VELIKAN: Ivan Crnojević najznačajnija ličnost crnogorske istorije

Četvrtog jula 1490. umro je Ivan Crnojević, najznačajnija ličnost crnogorske istorije - kako su o njemu mislili svi Crnogorci - do Prvog svjetskog rata. U neđelju petog jula ove godine, Crnogorska pravoslavna crkva na Cetinju, osvještava crkvu posvećenu Ivanu Crnojeviću.
Objavljeno: 02. 07. 2015 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

Crnojevići su ili vlaškog ili arbanaškog porijekla. S obzirom da su cio kraj pod Lovćenom - koji je bio stara baština Crnojevića, Vlasi nastanjivali, logično bi bilo da su i oni potekli od Vlaha, izdigli se među ostalim bratstvenicima. Ali, ima i nekoliko izvora koji ih potpuno tretiraju kao Albance, čemu u prilog ide i da su imali izvanredne odnose sa albanskim velikašima - sa Hotima, sa Skenderbegom i sinom mu, sa Lekom Dukađinijem... Na primjer, herceg Stefan Kosača je 1461. upozoravao Mlečane na "arbanasku narav" Stefanice Crnojevića. (Istorija Crne Gore, Crna Gora u doba oblasnih gospodara, Titograd, 1970, str 137)

Akademik SANU Sima Ćirković za Balšiće i Crnojeviće kaže da su - ili vlaškog ili arbanaškog porijekla, to sam već predstavio na Analitici u jednom tekstu. 

Mladost Ivana Crnojevića: Ivan Crnojević je bio sin velikog zetskog vojskovođe Stefanice Crnojevića koga su Mlečani zvali "veličanstveni". U mladosti ga je otac Stefanica dao Kosačama kao taoca, Ivan je bio garancija da Stefanica neće napadati hercega Stefana Vukčića Kosaču. Ivan je u zatočeništvu kod Kosača proveo oko 10 godina. Poslije velikih vojnih uspjeha koje je ostvario, pošto je stavio Zetu pod svoju kontrolu i nominalno pod vlast Venecije, otac Stefanica uspio je zahvaljujući intervenciji Venecije kod hercega Stefana - da oslobodi sina Ivana iz zatočeništva. 

 Nakon smrti oca Ivan je 1465. godine preuzeo vlast u Zeti, u početku je imao neprijateljski odnos prema Veneciji, ali su nesuglasice brzo izglađene. Nekoliko godina kasnije, shvativši kolika je moć Osmanlija, Ivan Crnojević je pristao da plaća godišnji harač turskom sultanu, najmoćnijem sultanu u istoriji - Mehmedu II Osvajaču. I dalje je ostao mletački vazal. 

ivanskadar1

Godine 1474. ogromna turska vojska (prema izvorima 50.000 vojnika) napala je utvrđeni grad Skadar koji je držao mletački garnizon. Ivan Crnojević se sa 8000 Zećana spolja, hrabro i koliko je mogao, nekoliko mjeseci borio protiv sultanove vojske. U avgustu 1474. Turci su poraženi i povukli su se. Prema izvorima - u tih nekoliko mjeseci opsade Skadra poginulo je 16.000 Turaka. 

 Strašni sultan Mehmed II Osvajač, od koga je drhtala Evropa, govorio je da bi se sa svima mogao izmiriti, ali ne i sa Ivanom Crnojevićem!

Ivan Božić piše: "Zaklinjao se pred poslanicima hercega Vlatka da se sa samim Crnojevićem ni pod kakvim uslovima neće izmiriti, makar morao da se miri s čitavim ostalim svijetom." (Istorija Crne Gore, Crna Gora u doba oblasnih gospodara, Titograd, 1970, str 312)

Prebjeg u Italiju: Turci su se 1477/1478 vratili i osvojili Skadar i Zetu. Ivan Crnojević je pobjegao u Italiju. U crkvi posvećenoj Bogorodici, u Loretu (21 km jugoistočno od Ankone) Ivan se zakleo - ako se ikad vrati u Zetu napraviće crkvu posvećenu Bogorodici. 

Mehmed II Osvajač je umro u maju 1481. Već u junu Dubrovčani su pisali napuljskom kralju da je Ivan Crnojević sa Lekom Dukađinijem došao u njihov grad i "odmah odletješe u Albaniju". Ivan je brzo od Turaka očistio teritoriju kasnije poznatu kao Stara Crna Gora, te u septembru iste godine u Zeti porazio 1500 turskih konjanika i isto toliko pješaka. Poslije toga Ivan je pristao da novom turskom sultanu plaća harač u zamjenu za potpuno autonomno upravljanje teritorijom - od Ostroga do mora i od desne obale Zete-Morače do Risna i Kotora. Turci nijesu imali svog predstavnika u Ivanovoj maloj državi. Kao što je sebi obećao, na Cetinju koje su do njegovog dolaska samo Vlasi naseljavali, napravio je manastir posvećen Bogorodici, a sebi dvor. Sa Ivanom je u Staru Crnu Goru izašao i dobar dio zetskog naroda, današnji Crnogorci. 

ivanmehmed2

Kako je Ivan osnovao Crnu Goru: Liči na bajku, ali baš tako je Ivan Crnojević osnovao Staru Crnu Goru, a samim tim i crnogorsko slobodarstvo. Izmjestio je iz Zete na Cetinje takođe i mitropolitsku stolicu, sklonio je na sigurno mjesto i okružio tvrdim crnogorskim narodnim jezgrom. U njegovo vrijeme naša pravoslavna crkva je bila potpuno nezavisna. Svi znamo - da nije bilo Crnogorske crkve ne bi bilo ni crnogorske državnosti. Crnogorska crkva od vremena Ivana Crnojevića do 1920. godine ili je bila de facto ili je bila de iure nezavisna. Nikada prije 1920. Srpska crkva Crnogorcima nije birala mitropolite, danas se crnogorski mitropolit određuje u Beogradu. Bez Ivana Crnojevića jednostavno ne bi bilo onoga što znamo kao Crna Gora i Crnogorci, ova bi se teritorija i ovaj narod  drugačije zvali. Ivan Crnojević je udario čvrsti temelj crnogorske državnosti, temelj koji nikada nije razbijen.

Kao što Srbi s pravom smatraju Svetog Savu za najvećeg Srbina jer je osnovao samostalnu Srpsku crkvu, a time zapravo i srpski narod, tako su i svi stari Crnogorci s pravom Ivana smatrali za svoju neprikosnoveno najveću ličnost, mislim da su bili u pravu. Da vidimo svjedočanstva. 

Svjedočanstva o kultu Ivana Crnojevića: Na cijeloj teritoriji plemena vladao je ogroman kult Ivan Crnojevića, Crnogorci su ga smatrali za najrođenijeg:  

 - Božidar Šekularac predstavlja: "Ta tradicija u crnogorskom životu je toliko jaka da je gospodar zetski Ivan Crnojević smatran, ne za istorijsku ličnost, nego za neposrednog i bliskog rođaka. Tako njeguški knez Savić 1766. godine, u pismu upućenom providuru Emu, kaže da je zemlja na kojoj žive ostala "ot našega djeda Ivana Crnojevića" (Božidar Šekularac, Vladika Vasilije, Obod, Cetinje, 1996, str 21)

- Vuk Karadžić je poslije boravka na Cetinju 1834. god. zapisao: "Ivan se Crnojević u Crnoj Gori i danas tako spominje, kao da je juče bio." (Vuk Karadžić, O Crnoj Gori, Prosveta, Beograd, 1969)

  Te 1834. godine, vrlo precizni Vuk, o kultovima među Crnogorcima: kosovskom, kultu Obilića, Karađorđa, Dušana, sv. Save - nije ništa zabilježio.

 - Njemački književnik i putopisac Hajnrih Štiglic boravio je 1840. godine u Crnoj Gori i zabilježio što je o Ivanu Crnojeviću rekao njegov pratilac – Crnogorac Ilija Mašov Davidović: "Ona gomila kamenja zacijelo će vremenom nestati; ali sjećanje na Ivana neće proći i neće nestati, baš kao što neće nestati ni ovo kamenje, i prije će presahnuti ova rijeka, nego što će Crnogorci zaboraviti da se njegovo carstvo nekada protezalo sve do sinjeg mora. Tamo preko u brdima, govorio je Ilija, nalazi se jedna duga pećina koja vodi sve do mora; nijedna ljudska noga nije nikada kročila u nju i nijedan čobanin se ne bi usudio da potjera svoje stado u nju, pa makar još toliko bješnjelo nevrijeme u brdima. Jer tamo dolje prebivaju čarobnjaci, koji čuvaju grob slavnoga Ivana...” (Hajnrih Štiglic, Posjeta Crnoj Gori, CID, Podgorica, 2004)

 - Rus Jegor Kovaljevski boravio je 1841. godine u Crnoj Gori, zabilježio je ovakav odnos Crnogoraca prema Ivanu Crnojeviću: „... i Ivan Crnojević je mirno i spokojno završio svoj vijek, proslavljen u narodu i poštovan od njega, koji i dan-danas s ushićenjem govori o njemu i njegovim imenom osvještava sve što mu je najbliže srcu.” (Jegor Kovaljevski, Crna Gora i slovenske zemlje, CID, Podgorica, 1999)

ivanvukkovaljevskipetkovic3

- Siprijan Rober je 1844. u Parizu objavio: "Ispod ovog razorenog grada (Oboda) nalazi se u stijeni jedna široka tajanstvena pećina. Tu spava, prema legendi, na krilu vila, otac Crnogoraca, hrabri Ivo, a vile nad njim bdiju, pa će ga jednom probuditi, čim to bude volja božija, da svojim ljubljenim Crnogorcima povrati Kotor i plavo more. Tada će neumrli junak opet na čelu svoga naroda stupiti i protjerati Švabe (nijeme Germane - Nijemce) sa područja otetih od Slovena." (Sazdanje Cetinja, Titograd, 1984, str 152)

  Ovu legendu navodi i "Arkiv za povestnicu jugoslovensku, knjiga I," (Zagreb, 1851) na strani 98. Ovu legendu navode i Gabrijel Frile i Jovan Vlahović u knjizi "Savremena Crna Gora" objavljenoj u Parizu 1876.

 - Konstantin Petković, ruski konzul u Kotoru (1857-1869), svjedoči: "Zasluge Ivan-bega crnogorski narod nije zaboravio do dana današnjega, sjećanje na njega se sveto poštuje i tom pamćenju su posvećena mnoga mjesta, izvori i bistijerne koje su imale veliki značaj za bezvodno područje kakvo je Katunska nahija, gdje se Ivanbeg uputio poslije pada Žabljaka.” (Konstantin Petković, Crna Gora i Crnogorci, CID, Podgorica, 2005)

- Emil Čakra je bio u Crnoj Gori 1858, pisao je o Ivanu: "Kad munja sevne i grom zagrmi, Crnogorac veli: ljuti se Ivo; kad je suva godina pa po suvom vremenu jednom i dažd udari, onda opet veli: propištao Ivo Bogu pod prestoljem gledajući muku sirotinje, te je nebo suze proronilo; ako se Crnogorac kune, to se kune dušom prađeda Iva; ako mu je uvređeno pravo, to on priziva njega iz pećine da pravdu izrekne, jer on tvrdo drži da Ivo nije preminuo... kad vetar kroz brda zapišti, onda Crnogorac veli: sada Ivo mača oštri. Imade Crnogoraca i danaske koi potvrđuju da ga vide svakog Đurđeva šetati po razvalinama grada Obodnika više Reke Crnojevića kojega on sagradi." (Sazdanje Cetinja, Titograd, 1984, str 216)

   Sudeći po ovom zapisu Emila Čakre, Crnogorci su se prema Ivanu odnosili kao prema svetitelju, on je imao kult kakav sveci imaju. I umjesto da njegovi ostaci budu predati CPC koja ga je kanonizovala, njegovi posmrtni ostaci dodijeljeni su crkvi sa śedištem u Beogradu! 
 - Gabrijel Frile i Jovan Vlahović objavili su u Parizu 1876. poslije boravka u Crnoj Gori knjigu "Savremena Crna Gora”. U knjizi pričaju o Ivanovom kultu kod Crnogoraca i još: "Korita Ivana Crnojevića. Uspomena na Ivana Crnojevića se svuda susreće po Crnoj Gori; njemu se takođe pripisuje zasluga što je otkrio divni izvor koji teče u podnožju Lovćena. Pored prelijepe dolinice koja pruža turistima hlad džinovskih bukava i najsvježije niske trave, nalazi se izvor Ivana Crnojevića. Vode, zaustavljene u jednom podzemnom zidu i sakupljene u nizu izdubljenih drvenih trupaca u obliku korita, tako su svježe da je nemoguće da se u njima drži zaronjena ruka više od nekoliko sekundi. Napominjemo, radi sjećanja, da voda sa Ivanovih izvora uživa neka ljekovita svojstva kod bolesti glavnih disajnih puteva. Ona je aperitiv najvećeg stepena i njen je ukus divan.” (Gabrijel Frile i Jovan Vlahović, Savremena Crna Gora, CID, Podgorica, 2001)

    Vuk Karadžić je na samrtnoj postelji rekao - da mu se napiti vode sa Ivanovih korita, da mu se čini da bi ozdravio. 

ivanjovsekulic4

 - Bokelj Spiridon Gopčević je 1877. u Lajpcigu objavio knjigu "Crna Gora i Crnogorci”. Ovako piše: "Ono što je Marko Kraljević za Srbe, Hunjadi za Mađare, Kastriota za Albance, Stefano Mare za Rumune i Aleksandar Nevski za Ruse, to je Ivan Crnojević za Crnogorce; na sam pomen imena Ivanbeg, kako ga Turci zovu, njih podilazi jeza. Još se uvijek na Lovćenu pokazuje izvor na kojem se njegov konj napio vode, a kao u slučaju Barbarose i Marka Kraljevića, tako i o njemu legenda kazuje da spava u pećini ispod Ivangrada ili Oboda, tvrđave sagrađene ispod Rijeke Crnojevića, i da će jednog dana ustati i Turke protjerati iz Evrope i ponovo osloboditi Boku Kotorsku i Primorje.” (Spiridon Gopčević, Crna Gora i Crnogorci, CID, Podgorica, 2008)

 - Rus Mihail Petrovič Varava, koji je 1900. pośetio Crnu Goru, svjedoči: "Pod imenom Ivana gospodara podrazumijeva se Ivanbeg Crnojević, osnivač Crne Gore, koji se, slično našemu Aleksandru Nevskome, među Crnogorcima smatra nacionalnim herojem.” (Mihail Petrovič Varava, Crnom Gorom, CID, Podgorica, 2002)

- Andrija Jovićević je prije Prvog svjetskog rata pisao da su plemena Ceklinjani, Ljubotinjani, Građani, Dobrljani, Kosijeri smatrala da ih je Ivan naselio u Riječku nahiju, što je vjerovatno i istina, nije bilo nekog razloga da se iz zetske ravnice nasele u taj kamenjar, osim na poziv svog gospodara: "Mnogi od današnjih stanovnika pričaju, da su njihovi preci došli ovdje za doba Ivana Crnojevića, i da ih je Ivan naselio ovdje ili ondje, da im je darovao zemlju i goru, da ih je Ivan doselio, zvao ili kod sebe u službi držao. . . a Ivan Crnojević je jedina poznata istorijska ličnost, o kojoj narod priča s pijetetom i ljubavlju... 

