Ivanović i Đuranović obišli fabriku stočne hrane u Spužu (VIDEO)

Fabrika stočne hrane u Spužu, koja je do nedavno bila u stečaju, dobila je novog vlasnika – firme "Agromont" i "Agroglob". Započeta je realizacija investicije vrijedne 1,5 miliona eura. Prve isporuke stočne hrane očekuju se do kraja godine. Pokretanjem proizvodnje stočne hrane zadovoljiće se potrebe živinarske farme u Martinićima, koju je prethodno, takođe iz stečaja, kupio "Agromont". Stočna hrana biće dostupna i crnogorskim farmerima.
Objavljeno: 24. 06. 2015 - 18:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radove na rekonstrukciji i opremanju fabrike stočne hrane, i pokrenutu proizvodnju konzumnih jaja u objektima farme u Martinićima danas su, u pratnji investitora, obišli ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, sa saradnicima. Tom prilikom, predstavnici resornog ministarstva i lokalne samouprave uvjerili su se da je za vrlo kratko vrijeme, četiri mjeseca od prethodne posjete, urađen ozbiljan posao na renoviranju ruiniranih objekata i pokretanju proizvodnje u skladu sa savremenim standardima.

Vlasnik farme koka nosilja i suvlasnik fabrike stočne hrane nikšićke firme "Agromont" Božidar Jokić kazao je da je bio izazov obnoviti i osavremeniti proizvodnju u objektima koji nisu radili više godina, ali da su za pola godine investirali 2,8 miliona eura i krenuli sa proizvodnjom jaja, koja će do kraja godine iznostiti 85 hiljada komada dnevno. Na taj način pokriće se 40 odsto crnogorskog tržišta.

„Uselili smo 50 hiljada koka. Tolika je i proizvodnja jaja na dnevnom nivou. Instalirali smo novu opremu po posljednjim standardima EU za dodatnih 48 hiljada, što bi za ovu godinu bilo 98 hiljada koka nosilja, odnosno 85 hiljada jaja dnevno. Politika nam je proizvodnja kvalitetne hrane i poštovanje EU standarda. Prepoznali smo i interes da zaokružimo ciklus sa proizvodnjom stočne hrane za naše potrebe i u tom dijelu smo ušli u partnerstvo sa firmom "Agroglob" koja je jedna od vodećih regionalnih kompanija na tržištu žitarica“, objašnjava Jokić, dodajući da će to biti jedini pogon u Crnoj Gori za stočnu hranu, sa kapacitetom koji će zadovoljavati i potrebe naših farmera. Plan je da do kraja septembra počne prozivodnja stočne hrane i da se pusti rad novi objekat za koke nosilje koje će biti držane u kavezima po evropskim standardima. Za naredne godine najavljuju i nove projekte u oblasti proizvodnje hrane. Jokić se zahvalio podršci koju je u realizaciji ovih projekata imao od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, opština Danilovgrad i Nikšić i Investiciono razvojnog fonda.

Nakon obilaska farmi u Spužu i Martinićima, ministar Ivanović je kazao da se danas imamo još jednu lijepu vijest iz poljoprivrede.

"Počela je investicija u obnavljanje prozivodnje stočne hrane čime se postižu tri efekta. Prvo, nastavićemo trend smanjivanja uvoza poljoprivrednih proizvoda i jačanje domaće proizvodnje. Drugo, otvorićemo još 15 novih radnih mjesta. Treće i najvažnije je da sa domaćom proizvodnjom imamo bolju kontrolu kvaliteta stočne hrane“ kazao je on, podsjećajući na problem sa aflatoksinom i drugim toksinima koji predstavljaju latentnu opasnost po stočarstvo. Ministar je izrazio zadovoljstvo pokretanjem proizvodnje jaja u farmi koka nosilja koja se odvija po savremenim standardima, posebno zbog činjenice da je uposleno 17 novih radnika.

„Ostalo je još da riješimo pitanje farme svinja, čime bi zaokružili sistem koji je svojevremeno radio, ali su dugi godina nalazio u stečaju. Dvije od te tri firme su u fazi reorganizacije, a kod treće smo našli investitora“, kazao je Ivanović i izrazio nadu da će do kraja godine biti pomaka i na tom planu.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović istakao je zadovoljstvo što se opština na čijem je čelu dokazuje kao dobar domaćin za ozbiljne investitore.

„Sve pohvale i čestitke. Investicije i projekti u oblasti proizvodnje, naročito hrane, od velikog značaja su za našu opštinu, ali i Crnu Goru, s obzirom na iznose uloženog novca i nova radna mjesta. Imamo odličnu saradnju sa Ministartsvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kao opština prepoznajući značaj ovakvih investicija snizili smo cijenu komunalija za 75 odsto jer smo željeli da damo doprinos agrobiznisu“ kazao je Đuranović.

 

 

 

 

 

 

Komentari: 1

Dress code

24. 06. 2015 - 19:34

Ima li iko da poduči državne službenice?
Novi komentar