Toksični šok: Poznata manekenka izgubila nogu zbog tampona

Loren Vaser se život se totalno promijenio kada je doživjela toksični šok.
Objavljeno: 22. 06. 2015 - 19:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj model je bila zaštitno lice lice mnogih brendova i krasila je mnoge naslovne strane, sve dok nije doživjela toksični šok od korišćenja tampona. 

Počelo je tako što se Loren osjećala loše, kao da će dobiti grip. Nosila je tampon marke Koteks i znala je za pravilo da tampon treba promijeniti na svaka 3-4 sata, što je i učinila dan prije nego što je završila u bolnici. Sljedeće čega se seća jeste da joj je na vrata stana lupao policajac koji je došao da provjeri da li je sve u redu, na poziv njene drugarice koja se zabrinula zašto se Loren ne javlja. Odvedena je u bolnicu sa visokom temperaturom, unutrašnji organi su joj otkazivali i doživjela je jak srčani udar. Ljekari nisu mogli da utvrde šta se zbiva dok nije došao infektiolog koji je odmah pitao nosi li tampon. Kasnije, laboratorijska analiza pokazala je da se radi o sindromu toksičnog šoka. Nažalost, to je prouzrokovalo gangrenu i Loren je ostala bez desne noge ispod kolena, a dala je sve od sebe da ne ostane i bez lijeve, na kojoj je na kraju izgubila prste, ali su joj transplantirali kožu stopala i danas je normalno koristi. 

"Željela sam da se ubijem kada mi se sve to dogodilo", rekla je ona.

Važno je napomenuti da neće sam tampon uzrokovati navedeno stanje, nego osoba već mora u tijelu imati prisutnu bakteriju stafilokoku (a oko 20 posto populacije je ima). S obzirom na to da sve više poznatih proizvođača tampona koristi sintetičke materijale za izradu tampona, bakterije u takvom okruženju cvjetaju i postoji veća šansa za razvoj toksičnog šoka. (Super Žena)

Komentari: 0

Novi komentar