 Ako će se vjerovati narodnom predanju koje je svaki o svom doseljenju i vremenu doseljenja sačuvao, onda glavno naseljenje ovih krajeva pada u doba Ivana Crnojevića, dakle pri kraju 15. vijeka, onda, kad je pala zetska država i Ivan se povukao u tvrde crnogorske stijene. Tada se sva Crna Gora naselila, glavna masa je onda pribjegla u ove krševe, a docnije ih je sve manje dolazilo. Ne ćemo povjerovati, da su za Ivanova doba došli svi oni, za koje se danas priča, ali je predanje ipak u osnovi istinito i mi mu vjerujemo. . . a što predanje kaže da se to doseljenje izvršilo samo za Ivanova doba, vrlo je pojmljivo, jer svaki želi da svoje pretke dovede u vezu sa istorijskim imenom Ivana Crnojevića čije jedino ime iz davne naše prošlosti i pamti naše narodno predanje." (Andrija Jovićević, Riječka nahija, reprint CID, Podgorica, 1999, strane 96 i 189)

 Danas se bar pola Crnogoraca drži novokomponovanih predanja - da su im preci sa Kosova pristigli! 

- Isidora Sekulić je boravila na Njegušima i primjetila da Njeguši nerado pričaju o odnosima Petrovića i Radonjića jer su svi sa njima u nekoj rodbinskoj vezi, ovako piše: "Začudite li se vi što se nikako ne može znati pravo kako je, tu na Njegušima, bilo i prošlo gubernadurstvo, čudi se i Njegušanin. Ili počne pričati o Ivu Crnojeviću." (Isidora Sekulić, Njegošu knjiga duboke odanosti, Beograd, 1951, str. 33)

Prebačuju li danas Crnogorci razgovor na Ivana Crnojevića? Jesmo li isti narod? 

Njegoš je u Gorskom vijencu takođe opjevao Ivana Crnojevića, a akademik Branko Pavićević je ocijenio da je Njegoš Ivana predstavio kao - poluboga. 

Kult Ivana Crnojevića vladao je i izvan Stare Crne Gore, svuda na teritoriji plemena: Veliki kult Ivana Crnojevića bio je prisutan i na primorju (kojim je vladao), ali i među śevernim crnogorskim plemenima, koja  vjekovima nijesu bila pod direktnom upravom Cetinja.

 - Gabrijel Frile i Jovan Vlahović u pomenutoj knjizi pišu i o ustanku Bokelja 1869. protiv Austro-Ugarske. Bokelji su pjevali, klikovali Crnogorce i Ivana Crnojevića: "Čujete li ove udarce groma! To je Crnojević! Evo ga, stiže sa svojim hrabrim i vjernim Crnogorcima. Staće na čelo sokolova, u boj će pred njima da ide.” (Gabrijel Frile i Jovan Vlahović, Savremena Crna Gora, CID, Podgorica 2001)

- D. Ž. Bratinić je u "Godišnjici Nikole Čupića" zanimljivo opisao svoje putovanje od Nikšića do Goranskog. Boravio je na Durmitoru, te piše: "Idući put Jezera, ispred jedne kuće ima od kamena istesana jedna mala stolica, koja nalikuje običnim vladalačkim prestolima. Za nju pričaju da je tu Ivan Crnojević sjedio i odmarao se na večernjoj hladovini." (D. Ž. Bratinić, Iz Nikšića na Goransko, Godišnjica Nikole Čupića, Beograd, 1883, str 237)

ivanuposlovici5

Vukić Pulević i Novica Samardžić objavili su u časopisu "Doclea” (br. 4, DANU, Podgorica, 2003, str. 173-188) rad "Ivan Crnojević u crnogorskoj toponimiji”, u kojem su naveli preko osamdeset toponima na teritoriji sadašnje Crne Gore koji su povezani sa Ivanom Crnojevićem.

Ivana Crnojevića Vuk Karadžić pominje i u poslovicama koje je zapisao u Crnoj Gori, pominje se u nekoliko predanja iz Bjelopavića koje je zapisao Petar Šobajić, puno ga pominje Andrija Jovićević u knjizi "Riječka nahija" i ko zna đe se sve ne pominje u izvorima prije I svjetskog rata. 

Poslije 1918. gasi se ovaj narodni kult, zamjenjuje se vještačkim kultovima: Poslije I svjetskog rata Crnogorci su uvedeni u školski sistem Srbije i Ivan Crnojević se kao nacionalni junak potpuno zapostavlja. Kult Ivanov zamijenjen je sa nekoliko uvezenih - novokomponovanih, nametnutih, vještačkih i običnom propagandom raširenih kultova. Neke je raspirio Njegoš - kult Obilića, Karađorđa, Dušana, a neke Srpska crkva.

SPC danas u Crnoj Gori, masovno i uz velika finansijska ulaganja, podstrekuje kult Svetog Save, za koga je sve do 1856. kada je njegov kult počeo da se importuje u Crnu Goru - znala samo šačica kaluđera. Crnogorski narod ni u vrijeme Njegoša ništa o Svetom Savi nije znao, Petar I i Njegoš ga nikada ni pomenuli nijesu.

 Nekada se Ivanov kult širio kroz narod, od usta do usta, od sela do sela, na zborovima, danas SPC drugačije pravi kult Sv. Save. Zakupi salu, preklinje narod da napuni salu, plati gostima iz Beograda da dođu - da održe govore, plati kulturno umjetnička društva i glumce da izvedu priredbu, plati zakusku i koktel poslije akademije. I tako stotine akademija, hiljade i hiljade €, sve od para iz Ostroga, od crnogorske muke, od manastira kojeg su Crnogorci i gradili i branili. SPC golim kešom pravi Savin kult, Sveti Sava je do nedavno Crnogorcima bio potpuno beznačajan. Danas malo koga u Crnoj Gori interesuje njegovanje crnogorske kulture, istorije, tradicije, običaja, kultova, pa, sve u svemu, mislim da SPC ima dobre izglede da izvadi iz Crnogoraca crnogorski narodni čip i zamijeni ga (novo)srpskim.

Komentari: 239

Lješnjanin

02. 07. 2015 - 00:23

Pogledajte na slici crkvu posvećenu Sv. Ivanu u Lovćenskoj ulici, dođite u neđelju na osveštavanje --- http://i60.tinypic.com/20tjjtz.jpg
Labud

02. 07. 2015 - 01:00

E sad ce ga Sotona proglasit za srpskog sveca! Koja je tonolos!!!
Perun

02. 07. 2015 - 01:09

Velikan naše stare Crne Gore, i definitivno jedan od naših najvećih vladara u istoriji, uz Sv Vladimira Dukljanskog i Bodina.
Anonimno-1599069895

02. 07. 2015 - 09:31

Tako je zemljače.Risto je već posvojio Sv Vladimira i zida mu crkvu u Baru.Na osvećenje će pozvati pravoslavnu vaseljenu i imperijalnu rusku crkvu.Zato je neophodno da u neđelju,koja prva dođe,okupimo se pred crkvom Ivanbegovom u što većem broju.Da se vidi da nas ima,da nismo tek pljeva velike istorijske vršidbe nego najbrojniji narod u Crnoj Gori i da su sve manjinske velikoambicije tek račun bez krčmara.Nas sada niko ne zastupa, jer ništa ni ne tražimo i da je vlasti važnije umiljavanje manjiskim strankama od našega mišljenja i želja.E neće da može više,da im rečem po piroćanski.
Djuro Vucinic

03. 07. 2015 - 08:45

g Amfilohije je prisvojio svetitelja sa dva imena , Jovana- Vladimira i takvome gradi Crkvu u Baru .U Risjem dolu CPC gradi manastir posvecen Sv Vladimiru Duljanskom ,kojega su Crnogorci odavna za svog svetitelja imali .Dok ovi iz SPC nijesu sve tumbe okrenuli .I Uros Predic oslikavajuci Karadjordjevica kapelu na Lovcenu ,nije slucajno freskopisao i Sv Vladimira i Sv Petra Cetinjskog i Sv Stefana Piperskog ,a sada CPC i novoustanovljenog svetitelja Sv Ivana Prepodobnog Crnojevica.
Perun

04. 07. 2015 - 01:31

Rosti može da laže sebi i svojima al nama Crnogorcima ne može, jednako kao što znamo da su izmislili ovog "Jovana Vladimira" kojeg spominje Đuro, iako znamo da takva ličnost nije uopšte postojala...Vladimir Dukljanski se nije zvao "Jovan".
Perunova ispravka

08. 08. 2017 - 10:15

Znam da je prošlo već više od godinu ali ipak da sam sebe ispravim, tj štamparsku grešku - Risto a ne "Rosti", to sam mislio ako neko još nije ukapirao.
Nasa i lijepa

02. 07. 2015 - 01:09

Lijepa crkva . Jednostavna , prava pravoslavna , tradicionalna i Crnogorska . Da je dokopa Amfi odmah bi joj ugradio eloksiranu i spa centar .
Црногорац

02. 07. 2015 - 08:15

"Crnojevići su ili vlaškog ili arbanaškog porijekla" - Дакле, нијесу Зећани, тј. Црногорци те се могу сматрати само династијом која је владала Црногорцима, али није изворна династија, не спада у корпус црногорског народа. "Nikada prije 1920. Srpska crkva Crnogorcima nije birala mitropolite, danas se crnogorski mitropolit određuje u Beogradu"- признаде гдин Ћосовић да је Митрополија цг-приморска насљедник некадашње Црногорске цркве (митрополије) и да нво "ЦПЦ" нема што да тражи у Цетињском манастиру.
danilo stojanovic

02. 07. 2015 - 10:12

@Crnogorac (koji mrzi CG?) - Kakve to veze ima da li su “izvorna dinastija” ili ne? Ni Balsici nijesu bili Crnogorci? Na mnogim prijestolima evropskih kraljevina sjedjeli su strani princevi-vladari. Vas zakljucak da je g. Cosovic priznao da je MCP (ispostava SPC) nasljednik CPC zato sto je SPC (u Beogradu) od 1920 godine postavljala mitropolte Cetinjske je za divljenje. A sto nije do 1920? I sto se desilo 1920 sto je promijenilo tu praksu? Ne mudrujte. Ne lezi vam to. Uostalom, cemu se cuditi? Ako se neko lazno predstavlja kao “Crnogorac” zasto bi mu vjerovali za ostalo. Vratite otetu crkvenu imovinu - pa pricajte sto godj ocete
pedja

02. 07. 2015 - 10:27

pa mitropolija jeste pravni nasljednik nekadasnje Crnogorske crkva to je tacno ali je skroz skrenula i u toalnom je neskladu sa svojom istorijskom ulogom dobila je drugi karakter potpuno se izvitoperila i posrbila tako da to vise nije moja crkva. Sustina je da manastiri nijesu u njenom vlasnistvu nego u vlasnistvu drzave i otvorit manastire crnogorske i za CPC eto barem toliko.
danilo stojanovic

02. 07. 2015 - 11:10

@pedja. Milslim da grijesite. Svi pravni akti koje je donijela okupatorska vojska - i kasnije vlada Srbije - pocevsi od "Velike Skupstine Srpskoga Naroda u Crnoj Gori" (Pogoricke skupstine - 1918), pa do Ukaza regenta Aleksandra (1920) o ukidanju autokefalne crnogroske crkve (Mitropolije Cetinjske) - su dokazano nelegalni i nelegitimni pravni akti. Tako da SPC ne moze biti (legitimni) pravni nasljednik Crnogorske crkve. Nazalost, neznanje, nesposobnost - najvise kukavicluk - sprijecili su nase politicare da i formalno-prvano (na Ustavnom sudu) poniste te nelegalne I nelegitmne akte. Ako se Srbija drzi pravnih (sudskih) formalnosti oko Draze, valjda i CG moze oko drzave I crkve?
Vasojević

02. 07. 2015 - 12:25

Crnogorci su mix više etnija i stariji su narod od Srba i Hrvata koji su nastali u 19. vijeku. Crnogorci su davno formirani narod. U tekstu piše da su Crnojevići ili vlaškog ili arbanaškog PORIJEKLA. A Crnogorci su, naravno.
Slobodan Gluščević

02. 07. 2015 - 19:59

@Црногорац Pa kakve veze ima kojeg je etničkog porijekla feudalni gospodar? Balšići su Normani, normansko plemstvo Napuljskog Kraljevstva, Crnojevići su Vlasi ili Albanci, Nemanjići su Dukljani, čak i u savremenim zemljama, Karađorđevići su bili Albancio, Obrenovići Crnogorci a kraljevi i carevi Grćke, Rumunije, Bugarske, Albanije, Rusije, Njemci.
Za Gluščevića

17. 08. 2017 - 09:14

Alaj ga i ti lupiš Slobodane..Nemanjići nijesu bili nikakvi Dukljani, oni su bili Rašani tj Serbi/Servi. To što je Nemanja rođen u Duklji ne čini ga "Dukljaninom", budući da je on bio sin izbjeglice iz Raške, dakle, bitno je porijeklo, a ne mjesto rođenja. Tipične "građanske" besmislice koje šire razni partijski pojedinci, kako bi obezvrijedili crnogorski (dukljanski) etnos, koji je vazda bio zaseban od raškog (srbskog). Na taj način ti ništa ne činiš dobro za našu istoriju, jednako kao što to ne čini ni vlada, naprotiv, samo ideš na ruku velikosrbima i njihovim lukavim manipulacijama. Tek kao primjer, Bodin je osvojio Bosnu i Rašku, ali on nikad Bosance (Bošnjane) i Serbe (Rašane) nije pokušavao silom pretvoriti u Dukljane, oni su za njega bili samo podanici, ali nijesu bili pripadnici našeg naroda. Za razliku od njega, Nemanjići čim su se osilili, odma su počeli vršiti posrbljavanje tj nametanje njihovog etnonima manjim južnoslovenskim narodima, sa ciljem stvaranja "velike srbije".
boki

14. 03. 2018 - 22:43

А да нијесу Црнојевићи од рода Мацура, гроб им је исти као Мацурски?Друго, у глави два су ока, једно је Србијанац, а друго Црногорац, два ока у глави једној!!!!Доста више са поделама.
Crnogorac iz Skadra

02. 07. 2015 - 08:18

Autor Naseg Ivana Crnojevica je poklonio albancima.I to kao argument koristi da je imao dobre odnose sa Skenderbegom ,njegovim sinom i Lekom Dukadjin.Crnogorska nesreca je da mi uopste ne znamo albansku istoriju,a bogami niti nasu.Procitajte turski defter iz 1485 god za Skadarski sandzak i recite odakle smo dosli u ove krajeve ,i koje toponime smo donijeli sa sobom.Pocnite od Ljesa.(Lezha) Konkretno po Oliveru Jems Smit najvecem albanologu.Skenderbeg,Otac Johan(Ivan) ,majka Vojsava,sinovi Stanisa .Reposa Kostadin i Georgie(Djuradj) ili Skenderbeg,sestre Mara koja je majka Naseg Ivana Crnojevica,Ela ,Vlajka ,Angelina i Mamica.Drugo Ivan Crnojevicu je Skenderbeg rodjeni ujak,bio i pasanoga.Trece sin Skenderbega se zvao Johan (kao i sto nasega IVANA nazivaju Mlecani) ozenio Irenu Brankovic. Procitajte dve Povelje Hilandara i bice Vam sve jasno.
Djuro Vucinic

