakon  referenduma nije dalo bakćati s Uljarevićem, jer  nijesam imao osvetničke porive prema gubitnicima. Ali, on u to isprva nije povjerovao: ljudska zajednica, prema  iskustvu osoba nižih moralnih svojstava, oskudne imaginacije i ropskog mentaliteta,  oduvijek se temeljila na servilnosti  prema moćnima i aroganciji  u odnosu na slabije. U par prvih, za njega traumatičnih godina poslije referenduma, kad je još vjerovao da se Bog nešto grdno na Srbe razljutio, bojao se da će mu “separatisti” vraćati milo za drago , pa mi je nudio besplatan prostor na njegovom sajmu knjiga, promocije izdanja OKF, itd. Ipak, treba priznati da R. Uljarević nije dugo očajavao, već se, “da se Vlasi ne dosete”,  zajedno s “Oktoihom”, povukao naizgled na rezervni položaj, i ispred sebe je isturio članove familije, registrujući nove izdavačke kuće na imena braće, žene, sestre, i s njima povezanim licima, u Crnoj Gori, Srbiij, Republici Srpskoj.

Dakle, ne bavim se ja Uljarevićem zbog  egzibicionizma, dokonosti ili manjka ideja, nego zato što je on danas bezobzirni monopolista u domenu književnosti, moćniji nego u doba Trga pjesnika. Istina, čini to “drugim sredstivima”,  strpljivo gradeći široku  mrežu saradnika u opozicionim i režimskim medijima, uz pomoć nekolicine uticajnih  vladajućih političara, inače pisaca-diletanata. Mora se priznati da su mu rezultati impresivni, jer je u ovom duhovno i moralno razorenom prostoru, lišenom političke kulture i nacionalne svijesti, majstor intriga i podzemnih radnji uspio da manipuliše i vrbuje plahe i lakome, mlade i naivne. Uljarević, dakle, ne klikće više  Polju Kosovu niti javno viče da je crnogrorska nacija Kominternina i Vatikanova izmišljotina koja je stvorena da bi se razbilo srpstvo, nego je angažovao par mlađih trabanata da mu „peru“ biografiju, među kojima su  logorejična tv voditeljka,  spisateljica infantilnih, banalnih romančića, i daroviti, trenutno dezorijentisani pisac, kojega su braća Uljarevići ubijedili da su mu isposlovali posljednju književnu nagradu, koju mu je inače dodijelio žiri CDNK!

No, ima li u Crnoj Gori  elementarne želje da se sazna što se doista događa u sferi književnosti i izdavaštva. Neobično je da se niko od  takozvanih nezavisnih intelektualca, kolumnista, analitičara, ne zapita, kako to u trenutku dok crnogorsko izdavaštvo propada, dok se većina izdavača ugasila, Radomir Uljarević i comp. doživljavaju neviđenu ekspanziju, otvarajući nove knjižare,  sajmove knjiga, zatrpavajući kioske, zavode za udžbenike, stotinama naslova nelektorisane, piratske i trivijalne literature? Komparativnom analizom broja čitalaca, tiraža knjiga, kulturnih navika i opštih ekonomskih kretanja u Crnoj Gori, mogli bi se naći u nedoumici: je li R. Uljarević  poslovni genije; da li R. Uljarevića finansira SPC, emigrantske organizacije i institucije koje vode stogodišnji rat protiv crnogorske kulturne posebnosti; bavi li se R. Uljarević  kriminalnim radnjama, prvenstveno štampa li piratska izdanja, publikuje li lažne prijevode, prodaje li necarinjene knjige u CG i BiH, mešetari li između svojih firmi u Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj, ima li bezočne dilove s državnim službenicima uvaljujući nepismene i nelektorisane lektire crnogorskoj djeci… ( Nadam se da me Uljarević neće naćerati da se detaljnije bavim i takvim njegovim gadostima).

Zašto se Uljarević okomio na OKF, koji publikuje nekomercijalna izdanja, čiji godišnji finansijski promet ne čini ni jedan postotak Uljarevićeve imperije. Ne vjerujem čak ni da je zavidan na naš stanoviti renome kod referentnih pisaca, izdavača i književne publike, jer Radomiru su knjige i pisci potrošna roba, kao što su njegovim precima bili tovarni hercegovački konji. Uljarevića svrbi nešto drugo:  Opština Podgorica je najavila svoj sajam knjiga. Znači, vriska Uljarevićeva, i njegove banalne portparolke,  narodski kazano su, “gornje riječi”. On je, naime, ljut na Ministarstvo što je finansijski podržalo i sajam glavnog grada, koji se drznuo da unekoliko dokine monopol bilećkog đilkoša.

Jer, Bilećanin je aplicirao za izdavaštvo lijevom rukom: nije mu se dalo ili nije imao s čim da konkuriše: ponudio je srpska izdanja prevedene literature, koje su njegovi pripravnici prilagodili ijekavici, i dvije knjige domaćih autora, od kojih  jedna nije imala propisnu dokumentaciju. Ergo, Uljarević grčevito pokušava zadržati monopol na sajam, jer neto zarada od ulaznica, prodaje knjiga, iznajmljivanja prostora izdavačima, kao i grantova od ministarstava kulture, obrazovanja, nauke, užeg kabineta Vlade, glavnog grada, za jednu godinu veća je nego što OKF može zaraditi za pedeset godina.

Na kraju, moram kazati da je OKF na Konkurs Ministarstva kulture ponudio  knjige najprestižnijih savremenih autora iz Crne Gore i regiona. Od  dvadeset pet naslova  dobili smo potporu za jedanaest knjiga.

Prihvaćene su knjige, Mladena Lompara, Zuvdije Hodžića, Andreja Nikolaidisa, Bosiljke Pušić, Ljubete Labovića, Vladimira Vojinovića, Borisa Novaka…, a među odbijenim knjigama su vrijedna djela Vaska Raičevića, Josipa Ostija, Dušana Jovanovića, Terija Ingltona, Marka Pogačara… Komisija je, dakle, odbila šezdeset posto našeg projekta, vjerujem najviše zbog javnog i tajnog pritiska određenih centara kojima smeta referentnost OKF ili moja kulturno-nacionalna koncepcija.

U ovoj sramnoj populističkoj kampanji niko od kritičara nije se usudio kazati da  pomenute knjige, ARS, i predstavljanje naše literature u Lajpcigu, ne doprinose crnogorskoj kulturi, već se  propagandističkim trikovima vrši zamjena teza kako bi se uništio posljednji crnogorski izdavač koji kontinuirano publikuje i afirmiše našu savremenu književnost. Ipak,  nijesam ja glavni cilj ove kampanje, nego je to dio projekta uništenja i marginalizovanja svih subjekata koji doprinose izgradnji crnogorske kulture. Ko u to ne vjeruje, može se na sajtu OKF, upoznati sa knjigama koje smo publikovali u potonjih desetak godina, i  procijeniti kakva bi bila naša knjižena scena, da nijesmo, pomoću štapa i kanapa, uporno i znalački, stvorili, za naše uslove, impresivnu biblioteku od trista knjiga i stotinak svesaka časopisa ARS.

 

Komentari: 41

Nis

01. 05. 2015 - 11:10

SPC, CANU, Srpska Tv i srpski dnevni listovi i portali ,zdavaštvo i još mnogo šta, sve je to u ofanzivi na Crnu Goru i svakodnevno kukaju zbog srpske ugroženosti u svakom pogledu pa čak dotle da su ostali bez svog jezika pa ne mogu da ni s kim komuniciraju! Nema značajnije istorijske ili kulturne ličnosti u CG koju nijesu prisvojili i proglasili srbinom! ? Crna Goro, osvijesti se i vidi učini nešto protiv tolike kleptomanije, inače oni će nas sve porekrečit srpstvom da se ni sami više nećemo moć prepoznat!?
Krsto

01. 05. 2015 - 12:28

Odličan text, trebalo bi da otvori oči mnogima koji ne vide da u srcu crnogorskog nacionalnog i kulturnog bića uz SPC djejstvuje opasna i moćna (u posljednje vrijeme nešto retorički utišanija), velikosrpska agentura, čiji je jedan od najagilnijih vojnika Radomir Uljarević, zvani Pedro, poznat po pljenidbama po Dubrovniku i Konavlima. . Oni leleču nad književnom konkurencijom kao da smo mi u njihovoj, a ne oni u našoj državi, a trebalo bi autorske agencije i crnogorski pravosudni organi da se pozabave sumnjivim poslovima i enormnim izdanjima, knjižarama i prometima ovog "bilećkog" desperadosa!!!
19637

01. 05. 2015 - 12:59

Svaka riječ u ovoj analizi je tačna. To je moglo i još uvijek može samo kod nas...
zarko

01. 05. 2015 - 13:44

Bravo Mijo Ovo je matrica kako treba tretirati seve izvanjce koji hoce da uruse drzavu koja im je otvorila vrata a oni za uzvrat nude njeno urusavanje
Arhimandrit

01. 05. 2015 - 15:28

Ljudi, da li vi ovo pravite ekspertiment?
anonimni

01. 05. 2015 - 15:35

Ali, ono sto smeta u ovom tekstu, kao i u crnogorskoj kulturnoj i knjizevnoj i politickoj svakodnevnici je pitanje da li je ovaj covjek takav zato sto je iz Bilece, zato sto je Srbin, ili zato sto je on takav covjek. To je to sto vodi u bolest i atmosferu u kojoj se najbolje snalaze ovakvi ljudi. I vi kao da zelite tribalisticku mazino liniju, podjelu na nase i njihove, i da se nikada nista ne promijeni. To je mnogo vaznije od tog odvratnog snalazenja u bijedi i ogranicenosti svijeta kojeg ovako cinimo jos manjim i jos besperspektivnijim.
Anonimno-2022818456

01. 05. 2015 - 15:37

Veliksrpstvo je rak rana koja prožima Crnu Goru; ako se želi izliječiti treba kirurški odstranit bolesno tkivo..
"Boys"

01. 05. 2015 - 17:03

sjajan tekst...
anonimni

01. 05. 2015 - 17:16

Ovaj naslov i divljenje tekstu, na zalost, yabrinjavaju. Eto ove, 2015, jedan od uglednika crnogorske kulture pokazuje tribalisticki kompleks i inferiornost. pri tome, zaboravljajuci da iz te Bilece poticu cak dva oskarovca. Pri tom nije to dovoljno, zamislite on je jos pri tome i Srbin, kao da je Tesla, Pupin, Andric, Selimovic, Novak Djokovic... Odvratno snalazenje, covjeka kojeg dobro zna iz amalog crnoogorskog knjizevnog miljea, koristi za ucvrscivanje boljsevicke mazino linije, koja je dobra kad mi pobvijedimo, ali je lose ako oni nas...
Boban Bg

01. 05. 2015 - 20:14

Koji ste to vi? I što to vi pobjeđujete? Sebe? U tome i jeste problem što se zlikovački hoće potrti jedan narod, jedna zemlju. I kad taj narod i ta zemlja vrisne što podlo udarate u temelje građevine koja je građena više od deset vjekova, onda udarite na demagogiju. Nijesu Crnogorci krenuli na "pocrnogorčenje" onih koje je spojila vjera i jedino vjera, onih koji su sa konca i konopca pravoslavno se konstituisali kao nacija. Pročitajte "Načertanije", velikonacionalistički projekat, koji Crnogorce posmatra, ne kao dio srpskog naroda, već narod čije oružje treba kupiti kao saveznika. Pa se zapitajte kako je došlo do toga da ste svoje duše prodali uljarevićima? Jasni su meni uljarevići, takvih je bilo i biće u istoriji, no mi se gade oni koji im sa ushićenjem pomažu u imperijalnoj oklupaciji naroda koji se znao braniti od oružja, ali ne i od podmukle asimilacije!
Alexa

