MUP: Strani turisti se moraju prijaviti u roku od 12 sati

Zbog većeg broja stranih državljana u Crnoj Gori u toku ljetnje turističke sezone, iz Uprave policije podsjećaju na obavezu prijave i odjave boravka stranih državljana koja je propisana Zakonom o strancima i koja se primjenjuje u svakoj državi.
Objavljeno: 02. 07. 2015 - 13:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ukoliko stranac boravi kod registrovanog davaoca smještaja (hotel, motel, registrovani apartmani itd), registrovani davalac smještaja ima obavezu da Upravi policije MUP-a prijavi i odjavi boravak stranca u roku od 12 časova od momenta registracije tog stranca kod davaoca smještaja", kazali su iz policije.
Kako se navodi, strani državljanin je dužan da, ukoliko neće boraviti kod registrovanog davaoca smještaja, sam prijavi i odjavi boravak teritorijalno nadležnom odjeljenju granične bezbjednosti (OGB) Uprave policije (inspektoru za strance) ili turističkoj organizaciji opštine u kojoj će boraviti u roku od 24 sata od momenta stupanja na našu teritoriju.
Registrovani davalac smještaja i turistička organizacija prijavu i odjavu boravka stranaca vrše elektronskim putem, unosom podataka u aplikaciju RB 90 koja je u posjedu Uprave policije.
„Izuzetno, ako davalac smještaja nema mogućnost da izvrši prijavu i odjavu boravka elektronski, on prijavu i odjavu može izvršiti putem nadležne turističke organizacije ili na propisanom obrascu koji se potom dostavlja policiji", kaže se u saopštenju.
Strani državljanin neće snositi zakonske konsekvence ukoliko registrovani davalac smještaja ili turistička organizacija ne prijave njegov boravak Upravi policije u zakonski propisanom roku, već će policijski službenici u tom slučaju izdati prekršajni nalog tom odgovornom pravnom licu.
„Ukoliko je prijava boravka bila obaveza stranog državljanina, a policijski službenici na teritoriji naše države ili na graničnom prelazu utvrde da ta obaveza nije ispoštovana, tom stranom državljaninu od strane policijskog službenika može biti izdat prekršajni nalog u iznosu od 60 eura (iznos se umanjuje za 1/3 ukoliko se uplati u roku od osam dana)" - saopšteno je iz policije. (Radio Jadran)

Komentari: 5

Poaro

02. 07. 2015 - 21:18

Očekuje se uredba po kojoj će se i lopovi uredno samoprijavljivati. Predviđeno je da se za to zakupe fudbalski stadioni.
sizif

02. 07. 2015 - 21:43

Neka se prijave u roku od pola sata ili odmah hapsite, pa u Spuz. Ovo je pravna drzava, nema zezanja. A i te turiste, ma sve ih treba pohapsit, samo nam smetaju, nikakve koristi od njih. A i nemaju dje drugo, neko kod nas.
LIBERTARIANAC

02. 07. 2015 - 21:59

To znaci Da stranci nijesu SLOBODNI da sa sobom nose papire od HOTELA privatnog smjestaja dje su spavali-pa imamo bicikliste koji spavaku na livade i svi ti TURISTI moraju nositi PAPIRE dje su prenocili i pokazati POLICAJCU na GRANICI ,NBO SAM u neke zemlje svijeta nikada mi POLICIJA nije NISTA TRAZILA slobodno sam se osecao i setao -osecaj SLOBODNO nego recimo u CRNOJ GORI dje VREBAJU razni ORGANI da ti KINTU IZ DZEPA uzmu UZASSSSS
Rizničar

02. 07. 2015 - 22:46

A da nam pošalju pare i dokumenta - oni ne moraju ni dolazit..
Amateri

02. 07. 2015 - 23:47

Ne radi se to tako. Kad se dolazi u bilo koju uredjenu zemlju postoji mali formular koji svako mora da popuni prije ulaska (u avionu prije slijetanja ili na samom granicnom prelasku ako se u zemlju ulazi kopnenim putem). Samoprijavljivanje - svako ce na to da se sprda a da ne govorimo na negativni utisak na zemlju ako se turisti na izlazu otfikari 60 eurica onako da nas bolje zapamte. Ucite se ajvani!
Novi komentar