03. 07. 2015 - 08:53

Slobodane ,nijesu Nemanjici nikad bili Dukljani .Da su bili nebi je razorili i nebi ratovanje sa njima trajalo do dana danasnjeg .
Slobodan Gluščević

03. 07. 2015 - 22:04

@Đuro, slažem se da nijesu bili Dukljani, ali su rođeni u Duklji, bili kršteni u Duklji po rimskom obredu i formalno jesu građani Duklje, naravno i prznavali su suverenitet kralja Duklje koji ih je i postavio za feudalne gospodare u svojoj zemlji Raškoj. Njihovo čast ih je prvom prilikom navelo da pokore zemlju dorotvora i zatru im svaki trag. Kad se osvajaju zemlje ne ruši se infrastruktura i izvori prihoda, ali su oni čak i grobove polomili i pobacali u rijeke, i to se dešavalo sve prije 8 vjekova.
Dukljanin

27. 11. 2018 - 07:36

Arbanas, ne albanac, sam se Ivan naziva Arbanasom, jer je postojala pokraina blizu Ulcinja sa slicnim nazivom, ne mijesaj pojmove, i vazda smo bili u dobrim odnosima sa Albancima, ili bar do potpune asimilacije njih u tursku vojsku.
Црногорац

02. 07. 2015 - 08:21

"Kao što Srbi s pravom smatraju Svetog Savu za najvećeg Srbina jer je osnovao samostalnu Srpsku crkvu, a time zapravo i srpski narod." - Не може Растко Немањић да оснива српски народ, као што ни Иван Црнојевић не може да оснива црногорски народ. И није Свети Сава највећи Србин, него је био најприје локални светац, а након тога су га и Срби изван Србије славили из разлога што је заслужан за Српску цркву, тј. народ прихвати свеце која Црква слави или не прихвати. А обзиром да је означен као оснивач Српске православне цркве, нормално је да се свуђе ђе су Срби - и слави. "I tako stotine akademija, hiljade i hiljade €, sve od para iz Ostroga, od crnogorske muke, od manastira kojeg su Crnogorci i gradili i branili." - ту најмање Црногораца долази, ако ћемо право. Тако да није само црногорска мука, а и нико не тјера никога да ишта купује .
danilo stojanovic

02. 07. 2015 - 10:37

Slozio bih se da Sv.Sava nije “osnovao” srpski narod. Niti je Ivan Crnojevic “osnovao” crnogorski narod. Medjutim, moglo bi se reci da su Sv. Savu “osnovali” Srbi kojima je bio neophodan za sporvodjenja tajne velikosrpske imperijalne doctrine – Nacertanija? Vase je pravo - kao Srbina - da slavite Sv. Savu. Medjutim, nemate prava da to na silu i prevaru (lazne istorije) - i uz masovnu propagandu – naturate crnogorskom narodu. Narodu koji Sv. Savu moze da pamti samo kao clana nemanjickih okupatora Duklje. On jeste osnovao srpsku crkvu - ali nije Crnogorsku. U to doba glavna crkva u Duklji (Zeti) je bila Barska nadbiskupija (Katolicka Crkva). To sto kazete da u Ostrog dolazi malo Crnogoraca – shavtam kao vas cinizam? I nepostenje? Vratite nam Ostrog pa ce tamo dolaziti, ponovo, svi Crnogorci.
Црногорац

02. 07. 2015 - 08:28

Лијепу је тему одабрао аутор, међутим он се позива на исте оне писце и путописце које у неким другим текстовима напада као великосрпске, фалсификаторске. Па, је ли релевантно у било чему се позивати на такве ауторе? Иван Црнојевић је историјска личност, то је неспорно, али осим четири нахије, ђе је он то познат друго? Опет је у питању неки локалац, тотално небитан за остатак Црне Горе.
danilo stojanovic

02. 07. 2015 - 10:46

A je li I Cetinje (i cetiri nahije) bilo bitno “za ostatak Crne Gore” kada su vas Turci gazili? Sto ste dolazili da kukate na Cetinje i trazite zastitu od vasijeh aga i begova? Sto ne odoste u Beograd? Imate li vi stida? Nijeste vi "ostatak CG"– no, sudeci po vasem pisaniju, samo - ostatak! P.S. I jos imate obraza da se potpisujete kao "Crnogorac".
Dmitar

02. 07. 2015 - 21:20

Danilo, Brđani su se s Turcima klali od kad su Turci došli na Balkan, što uz srpske i grčke velikaške vojske, što uz ćesareve vojske i pohode i stradali mnogo u tim borbama. S druge strane, vi iz katuna i zakatunija ste mudro čekali da se Turci primaknu vašim krajevima, platili im i stalno se žalili kako je veliki porez, izbjegavali sukobe po narudžbinu što Mletaka, što Rusa i guslali o junaštvu i mudrosti. Ko se umiljavao i pomogao Turcima da osvoje hercegove zemlje, ko je bio turski bašibozluk po Hercegovini, ko Danilo? Ko je bio sa Turcima u opsadama pod Bilećom i ostalim hercegovačkim i dalmatinskim tvrđavama i krainama?
Dmitar

02. 07. 2015 - 21:20

Kad je bila velika vojna krajem sedamnaestog vijeka i kad su svi hrišćani Balkana bili sa Ćesarom protiv Turaka, vi ste se jedini mudro sačuvali i odbili da pomognete Brđanima po savjetu Rusa, čak odbili da primite žene i nejač kad su Turci poslije rata poslije povlačenja Ćesara i starih Srba satrli Brđane, naročito Kuče, Vasojeviće i Klimente. U knjigama ste napisali da je tad crnogorski narod stradao, a vi metka opalili nijeste, sablje okrvavili nijeste, no sve Brđani. Sad ispada da ste vi ginuli i spađavali nas? Nije bilo nikad viđe od desetak godina da u Brdima nije bilo bitaka i klanja velikoga sa Turcima i poturčenjacima, a vi od dvije tri vaše bitke hoćete da napravite slavu i junaštvo, ka Danci i Norvežani od 17 partizana što su napravili istoriju o pokretu otpora Švabi.
danilo stojanovic

03. 07. 2015 - 09:06

#1 @Dmitar, Ne bih da ulazim u polemiku sa po-cetnickim tumacenjima istorije CG. Evo vam ”Odluke sa Zbora crnogorskih glavara (1796) – pa vi vidjite sto cete sa cinjenicama. “На Збору главара и старјешина сазваном на Цетињу 20. јуна/1. јула 1796. године донијет је документ познат под називом Одлука. Uсвојени документ је представљао одговор Црногораца на захтјев Брђана да им се пружи помоћ у муницији и оружју, односно да владика Петар I „пред Црногорцима дође у Мартиниће”. Одлука представља зачетак писаног права у модерној историји Црне Горе. По својој природи, она је документ свјетовног карактера премда је донијета на молбу свих Брда, изузев Куча, „Митрополиту и Црногорцима“ да им „дођу у помоћ“.
danilo stojanovic

03. 07. 2015 - 09:09

#2 "...Кажемо да је ријеч о свјетовном документу јер је донешен на збору Црногораца, а не од стране неког црквеног тијела, иако су за негов настанак пресудан значај имали Цетињска митрополија, односно лично владика Петар I. На збору су Црногорци ту помоћ обећали и потврдили „овом заклетвом“, како Одлуку у својој Краткој историји, објављеној у Грлици, назива Петар I. Овим документом Црногорци су се обавезали да се боре против Махмута „напао он њих или Брђане“. Обавезе су биле преузете под заклетвом „цјелујући частни и животворјајшћи Крст Христа господа и спаситеља нашег“. Нису биле предвиђене санкције изузев што је дата религиозна заклетва: „И како се праведно и истинито заклињемо, тако нам у свачему бог помогао. Амин! Амин! Амин!“
danilo stojanovic

03. 07. 2015 - 09:11

#3 - "..Доносећи Одлуку, тј дајући заклетву, Црногорци су се обавезали да се боре „супроћ општег христјанског непријатеља за православну вјеру и за свети закон, и за нашу предрагу слободу и вољност нашу, и за љубезно отачаство, за своје цркве и манастире, и за жене и ђецу нашу ... да би недопустити на себе и последње наше жестоки јарам Агарјански“. Обавезујући се на одбрану „отачаства“ и пружајући војну помоћ Брђанима у рату са Махмут-пашом, Црногорци су допринијели побједоносном исходу борбе, а као даљи позитиван резултат заједничког ратовања остварено је и уједињење са појединим брдским племенима, односно територијално проширење земље. Одлуком је први пут потврђено јединство црногорског и брдског народа, као и спремност Црногораца „да се до посљедњег даха боре за своју независност, као и независност браће Брђана“.
danilo stojanovic

03. 07. 2015 - 09:15

#4 - Одлуком је први пут потврђено јединство црногорског и брдског народа, као и спремност Црногораца „да се до посљедњег даха боре за своју независност, као и независност браће Брђана“. У духу Одлуке 6/17. августа исте године црногорски збор је у име „главара од све Црне Горе“ по свему судећи потврдио проширени текст Одлуке који је имао форму и карактер првог законског текста – Стеге, који је садржао укупно 6 чланова. (Dr. R. Raspopovic – “Стега – најстарији црногорски законски споменик”) P.S. Mislim da je krajnje vrijeme za jedan ozbiljan razgovor istoricara iz cijelog regiona da bi se rascistila sporna tumacenja istorije. Svako ima svoju istoriju - a istinita istorija moze da bude samo jedna.
Anonimno-1198627308

03. 07. 2015 - 11:21

Uz koje su se srpske i grčke vojske klali Brđani sa Turcima? U kojoj si to guslarskoj plkjesmici našao Dmitar?
Dmitar

03. 07. 2015 - 16:23

Danilo, ja kažem sedamnaestog vijeka, a ti mi navodiš odluke sa kraja osamnaestog vijeka. Brđani su satrveni velikim dijelom i raseljeni prije 1730tih, dakle u prvoj trećini osamnaestog vijeka, ugalvnom na jug ka albanskoj obali i na sjever po Pešteru i dublje u tada pustoj Srbiji. LIđe Bjelopavlića, u Brdima je ostalo manje od trećine dotadađnjeg stanovrništva, na njih se taj tvoj ugovor odnosi. Ja i velim da smo sada zajedno i istu državu dijelimo, al nijesmo iste etničke krlje i nijesmo do kraja osamnaestog i početka devetnaestog vijeka bili zajedno, a od tada nas je vlikosrbovanje ujedinilo i učvrstilo. Mnogo internih problema Crne Gore bi se rijesilo kad se etničko crnogorstvo nebi nametalo Brđanima i ostalima, a političari to koriste za razjedinjavanje i mešetarstvo zbog razlika, a ne da se radi na građanskoj i kulturološkoj i državotvornoj homogenizaciji na osnovu sličnosti. Mir!
Rade

04. 07. 2015 - 01:28

Ivan Crnojević bitan je za nas etničke Crnogorce, a ne za vas "црногорцe", valjda ti je to jasno...znamo dobro da on smeta vama koji ste se odnarodili, jer se Ivan nikad nije proglašavao za pripadnika drugog naroda, naročito ne onog koji nas je okupirao dva puta u istoriji...prvi put Nemanjići, drugi put Karađorđevići.
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 09:51

# 1 - Dmitar - Vi imate pravo da se osjecate kako god to zelite. Medjutim, ne mozete da izmisljate stvari da bi dokazali nesto sto je prosto nelogicno. I to ocigledno - na prvi pogled? Prije svega vi navodite neke vase cinjenice “o Brdjanima i njihovom navodnom unistenju”? – bez navodjenja validnih istorijskih izvora. Ima li ikakvog razloga da Turci ubijaju raju (milete) na kojoj im pociva drzava? Od koje kupe poreze? I zasto bas Brdjane? To, koliko je meni poznato, nijesu cinjeli. Bar nijesu u tom ranom periodu ekspanzije Otomanskog carstva. Naprotiv, sprijecavali su islamizaciju raje upravo zato da bi kupili vise poreza (uzgred, vase poreze je prikupljala – u ime sultana - Pecka patrijarsija). Dakle, do 1730, nadlezni organ vlasti za Brda je bila Pecka Patrijarsija? Sto vas Srbi nijesu stitili? Do 1730 i Crnogorci su se borili za svoju sopstvenu slobodu (Carev Laz 1712).
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 09:54

#2 - Tek sa snazenjem Crnogorske drzave – a posebno poslije pune samostalnosti crnogorske crkve (1766) i vec pomenutih pobjeda na Krusima i Martinicima (1796) stvorili su se uslovi za stvaranje drzave CG i crnogroske nacije. Vi kazete: “Ja i velim da smo sada zajedno i istu državu dijelimo, al nijesmo iste etničke krlje i nijesmo do kraja osamnaestog i početka devetnaestog vijeka bili zajedno, a od tada nas je vlikosrbovanje ujedinilo i učvrstilo.” Kako to da su Brdjani - na puskomet od Crnogoraca – “etnicki drugi narod/krlje"? Po cemu vi to zakljucujete – po govoru, nosnji, pjesmama, igrama, itd.? Imate li vi dokaze za te vase tvrdnje? Ili mozda zelite da kazete da ste bili “Srbi”? Druga mnogo gora stvar je sto vi tvrdite da nas je “velkosrbovanje ujedinilo i ucvrstilo”. Pa sto ste se obracali Petru I i Crnogrcima za pomoc ako vas je “velikosrbovanje” ujedinilo i ucvrstilo?
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 10:01

#3 -Tek sa snazenjem Crnogorske drzave – a posebno poslije pune samostalnosti crnogorske crkve (1766) i vec pomenutih pobjeda na Krusima i Martinicima (1796) stvorili su se uslovi za stvaranje drzave CG i crnogroske nacije. Vi kazete “.. al nijesmo iste etničke krlje ..” Kako to da su Brdjani - na puskomet od Crnogoraca – “etnicki drugi narod/krlje? Po cemu vi to zakljucujete – po govoru, nosnji, pjesmama, igrama, itd.? Imate li vi dokaze za te vase tvrdnje? Ili mozda zelite da kazete da ste bili “Srbi”? Druga mnogo gora stvar je sto vi tvrdite da nas je “velkosrbovanje ujedinilo i ucvrstilo”. Pa sto ste se obracali Petru I i Crnogorcima za pomoc ako vas je “velikosrbivanje” ujedinilo I ucvrstilo? To je sramotna teza jer je CG ujedinila i ucvrstila vjekovna borba za slobodu (koja nije – do 19-og vijeka - postojala u Srbiji). Pa i ova diskusija – sama po sebi - obara vasu (potpuno neosnovanu) tezu. Ono za sto optuzujete Crnogorce pruza mnogo vise osnova da optuzite Srbe(ijance).
Dmitar

06. 07. 2015 - 15:56

Danilo, Očigledno je da ne poznajete istoriju Brda i Brđana, njihovu etnogenezu i posebnosti u odnosu na ostale etničke grupe u okolini, a i njihove međusobne razlike i posebnosti, ne poznajete istoriju ratovanja protiv Turaka i stradanja katoličkih i pravoslavnih Brđana od Turaka zbot te borbe. Arbitrarno ih uvodite u Crnogorce i crnogorski etnikum, prisvajate borbe Brđana kao svoje, te kroz vrlo prisutno i pogubno katunskg etničko upijanje svega iz okoline stvarate podloge za trenutna politička i crkvena prepucavanja. Ja se tim nijesam ni bavio u komentarima, ne kažem da su Brđani = Srbi, niti želim da ulazim u analize 'što ste ovo, a što nijeste ono?’ Prijatno!
Crnogorac iz Skadra