02. 05. 2015 - 01:24

Stao sam kad ovog drugog komentara, pa ne znam je li i u trecem opet ista mazino linija pomenuta... Da, ipak, postedis citateljstvo tvojih kontemplacija utemeljenih na novinskim floskulama i naucenim izrazima sa google translate?
Slobodan Gluščević

01. 05. 2015 - 17:44

Svaka čast, ove stvari trebaju postati svaskom poznate, meni je većina bila potpuno nepoznata.
danilo

01. 05. 2015 - 17:51

Mio Popovic nema velike škole, to je tačno, ali je isto tačno da ima neke velike knjige i da uredjuje jedan od najboljih časopisa na prostoru bivše Jugoslavije. Nego odje se ne radi o tome ko je on nego o tome što piše a to je nažalost istinito i porazno.
Anonimno-1173164970

01. 05. 2015 - 18:15

U Crnoj Gori cim se neko rodi, on je vec najbolja beba u regionu. I tako redom.
Anonimno-1902312981

01. 05. 2015 - 17:52

Mislim da nije korektno od strane Portala da objavljuje tekst koji sadrzi ovako niske licne uvrede, a ne objavljuje komentare koji sadrze lako provjerljive cinjenice o autoru. Tim prije sto je isti Portal prije nedjelju dana objavljivao uvrjedljive komentare na racun ovih istih ljudi ispod izvjestaja sa konferencije za stampu sajma knjiga. Uz svo duzno uvazavanje privatnih odnosa sa Mijom Popovicem, postoji nesto sto se zove novinarska etika, a vi ste danas pljunuli na nju. A sto se ovoga teksta tice, autor je u njemu rekao mnogo vise o sebi, nego o ljudima koje blati. A zna se da kad neko koristi uvrede kao argumente, to jasno govori koliko su mu argumenti tanki.
Anonimno-724600712

01. 05. 2015 - 21:05

Crna Gora je nezavisna drzava i treba da ostvari ekonomske i civilizacijske uspjehe koje je cine ravnopravnom i pristojnom clanicom drustva normalnih naroda i drzava. I Popovic i Uljarevic se vjerovatno bolje znaju nego slobodni komentatori ovoga portala. Mala je to knjizevna crnogorska zajednica, ma kako se oni izmedju sebe i sami sebe dozivljavali. I ne znam o kojoj kolicini evra se radi, a ocigledno se radi, da treba dodatno svadjati narod i dizati na na neke nivoe i opcije. Toga tu nema. Identitetska pitanja su postala idealna za nevaspitane neznalice da nesto uzmu uz pomoc dva svjedoka. Na zalost takva vrsta hohstapleraja je kocnica i za razvoj vecih drzava od Crne Gore. Samo mirno.
Dido

01. 05. 2015 - 22:25

Svaka cast za tekst! Dodao bih samo sljedece; kao sto je gospodin Popovic vec pomenuo na pocetku teksta, svi se mi osjecamo kao da treba da gazimo kroz izmet kad smo primorani da branimo Crnu Goru od Uljarevica i slicnih njemu. Bojim se da cemo bit primorani da se jos dugo bavimo ovakvim stvarima, i DUZNI smo da se s njima bavimo. Jer ako nam je ispod casti da branimo Crnu Goru, onda je ne zasluzujemo onakvu kakvu bi je zeljeli. Dakle, perom i istinom ka boljoj Crnoj Gori. Tesko je, i sporo, ali ce jednog dana biti vrijedno!
Nis

