Nino Pajović predsjednik novoosnovanog Crnogorsko-britanskog društva

Crnogorsko-britansko društvo - Montenegro-UK Society osnovano je 17. aprila u Lononu, a za predsjednika je imenovan Neven Nino Pajović, saopšteno je Portalu Analitika iz tog udruženja.
Objavljeno: 08. 05. 2015 - 08:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osnivanju društva prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji i Irskoj, Ljubiša Stanković.

Presjednica Skupštine društva Rada Stojanović- Danijel istakla je da su se stvorili dobri uslovi za konkretniju i konstruktivniju organizaciju ove organizacije.

- Nadamo se da će Društvo kroz jedan konstruktivan program dobiti na kontinuitetu i dogotrajnosti - kazala je ona.

Društvo predstavlja okuplja Crnogorce i prijatelje Crne Gore u Velikoj Britaniji. Djelovaće nezavisno i vodiće ga upravni odbor čiji će članova svoje obaveze obavljati na dobrovoljnoj osnovi, i ponuditi znanje i iskustvo iz određenih oblasti kao što su: obrazovanje, kultura, umjetnost, akademska saradnja...

Na Osnivačkoj skupštini je navedeno da su razlozi za osnivanje ovakve organizacije u Londonu, prije svega, značajan broj Crnogoraca koji je u Britaniji našao drugu domovinu, iako njihov tačan broj nije zvanično poznat.

- Interesovanje za održavanje kontakata među Crnogorcima u Velikoj Britaniji, kao i jačanje njihovih veza sa Crnom Gorom, oduvijek je bilo prisutno i u prošlosti se zasnivalo na povremenom okupljanju oko dobrotvornih i političko-obrazovnih inicijativa - stoji u saopštenju koje potpisuje Pajović.

Takođe se navodi da društvo ima za cilj uspostavljanje saradnje, dalje razvijanje i produbljavanje veza između dvije zemlje.

- Sve aktivnosti biće zasnovane na dobrovoljnoj osnovi, biće dobrotvornog karaktera i organizovane s namjerom da se gaji duh crnogorske tradicije i kulture, a sa krajnjim ciljem što boljeg upoznavanja britanske javnosti, kao i da se pruži podrška raznim organizacijama i inicijativama u Crnoj Gori. Osnivanjem Crnogorske škole 2013. godine, na inicijativu grupe roditelja i uz pomoć crnogorske Ambasade u Londonu, stvoreni su uslovi da se u okviru obrazovanja djece rođene u Velikoj Britaniji, pruži šire upoznavanje sa našom kulturom, istorijom i crnogorskim jezikom. Časovi se održavaju svake subote od 16 časova u prostorijama crnogorske ambasade - naveo je Pajović.

Foto: telegraph.co.uk

Komentari: 1

ja

08. 05. 2015 - 10:21

srećno!
Novi komentar