02. 07. 2015 - 08:38

Leka Dukadjin .Po Oliveru Smitu po prvi put ova porodica se pominje 1377 u Dubrovniku ,i to kao Tudorovic-Dukadjin.Oni su bili Zetska Vlastela za oblast oko Ljesa,konkretno Zadrima,kao i nas Ivan Crnojevic.On je ozenio kcerku Nikite Topije Gojslavu,drugu njegovu kcerku Jelenu(Teodoru) je ozenio Kostadin Balsic koji je bio namjesnik Kruje 1400 giod.i koga su pogubili Mlecani 1402.Kcerka Leke Dukadjin je Bozha ,koje je bila udata za Lekom Zaharijem.Njihova kcerka Bolja je bila supruga poslednjeg Balsica. Kanun Leka Dukadjina ili prosireni ZAKONSKI KOD je samo prepisivanje i prilagodjavanje novim uslovima zivota od Statuta Skadra i Dusanovog zakonika.(Nova knjiga Alb.ak.nauka). Hoti.Pogledajte Turski defter iz 1485 i vidite kako se zovu sela i koje tu ziveo Usput pogledajte koje je ziveo u Skadar i danasnjoj Krajini i Ostrosu i objavite ta dokumenta.Zasto to ne radite.To je pravi odgovor i na pitanje da li je NAS iVAN poklonjen albancima ,kao i Vojislavlevici.
Vasojević

02. 07. 2015 - 12:36

Crnogorci su mix više etnija i stariji su narod od ovih današnjih Srba i Hrvata koji su nastali u 19. vijeku. Crnogorci su davno formirani narod. U tekstu piše da su Crnojevići ili vlaškog ili arbanaškog PORIJEKLA. A Crnogorci su, naravno.
Anonimno-468891171

02. 07. 2015 - 18:35

Poštovani gospodine "Crnogorac iz Skadra"!Uvijek me osvježe vaši komentari, i uvijek saznam nešto novo i pouzdano,jer vi navodite veoma ozbiljne i vjerodostojne izvore.Molio bih vas da pišete članke za Analitiku da ne moramo da vas čitamo između komentara ovih nacionalističkih tutumraka.Unaprijed se radujem vašim člancima.
*

02. 07. 2015 - 08:51

Ja se uzdam u BOGA i u RANKA da će se sve ovo promijenit da će opet bit naši manastiri i crkve a ne da se zadovoljimo nekim prčem od crkvice koji će se sjutra otvorit na Cetinju
KARA RADUSIN

02. 07. 2015 - 09:07

Crnogorci su vjekovima izlazili na kraj sa raznim okupatorima,slavno ginući naši preci su čuvali Crnu Goru.Čuvali su naši slavni preci Crnogorski identitet,atavizam,istoriju,tradiciju,kulturu,jezik i crkvu.A onda se poslije petovjekovnog čamljenja na Crnu Goru ostrvio vaskrsli i iz okruženja prikupljeni živalj uzevši za ime nešto sto je bilo mrtvo pet vjekova.Koristeći se raznim prepravkama,prevarama,lažibajkama,krivotvorenjima i podmećanjima.Glavni realizator ovog neljudskog projekta je SPC,koja i danas koristi iste metode.Ova asimilatorska organizacija vješto koristi kao oruđe za svoju propagandnu manipulaciju sa neznanjem,lažibajkama,kletvama i strahom kod vjernika.Ona je crkva kojoj nije u cilju stvaranje vjernika već boraca za zacrtani projekat asimiliranja u okruženju.Nadati se da će to početi da shvataju Crnogorci, koji su iz nama genetske iskrenosti povjerovali u ovu podmuklu vjekovnu igru SPC.
Црногорац

02. 07. 2015 - 11:05

А што се црногорски митрополити нијесу хиротонисали на Цетињу, него ван ЦГ? Не сумњајте гдине Стојановићу да сам Црногорац и да волим Црну Гору. Онај ко просипа мржњу јесу управо ови који на порталима погинуше за Црну Гору. ЦПЦ чине људи који су расчињени и не могу да служе црквене обреде. Зато и не могу да уђу и служе у храмовима, а не зато што су Црногорци. Као грађани су слободни, као "свештена" лица - не. Мада бих расчинио многе у нашој Митрополији, али о том потом. У даљем коментару шаљем по који цитат нашег Светог Петра Цетињског, владара и владике црногорског.
danilo stojanovic

03. 07. 2015 - 09:24

Navedite po kojem crkvenom pravilu (kanonu) hirotonisanje uslovlja autokefalnost jedne crkve? Ako imate pismene dokaze priznacu da ste u pravu. Vase demagoske floskule o "sirenju mrznje" su promasene. Bar sto se mene tice. Nemam mrznju u sebi. Ni prema narodima, ni prema pojedincima. Ono sto prezirem je laz - a toga ima dosta. Posebno u srpskim istorijama. Ne bih vam savjetovao da siljete citate Petra I (pa i Petra II) jer ih ima vise koji kazu nesto suprotno od vasijeh? To ne znaci da nase vladike nijesu znale sto pricaju, vec da vi - danas - ne znate nista o, u to doba, pravom zancenju "srpstva" (pravoslavni milet - narod)
Crnogorac iz Skadra

02. 07. 2015 - 17:37

Citiram vas odgovor Npr sadašnji Srbi nemaju ništa jedunstveno, unificirano, oni su skup naroda koji nema zajedničku nošnju, istoriju, tradiciju, kulturu... Ovo važi i za Hrvate. Na koga ste mislili da je ispred nas crnogoraca o formiranju naroda.Da li znate da isto vazi i za albance .da ima na stotine nosnji,tradicija itd.Da li znate da do 90 god, proslog vijeka albanski jezik severa i juga ,mislim narodni govorni jezik bio je kao srsko-hrvatski sa Makedonskim.Ali razlika je u tome sto oni imaju od 1995 jedinstveni prosvetni sistem za ceo region , oni se spajaju ,za razliku od nas koji idemo u suprotnom smjeru.Ja licno veoma cijenim kako radi albanija za svoje gradjane i nacionalne interese.Licno bi Vam preporucio da studirate malo privatnu biblioteku Bushatlija koja je stara vjekovima.Procitajte Hamdi Bushati o porodicama u Skadru u 19 vijeku i vidjece te da je to skup svih nacija koji su bili pod Turskim carstvom.
Miroslav Ćosović

02. 07. 2015 - 19:04

Gospodine Crnogorac iz Skadra, Crnogorci su mješavina Vlaha i Albanaca o tome imamo gomilu dokumenata iz srednjeg vijeka, zatim u etnogenezi Crnogoraca učestvuju Kelti, imamo potvrde velikih naučnika da su i Kelti naselili ove prostore u antičkim vrremenima. Zatim imamo naravno i slovenske krvi, Sloveni su nam ostavili jezik, a Slovene su Turci odavno uništili (kao grupu, narod)! Crnogorci su Zećani koji su izašli u takozvanu Staru Crnu Goru. Brđani + Starocrnogorci su stari Zećani. Ja tu ništa ne mogu, ja ne mogu izmisliti istoriju, kad bih ja počeo da pišem u neskladu sa dokumentima, svi bi mi se smijali i prtestali da čitaju moja pisanja. Samo se držim dokumenata, a ne poželjne etnogeneze. Porijeklo je jedno - a nacija je nešto drugo!
Dmitar

02. 07. 2015 - 20:17

Nije istina to što kažeš za Brđane, Ćosoviću, mi sa katunjanima nijesmo isto, niti smo ikada bili. Jesmo u istoj državi, jesmo iste nacije, al etnički nijesmo isto i tu priču ne proturaj, šteti mnogim vrijednim i pametnim stvarimo koje pokažeš.
Analitičar

03. 07. 2015 - 17:37

Ćosoviću, Slaveni kao takvi "nestali" su par stoljeća prije dolazka Turaka, još u doba Duklje, kad se i desio taj melting pot kojega smo mi potomci. Jaka država, kakva je bila Duklja Vojislavovića, neminovno guši etničke razlike i stvara uniformno podaništvo. Tad nijesu postojale razne NVO da njeguju "različitosti", no su SVI bili sluge svojijeh gospodara. Tako su se stapala plemena u jedan narod, đe su Slaveni bili DOMINANTNI, inače jezik NE BI bio slavenski. NEOZBILJNO je današnju sliku haplo-grupa preslikavat u daleku prošlost, jer za ovijeh hiljadu godina ta slika se mogla i nekolika puta DRASTIČNO mijenjat.
Slobodan Gluščević

03. 07. 2015 - 22:22

Analitičaru u srednjem vijeku pod pojmom narod porazumijevao se suveren, njemu podložna vlastela, njemu podložni popovi i nje3mu podložna vojska, što odprilike predstavklja 2-3% stanovništva. Sva priča se ne odnosi na 98% stanovništva koje je živjelo na prostorima srednjevjekovnih država i koje niko nizašto pitao nije.
Boban Bg

04. 07. 2015 - 23:43

Odgovor Analitičaru: "..jer za ovijeh hiljadu godina ta slika se mogla i nekolika puta DRASTIČNO mijenjat."! To nije tačno jer su namlađe mutacije na hromozomima starije od 3.000 godina, a za pojedine grupe se protežu do 12.500 godina. Haplo grupe su mutacije na muškim hromozomima tako da one pokazuju mušku liniju i ko je bio predak prije više od 3.000 godina. Svaki čovjek ima jednu haplo grupu jer može imati samo jednog pretka po muškoj liniji od koga je počelo njegovo porijeklo. Tako, recimo, u CG postoji 60.000 ljudi koji imaju istu haplo grupu kao Kelti.
Analitičar

12. 07. 2015 - 21:45

Nije lako s tobom izić na kraj, kad te PA metnula pod stakleno zvono. Ja ti odgovorih, ali izgleda vjetrovi s Durmitora raznesoše. Kad nešto ne razumiješ, suzdrži se od komentarisanja. Jer, ja NIĐE ne spomenuh mutacije već samo i jedino mijenjanje ODNOSA broja pripadnika haplo-grupa kroz vrijeme. Neko dobije deset sinova, neko ni jednoga, nekome svi izginu, nekome svi živi i zdravi. Taj odnos svakako se mijenjao iz generacije u generaciju i s toga razloga današnje procente haplo-grupa NE MOŽEMO projektovat u prošlost. Na stranu što ni način na koji se došlo do tijeh procenata ne daje relevantnu sliku disperzije haplo-grupa u CG. Uz put, volio bih znat na koji način ste to UTVRDILI kojemu povijestnome narodu pripada koja haplo-grupa? Nekome je na čelo pisalo? Sad nemojte ni ovo objavit.
Крсто Ивановић

02. 07. 2015 - 17:47

Господин Ћосовић не би требао користити полуистине када говори о цркви. Јер када пише о аутокефалности цркве у вријеме Ивана Црнојевића и уопште касније, то је обична глупост.
Miroslav Ćosović

02. 07. 2015 - 19:20

Krle, kupi knjigu "Bizarni sveci Srpske crkve" pa provjeri da li je naša crkva bila potpuno nezavisna u Ivanovo vrijeme. Kad pročitaš onda iznosi tvrdnje, napiši tekst, objavi ga, reci - "Ćosović je izmislio, netačan je dokument dao..." Javno me demantuj tekstom ili knjigom, a ne ovako u komentarima i sa pseudonimom.
Крсто Ивановић

02. 07. 2015 - 20:50

Чак је и Новак Килибарда је за ту вашу књигу казао да је добра за кафанске разговоре. Такву врсту литературе ја не читам. Ово је моје име и презиме, а не псеудоним. Никакве доказе немате о било каквој аутокефалности цркве у вријеме Црнојевића. Прије свега, у то вријеме је Пећка патријаршија била насиљем укинута. И нигдје немате ниједног доказа прије и након тога да је било који цетињски митрополит тражио аутокефалност или је добио. Након 1557 године и обнављања патријаршије, митрополија је наставила да функционише као њен органски дио.У вријеме Црнојевића канонска јурисдикција цетињске митрополије се није простирала на територију данашње државе Црне Горе, него је била много мања. Сјеверни дио данашње Црне Горе је био под јурисдикцијом дабробосанске митрополије и захумске епархије. Када говорите о аутокефалности, онда бисте требали знати да један епископ не може да чини аутокефалну цркву, нити је то познато у 2000 година историје цркве.
Miroslav Ćosović

02. 07. 2015 - 22:32

Krle, ne izmišljajte. Kilibarda je rekao da ja pišem izuzetno pitko, kao da nekome objašnjavam u kafani - da svako može razumjeti, a to mi je i cilj naravno. Svako ko ima srednju školu može moje knjige u potpunosti razumjeti, svako! Ja se trudim da pišem najjednostavnije što je moguće. Krle, nemate ni vi nikakve dokaze da je Cetinjska mitropolija u to vrijeme primala naređenja od bilo koje crkve. Takođe, cetinjski mitropolit je u to vrijeme (prije obnove Srpske crkve) nosio titulu ARHIEPISKOPA, a to znači da je bio poglavar samostalne crkve, valjda znate što nosi titula arhiepiskopa.
Крсто Ивановић

03. 07. 2015 - 13:49

Архиепископска титула није у цркви никада значила титулу поглавара аутокефалне цркве. Рецимо, свети Василије Велики је био архиепископ Кесарије Кападокијске, а био је само један од епископа Цариградске патријаршије. Титула архиепископа и митрополита су настале у IV вијеку као потреба бољег административног уређења једне помјесне цркве, а не као доказ аутокефалности. Такође ношење бијеле панкамилавке није ознака поглавара аутокефалне цркве. У Руској православној цркви имате епископе који носе титулу архиепископа, сви митрополити носе бијеле панкамилавке,а нису поглавари аутокефалне цркве.
Miroslav Ćosović

03. 07. 2015 - 15:09

Krle, ne smeta ti da pišeš neistine, otvoreno, bez ustručavanja? Koju titulu je dobio Sv. Sava kad mu je Laskaris odobrio autokefalnost? Smiješ li napisati, pred svima? Koju titulu nosi danas poglavar Kiparske crkve? Smiješ li napisati, pred svima? Bijela pankamilavka kod nas na Balkanu označava poglavara crkve, nijesu za nas važni ruski crkveni običaji, već običaji koje imamo mi ovđe na Balkanu, vjekovima.
Крсто Ивановић

03. 07. 2015 - 17:30

Када се каже "архиепископ" онда се мисли на првога међу епископима једне области. Од IV вијека у цркви се развијао систем митрополија, гдје је једна митрополија обухватала једну област. Више митрополија је чинило патријаршију. У оквиру једне митрополије постојало је више епископија. Главни град те области је био сједиште архиепископа, који је по правилу био титулисан као "архиепископ (тог града) и митрополит (те области)". Зато је и свети Петар Цетињски био "архиепископ цетињски и митрополит црногорски, приморски и скендеријски". Митрополити православни у Сарајеву су се некад и сад титулисали као "архиепископ сарајевски и митрополит дабробосански", па нису били поглавари аутокефалне цркве. У неким помјесним црквама полгавари носе титулу, патријарха, негдје митрополита, а негдје архиепископа. Такође, на Кипру је поглавар са титулом архиепископа, а у Румунији, Бугарској, Грчкој или овдје многи епископи носе титуле архиепископа или митрополита као почасне титуле.
Miroslav Ćosović