02. 05. 2015 - 08:58

Ta veljesrpska ofanziva je u posljednje vrijeme krenula masovno i masovnim negativnim komentarima protiv svake crnogorske ideje a posebno protiv crnogorskih nacionalnih manjina po portalima koji su koliko do juče bili uglavnom procrnogorski. Tako recimo da portal RTCG počinje da liči na dobro poznati fašistički i veljesrpski portal IN4S. U tome im se često pridruži i portal CDM a bogme i naš Analitika vrlo često od naših komentara zaštiti prefinjenu i nježnu veljesrpsku dušu! Prosto se pitam ima li još nešto naše crnogorsko da nije toliko zagađeno srpstvom u najgorem smislu. Kao primjer da navedem juče je na Portalu Rtcg objavljena vijest đe se Fejzić žali da gradovi Boke nemaju ni muslimansko groblje ni džamiju. Odmah se javila gomila od preko 50 srpskih komentatora sa najvećim mogućim gadostima čak predstavljajući se kao Crnogorci! Mislim da su već odabrali metodu za nas: a to je zavadi Crnogorce između sebe i odvoj nekako podršku nacion. manjina Crnoj Gori pa će lakše ostvarit cilj
anonimni

02. 05. 2015 - 15:29

Ako je autor posao rijekom bez povratka, zar urednistvo portala gdje svi sebe sigurno smatraju Evropljanima, humanim i obrazovanim ljudima mogu da dopuste naslov koji podsjeca na poznato pitanje, sta spada u domen ljudskog, a sta je s one drugu stranu. Pa da je Bileca poslednji grad na svijetu, ko je taj, u Crnoj Gori, i bilo gdje drugo, da se moze tako odnositi prema nekoj sredini na takav nacin. A da ne govorimo da je upravo dala toliko znamenitih ljudi, po cemu se malo koji grad u Crnoj Gori, moze mjeriti s njom. I koliko se Crnogoraca lijecilo po beogradskim klinikama gdje decenijama rade ugledni Bilecani. A divljenje tekstu, ovakvoga naslova, je posebna, na zalost savremena dijagnosticka prica. Ne sumnjam, ima jos onih koji povodom ovoga imaju nesto da pojasne..
Nis ,na zdravlje tebi...

03. 05. 2015 - 22:24

...ti ka Car Junaka,koji naredi da se u Zemljopis za treci klasu osnoivja skola Knjazevine CG uzdene :da su svi ljudi u nasoj domovini Srbi,uglavnom pravoslavne vjere,a ima ih nesto malo i rimoktolicke i muhamedanske.! A tebi se omace.....zavadi Crnogorce izmedju sebe i odvoj nekako podrsku nacion.manjina Crne Gore..koje ti ugnade,pod tim fiomant imenom, u Ustav Crne Gore? E moja domovinoi,dok te ovakvi brane bices tu dje si na danasnji dan!
Niti car a još manje junak

04. 05. 2015 - 12:50

Tvoj velikosrbski zemljopis su pisali posrbice školovani u Bg, kojima je cilj bio asimilacija crnogorskog naroda od malih nogu, a bruka i sramota od tadašnje vlasti je bila u tome što su dozvolili tu prljavu i anticrnogorsku rabotu...sve je to bilo zbog sveopšte neukosti zabludnih vladata, njihove naivnosti, lakovjernosti i povodljivosti, kao i zbog njihove pohlepe za vlašću nad većom državom i brojnijim narodom. Lukavi i prepredeni velikosrbski agitatori su ih mamili obećanjima o "velikoj slavjano-serbskoj" državi kojom će oni navodno vladati (ako se posrbe - i ako aktivno učestvuju u posrbljavanju crnogorskog naroda). Naravno, srbende su ih nasamarili ko magarce, znamo to iz 1918. godine, to samo govori o "velikoj mudrosti" tvojih ljubljenih pjesnika. Zamalo su upropastili naš narod, napravili su nam više zla nego bilo ko drugi u istoriji ostim možda srbskijeh okupatora Nemanjića i Karađorđevića. Ne ponovili se više nikad takvi na vlasti (iako ni ova sadašnja vlada nije ništa bolja).
Nekad bijase,sad se reprintuje

