Umro Vinko Hafner, čovjek koji je na vrijeme upozorio Miloševića

U 96. godini života u Kranju je preminuo slovenski revolucionar i partizanski prvoborac Vinko Hafner, objavila je njegova porodica.
Objavljeno: 23. 05. 2015 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hafner je ostao u sjećanju mnogih Slovenaca po kadru iz 1988., kada je kao delegat slovenačkih komunista na zadnjem partijskom kongresu Saveza komunista Jugoslavije s govornice optužio Slobodana Miloševića za protivjugoslavensko djelovanje i priprijetio mu prstom, rekavši "Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli", upozorivši ga da njegovi prijedlozi ruše Jugoslaviju i partiju.

Hafner je na tom kongresu bio najstariji slovenski delegat, a sadašnji predsjednik države Borut Pahor najmlađi.

Kasnije je Hafner izjavljivao da se ne sjeća dobro tog incidenta s Miloševićem i da mu je žao što ga Slovenci pamte po tome, a ne po mnogim drugim stvarima koje je uradio, na primjer, to što da je uveo mogućnost penzionog osiguranja za poljoprivrednike dok je bio na važnim dužnostima, javlja Hina, a prenosi Index.hr.

Hafner se penzionisao odmah nakon zadnjeg kongresa SKJ u Beogradu u jesen 1988. i više se nije bavio politikom. Za vrijeme političke karijere šest godina je proveo u Beogradu.

Izvor: Index.hr; foto: rs.seebiz.eu

 

Komentari: 1

tamo jedan

23. 05. 2015 - 15:58

Sjecam se dobro toga njegovoga prsta i srama kako su slovenci istjerani iz jugoslavije i taj dan je ona prestala da postoji.Desetine slovenackih amandmana je po automatizmu odbijano i onda se ovaj divni dekica sa govornice obratio Milosevicu podignutim prstom i rekao otprilikeSLOBODANE MILOSEVICU TI MOZES DA UJEDINIS SRPSKI NAROD ALI PAZI DOBRO STO RADIS OD JUGOSLAVIJE.Naravno nisu ga posluzali slovenci su neki placuci izasli a nedugo iza toga Racan je stavio tacku na tu divnu drzavu rijecima JUGOSLAVIJA BEZ SLOVENACA NIJE JUGOSLAVIJA I MI NAPUSTAMO KONGRES.U SVAKOM SLUCAJU SLAVA OVOM DEKICI
Novi komentar