03. 07. 2015 - 19:49

I Krle preskoči pitanje. Koju je titulu nosio Sava kad je osamostalio crkvu?
Крсто Ивановић

03. 07. 2015 - 20:56

Носио је титулу архиепископа српских и поморских земаља.
Analitičar

03. 07. 2015 - 21:37

Već iz naziva vidi se razlika između zvanja "arhiepiskop" i "patrijarh". U oba slučaja riječ je o poglavarima Crkve, samo što je "arhiepiskop" nominalno "vezan" za sjedište, a "patrijarh" za teritoriju. Mitropolit je episkop nekoga glavnoga grada. Glupavo netačno je da "mitropolije čine patrijaršiju", jer su i mitroplija i patrijaršija nazivi za sjedište nosioca titule, a ne za organizaciju. Također, Crkva se ne sastoji od mitropolija, već od episkopija od kojijeh neke mogu bit mitropolije. Rezime: TI POJMA NEMAŠ, Krnjašu!
Miroslav Ćosović

03. 07. 2015 - 22:13

E pa Krle, ako je titulu arhiepiskopa kao i sv. Sava nosio i cetinjski episkop prije nego je obovljena Srpska crkva (1557) zar to nije dokaz da je naša Crnogorska crkva bila nezavisna?
Крсто Ивановић

04. 07. 2015 - 13:44

Није никакав доказ, јер сам и раније навео доказе да су епископи носили и раније, као и данас титуле архиепископа или митрополита, а нису били поглавариа аутокефалних цркава. Ствар је у томе да једна епископија не може чинити аутокефалну цркву.
Miroslav Ćosović

04. 07. 2015 - 14:34

Krle, "nužda zakon mijenja", znamo da je Sava pogazio sve kanone, pa je od kaluđera odjednom postao arhiepiskop. A Dušan je svjetovno lice - dvorskog kancelara, gle ludosti, promovisao prvo u arhiepiskopa a poslije u patrijarha. Prema tome Krle, neđe tražiš da kanon bude tačno poštovan, a neđe ti kanon ne treba, zar ne?
Крсто Ивановић

04. 07. 2015 - 21:11

Свети Сава није погазио ниједан канон, већ је као јеромонах постао архиепископ и тај чин је добио хиротонијом од цариградског патријарха и осталих православних архијереја. Тачно је да је цар Душан користећи силу своје власти неканонски прогласио дотадашњу аутокефалну архиепископију патријаршијом. Тачно је да је патријарх Јоаникије био царев савјетник и лаик, али то су били прије њега и свети Амвросије милански, свети Тарасије цариградски, свети Фотије цариградски и многи други. И тај проблем је ријешен у вријеме кнеза Лазара. Али то нема везе са тиме да митрополија зетска (која је исто у вријеме патријарха Јоаникија добила достојанство митрополије) није била аутокефална црква.
Сораб

05. 11. 2016 - 15:53

Немој брате Крсто овим одрођеним Србима,које је тито и партија ``крстио``Црногорцима причати озбиљне научне и духовне приче.Они о историјској,а поготово духовној науци немају појма са појмом.Случајно сам ``залутао``међ`ове несречнике и могу ти рећ да су ово несреће тешке.За њих Свети Сава није ништа,а сви занају ко је он и шта за ове несреће по том основу ни Свети Петар Цетињски није ништа,ни Свети Василије мој Херцеговац,канон цркве није ништа,само веслају комунистичку причу.Е јадовани јадни,да вам се ђедови подигну из гробова били би вас моткама по главама лудим.Све вам је честито и уљудно у Црној Гори и Свето СРПСКО,било биће и остаје навјек. Ако смијете објавите ово,јер видим да само умете да пљујете по Србима.Да вас сада видим .Поздрав из вазда Српске Херцегховине,која СРПСКЕ корене не заборави.
Za Soraba

28. 04. 2017 - 10:19

Ne trabunjaj momče, mi Crnogorci nikad nijesmo bili "srbi", niti ćemo to ikad biti. Vi velikosrbi nemate nikakve "ozbiljne" ili "duhovne" priče, kamo li "istorijske", jer vi o realnosti pojma nemate. Živite u svijetu svetosavskih fantazija i mitomanije. Normalno da nama vaš okupator Save Nemanjić nije ništa, no za razliku od njega, naš Sv Petar Cetinjski je jasno razlikovao nas Crnogorce od vas "Serba". Nemate vi nikakve veze ni sa kanonom crkve, budući da vaša crkva direktno krši kanonsko pravilo - Autokefalna crkva jedne države nema pravo da ulazi u granice druge države. Mi za razliku od vas nemamo nikakve veze sa Titom i njegovom Jovankom, kao ni sa ostalim "komunističkim pričama" koje je u Cg vodio bjelaš Đilas i ostali posrbljivači naše istorije. Naši đedovi su bili borci protiv velikosrbske hegemonije, za razliku od tvojih koji su 1918. godine rekli da "više nijesu Crnogorci nego Srbi", Dosta je bilo lažibajki, ovo je Sveta Crnogorska Crna Gora, naši korijeni su Dukljanski.
Analitičar

04. 07. 2015 - 23:57

Krnjašu, pušti se izpraznijeh teorija. Od vremena Balšića Crkva u Zetu/Crnu Goru je sve do 1920. BILA autokefalna, ni na koji način zavisna od neke druge Crkve, dakle sama svoj gospodar. Fakat je da za to ni od koga nije ni iskala ni dobila dozvolu, ali to samo JOŠ VIŠE dokazuje njezinu nezavisnot. Ako neka Crkva POLA MILENIJUMA funkcioniše PODPUNO NEZAVISNO, po grčki AUTOKEFALNO, samo ZAVIDNI mogu tvrdit da nije bila autokefalna.
Miroslav Ćosović

05. 07. 2015 - 00:06

Sv. Sava je kao jeromonah postao arhiepiskop! haha I to nije gaženje kanona! Zamislite da neko narednika unaprijedi u načelnika generaštaba! I ne postoje nikakvi dokazi da mitropolija zetska krajem 15. vijeka nije bila nezavisna. Ne postoji nijedan dokument iz kojeg se vidi da je bilo koja druga crkva imala vlast nad cetinjskom mitropolijom. Da takav dokument postoji, vi biste ga Krle pokazali!
Крсто Ивановић

05. 07. 2015 - 20:17

Никада није постојала аутокефална црква у Црној Гори. То су нечије сулуде тоерије које се ничим не могу доказати. Писаних доказа нема да је било другачије. Када говорите о Балшићима,онда бисте требали знати да су у то вријеме град Пећ и патријаршија били у саставу државе Балшића. А црква је била једна и неподијељена. Постоји мало доказа о томе, јер су уништени. Али, уколико се читају писма владике Данила, историја владике Василија, посланице светог Петра Цетињског и његова историја Црне Горе, све је врло јасно. Провлачење некаквих идеолошких прича не иде. Свети Сава није био обичан монах, већ је као игуман манастира Студенице морао бити архимандрит и свештенослужитељ. Као такав је био изабран за архиепископа. То није први и једини случај у историји цркве.
Miroslav Ćosović

05. 07. 2015 - 23:01

Krle, ako nikada nije postojala autokefalna crkva u Crnoj Gori pod čijim du patronatom bili Petar I i Petar II Petrović Njgeoš? Možeš li Krle da me uputiš na jedan jedini dokument iz koga se vidi da neki patrijarh ili neki Sinod daju naređenja i nekakve direktive Petru I i Petru II? Jesi li vidio nekada neki takav dokument Krle?
Крст Ивановић

06. 07. 2015 - 09:38

У вријеме светог Петра Цетињског и Петра II је патријаршија била укинута насиљем. АЛи кроз посланице народу и писма светог Петра бечком двору се види гдје је заиста центар цркве. Данас се сви позивају на писмо црногорских главара синоду РПЦ-е поводом оптужби на рачун светог Петра. Али би било добро да се наведе читаво писмо, а не само дио који некоме одговара. Након 1766 године на каонском подручју Пећке патријаршије су настале 4 цркве које су наставиле да се брину о вјерницима на својим територијама. Али жеља за обновом патријаршије није никада престала. Зато данас се многи позивају на 1920 годину. Али, заборављају да нема нигдје доказа да се било ко побунио против обнављања патријашије. Побуна је настала искључиво због политичких разлога, односно укидања црногорске државности.
Miroslav Ćosović

07. 07. 2015 - 03:51

Dakle Krle, ako nije bila autokefalna kako je Njegoš mogao da proglasi Svetog Petra Cetinjskog 1834. za svetitelja? Može li ko osim poglavara autokefalne crkve da obavi kanonizaciju neke osobe?
Крсто ивановић

07. 07. 2015 - 09:51

У то вријеме није било званичних канонизација. Било је довољно да народ сматра неког за светитеља и да његов култ живи у народу и црква је то прихватала. Није било канонизације ни светог Стефана Пиперског, светог Василија Острошког ни многих других светитеља прије тога.
Miroslav Ćosović

07. 07. 2015 - 20:10

Krle, Njegoš nije obavio zvaničan čin kanonizacije Petra I?
Крсто Ивановић

08. 07. 2015 - 09:19

Он је по старој пракси, прихватио само оно што је у народу било прихваћено. Можете то звати и званичном канонизацијом.
A đe si brte KARA RADUSINO...

02. 07. 2015 - 18:21

...ajde obrazati reci ti nama-esi li ikAda čujao ko je bio Knjaz Nikola? Ako si čujao-onda /ni/si čuo i da je nešto zborio nad kovčegom svoga tasta Vojvode Petra Stevanova Vukotića- na njegovoj sarani 1903 godine? A reka je današnjega mi dana:"KATUNJANI -JEZGRA CRNE GORE,KAO ŠTO JE CRNA GORA PONOS CIJELOGA SRPSTVA"!! TUTU PAPA-ČEKA me VOZ za KATUNSKU NAHIJU-IDEM da ODAHNEM-DOK SE NE IZDJGNU OVIZI iz ZECKE RAVNICE-PODGORICE I PRIMORJA-E SAM ih VALAN SITAN do GUŠE!
Djuro Vucinic

07. 07. 2015 - 13:52

g Krsto sad ste dosli na pravo pitanje ,kojemu cete sigurno dati odgovor u korist SPC ..Sami kazete Sv Vasilije ,Sv Stefan Piperski i dodajem Sv -Petar Cetinjski su bili narodni sveci mnogo prije kanonizacije i nije ih tesko bilo kanonizovati ,to je prosto "visilo o vazduhu".To je onaj preporuceni nacin kanonizacije svetaca koji su nasi oci otprva preporucivali .Kao vas Sv Maca, da se gorko nasalim. Eto tako je i sa Sv Ivanom Crnojevicem ,danas si protivan tome a vrijeme ce ga priznati za svetitelja ,isto kao i Sv Petra Cetinjskog ,kojega tvoja Crkva nije htjela priznati ,a na kraju je morala. No imas li snage da se podjes pomoliti pred Misom Janketicem i trazit oprostaj ,sto je tvoj svetitelj njegovu majku macom lisio zivota.Vidis mi takvih svetitelja nemamo.
Pričala mi je LABUDOVA..

02. 07. 2015 - 18:44

..učitelji-kako je ka đak u malu školu(dalje ga nije kročio-nedadoše mu možđani)najbolje i najbrže učio Njegoševe pjesme?Veli da se sjeća jedne Labudove na bzinu naučene pjesme zvaše se"NAHIJE! U kojoj Vladika Rade Tomov pjeva-o Katunskoj nahiji-odakle su svi vladari(do duše malo ii nimalo značajni za crnogrsku istoriju?)-SVETORODNE LOZE PETROVIĆA NJEGOŠA:" TI SI MATI SRPSKE GORE CRNE"!" O kultovima-kultićima -kolutu nazad-premetni se zarad guzice lijevo ili deso-čini njoj dobro činiš i"obrazu svome"-vele znaveni-za razliku do mene,da u Kalendaru Cetinjskom molitoslovu za 1494g. štampan u štampariju Crnojevića-se obavještava:"..u jnauara se slavi Sveti Sava,u februara Sveti Smeon Mirotočivi,u novembru Sveti Stefan Dečnski"! Bez dilem-sve se ovo slavilo u doba vladavine Crnojevića! A za nevjernike-da znaju da je ovaj reprint kalenadra štamala Matica Crnogorska 1994 u knjizi "PASHALINI CKLUS ĐURĐA CRNOJEVIĆA"! Oj ha "današnji Turkiš-Arbanaškiš-Vlaškići-oliti Ercegovci obični -VLASI !!!
Ne baš pametni Vlah iz Prčnja

02. 07. 2015 - 19:38

A je li Jorgovane, đe su tom crkvenom kalendaru Crnojevića veliki svetitelji knez Lazar i kralj Milutin (ostale nećemo navoditi)? Mora li jedna mitropolija da poštuje sve svetitelje koje joj je propisao Sinod i patrijarh, ili može svojevoljno neke da miče iz kalendara? Što vele u Mirušu - za taj teološki problem? Lokalni episkop miče svece iz kalendara kako mu se ćefne, ili će biti da nije imao nikoga iznad sebe osim Crnojevića?
Znaš li bogat Ćosoviću-ko mi..