04. 05. 2015 - 09:11

Kad je po Odlukama Berlinskog Kongresa iz 1878,Hercegovina okupirana od bande Austrije,sa Cetinja je stigla HERCEGOVCIMA...precima ovih bileckih djilkosa...opijenim bradatim krezubim masama AB revolucije,ZAFALA ,za ono sto su dali i ucinjeli onizije 11.bataljuna Hercegovackije Srba i 4.bataljuna Hercegovackije Muslimana na krvavome VUCIJEM DOLU,od Svijetloga Gospodara,koju je prenio serdar Petar Stevanov Vukotic,tast Gospodara: Hvala vam braco Hercegovci na junackome radu.Treba da znate da su Gospodar i Cesar becki u ljubavi i da zive ka da su jedna famelja. Zato moji mili Herecgovci poslusajte me,predajtet vase svijetlo oruzije,a ostavite samo ostraguse.Poslusajte Gospodara i ljepo ce vam biti?!!! A kad su ovi isti potomci....likvidirali SRCG 1989... potpisnika PRVE NARODNE SLOGE iz marta 1942 na Cetinje,sa samo jednom rabotom:Likvidacija NOP i partizana na podrucju CG,niko nije pominjao ni bradate ni tovarne konje?POTOMCI... Hvala vam na JUNACKOM RADU..u razbijanju nase domovine..
Anonimno-1616744540

04. 05. 2015 - 12:35

Ne mislim ništa lijepo o Uljarevići kao ni o Popoviću. Nešto drugo mi nije jasno, zašto je problem ako je neko iz Bileće? Ja sam podgori;anin,ali imam prijatelje i u Bileći, Trebinju, Dubrovniku ... Ima li iko od novinara da pitaPopovića šta je tu problem?
dobar los zao

04. 05. 2015 - 12:36

Ne potcjenjujte Uljarevica,devedesetih je postavljao ministre kulture ,Svetov igrac ,danas kod Dzome na knjizevnoj tezgi, Nije kriv sto ga dvadeset godina DPS pazi kao dva oka u glavi,
"Jeli bre.."

07. 05. 2015 - 12:34

...sve ti napredovalo-ćetalo i u kuću i pred kuću -puta dva- ni manje ni više nego onliko koliko si ti Crnograc! I da ti sa ushićenjem pritvrdim-jedino ti je tačno da nisam Kotoranin! Nego prčanjanin đe sam i rođen-za razliku od tebe dogona iz Emone rođenog u hotel SLON 23.jula 1957-a od skoro državljanin Crne Gore! I na ultimu,da neznaš,"Jeli bre" ,slučajno,kako se zvaše onaj čojak iz Njegoševe ulice u Kotoru-kojem su i radi česa RIBELI(Partizani) uzeli malo imovine u doba Komunizma?
Prčnjanine naprčeni

08. 05. 2015 - 00:01

Kakve Emone, kakav hotel Slon? Nikad čuo za to, osim toga, mnogo sam mlađi od 57'...i ne znam nikoga u Kotoru jer sam iz Danilovgrada, ovđe rođen i školovan, za razliku od tebe koji si garant neđe sa Trebinja.
Rade oko "vaših Rašana"...

12. 05. 2015 - 09:29

...zna li se porijeklo Rašana? Jer Ameri su utvrdili kod onije "današnjije srba"(179 osoba)-ka i kod onije vas"današnjije crnogoraca"(404)-mnogo zajedničkih haplotipova(to nisu utvrđivale ni baba ni đedovi -a još manje nadrividari genetičari tzv povijesničari-od pera:" rekla mi baba Jelka-a njoj baba Mile)-da prema istim istraživanjima u Srbiji, je veći postotak vlaške 12a- haplogrupe" i da izosi 38,5% naspram "crnogrskije" 29,2%,što navodi na zaključak(stručnjaci genetičari i biolozi zaključili !)-da je teritoriju današnje Srbije naselilo dosta VLAHA iz BiH,dosta rumunskih VLAHA,kao i Cincara! Dalje objašnjavaju:" Moguće je da su skoro svi Srbi iz Srbije,koji su nosioci(dobro Rade dumaj kad učiš čitati i sabiratai!)haplogurpe E1b1b u stvari doseljenici iz Vasojevića,Kuča i drugih krajeva Crne Gore! Ovako piše "žuta štampa"-"American Journal of Physical Antropology,pa ovaj Portal,pa Sandžak PRES,Ćosović,Vujović..! Zato Rade u tebi i dalje-čuči 9,2% turskije gena-prve bračne noći?!
Tvoji Rašani

