DROBNIČ: Prelazak na niskokarbonsku energiju za inovacije i ekonomski rast

Ulaganja u prelazak na niskokarbonsku energiju su prilike koje treba da se iskoriste za podsticanje inovacija i ekonomskog rasta, poručio je danas šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič prilikom učešća na panel diskusiji "Energetski model - platforma za dijalog".

Objavljeno: 19. 06. 2015 - 14:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pored Drobniča na panelu su uestvovali i Stefan Maikon sekretar francuske ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnice NVO MANS i Green Home - Ines Mrdović i Nataša Kovačević.

Ambasador Drobnič je tom prilikom poručio da je 2015. godina odlučujuća za klimatske pregovore sa ključnom COP 21 konferencijom koja će  se održati u Parizu krajem godine.

- U okviru ove konferencije važno je obezbjediti kvlalitetan, ambicionzan i pravno obavezujući međunarodni sporazum kao dio Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama - rekao je Drobnič.

On je napomenuo da EU ima vodeću ulogu u tom procesu.euinfoc2

- Dozvolite da istaknem da se EU već obavezala da smanji emisije gasova sa efektom zelene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo koji je zabilježen 1990. godine. Taj cilj želimo da ostvarimo do 2030. godine - rekao je Drobnič.

Istakao je da je ipak važno napomenuti da je emisija gasova sa efektom staklene bašte u Evropi predstavlja samo 9 odsto  globalnih emisija i da je "stoga djelovanje širom svijeta neophodno".

Sekretar francuske ambasade Stefan Maikon je kazao da je pitanje emisije gasova najvažnije za budućnost planete.

- Stoga je Francuska vlada posvećena konferenciji koja će se održati u decembru u Parizu. Naš cilj je formiranje alijanse koja će vršiti kontrolu globalnog zagrijavanja - rekao je Maikon.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar