PURGATORIJE 2015: "Hasanaginica" u režiji Markovića i još osam predstava u takmičarskom programu

Jedna premijera i osam pozorišnih produkcija iz regiona koje su u protekle dvije godine privukle veliku pažnju kako publike, tako i kritike, boriće se ove godine za nagrade Međunarodnog festivala mediteranskog teatra - Purgatorije 2015 u Tivtu počev od 25. juna, najavio je Centar za kulturu Tivat.
Objavljeno: 13. 06. 2015 - 09:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jagoš Marković za tivatski kuću kulture ovog ljeta režira pozantu "Hasanaginicu" Ljubomira Simovića, a premijera je najavljena za 31. jul u 21.30 časova.

U svom obrazloženju, selektorka ovogodišnjeg programa Tatjana Mandić-Rigonat navela je kako su u konkurenciji predstave u rasponu od mjuzikla do tragedije, "bez predrasuda o višim i nižim pozorišnim žanrovima, smatrajući takvu podjelu deplasiranom".

- Predstave "Aleksandra Zec" Olivera Frljića, "Životinjska farma" Andraša Urbana, "Život Molijerov" Aleksandra Popovskog, "Mamma mia!" Juga Radivojevića, "Kazimir i Karolina" Snežane Trišić i "Razbijeni krčag" Igora Vuka Torbice, dobile su pozitivne kritike pozorišnih kritičara, mnoge od njih i nagrade na brojnim festivalima i sve su odlično  prihvaćene kod publike. Komunikativnost odabranih predstava vrijednost je na kojoj ova selekcija insistira, jer pozorište je umjetnost trenutka, umjetnost koja se obraća nama u sadašnjosti i, ma koliko neki rediteljski postupak bio komplikovan, predstava na jednom od svojih nivoa mora biti razumljiva i za čovjeka koji prvi put ulazi u pozorište. Po principu koji je uspostavljen u antičkoj Grčkoj, a potvrđen u Šekspirovom vremenu.

Ovogodišnje Purgatorije otvoriće 25. juna popularni mjuzikl "Mamma mia!" koji je režirao Jug Radivojević prema tekstualnom predlošku engleske autorke Ketrin Džonson, a u produkciji beogradskog Pozorišta na Terazijama i Prospota.

- "Mamma mia" reditelja Juga Radivojevića uspješno je ostvaren mjuzikl u svakom segmentu izvođenja - instrumentalnom, vokalnom, plesnom, dramskom. Beogradska postavka jednog od najuspješnijih džuboks mjuzikala, koji je premijerno izveden 1999. godine u Londonu, a od onda imao četrdesetak različitih produkcija po cijelom svijetu, kao i filmsku verziju, impresivan je spektakl u svakom pogledu - zapisala je kritičarka Ana Tasić.

"Život Molijerov" Mihaila Bulgakova u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji skopskog MNT-a biće igran 7. jula.

- To je moj nikada obavljeni i nikada završeni razgovor sa vlašću i vladarima. Bulgakov, da bi sakrio svoje misli, a sa druge strane ih izgovorio, stavlja svog glavnog lika u vrijeme apsoluta Luja XIV. Koristi Molijera da bi progovorio o sebi i odnosu sa Staljinom. Taj odnos umjetnika i vlasti je jako čudan i za sve ove godine se nije nimalo promijenio. Ova predstava je moja borba za autonomiju scene, za moj prostor, naš prostor djelovanja. Dok smo na sceni, ne mogu nam ništa - rekao je reditelj u intervjuu beogradskoj Politici.

Andraš Urban u Tivat stiže 18. jula kao reditelj "Životinjske farme" Džorda Orvela za HNK "Ivan pl. Zajc" iz Rijeke.

- "Životinjska farma" impresivan je izvođački čin scenskih aktera, glumaca i glumica koji  silovito nastoje da uvuku gledaoce u analizu živih matrica romana i njihovu refleksiju u savremenom društvenom diskursu - zapisala je selektorka programa.

Već proslavljeni autorski projekat Olivera Frljića "Aleksandra Zec", nastao u produkciji HKD Teatar na Sušaku iz Rijeke, crnogorska publika će ponovo moći da pogleda 4. avgusta.

- Aleksandra Zec je remek-djelo Olivera Frljića, tragedija bez katarze. Komponovana kao partitura emocija i činjenica, jednostavnim a jakim jezikom poetskih slika, ona je pozorišni rekvijem za svu stradalu djecu, žrtve bilo kog projekta odraslih. Ubice Aleksandre Zec, dvanaestogodišnje djevojčice, potencijalna su publika predstave, jer oni nisu iza rešeteka. Predstava je zato oplakivanje stradalih bez katarze, pravda nije zadovoljena, zajednica nije pročišćena od zločina - ističe Mandić-Rigonat.

Pretposljednja predstava Purgatorija je "Kazimir i Karolina" Edena fon Horvata 26. avgusta, koju je nama poznata rediteljka Snežan Trišić radila za beogradski "Atelje 212".

- Kroz priču o ljubavnom rastanku između Kazimira, radnika, vozača, koji je dobio otkaz, i njegove djevojke Karoline koja je željna i ljubavi, ali i napretka na društvenoj ljestvici, Snežana Trišić kreira pijanu vrtešku društvenog posrnuća koja samo što se nije otkačila i odletjela pravo u propast koju pisac sluti u nadolazećem fašizmu. Rediteljka u saradnji sa glumcima uspijeva da svijet Horvatovih likova prepoznamo kao scenski fragment naše svakodnevice - riječi su Ane Tasić o ovoj predstavi.

"Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, je posljednja takmičarska predstava, najavljena za igranje 29. avgusta.

- Klajst je blizak pučkom teatru. On "Razbijeni krčag" u podnaslovu naziva: "vesela igra". Ako pogledamo Klajsta i vrijeme u kom je pisao, uz neprikosnovene veličine, kao što su Gete i Šiler, on zapravo predstavlja jednu kontru i jedan usamljeni, individualni glas... Otud tu i seljaci, i sudije, i revizori iz glavnog grada. Tako da je to, zapravo, jedna čitava galerija likova koja predstavlja cielu zemlju i cio sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan - smatra reditelj Torbica.

- Predstava "Romeo i Julija", nastala po čuvenom Šekspirovom djelu, u režiji Mikija Manojlovića, bila je uvrštena u ovu selekciju, ali na žalost iz finansijskih razloga nije i njen konačni dio. Nadam se da će i ovogodišnja selekcija još jednom potvrditi Purgatorije kao važan pozorišni festival na kojem je moguće vidjeti izuzetna djela najznačajnijih pozorišnih umjetnika, reditelja, glumaca, scenografa, kostimografa, kompozitora, baletana - zaključuje Mandić-Rigonat.

Komentari: 0

Novi komentar