FOTO - ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE: Šta kriju risanske Carine?

Sredinom juna u Risnu na lokalitetu Carine, započela je petnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno istraživačkog projekta Risinium prijestonica kraljice Teute u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi. Ovih dana intezivirana su arheološka istraživanja.
Objavljeno: 06. 07. 2015 - 12:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Cilj ovogodišnjeg istraživanja je otkrivanje građevina i ulice donjeg grada u sektoru Carine VIII i povezivanje sa arhitekturom otkrivenom prethodnih godina”, saopštili su organizatori.

Pored arheoloških istraživanja, istovremeno i pripravnici arhitekte iz JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore obavljaju tehničko snimanje Sektora Carine VII, u cilju pripreme projekta konzervacije tog dijela lokaliteta. Snimanjem koordinira arh. tehničar Tanja Mijović.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2015.

carine1Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je kao i prethodne godine mr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Radmila Ćapin zamjenik rukovodioca, Dejan Drašković i Srđan Delić, konzervator Slavica Orlandić, arh. tehničar-konzervator Seadeta Osmanagić i apsolvent arheologije Iva Mastilović. U poljskom timu koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi Januš Reclav, Martin Lemke, kao i doktorandi i studenti arheologije iz Poljske. Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog Đorđe Ćapin.

carine2Lokalitet Carine se od 2001. godine istražuje u kontinuitetu. Antički Risan je kao i grčki gradovi imao donji grad na prostoru Carina između obale i desne strane rječice Spile i akropolis, gornji grad sa svetilištem, iznad na brdu Gradina, a bio je opasan kiklopskim bedemima. Do sada je na Carinama iz helenističkog perioda III-II vijeka p.n.e. iz vremena kraljice Teute do propasti ilirske države, pronađeno više hiljada nalaza. Drugi važan kulturni sloj na ovom lokalitetu vezan je za period rimske dominacije.

 S.K.

Komentari: 2

Anonimno-860815132

06. 07. 2015 - 13:19

Je li i ovo "kupio" Čedo Popović iz CARINA doo.
Novi komentar