02. 07. 2015 - 19:58

...ovako odpozdravi na ovaj Portal:"Jole,ti se sada osjećaš Srbinom i tako se pišeš.Ali ti dobro znaš da NIŠTA SLOVENSKOGA u sebi NEMAŠ.(reklo bi se-ti zaboravi na onije tvojije 7,4%-na portal prezenta-prepisa iz amerkanskoga Žurnala..i Sandžak PRESSA). Ti si Hercegovački VLAH,a majka ti je Crnogorka"-pa ti jopet zaboravi da je i ona/po Ćiru Ćirkovome/ "porijekla ili Vlaškoga ili Arbanškoga) ILI-ILI-a bora mi i po "tvojim nalazima-analizama")? I za kraj-odgovri sa DA ili NE(izbjegni da te zamolim ono Ćirkovo:" ILI-ILI",jer se kod nas u Ercegovinu-Grud za ILI veli priproste LAŽAVINE "Obrazovanih polupismenih budala"?)-je li tačna moja resavica-oko onije "posloženije genića objavili Ameri i Sandžak PRESS-a ti prepisao-resavio:Turskije(9,2%)+Arbanaškije(27%)+Ilirskije(29,2%)+Keltskije(9,4%)+Slovenskije(7,4%)+Vlaškije(29,2%)-Hercegovačkije/Jolovije?/ = 111,4,% od mogućih 100%?! Ako nije-da ih odmah "smaknem"-potezom "DELETE"-da tu ne stvaraju zabunu kod nepismenog "puka"?
Dmitar

02. 07. 2015 - 20:00

Ćosoviću, u Brdima niko ne pominje Ivana Crnojevića, nako kad se pišu školski zadaci iz jezika i istorije, al u narodu niko. Nije tako od juče il od 1918, no od vajkada. Vi katunski mešetari vaše mitove i snilababajke nikada nećete moć nametnut nikome, a sprdajte se tuđim mitovima koliko hoćete, kad u zrcalo ne vidite.
Anonimno-1807144111

02. 07. 2015 - 20:29

Kako su ga pominjali ma Durmitoru, a u Brdima ne? Ne pominju ga SADA, jer je sakriven odavno, ne pominju ga SADA ni u Staroj Crnoj Gori. Pročitaj opet što su o Ivanovom kultu u CG pisali Vuk Karadžić i ostali.
Dmitar

02. 07. 2015 - 21:23

Durmitor nije u Brdima. Kad nažem ne pominje, ne govorim da niko nikada, uopšte ne pominje Ivana Crnojevića, nego da ga ne smatraju svojim svecem i ne pridaju mu veliku važnost, kao nekim drugij značajnim ličnostim iz istorije Brda i okoline.
Analitičar

03. 07. 2015 - 17:12

Ne spominje ga niko ni na Cetinje, jer je ZATRTO svako śećanje na NAŠE predke, a glorifikovani PODMETNUTI i IZMIŠLJENI srbski NADLJUDI kako bi se što lakše Crnogoce uguralo u srbski nacion. Ivan Crnojević persona je non grata za srbske tutumrake, baš kao i SVE POVIJESTNE (a ne izmišljene, kao kod Srba) LIČNOSTI koje determinišu milenijumsku crnogorsku samosvojnost. Lako je bilo provodit te PAKLENE planove među nepismen narod, ali danas kad istinu nije moguće skrivat i prodavat maglu i lažunjat, takvi planovi i takve aktivnosti SMIJEŠNI su u svojoj bezpomoćnosti.
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 10:56

Dmitar, A od kada Brdjani pominju Sv. Savu? I zasto su vam danas blizi neki srbijanski sveci od nasijeh crnogorsih? I kako to da ste vi "etnicki Srbi" - sa Srbijancima koji ipak malo podalje od vas, no mi Crnogoci? I u cemu se ogleda to vase "srpstvo"? U ime cega se odricete nesumnjivog jedinstva naroda Stare CG i Brda koji se tokom vijekova stopio u jednu - crnogorsku naciju? Necete valjda reci da se stidite sto ste - kao Crnogorci - izvojevali pobjede na Vucjem dolu, Grahovu, itd.
Dmitar

06. 07. 2015 - 16:12

Danilo, kao što rekoh, očigledno je da ne poznajete etnogenezu Brđana i njihove međusobne razlike i posebnosti. Sveti Sava je školska slava, koliko znam, a toponima sa savinim imenom ima na hiljade širom Brda sa obije strane granice. Ja ne kažem da su Brdjani etnički Srbi, samo kažem da nijesu etnički Crnogorci, naročito čitajući kako vi i vama slični definišete to vaše moderno crnogorstvo etničko, koje je više partijska i iedeološka kategorija, nego bilo šta drugo. U Brdima se mnogo više slave i poštuju Petar Cetinjski nego Ivan Crnojević, da ne govorim o Vasiliju Ostroskom. Narod Brda i Crne Gore se stopio u istu crnogorsku naciju u devetnaestom vijeku, srbovanje je bilo neizostavni kohezioni faktor. Nijeste vi Katunjani platili mnogo manje carskoga poreza od nas Brđana, da biste vi bili svetionik slobode, a mi milet i raja, kako nas ti vrlo porugno nazivaš, jer ne znaš šta pričaš. Kad ste vi plaćali porez i žalili se kako je mnogo, naši su preci ratovali po planinama i odbijali da
Crnogorac iz Skadra

02. 07. 2015 - 20:45

Gospodine Cosovicu.Ocekujem konkretne odgovore na sva pitanja sto sam Vam postavio.Ako mi odgovorite onda ja cu pruziti jos ubedljivije dokaze o apsurdnosti vaseg mislenja, i sve to na osnovu dokumenata Alb.ak.nauka i Turskih deftera i Mletackih dokumenata.Sta vise mogu Vam dati original Turski defter za Skadar iz 1485 na turskom jeziku,arapsko pismo.Onda ga prevedite i predstavite Crnogorskoj javnosti.Ali znam da vi necete ,(jer je ponudjen Crnoj Gori i odbijen), jer bi demantovali sami sebe.
Miroslav Ćosović

02. 07. 2015 - 22:43

Crnogorac iz Skadra, pokazaću i ja vama hrpu dokumenata o Vlasima i mnogo o Arbanasima - iako ih ima manje, jer su Arbanasi već bili utopljeni u zetski narod, pa su svi zvani zajedničkim imenom Zećani. Koliko se sjećam, turski defter iz 1485. sam čitao i ne sjećam se da sam vidio išta spektakularno.
Potrošio si ime,prezime,....

02. 07. 2015 - 21:58

...državu,naciju,vjeru,jezik-potoši i euriće pa kupi knjigu Matice Crnogorske:" PASHALINI CIKLUS ĐURĐA CRNOJEVIĆA" izdanje 1994.godine! I tamo ćeš naći što ti u moždane fali:svetoga Lazara,Milutina,a ko zna i da ne nađeš i svetoga Joanikija Bokeškoga Mučenika,koji sa dr Sekulom Drljeviće "oplodi-opraši" pod fašističkom Ialijom ND/H/Montengro 12.jula 1941 godine i kompaniju belu na Cetinje! Pišem poodavno -aforizme za svoju dušu-evo ti jednoga sa praznik vašega"Svetoga Petra(ne misli da /ni/je to onaj CRNOGORSKI Petra I.Petrović Njegoš-daleko bilo)-12.jul.1941:"ŽIVLJETI U ZABLUDI,NIJE ŠTO I ŽIVLJETI U MRAKU! MRAK IMA IZLAZ?"
Analitičar

03. 07. 2015 - 16:59

Još jedan dokaz da ni knjiga nije za svakoga, limberti. Kad čitaš, a ne razumiješ, samo se dodatno ZAGLUPLJUJEŠ. Ta ČETIRI svetca "naslijeđeni" su iz vremena srbske okupacije, kao što su "naslijeđeni" i ostalijeh nekoliko STOTINA svetaca iz cijeloga istočnoga Mediterana. Pravoslavne Crkve toga vremena još su poštovale svetce svijeh nacija, dok danas svaka puva u svoje diple. A, jedan od razloga tome jest upravo što su, za razliku od davnijeh vremena, Crkve počele bistrit politiku i ulagivat se gospodarima zemlje na koju su "poslovale".
O Anonimno-1807144111

02. 07. 2015 - 22:20

...ti nagoniš drugoga da čita- što treba da ti pročitaš-ako misliš ostati u možđane? Kako jadan ne bio-misliš napijed i zvati se Crnogorac? Kad na ovome okrslome svijetu nema ni velje ni male nacije-naroda,koji NEMA svojih autothonih gena-VIŠE NO LI ŽABA DLAKA-ka vi "današnji crnogorci"-porijekla preo 111% tuđije gena-"od tuđega tuga bije"-a vi se, na žalost ,TOM TUGOM i NEVOLJOM ZORITE ?! Ostavi se Ivanova kulta-i njegova prebjega u Mletke-ostavivši Zetu potopljenu od Turaka i sina najmlađega Stanka u dimije i papuče-naule sa ćulafom na čelenci-đe stoluje u Žabljak Crnojevića i Skadar- pod "novokomponovanim" imenom Skenderbeg od Skadra? Ostavi se Cota i Tršića unuka Drobnjaka Karadžića-on nije znava ni pisati-sve su oko njega "lažavine"-zar ne junačine?
Crnogorac iz Skadra

03. 07. 2015 - 06:00

Gospodine Cosovicu.Zasto uporno izbegavate da odgovorite na postavljena pitanja.Budite iskreni prema sebe, a i prema Crnogorskim gradjanima.Sa ovim zavrsavam repliku sa Vama .
Miroslav Ćosović

03. 07. 2015 - 11:13

Na sva pitanja sam ti odgovorio.
Djuro Vucinic

03. 07. 2015 - 08:31

Crnogorac ili Krsto Ivanovicu ,uzalud se trudis.Uvijek se pojavis da obaras neku istinu ili ovu tvrdnju da je CPC fakticki bila samostalna kao i u Ivanovo vrieme,tj da od njega pocinje .Ako nije tako kako pojasnjavas Ivanovu Hrisovulju... ,,И оградих храм у мјесту које се зове Цетиње, у славу и хвалу те Госпође и мајке Божије, у име Њеног Рождаства. И напра вих при њему манастир за упокојење монаха, и назвах га Митрополи јом зетском, ако буде угодно милостивој Гроспођи. (И поставих ту миирополита зетскога кир Висариона, који је био у то вријеме, да влада свим а послије њега (његови) насљедници)...". Nema Krsto odje tvoje SPC,Ivan sam postavi Visariona ni Vaseljenskog Patrijarha nije pita ?
Крсто Ивановић

03. 07. 2015 - 13:54

У средњем вијеку су односи државних власти и цркве били организовани на другачији начин. Тада епископ није могао бити изабран без сагласности свјетовних власти. То је трајало и у вријеме краља Николе, када ни митрополит цетињски, ни надбискуп барски, ни муфтија црногорски нису били бирани без његове дозволе. Није митрополит Висарион могао постати епископ без хиротоније од стране најмање 3 канонска православна епископа, а уз сагласност господара Црне Горе. Али ту нема доказа о аутокефалности цркве.
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 11:08

Krsto - Ko osnova Pecku patrijarsiju? Ko je ugasi? Sultan! Ko je postavljao Cetinjske mitropolite - Zbor Crnogoraca (uzgred, zasto se taj zbor nije zvao "Zbor Srba"?). O pravnom priznaju CPC kao autokafalne crkve (od 1766 - 1920) ne treba trositi ni vrijeme, ni rijeci. Vi citirate lazi Mitropolita Amfilohija kao "svete istine". Mislim da je krajnje vrijeme da se ove crkvene svadje naucno rijese? Ne moze, i ne smije, vjerska zatupljenist i iskljucivost SPC da unistava zivote gradjana CG. Da nas ovako svadja i dijeli. Shvatite da vise ne mozete da se suprostavljate istorijskim istinama i cinjenciama. Moci cete to ubuduce sve manje i manje cinjeti - jer ce izroniti novi dokazi, novi istorijski izvori, koji ce razbucati te vase "veljesrpske i svetosavske bajke" kao sunce maglu.
Anonimno-931889700

04. 07. 2015 - 14:43

Збор Црногораца не постоји од 1851 године, од када је раздвојена свјетовна и духовна власт у Црној Гори. А и прије тога народ је бирао митрополите који ће бити његове духовне и политичке вође. Али митрополити су у црквеном смислу знали којој су помјесној цркви припадали. Прочитајте "Историју Црне Горе" од митрополита Василија, па ћете видјети чији је он био епископ. Црква никога не свађа и дијели. Прича о наводној "окупацији" је настала први пут 1974 године, када је митрополит Данило Дајковић тужио црногорску власт Уставном суду СФРЈ због рушења цркве на Ловћену. Он је тада одједном постало "нелегитимни" митрополит. Ваљда су "легитимност" морали да му дају црногорски властодршци. Што је неко то прихватио као истину је његов проблем и он нема проблема са црквом, него са самим собом.
Analitičar

05. 07. 2015 - 09:48

Svetosavski zatucanici. I ne znaju čemu "kefalo" služi. Godine 1463. UKINUTA je Pećska patrijaršija i Crkva kojoj je bila na čelo se RAZPALA. Dvadeset godina POSLIJE Ivan Crnojević uredio je duhovni život zemlje kojom je vladao OSNIVANJEM Mitropolije zetske i POSTAVLJANJEM mitropolita. Dakle, Cetinjska mitropolija NIJE se ODVOJILA ni od koga i ni od čega, već je "samonikla", te NIJE zavislila ni od čijega "tomosa". Mogla je samo bit priznata ili nepriznata od drugijeh Crkava, a znamo da su je sve pravoslavne Crkve PRIZNALE. Pećske patrijaršije 70 godina poslije NEMA NIKAKVE veze s Cetinjskom mitropolijom, jer su je obnovili Turci bez sudijela Mitropolije. Kad bi se Erdogan poglasio za sultana, ovi crbski tutumraci bi mu otrčali ljubit skute, koliko pameti imaju.
Analitičar

05. 07. 2015 - 09:59

Cetinjska mitropolija je od svojega osnivanja bila POMJESTNA Crkva i nije pripadala NIKOME liše naroda crnogorskoga i NIČEMU liše pravoslavnoga hrišćanstva. "Istorija Crne Gore" od mitropolita Vasilija NE POSTOJI, tačnije NIJE PRONAĐENA. Ono što postoji jest nekoliko RAZLIČITIJEH dokumenata za koje se tvrdi da su "prijepisi" knjige koju je napisao vladika Vasilije. Ako se razlikuju međuse, razlikuju se i od (eventualnoga) originala, te NE MOGU (ni po logici stvari) služit kao dokaz.
Anonimno-1212615712

05. 07. 2015 - 13:55

Analiticaru zasto je onda vladika Danilo na predlog Peckog Patrijarha Arsenija Carnojevica III biran za vladiku ,zasto je isti Carnojevic odredio jurisdikciju Vladici Danilu i to sve krajem 17 i pocetkom 18 vijeka ako kako ti kazes od 1463 mitropolija u Zeti nema nikakve veze sa Peckom Patrijarsijom?Zasto su Peckog Patrijarha primali u obaveznu posjetu na Cetinju svake sedme godine?Zasto je na kraju krajeva srpski Patrijarh biran medju Crmnicanima jer su Carnojevici bili iz Crmnice? I za ovoga Cosovica neka nam objasni kakve su bile veze predaka dinastije Crnojevica sa Nemanjicima?
Analitičar

05. 07. 2015 - 20:08

Sve li jednosmjerno tumačite. Sam veliš da je to bio prijedlog, a NE ODLUKA, Fakat bi bio da postoji, kako dolikuje, pisani dokumenat kojijem patrijarh toga i toga postavlja tu i tu. Umjesto toga imamo iz n-te ruke priču kako je pečski patrijarh nešto predložio, a što i pored svega dokazuje da PP NIJE bila nadređena CM. Koje "obavezne" pośete? Ne avetaj. Pećski patrijarh, koliko gođ ti to želio, NIJE BIO srbski, već TURSKI. Turci su imali veći uticaj na njegov izbor, no što je on imao u CG. Turci su mu i nacrtali granice nadležnosti, koje nijesu imale veze sa Srbima. I za tebe indikativvno pitanje: Što su Turci preferirali patrijarha iz našijeh krajeva, a NE iz onoliko srbskoga prostora?
Крсто Ивановић

05. 07. 2015 - 20:29

Историја Црне Горе од владике Василија је његово дјело. Ако неко може некаквог попа Дукљанина, који је митска личност, и његово дјело које је стигло до нас из разних преписа узимати као историјски извор, онда тим прије може се узимати дјело владике Василија. Некоме не одговара, па жели да и писма црногорских владика, и њихове историје у којима се јасно говори о цркви, и посланице светог Петра прогласи за фалсификате и да нам црногорски богоборци проскрибују шта ћемо читати, а шта не. Након укидања Пећке патријаршије, њене епархије је преузела Охридска архиепископија. на основу историсјких докумената познато је да на сабору у Охриду 1532 године учествовао митрополит Василије, када се судило епископу смедеревском Павлу. Ако Ви кажете да обнављање патријаршије нема везе са митрополијом, како онда митрополит Данило добија синђелију од патријарха Арсенија III, или како патријарх Мојсије хиротонише владику Саву, или још много тога.
Analitičar

