Stiže li "makedonsko proljeće"? (FOTO)

Povrijeđeni građani i policajci, ostaci polomljenih jaja, flaša i razbacano kamenje, ostaju posljedice haosa koji je nastao poslije protesta u centru Skoplja.
Objavljeno: 06. 05. 2015 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protesti, koje je organizovala opozicija, dogodili su se poslije objave “29. bombe“ lidera opozicije Zorana Zaeva, odnosno snimaka prisluškivanih razgovora državnih zvaničnika u kojima se govori o navodnom prikrivanju ubistva Martina Neškovskog.

Prezentujući medijima snimke telefonskih razgovora među predstavnicima vlasti opoziciona SDSM je juče optužila premijera Makedonije Nikolu Gruevskog i njegove najbliže saradnike da su pokušali da prikriju cijelu istinu oko ubistva Martina Neškovskog, koga je prije četiri godine na mitingu VMRO DPMNE, povodom izborne pobjede, ubio pripadnik specijalne policije “Tigrovi” Igor Spasov.

Prema objavljenim audiomaterijalima Igor Spasov, koji je za ubistvo osuđen na 14 godina zatvora, ali kao fizičko lice, a ne policajac na dužnosti, bio je kobne noći pozvan na dužnost usmeno od Dejana Mitrovskog, tadašnjeg šefa ličnog obezbjeđenja makedonskog premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

0605protest2

Protest je, navodno, bio spontano organizovan, putem društvenih mreža, a prema pojedinim procjenama ispred zgrade Vlade Makedonije okupilo se nekoliko hiljada demonstranata, koji su tražili ostavke premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Jankulovska je za vrijeme protesta izjavila da su razgovori koje je objavio Zaev montirani, poslije čega su demonstranti burno reagovali i krenuli u sukob sa organima reda.

Okupljeni su probili kordon policije ispred Vlade Makedonije i počeli da bacaju jaja i kamenje na zgradu, da bi potom policija dimnim bombama i vodenim topovima krenula u protivofanzivu.

Lider opozicije Zoran Zaev se nakon toga oglasio na svom Fejsbuk profilu i apelovao na smirivanje situacije, kao i da građani treba da protestuju na miran i dostojanstven način.

0605protest3

Ministarštvo unutrašnjih poslova Makedonije nije se zvanično oglasilo nakon sinošnjih protesta u kojima je više osoba povrijeđeno i privredeno, a građani putem društvenih mreža pozivaju na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati.

"Dan je bio dug, ispunjen gnijevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sjutra!", poruka je koja se širi društvenim mrežama, prenijeli su makedonski medijji.

Plenum studenata, koji se priključio građanskom protestu, objavio je da se sinoć u čitaonicu "Braća Miladinovi" upala grupa od pedesetak policajaca i da su prijetili studentima da će protiv svih njih biti podnijete krivične prijave.

0605protest4

U sinoćnjem sukobu policije i demonstranata ispred zgrade Vlade Makedonije povrijeđeno je ukupno 25 policajaca, a provladini mediji tvrde da su nasilje izazvali demonstranti po unapred utvrđenom scenariju opozicione SDSM-a.

Ipak, slike sa terena koju su mogli da vide svi prisutni je bila sasvim drugačija, navodi portal Plusinfo.

Većina makedonskih nevladinih medija o protestu kaže da je bio miran i nenasilan, sve dok policija, poslije pristizanja pojačanja, nije započela brutalnu akciju za potiskivanje demonstranata u oklne ulice.

Za vrijeme ove akcije, navode, dieo demonstranata je brutalno pretučen.

"Provladini mediji lažu da u akciji nisu bile korišćene šok bombe i vodeni topovi iako to može da se vidi i na fotografijama sa lica mjesta", navode ti mediji.

Upotrebu suzavca i vodenih topova je potvrdio i Radio Slobodna Evropa i dodaje da su tokom protesta bila demolirana policijska vozila i da su paljeni kontejneri.

Izvor: b92.net

Komentari: 1

Anonimno-102971458

06. 05. 2015 - 19:28

"Proljeca" su populisticki pokreti koji mogu imati smisla u arapskom svijetu, medjutim za Evropu "proljeca" su stvar proslog vijeka. Nama svako "proljece" donese velikosrpski jaram.
Novi komentar