12. 05. 2015 - 23:26

Nijesu Amerikanci ništa utvrdili, to je obična velikosrbska propaganda, kao i od vaših baba i deda bre, jasno se vidi da se kod nas Crnogoraca definitivno razlikuju procenti raznih gena - u odnosu na vaše Rašane, koji jedini ovđe imaju osmanlijske gene (prve bračne noći). Kod vas je moguće da je bilo vlaških gena iz Rumunije, no kod nas nije, naši su geni većinom ilirsko-keltski i od Polapskih Slovena, te eventualno od Morlaka (Moro-Vlaha) - kao što je naveo gospodin Ćosović, no oni nemaju nikakve veze sa pravim Vlasima iz Rumunije. Što se tiče Vasojevića i Kuča, koji su odselili u vašu Rašku - za njih se zna da su se posrbili, prema tome, oni više nijesu naši, a da ti pravo kažem, ni ne trebaju nam, neka ih slobodno vama...nama ovđe trebaju samo pravi 100% Crnogorci ;)
Rade,ispravi se,jer ti ne idu.

12. 05. 2015 - 10:29

..."ruku pod ruku" da je renomirani časopis za biologiju i medicinu "American Journal of Phisical Antropology"-žuta štampa", a da ti sa ushićenjem telališ:"Svaka čast Ćosoviću"-nota bene covjeku koji isključio piše i prevodi sva dostignuća iz oblasti genetike -upravo iz ove tvoje tzv žute štampe-i to đe objavljuje(?),baš na ovaj Portal Analitiku(koju ti o šponde nazva "žutom štamom"?!)?! Rade slobodoumniče-oladi jezik-jer postaje ti muka kojoj nema lijeka! I na ultimu oko genetike,antropologije, mentaliteta( onije:29,2% arbanaškije, 9,2 % tuskije gena!)-Rade tebi se omače i neobjasni-kuđ se đedoše one hiljade porodica CRNOGORACA,koje su naselile omrzlu-nepostojeću -(1816..) Srbiju i Srbe(u doba Miloša Velikoga) kad je od gladi i ratanih pogibija(doba Petra I.Petrovića Njegoša)-se spašavali kod nepostojećg naroda i države-a bora mi i u doba Knjaza Nikole-pasa u Toplicu nekolike hiljade obitelji iz eks turskog nikšićkog područja-27 države Jevrope Knjaževine Cara Junaka-Crne Gore..
Rade

22. 05. 2015 - 00:32

Samo ti buncaj Jole, ali bilo je još takvih takozvanih "časopisa" koji su svakakve besmislice objavljivali. Tek kao primjer, Kanadski genetičari su objavili nebulozu da su Crnogorci i Bošnjaci tobože "genetski Hrvati", što naravno - nema nikakvog smisla, jednako kao i ove tvoje bajke. I ne možeš tu da se izvlačiš na fore o Ćosoviću jer on ti je direktno objasnio da nemaš pojma o ničemu, čak i ovi navodni nalazi jasno potvrđuju da se naši geni razlikuju od vaših, štoviše - Hrvati su genetski biliži Srbima, nego što su Srbi nama Crnogorcima, prema tome, mi smo zaseban narod od vas i od njih (naravno, misli se na prave Srbe iz Srbije, a ne na ovdašnje posrbice). Crnogoraca u Srbiji ima oko 0,5%, prema njihovom popisu stanovništva, dakle, čak i da ih je nekad bilo više, sad ih nema jer su posrbljeni. I opet ti kažem, tvoje bajke o "car junaku", su obična smijurija nastala pod negativnim uticajom Garašaninovog Načertanija. Toliko o činjenicama ;)
jaramaz

26. 06. 2016 - 07:39

http://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Uljarevic-za-NEZAVISNE-Poezija-je-visoka-skola-oducavanja/313596
Novi komentar