08. 07. 2015 - 17:26

Za Ljetopis je nebrojeno puta rečeno da je nepouzdan, poneđe i dokumentovano netačan, a nadasve mitomanoidni spis. Također, ne propušta se naglasit da original nije nađen i da je ono što mi možemo pročitat nastalo XVII stoljeća, kao prijepis .. nečega. Logično je da je postojao original, a PREDPOSTAVLJA se da je nastao XII stoljeća iz pera dukljanskoga svještenika, te ne mora bit tačno ni jedno ni drugo. No, moraš razlikovat povijestni IZVOR od DOKAZA. Izvor je svaki povijestni dokumenat, kad gođ da je nastao, a dokazi moraju proć temeljnu analizu prije no zasluže to ime. Dakle, NEMA DOKAZA da je vladika Vasilije napisao tu "Istoriju Crne Gore", a još manje da je baš tako napisao. S toga razloga ti rukopisi mogu se posmatrat kao izvori, ali oni NE DOKAZUJU ništa glede vladike Vasilija, iako mitomani koji citiraju te spise ni jednom ne reču da su to PRIJEPISI i da se samo PREDPOSTAVLJA autorstvo vladičino.
Analitičar

08. 07. 2015 - 18:04

Više puta sam naglasio da su za mene relevantni samo ORIGINALNI dokumenti, jer je srbskijeh podvala bilo toliko da bi samo naivan vjerovao nečemu što je prošlo kroz njine šake. Što se tiče Sv.Petra i njegovijeh poslanica, ništa što je sporno nije razjašnjeno podastiranjem originalnoga rukopisa. Jer, isti su "neđe" nestali. I, začudo, kad rukopis nestane, iz mraka izroni pečatana verzija "rukopisa" sve s pozivom na nestali original. Za zdravorazumna čoeka više je no indikativno. Svakako da PP, obnovljena od strane Turaka, bez sudijela Zetske mitropolije NEMA VEZE s istom. Evo, obnovljena je CPC, pa ne viđu da je sotonjićka zajednica potrčala priključit se. Docniji sporadični kontakti ZM i PP posljedica su internijeh interesa cg vladika i fakta da ZM nije imala uslove za rukopolaganje vladika po crkvenijem pravilima, pa im je za to PP bila najpogodnija. Odnosi ZM i PP zavisili su od dobre VOLJE cetinjskijeh vladika i njinijeh interesa, a ne od hijerarhijske podređenosti.
Крсто Ивановић

09. 07. 2015 - 09:34

На основу тога што Ви тврдите, онда би сва историја Црне Горе до XIX вијека остала под знаком питања. Како неко може писати о Војислављевићима, Балшићима, Црнојевићима, Петровићима итд. Обнављање Пећке патријаршије је извршено на тај начин што се обновила у свим својим канонским границама. Укључујући и зетску епархију. Она није никада могла постојати као аутокефална црква, јер је то била само једна епархија, чије су канонске границе биле далеко мање од данашње Црне Горе. Рукопис књиге владике Василија се налази у Санкт Петербургу, у библиотеци Академије наука Руске царевине. Уосталом, и на његовом гробу у Санкт Петербургу пише "МитрополитЪ Черногорскїй, Скендерискїй и Приморскїй, и Өрона Сербскаго ЭксархЪ".
Za Krsta

17. 08. 2017 - 08:59

Sve države su tokom istorije mjenjale granice mnogo puta, ali to nema nikakve veze sa crkvenim granicama. Kolike su državne granice, tolike su i crkvene, bar kod nas u pravoslavlju, ne znam kako je kod vas u svetosavlju ali za nas vrijedi ono kanonsko pravilo da autokefalna crkva jedne države - nema pravo da ulazi u granice druge države, bez obzira kolike su sada te granice, koje su inače silom mjenjali iz Bg, sa određenim asimilatorskim planovima koji su odavno poznati, ne samo nama Crnogorcima, već i ostalijem narodima u regionu.
Analitičar

12. 07. 2015 - 01:18

Jasno, ako je episkopija administrativno dio neke Crkve, ne može bit nezavisna, jer ta Crkva postavlja episkopa, ali ako episkopija ne pripada ni jednoj Crkvi NIŠTA je ne priječi da bude AUTOKEFALNA, osobito što se episkopi smatraju nasljednicima apostola i što su episkopije STARIJE od današnjijeh pomjestnijeh Crkava. U vrijeme uzpostavljanja Cetinjske arhiepiskopije/mitropolije PP nije ni postojala, te nije ni mogla bit nadređena ZM. Docnija obnova PP od strane turske uprave NIJE MOGLA oduzet ZM OSVOJENA prava, a pošto je obnovljena bez udijela ZM, to je razlog više za zadržavanje nezavisnosti. "Rukopis vladike Vasilija" NE POSTOJI. Za taj rukopis u Moskvu utvrđeno je da je djelo VIŠE AUTORA, a kako znamo vladika crnogorski Vasilije bio je samo jedan. I barski nadbiskup ima kao dio titule naziv "primas Srbije", ali to ne znači da ima ikakve veze sa Srbima. Razlika je u tome što je to nadbiskup dao rimski Papa, a cg vladike su šćeli sebe dat veći značaj pa su izkoristili odsustvo PP.
Analitičar

12. 07. 2015 - 19:27

Pisah, ali ne objaviše. Ali prvo da dodam: PP NIJE mogla bit obnovljena u svoje "kanonske granice", jer njezina jurisdikcija završavala se tamo đe i turska vlast. Kad se neđe izgubi vlast nije je moguće obnovit bez pristanka onijeh kojijeh se to tiče, a niko neće pristat ako nije sudjelovao u tu obnovu. Vetno silom. SVA povijest je pod znak pitanja i kad zborimo o njoj mislimo na trenutno prevlađujuća mišljenja, a ne na neupitne istine. Dakle, povijestna nauka ne tvrdi "bilo je tako i tako", već "smatra se" da je bilo tako i tako, a na osnovu razpoloživijeh dokumenata. Povijest kakvu je nama predstavljaju nije suva istina, već misaoni konstrukt autora. Ono što se smatra vjerovatnijem biva usvojeno kao "prilično pouzdano" - do prve slijedeće prilike, odnosno pronalazka novoga izvora ili dokaza.
LJEŠNJANIN

03. 07. 2015 - 10:09

Ljudi imali nešto što može utuliti ove lažave guslače zvane -crbi.Osim dva metra pod zemljom kad ojdu bogu na istinu sa svojim lažavinama.
Slobodan Gluščević

06. 07. 2015 - 12:06

Kakvi su ništo ih ne mođe ućutati ni 200 kilometara zemlje, jedini istina. Kad se god pomene neka istina oni kao vrane zagrakću, sad su izgleda nabavili program koji automatski "lajkuje" njihove postove. Oni kao podanici najcrnjeg mraka ne mogu podnijeti ni truna svjetla istine.
Crnogorac iz Skadra za Djura V

03. 07. 2015 - 11:34

Gosp.Djuro Vucinic.Citiram Vas.... Kad ces pozvati Mitropolita Mihaila u posjetu vama Crnogorcima u Vraku .Kazi da svi cujemo.Zakasnio si Gosp.Vucinicu. 1934 i 1991 Crna Gora je iselila crnogorce iz Vrake.1991 preko noci na osnovu medjunarodnog sporazumima,da bi onda bratski docekali u svojoj domovini. strpali u zatvor 21 mjesec i to zene i djecu ,onda deportacija za Kosovo i na desetine ubijenih i ranjenih.Nijesam cuo niti jedan glas u Crnoj Gori (izuzev Gosp.Slavka Perovica) da kaze sto to radimo sa nasom bracom,To znaci gosp. Vucinicu cutanjem ste saucesnici u progonu starih crnogoraca.Sto se tice Vrake zakasnili ste kao i u svemu.Radi znanja Vraka geografski postoji ali bez ijednog Crnogorca.Mozda ce Vas pozvati oni koji su uzurpirali nase zemlje ,groblja,manastir Vojislavljevica Sveti Jovan(albanci ga danas zovu kisha e shkjaut).1905 u Skadar je ubijen ugledni Stanko Vucinic. Podji te u Skadar i posetite rodjake ,imate oko 100 porodica koji su danas prezivaju Vucinaj.
Djuro Vucinic

07. 07. 2015 - 01:07

Crnogorac iz Skadra, nijeste upoznati sta se zapravo desavalo. Desetak dana pred egzodus Vracana dolazi kod mojeg brata od strica rodjeni brat g Amfilohija i trazi da dodjemo u Vraku bas zbog ovih Vucinica i pomognemo da ti nesretnici dodju ovamo u tada cetnicku Crnu Goru. Dolazak Vracana sa namjerom da ih posalju na Kosovo, zajedno razradjuju pok Zoran Zizic i g Amfilohije , tako da smo mi u CG znali da ce Vracani posluziti kao zivo meso Milosevicevih nakana radi zamjene naroda na Kosovu. Moja televizija je pomno pratila taj genocidni cin i aktivo se borila protiv te sramne manipulacije i prevare nasih sunarodnika. Svi znamo sto se desavalo, nemoguce da i vi ne znate da je g Amfilohije bio karika ove genocidne rabote i zivota pod satorima tih nesretnika kojega ste tamo zajedno sa tobom svi prigrlili, tako Crnogorac iz Skadra mene ne prozivajte oko te rabote jer sam tada i ja bio aktivan u LSCG
Crnog.iz Skadra za Djura Vucin

08. 07. 2015 - 08:30

Ja sam perfektno upoznat ,jer sam dio te grupacije, i upoznat sam sa svim casnim i necasnim djelovanjem skoro svih aktera u Crnoj Gori.Ovaj projekat iseljavanja Vracana je poceo 1934 godine kada su iselili 70% stanovnistva Vrake,koja je bila etnicka cista Crnogorska u 10 sela,1991 je bio samo nastavak te politike i sa istim krajnim ciljem ,deportacija na Kosovo..Sve sto je uradjeno sa Vrakom posle toga sa nasom ostavstinom ide u prilog da smo mi dva puta prodati i Albaniji i Srbiji.Sta se zapravo desavalo sa Crnogorcima iz Vrake i odgovor na ovaj tekst gosp.Cosovica moze te naci u knjizi Matici Crnogorskoj Blagoje Zlaticanin 1. Crnogorci iz Vrake na stalnoj golgoti. 2. Crnogorci na tlu danasnje alb.tokom vjekova.Koliko su Vracani za Crnu Goru svjedoci i podatak da mi nikad nijesmo i necemo traziti odstetu za golgotu koju smo doziveli od Vlasti Crne Gore, a koja se mjeri na stotine milona eura.Ali solidarnost i bratski saosecaj na ovu golgotu potpuno je izostao.
Djuro Vucinic/ CG iz Skadra

08. 07. 2015 - 11:32

Ono sto je u nasoj polemici najvaznije je... da sam svo vrijeme bio protiv egzodusa i manipulacije sa Crnogorcima iz Vrake. Kad se vidjelo da necete na Kosovo,i da ste shvatili kako cete biti topovsko meso velikosrpske politike, Vi umjesto da trazite podrsku od onoga ko jedini moze da vam rijesi problem opstanka ,svo vrijeme ste naopako radili.Priklonili ste se g Amfilohiju koji vodi svoju manipulatorsku politiku koja je u sustini protiv gradjanske Crne Gore.Tada vise nijeste nikome bili simpaticni niti su se za Vas interesovale institucije,pa ste vass status dodatno otezali. Pregle -dajte fotose transparenta i zastava s pocetka vase borbe za status.Znaci, sa vama su manipulisali zbog politike i srbovanja. U nacelu trebali ste rjesa vat status ,a udruzili ste se sa onima koji su ideoloski protiv CG.Kako ste to mislili rijesit onda.Ova prica je postfestum naravno.Moja ntv montena je imala dvije opsirne emisije kako bi vass problem priblizili javnosti.
Krstaš

03. 07. 2015 - 11:41

Vazda su se srbi kitili tuđim perjem. 500 godina pod Bizantima, 500 pod Turcima, pa posle pod Austro-Ugarima i Njemcima. Nije lako. Prisvajaju Njegoša, Teslu, Balšiće, Crnojeviće, Petroviće, Vojislavljeviće, Andrića. Nametnuli crkvu i jezik. Ali dosta je bilo. 21 Maj 2006-e. Kraj terora.
Guest_1436353269

03. 08. 2015 - 00:09

Лијепо ли нам ова сабља чита ,дивно ли нас данас разговори -да те нијесу у Млетке шиљали а Крсташу ? Е да ми је твоја памет на дан два па да починем... Овако само да те замолим дај још неку живота ти ,уљепша ми дан и смијехом ми кућу напуни....
nikola

03. 07. 2015 - 12:54

Sta vam je ljudi,svi smo mi PRAVOSLAVCI i treba da cuvamo jedni drugima ledja kad je potrebno,na muci se junaci poznaju,uzdravlje svima
Da se zna-đe ste bili...

