RADUNOVIĆ: Uvredljiv žargon Miloševića

Udruženje banaka Crne Gore smatra prirodnim, sasvim logičnim i očekivanim da Velibor Milošević, kao predstavnik Centralne banke Crne Gore, regulatora bankarskog tržišta, ima različit stav od Udruženja banaka i njegovih predstavnika u vezi sa limitiranjem kamata i pokušajem da se zakonom ograniče kamatne stope, kazao je predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Darko Radunović.
Objavljeno: 17. 06. 2015 - 15:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je reagovao povodom jučerašnje Miloševićeve izjave da privreda i građani imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka.

"Legitimno je da Centralna banka Crne Gore pokuša da novom regulacijom i nametanjem nove regulative održi korak za brzim promjenama na finansijskom tržištu i da na insistiranju na formalnoj regulativi i direktnom državnom intervencionizmu zasnuje svoju težnju za promjenama na ovom tržištu", kazao je Radunović

Ističe da je isto tako prirodno da se Udruženje banaka Crne Gore založi za održavanje tržišnih mehanizama, slobodnu tržišnu utakmicu u kojoj banke podržavaju ekonomiju, preduzetništvo i građane i kroz tu aktivnost ostvare pozitivan rezultat.

"Ono što je, pak, iznenađujuće za Udruženje banaka Crne Gore jeste netolerantnost koju je Velibor Milošević, viceguverner Centralne Banke Crne Gore za kontrolu bankarskog sistema iskazao u navedenom tekstu, ne ostavljajući ni prava ni prostora za pomisao, a kamoli iskazivanje bilo kakvog drugačijeg mišljenja u odnosu na njegovo. Uvredljiv žargon i ton saopštenja, koji je više lično nego stručno fokusiran, je posebno razočaravajući ako imate u vidu da se isti odnosi na direktore svih crnogorskih banaka, koji su, svi do jednog, licencirani upravo od Centralne Banke Crne Gore. Centralna banka je prilikom izdavanja odobrenja ovim licima za imenovanje na funkciju direktora banaka bila zakonski obavezna da cijeni, i cijenila, kako stručne kvalifikacije, tako i profesionalni i lični ugled ovih lica (član 36 Zakona o bankama)", poručio je Radunović.

Komentari: 3

Mila K

17. 06. 2015 - 18:09

To da nekvalitetni bankar predstavlja kako Udruzenje tako i sve dobre bankare u CG, je prica koja je odavno ispricana i malo je van logike pozivati se na clan zakona koji samo formalno definise necije strukovne kvalitete. Ali, primjetno uzdrzan odgovor na jucerasnje izlijetanje viceguvernera, sto je dobro. Pa je i razlog da se malo umiri stanje, posto i bankari i CB CG odgovaraju klijentima finansijskih usluga. Kamate i smanjenje kamata su izvjesnost i samo amateri to ne vide a crnogoorski izvrsni direktori banaka (naravno ne svih ali glavnih), bar par kvalitetnih, to veoma dobro zna i treba da odradi svoj posao bez ovog smijesnog toboznjeg adminsiriranja koje mnogo lici na tinejdzersko odmjeravanje. I naravno za nadati se je da CB CG radi kontrolu kako treba jer su nedavne informacije o osjetljivosti par vaznih banaka, a u sredini pretjeranog licenciranja, malo uznemirijuci podaci.
Imenjak

17. 06. 2015 - 18:14

Vice guverner se propisno obrukao. Cekamo Savjet CBCG da reaguje.
Kila M

18. 06. 2015 - 00:35

Velibor i Mila imaju sličan stil. Nerazumljivi su i vole da etiketiraju. To više govori o njima nego o osobama koje omalovažavaju.
Novi komentar