03. 07. 2015 - 22:56

..za "dobro" Crne Gore i Crnogoraca-za kojima "izgoreste"-posebno ti i obitelj ti-siječnja 1916-kad oburdaste-na Lovćenu Grob Velikoga Njegoša/od kojega "ti se GADI-IZBLEJA na ovaj porta/!! Skala radio Kotor-je objavila 25.lipnja.2015 u 09:18 ura-napis:"Bokeljska mornarica je tkivo grada Kotora"! Komentator tzv."Bocun"-objavi svoj napis-"Cirkular pismo "Adimraliteta Bokeške mornarice-od 18.siječnja.1916-u povodu oburdavanja Groba Njegoševog-kojega "prezvaše u "osvajanje Lovćena"! Ovaj "amiralitet"-čije su dobrovoljne čete "junački"(brez onoga čojski-oburdavanje groba-grobova-po kršćanski) jurišale u osvajanju Lovćen"! A propo "junačkoga jurišanja i osvajanja Lovćena"-tvoji pod geslom "Vjera u Boga" i "Vjerom i poštenjem"-apeliraju:"...kod uglednog općinskog Upraviteljstva.da se poradi kod imućnih općinara da doprinesu svoj novčani doprinos za "što bolju i svečaniju proslavu Tripunjdana i zauzeća Lovćena"(rušenja Groba Njegoševa)"! Ovo ti je pitanje na odgovor što sam ili nijesm 100%?
Mašala punanije 1800

03. 07. 2015 - 23:09

...godina nove ere bijaste na ovim prostorima-pod imenom kako vas ono zvahu? Zato pozdrav tebi-sa jednim mojim jutros -"iskovanim aforizmom":"...MIJENJAŠ MIŠLJENJE,A BOJE BI TI ČINJELO DA PROMIJNEŠ GLAVU"(vjeruj mi:pišem ih za svoju dušu-od kad "poslujem"-sa onima /tobom i sličnima/ koji niste krivi što ste glupi rođeni...!)!
Ajte takozvani 'Srbi'

04. 07. 2015 - 04:54

Recite od kad petovjekovnog ropstva dopadaste-osim ljubavi i slugarenja turskom podaništvu-jedan dan da se ti vaši (koji današnjem srpstvu s turskim podaništvom klicu zametnuše) učinješe bar jednu pobunu za odbranu srpstva-kojim se danas vabite?
Igor Dragoslavić

04. 07. 2015 - 05:58

Ivan Cnojević je izuzetno značajna ličnost iz naše istorije, pa svakako pozdravljam pisanje o njemu, ali je jako žalosno kako se on u ovom članku iskorišćava za trenutne političke interese, i podsticanje netrpeljivosti prema Crnogorcima koji se osećaju kao ogranak Srpstva. Moj Predak Ivan Borojević je sa sa suprugom Jelicom i njegova četiri sina (od kojih je jedan bio Dragoslav, te sam stoga ja Dragoslavić) je došao u Cetinje 1437. godine, iz Srbije sa planine Stari Vlah. Otuda je zabuna da su u Cetinju živeli Vlasi, i od tuda je crkva koju su Ivanu i Jelici sinovi podigli u Cetinju sada “Vlaška Crkva“. Ivan Borojević je taj koji je privoleo Crnojevića da se skloni u Cetinje i tu stvori Crnogorsku prestonicu.
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 11:51

Igor - Vi, naravno, imate pouzdane (pisane) podatke o tome? Ako je to tacno, molim vas da onda ispravite podatke na srpskoj vikipediji: (Cetinje) "Насеље се у историјским изворима први пут помиње 1440. године, а око 1450. године, на Цетињу је подигнута црква, позната под именом Влашка црква."? Malo je cudno da se "Vlaska crkva" naziva po planini "Stari Vlah" (onda bi valjda trebala da se nazove "starovlaska") a ne po narodu (Vlasima)? Ali da sacekamo vas odgovor. Ova vasa teorija o Crnogorcima kao "ogranku Srpstva" mi je jako interesantna. Bio bih vam zahvalan ako bi je malo vise obrazlozili.
Igor Dragoslavić

04. 07. 2015 - 16:09

Danilo, Pouzdani (pisani) podatci su na 900 stranica knjige ”Stara Crna Gora" Dr. Jovana Erdeljanovića. Ovo o čemu ja pričam se nalazi na stranicama 180, 181, 224, 299 i 301. Teoriju o Crnogorcima kao ogranku srpstva, iliti razloge da se neki od Crnogoraca tako osećaju, vam mogu obrazložiti stihovi Njegoša, poput: “Što uteče ispod sablje turske, što na vjeru pravu ne pohuli, što se ne hće u lance vezati, to se zbježa u ove planine da ginemo i krv prolivamo, da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu svobodu.” Pozdrav, Igor
Igore

08. 08. 2017 - 10:12

Poezija nije "pouzdana", niti je naučna disciplina, nego je plod nečije mašte, u ovom slučaju mašte jednog veoma naivnog pjesnika, kojega je od rane mladosti posrbljavao njegov lukavi i prepredeni učitelj Sima Milutinović. Dakle Dragoslavljeviću, ako je jedan dio naroda bio tako naivan da se posrbi zbog stihova jednog zabludnog čoeka, onda imaj na umu koliko je tada bilo neukih i nepismenih ljudi, koji su pod uticajem velikosrbske propagande mislili da je taj zbunjeni pjesnik tobože "veliki mudrac". Zato je i stvoren njegov kult ličnosti, kako bi se njegovo ime lakše moglo zloupotrebljavati u svrhe kvazi-istorijskih manipulacija i posrbljavanja naše prošlosti. Erdeljanović je znači samo prepisivao na temelju Njegoševih iluzija, koje mu je usadio uča Sima bre. Lakovjernost i povodljivost nijesu "mudrost", brkanje vjere i narodnosti nijesu "znanje", isto kao i brkanje slovenstva sa tzv "srbstvom". sve je to samo neznanje, laž i manipulacija određenih anticrnogorskih interesnih grupa.
123

29. 08. 2017 - 21:53

Naivni Njegos a vi gospodine vrlo nenaivni !
danilo stojanovic

04. 07. 2015 - 18:48

Pretpostavljao sam da se oslanjate na "srpske" izvore. Erdeljanovic je, po vasem misljenju, bio nepristrasan u opisivanju "srpskog naroda" (po Vukovoj "Srbi svi i svuda"). No, tome cemo posebno. Ali, da se vasa argumentacija o "srpstvu Crnogoraca" zasniva na stihovima Gorskog vijenca - to me je, priznajem, iznenadilo. Na stranu sto ima i stihova koji ukazuju na suprotno, pozivati se na knjizevno djelo kao originalni istorijski izvor, ipak nije na mjestu. Posebno, sto je Njegos u svojoj prepisci, a posebno u testamentu, nedvosmisleno nazvao svoj narod "cnrogorskim". Ali. vasa je stvar da vjerujete u te bajke i mitove. No, nije to za ozbiljnuju raspavu.
Slobodan Gluščević

06. 07. 2015 - 12:37

Igore Erdeljanović je fašizoidni lažov. Umjetnička djela su potpuni proizvod mašte, što je u njima napisano nikad nije postojalo, pa i Gorski vijenac opisuje događaj koji se nije desio i opisuje srpstvo koje nije postojalo.
Anonimno-180866434

04. 07. 2015 - 06:10

Da sam zivio u njegovo vrijeme vidio bih koliki je velikan. Ovako mogu samo da vjerujem pricama i interpretacijama. Nikad nisam bio sklon indoktrinaciji jer sam je uvijek prepoznavao kao vid manipulacije. Pravi junaci toga vremena su bili Crnogorci koji nisu imali kud, nisu imali cime i koji su morali da trpe ogroman strah. Junak danasnjeg doba mi nikada nece biti poslanik ili premijer Crne Gore vec gradjanin koji ima suprugu i djecu koju mora izvesti na puteve zivota. Premijer ili poslanik moze vazda da smugne u inostranstvo a da to ne bude pod azilantsku kapu.
Jest bora mi...

04. 07. 2015 - 09:42

...u vrijeme petovjekovnog ropstva pod TURCIMA-uz "prve bračne noći"-u brackoj S R B I J I- RAĐALI SE SRBI-(počeši se po onome što su ti preci izgubili-LALKOME LISICE)-KOD kojih(njih 179) Ameri 2010(kad i kod vas "današnjije crnogoraca"-daleko bio da ste takozvani!)-NA TVOJU/VAŠU ŽALOST -NIJESU našli one vaše pragene-KAO kod vas:404 ispitanika-nota bene raznije PREZIMENA-bitnih da se po njima iznaode PRAGENIĆI-Truskoko-Arbanaškoga porijekla-i mijašenjem(oprašivanjem baba ti darodavki) dobije "oriđinal današnji crnogororac"(Arbanaške,Turske,Ilirske,Keltske..)! I to sve na jednome mjestu u Petovjekovnoj SLOBODNOJ Crnoj Gori -samo se rađaju do dana danjega AMALGANI smiješ/a/nih pragenića u količini od preko111% od mogućih 100% po glavi "današnjeg oriđinal crnogorca"?! I koje kriv? VJETAR-te "opraši babu-koja rađa do danas vas JEBIVJETRE i VJETROPIRE-poput TEBE sine tice kukavice-ĆUKU!
nikola

05. 07. 2015 - 18:05

Igore dragoslavic- Lijepo si napisao da je tvoj predak Ivan BOROJEVIC i da je on privoLio Ivana crnojevica i pozvao da dodje na danasnje CETINJE sve je to tacno i moze se naci u cetinski arhiv tako da ti netrebaju dokazi bilo kojeg knjizevneka ,cak imam podatak da je iVAN BOROJEVIC BIO STARJESINA GRADA NISA IAKO JE ISTO TAKO TACNO DA JE SA ZLATIBORA MJESTA KOJE SE ZVALO VLAH ,JEDAN SIN MU POGIBE U SUKOBU SA TURSKOM INPERIJOM PA PODJE SA VOJSKOM DJE DODJE SA SVOJA CETIRI SINA NA CETINJE TAKO DA JE VLASKA CRKVA PODIGNUTA 1450 POSTOJI PLOCA IZVISE VRATA DJE PISE , DJE SAHRANISE OCA I MAJKU SLIJEVE I DESNE STRANE NA ULASKU U VLASKU CRKVU,A IVAN CRNOJEVIC JE DOSAO 30G KASNIJE DJE MU ON DADE ZEMLJU DJE NAPRAVI DANASNJI MANASTIR I JOS PUNO TOGA
danilo stojanovic

07. 07. 2015 - 10:34

Nikola, Navedite vase izvore. I odakle ste sigurni da su bas ti izvori validni? Mada, u cjelini, ovo beskonacno ceranje istorijskim citatima nicemu ne sluzi? Osim da se svadjamo? Ako isti covjek kaze/napise dva suprotna stava ili izjavi nesto kontradiktorno to je znak da to treba analizirati i jasno definisati jer postoje razlozi za navodnu protivurjecnost (ako izuzmemo mogucnost umne bolesti)? Po meni, najvise je kotroverzan pojam "srpstva" jer je toj "smjesi" ima svega i svacega. I onda, iz te "smjese" svako uzima cas jedno, cas drugo, kao dokaz da je u pravu. Srpstvo je pocelo kao vjerska pripadnost (srpski milet), da bi evoluiralo u "etnicki narod"? Medjutim, najnovije genetske analize dokazale su, bez ikakve sumnje, da su Srbi(janci) i Crnogorci (genetski) razliciti narodi. Tako da se krug zatvara. Vracamo se na crkvu, politicku ideologiju, itd.? Sustina je u tome da svako ima pravo da bude sto god hoce - dobar Srbin npr. Ali i duznost da bude lojalan i dobar gradjanin CG.
Anonimno-90281759

08. 07. 2015 - 08:00

Stojanovicu genetska istrazivanja pokazuju da su svi narodi na Balkanu skoro identicni po genetskom materijalu.Vase je tumacenje tih analiza u tom smislu potpuno pogresno.
Za Anonimnoga-90281759

28. 04. 2017 - 10:27

Naprotiv Anonimni, stanovništvo se vidljivo razlikuje, kako genetski, tako i antropološki. Tačno je da su svi narodi mješavina gena raznih etničkih grupa, no ono što je nama Crnogorcima bitno, jest činjenica da se naša genetska mješavina razlikuje od one mješavine koju imaju npr Serbi, Horvati i ostali narodi koje realni istoričari jasno navode zasebno od naših predaka Dukljana, tako da je tvoje tumačenje potpuno pogrešno.
Analitičar

12. 07. 2015 - 14:05

Ja sam impresioniran "činjenicom" da su se Dukljanima po dvorištu šetali i kusi i repati, samo njih, Dukljana, niđe nema. Pojeo (srbski povijestni) mrak. Puštite više te magla rabote. Rimljani gradili utvrde, mostove, naselja... a njini nasljednici Dukljani sve to ostavili bezkućnicima iz kojekakvijeh zabiti? Da nije extremno stupidno, pa da čoek porazmisli. I to baš u vrijeme kad su za svaki komad zemlje lećele glave? Da su makar došla cijela brojna i jaka plemena, pa da rečemo, nadjačali i osvojili, ali ne - došli su pojedinci i zauzeli ogromnu zemlju domaćinima izpred nosa? Ima li iko ođe baš toliko naivan?
Ajte takozvani "Srbi"...

06. 07. 2015 - 07:48

...vaši su preci vazde "radili protiv nas Crnogoraca" i niste imali niti jedan boj za odbranu srpstva...Zato ste i prevarili Petra I.Petrovića Njegoša i Knjaza Nikolu I.Petrovića-u vremenu od 1813 do 1900-pa na prijevaru doveli na hiljade famelja Crnogroaca iz slobodne vjekovne Crne Gore da krepaju u nepostojeću, u ta vremena, takozvanu Srbiju-okovanu lancima turskije paša,aga i begova! Dorbo ste znali-da je u ta vemena Crna Gora bila često obhrvana bezpotrebnim ratovima-poslije kojih se u Crnoj Gori našoj crkavalo od nemaštine i gladi-i turskije zuluma sve do 1913 godine-kad ste te iste "turke"-počeli silom na sramotu pokrštvati-ubijati-iseljavati-ka i 1990-1995 po Sandžaku i BiH"? A "takozvani SRBI-vas nagone da se češete po onome što ste izgubli od Konavala do Banije,BiH,Kosova pasanije vašije bruka i sramota! Od 1991 do 1999 godine!
nikola

08. 07. 2015 - 08:07

Danilo STANOJEVIC- HOCES DA TI SLIKAM UKLESANI NATPIS NA VLASKOJ CRKVI NA CETINJU DJE PISE KAD JE NAPRAVLJENA I KO JE NAPRAVIJO POSTO ME PUT NANOSI SVAKO MALO NA CT, MADA NEBI LOSE BILO DA DODJES I TI DA VIDIS JOS PONESTO,MNOGI NEZNAJU NI KAKO JE BILO PREDHODNO IME CETINJA,HAJDE DA VAS CUJEM...
Slobodan Gluščević

08. 07. 2015 - 11:31

#1 @Bazarov. Stari druže, pokušavam biti kratak zbog ograničeniog prostora. Grb Crne Gore i njegovo neprekidno korišćenje od 14. do 21. vuijeka govori o državnoj tradiciji Crne Gore, koja je prekinuta jedino tokom dominacije Karađorđevića od 1918. do 1941. Pored Turske, ima li neka druga država na Balkanu da se može pohvaliti tolikom državnom tradicijom? Nacionalna zastava govorio o nacionalnoj tradiciji. Prije nego dobiju države nacije ne postoje. Postoje etničke grupe, ajde da kažem, čak i narodi, mada je to u slučaju balkana dosta diskutabilno.
Slobodan Gluščević

08. 07. 2015 - 11:32

#2 Ne vidim nikakav značaj u imenu, da bi se moglo nešto reći o njegovom nosiocu. Ivan je ime koje se koristi i kod nacionalnih Srba i kod svih evropskih nacija sa promjenljivom učestalošću i najvjerovatnije njegova upotreba zavisi od mode. Uzgred Ivan je hristijanizovano jevrejsko ime. Dali su svi Ivani ( i izvedena ime na Jovan, Džon, Đin, Žorž, Johan, ...) Jevreji? Naročito u srednjem vijeku, kada ne postoje nacije, narodi i slične stvari, već socijalni slijevi, suveren, plemići, popovio, vojnici, i ostalo mnoštvo uskraćenih prava (čobani, paori, šumari, lovci, opančari, kovači,...).
Slobodan Gluščević

08. 07. 2015 - 11:32

#3 I ne smo u srednjem vijeku, nego i u savremenom dobu nacionalna ili etnička pripadnost za ostatke feudalnih sloveva nije bitna. Tako su na primjer engleska vladajuća kuća, ruska carska kuća, kraljevske kuće Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, bili etnički Njemci, pa svi ti narodi ostadoše svoji i ne postaše neki drugi narod, zar ne? Zato se meni čini da brkate babe i žabe koje jesu po nazivu vrlo slične i razlikuju se samo u jednom slovu, ali pripadaju nesaglasnim vrstama.
Srbin

20. 02. 2017 - 04:07

E moj Miroslave kao si ti zaladio.
Za malog VelikoSerbina

28. 04. 2017 - 10:22

E bogme avetinjo, biće da je tebi zaladilo kada si ukapirao da Crna Gora ide u EU i NATO, te da vama ostaje samo vaša jedina zemlja, u njenim prirodnim granicama tj Bg pašaluk, istina peče za oči i uši, jeli bre? ;)))))
Novi komentar